мирођија Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Могао би и Завиша, да баци неки савет о сто, а и неки рецкопис... 0110_hahaha Ако ништа, госн Завиша можете нешто и нацртати, бар неки цветић на сточићу... 0110_hahaha 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gloria west Написано Март 8, 2011 Пријави Подели Написано Март 8, 2011 Nekada kod nas u prodavnicama mozete da kupite avokado. Do duse jako loseg kvaliteta i jako skup za nase uslove ali za one koji ne znaju na koji nacin da ga spreme evo recepata Guakamole (inace u Meksiku i Juznoj Americi sluze je sa Tortilja cipsom) - orginalan rezept iz Bolivije (iz prve ruke) Jedan avokado dobro izgnjecen dodati sitno seckan crni luk, sitno seckan paradajz. Posoliti, pobiberiti i dodati limunov sok i sve sjediniti... Avokado brzo pocrni tako da ga je najbolje srpemiti pred samo posluzivanje.... Ja ga mazem na hleb i takao jedem. Mada je i sa ribom jako ukusan, kao salata... Avokado sa Grejfrutom Avokado iseci na kockice. Dodati Grejfrut (moze i sa kiselkastim pomordzama) seckan na kockice. Malo praze sitno iseckane dodati, posoliti, pobiberiti i gotova salata.... Vazno: kada budete kupovali avokado vazno je da obratite paznju da kora nije pocrnela, da nije cvrst. Kada je cvrst znaci da nije zreo. Zbog toga blago pritisnete. Ako je suvise mekan to znaci da je prezreo (moze da se koristi ali postoji rizik da je crn iznutra). Morao bi biti nesto izmedju.... Inace avokado je jako kalorican tako da ne bi trebalo dodavati ulje kada ga spremate. Pa kome se ukaze prilika. Prijatno omnea mea mecum porto Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gloria west Написано Март 8, 2011 Пријави Подели Написано Март 8, 2011 Corba sa kiselim krastavcima Potrebno: Kiselih krastavcica sirce u kome su bili krastavcici. sargarepe luk crni lorber biber ulje Prodinstati luk dodati sargarepu(narendanu) i sitno seckan krastavac. Kratko prodinstati i zaliti vodom i jednom soljom sirceta iz krastavaca (toliko da bude blago kisela). Posoliti, dodati lorber, biber (moe i vegete). Ko voli vise corbicu moze da doda malo brasna da se supica zgusne. Kuvati dok se sargarepa ne skuva. Supica bi trebala da bude blago kisela. Odlicna je ako su u krastavce stavljali mirodjiju. Onda supica dobije jos boji ukus. Ovu supicu inace obozava moj tata 0442_feel Moji prijatelji je obozavaju za odrucak posle burnih noci 0442_feel A da. Mozete i posnu verziju na vodi praviti. Luk ne dinstate. Istog je ukusa. Nadam se da ce vam se svideti.... omnea mea mecum porto Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gloria west Написано Март 12, 2011 Пријави Подели Написано Март 12, 2011 Цитат Humus http://en.wikipedia.org/wiki/Hummus Arapi i Jevreji ovo jelo zovu i betonom, jer vele da je dovoljno da se jede za ručak i ceo dan budeš sit.. Ja ne znam, nikad nisam probao. jela sam ovo u jednom restoranu.. i odlicno je...pokusala sam juce sama da ga napravim.. dobro je ispalo ali nije kao kod njih 319.gif omnea mea mecum porto Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Јашић Написано Март 15, 2011 Пријави Подели Написано Март 15, 2011 С обзиром да је овај пост строжији него остали и да се пости углавном на води ипак један како се спрема хоботница па коме је потребно нек изволи . Одличан рецепт за хоботницу печену у рерни са поврћем (на маслиновом уљу и белом вину): Важно: Хоботница мора претходно да буде на леду, или замрзнута. Одмрзнута се цела кува око 50-60 мин., док кожица не почне да отпада (када се загребе). Кувану хоботницу очистити од кожице, из главе избацити унутрашњост, па је исећи на веће комаде (пипци могу остати цели). Док се хоботница кува, припрема се поврће, а количине зависе од броја особа: кромпир, велики црни лук, тиквице, парадајз, свежа паприка, шаргарепа. Кромпир се изчетврта, црни лук преполови, тиквице се секу у веће комаде, парадајз се само „прекрсти“, паприка и шаргарепа у комаду. У ђувечару се налије маслиново уље (1 прст) и 2-3 децилитра бела вина, убаци се мало рузмарина, па се убаци усољен кромпир и црни лук. Прекрити папиром/поклопцем и пећи 30-ак минута. Након тога додати хоботницу и остало усољено поврће, промешати са кромпиром и поново пећи око 30-ак минута, по потреби долити белог вина. Када је кромпир омекшао, скинути поклопац и запећи једно 10-ак минута на јачој ватри. ``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити" Свети Николај Српски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Boba Написано Март 15, 2011 Пријави Подели Написано Март 15, 2011 Цитат Evo jos par predloga... doduse... u pitanju su sitni posni kolaci i torte... 14. ОБЛАНДА СА ЖЕЛАТИНОМ Са шољицом вреле воде скувати 2 кашике желатина само да проври. Склонити са ватре и додати 300 грама шећера и мутити. Док се мути постепено додавати вреле воде до жељене густине, а затим додати 1 кашику меда и мутити. Када маса буде као добро умућено беланце додати 300 грама желеа, сецкане орахе и суво грожђе по жељи. Масу ставити између две обланде. Пријатно... ja se izvinjvam ali moram da napomenem da ZELATIN NIJE POSAN. On se proizvodi od mlevenih svinjskih ili govedjih kostiju.Postoji nesto sto se zove agar agar- sa cim se prave zele bombone koje su posne ali u specifikaciji mora tako da pise.Najvece moje razocarenje je bilo kad sam to saznala,posto sam jako volela da jedem zele bombone.Inace mogu da se nadju i posne ali uglavnom na vasarima i kod sitnih proizvodjaca Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 15, 2011 Гости Пријави Подели Написано Март 15, 2011 :291291291: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Март 19, 2011 Пријави Подели Написано Март 19, 2011 Српски син и руски зет моли сестре Српкиње да му напишу рецепт за чорбаст пасуљ на уљу. Али онај масни, шумадијски, са запршком. "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Март 19, 2011 Гости Пријави Подели Написано Март 19, 2011 Цитат Српски син и руски зет моли сестре Српкиње да му напишу рецепт за чорбаст пасуљ на уљу. Али онај масни, шумадијски, са запршком. Шта ти треба? Вода, суљпа (ваљда треба да се увече потопи у воду да у њој мало одћути), док за запршку треба Алева паприка, вегета, лукац (ако волиш) и зејтин. Да, треба и брашно за запршку. Е, сада нека дама са форума нека ти рече како то да искомбинујеш и да прсте олижеш. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Март 19, 2011 Пријави Подели Написано Март 19, 2011 Брате Недићу, извини,али ја уопште не кувам пасуљ са запршкама и луковима,осим пребранац за славу,али ни ту не стављам брашно. Али нећеш да погрешиш ако узмеш бели пасуљ тетовац,потопиш га увече у воду(да одћути,како рече оца Иво),па кад ујутру ставиш да га куваш,када проври проспеш ту воду,испереш пасуљ, сипаш нову воду, и лагано куваш да крчка.Ставиш мало бибера,мало лорбера,уља. Када је куван додаш кашичицу алеве слатке хоргошке парике,посолиш, и то је то... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Март 19, 2011 Пријави Подели Написано Март 19, 2011 Kad pravim pasulj onda ga kao što reče Mirođija otac Ivan potopim u vodu, da prenoći, ujutro ga stavim da provri, zamijenim vodu sa novom i urežem glavicu crnog luka na sitno, mrkvu, ja na krugove,a može i kako ti želiš,lovorov list, onako ceo (poslije ga izvadim) i dva tri čena bijelog luka opranog i ne oguljenog (i njega vadim kad je čorba gotova) i zatvorim poklopac i kuvam, probam je li se raskuvao pasulj nakon nekog vremena, ako nije nastavim s kuvanjem. Kad je gotov, onda u tavu s vrelim uljem stavim kašiku-dvije brašna, i paprike mljevene slatke po želji, to malo upržim, i sipam u čorbu. Inače vegetu i sol ne dodajem, da bi mi duže pasulj ostao da se ne kvari, mi ga solimo u tanjiru. Prijatno brate i želim ti sretno kuvanje pasulja. 0110_hahaha Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Март 21, 2011 Пријави Подели Написано Март 21, 2011 Хвала на саветима. Супруга и ја смо по свом укусу искомбиновали ове и друге рецепте које смо нашли. Осветлан је још једном образ српске кухиње! Srbija_smesko "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Boba Написано Март 21, 2011 Пријави Подели Написано Март 21, 2011 Ja u poslednje vreme kad spremam pasulj na vodi uvek koristim " Gorsku minestru" iz Merkatora.To je mesavna pasulja i raznih mahunarki. Probajte!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Март 21, 2011 Пријави Подели Написано Март 21, 2011 Hobotnica se čak i po hilandarskom tipiku koliko znam jede u časnom postu. Tačnije svi plodovi mora osim ribe. To je valjda nekad bila sirotinjska hrana, ono što ribari slučajno ulove kad bacaju mreže. "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 21, 2011 Гости Пријави Подели Написано Март 21, 2011 Цитат Hobotnica se čak i po hilandarskom tipiku koliko znam jede u časnom postu. Tačnije svi plodovi mora osim ribe. To je valjda nekad bila sirotinjska hrana, ono što ribari slučajno ulove kad bacaju mreže. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука