RYLAH Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 Pa nije samo fragment. Kroz dugi niz godina, može se nakupiti školarina za 4 godine. Не може. Јер економска цена образовања није чак ни она коју плаћају "самофинансирајући" студенти, ма колико висока била. И то субвенционише држава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 онај део који су им "узимали" за школство би опет био само фрагмент онога колико његова школа заиста кошта. Malo sutra fragment. Platiš više nego što dobiješ, a od onoga što si uopšte i dao nestane pedesetak posto zbog prirode stvari u državi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 И то субвенционише држава. Dobro, a odakle državi te pare? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 Malo sutra fragment. Platiš više nego što dobiješ, a od onoga što si uopšte i dao nestane pedesetak posto zbog prirode stvari u državi. Супер. Онда се сви скупите, направите своју хипи комуну где ће све да буде бесплатно с тим да све самостално организујете, а ја ћу да плаћам све обавезе држави и да користим услуге које за своје паре добијем, па за једно две године да се састанемо да видимо ко је докле догурао и коме је боље. Чак и у овој овако дезорганизованој држави могу одмах да погодим коме ће да буде боље. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 Dobro, a odakle državi te pare? Па о томе причам. Од пореза. Али је то само један део на који одлазе порези. Да нема тога, нико од нас не би имао довољно пара да се школује, били бисмо као у средњем веку, где си морао да будеш или пребогата елита, или геније који је у стању да се сам школује да би могао да стекнеш образовање. А имао си десет пута веће намете. Значи да се нешто променило на боље. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 Не, није тако. Јер су му преко пореза "узели" само један део за школство. И један део тога је отишао на здравство, један део на школство, један део на одржавање улица и путева, локалних, регионалних или осталих, и тако даље. Дакле, онај део који су им "узимали" за школство би опет био само фрагмент онога колико његова школа заиста кошта. Занимљиво. Па ко онда плаћа остатак цене? Деда Мраз? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 Не може. Јер економска цена образовања није чак ни она коју плаћају "самофинансирајући" студенти, ма колико висока била. И то субвенционише држава.Заборављаш да економска цена може бити једино тржишна цена, а тржишна цена може да постоји само тамо где постоји тржиште... С обзиром на квалитет наших факултета, и самофинансирајућа цена је десет пута већа од реалне... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 Занимљиво. Па ко онда плаћа остатак цене? Деда Мраз? Ма одлично, хајде да се правимо луди. Кажем: дај ми алтернативу која ће свима да обезбеди макар приближно исте услове које имамо данас, али не неку глупост која нигде и никада није испробана, него нешто реално, без идеализма. Алтернатива оваквом систему школства, који је релативно доступан свима, јесте школство средњег века. Да није тога, нико од нас не би имао ни средње образовање. Штавише, били бисмо неписмени у огромном проценту и умирали бисмо од свакаквих болести јер огромна већина не би имала пара да се лечи. Врло просто. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 Па о томе причам. Од пореза. Али је то само један део на који одлазе порези. Да нема тога, нико од нас не би имао довољно пара да се школује, били бисмо као у средњем веку, где си морао да будеш или пребогата елита, или геније који је у стању да се сам школује да би могао да стекнеш образовање. А имао си десет пута веће намете.Значи да се нешто променило на боље. Који си ти демагог, човече!? Добро, ипак си правник па ти не треба превише замерити... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 Ма то уопште није "економска цена" у смислу да би толика цена била када би људи имали потпуну слободу избора. Па данас 90% онога што се учи на факултету можеш потпуно бесплатно да научиш на интернету, а неке тамо бирократе плаћамо да као папагаји понављају иста застарела предавања сваке године. У слободном друштву цена образовања не би била ни десети део овога што сада плаћамо. Исто важи и за здравство. YOKA је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 Заборављаш да економска цена може бити једино тржишна цена, а тржишна цена може да постоји само тамо где постоји тржиште... С обзиром на квалитет наших факултета, и самофинансирајућа цена је десет пута већа од реалне... Што онда не одеш у иностранство? Што толики геније труне овде? Тржиште постоји, имаш "алтернативу" у приватним факултетима. Иди тамо, ако је све државно катастрофа. Уколико си толико добар и паметан, можеш и у иностранство, и то ти је алтернатива. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 Ма одлично, хајде да се правимо луди. Кажем: дај ми алтернативу која ће свима да обезбеди макар приближно исте услове које имамо данас, али не неку глупост која нигде и никада није испробана, него нешто реално, без идеализма. Алтернатива оваквом систему школства, који је релативно доступан свима, јесте школство средњег века. Да није тога, нико од нас не би имао ни средње образовање. Штавише, били бисмо неписмени у огромном проценту и умирали бисмо од свакаквих болести јер огромна већина не би имала пара да се лечи. Врло просто. Питао сам те ко плаћа остатак цене. Рекао си да грађани плаћају само "фрагмент" (мали део?) онога колико школовање заиста кошта. Логично питање је - ко онда плаћа остатак цене? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 Ма одлично, хајде да се правимо луди. Кажем: дај ми алтернативу која ће свима да обезбеди макар приближно исте услове које имамо данас, али не неку глупост која нигде и никада није испробана, него нешто реално, без идеализма. Алтернатива оваквом систему школства, који је релативно доступан свима, јесте школство средњег века. Да није тога, нико од нас не би имао ни средње образовање. Штавише, били бисмо неписмени у огромном проценту и умирали бисмо од свакаквих болести јер огромна већина не би имала пара да се лечи. Врло просто. И још мало демагогије... Алтернатива није уопште средњи век, како не схваташ? Па средњи век је био скроз антилибералан... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 Ма то уопште није "економска цена" у смислу да би толика цена била када би људи имали потпуну слободу избора. Па данас 90% онога што се учи на факултету можеш потпуно бесплатно да научиш на интернету, а неке тамо бирократе плаћамо да као папагаји понављају иста застарела предавања сваке године. У слободном друштву цена образовања не би била ни десети део овога што сада плаћамо. Исто важи и за здравство. Ако си прошао факултет, знаш и сам колико је то неистинито. За свој факултет знам да јесте, а верујем и да у осталим наукама не можеш да нађеш квалитетну алтернативу систематском образовању. Да ли ће се нешто појавити, не знам, али за сада је то још једна фантазија. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 Супер. Онда се сви скупите, направите своју хипи комуну где ће све да буде бесплатно с тим да све самостално организујете, а ја ћу да плаћам све обавезе држави и да користим услуге које за своје паре добијем, па за једно две године да се састанемо да видимо ко је докле догурао и коме је боље. Чак и у овој овако дезорганизованој држави могу одмах да погодим коме ће да буде боље. Ti hoćeš hipi komunu u kojoj je sve besplatno, mi razumemo da toga nema. Ti ako misliš da možeš više preko države da dobiješ nego ne , onda je to... blesavo. Ali kako god hoćeš, ako ti ne smeta ovo ovako. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука