Jump to content

Рецепти за посна јела


Препоручена порука

Постављена слика

Salata od tunjevine

salataodtunjevine

Potreban materijal:

150gr testenine

200gr kukuruza šećerca

3 kisela krastavca

1 konzerva tunjevine

kečap po potrebi

Priprema:

Testeninu i kukuruz skuvati uobičajeno, pa ocediti od tečnosti.U drugom sudu izmešati sitno seckane krastavčiće, oceđenu tunjevinu i dodati kukuruz i testeninu. Posoliti po ukusu i dodati kečap.

Namirnice: krastavci.kukuruz.testenina.tunjevina

У ал је ово компликован рецепат  0104_cheesy
Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 months later...

Pečene sarmice od vinovog lista

300 gr vinovog lista

1 plavi patlidžan

1 šolja sitno iseckanog crnog luka

4 češnja belog luka

2 kašike origana

2 kašike mirođije ili nane

malo bosiljka

3/4 šolje pirinča

1 šolja ulja

2 kašike soka od limuna

2 kašike kaše od paradjza

so, biber

Plavi patlidžan oljuštiti, odstraniti semenke i iseći ga na sitne kolutiće. Posoliti i ostaciti sat vremena da ispusti gorku tečnost, a potom ga dobro iscediti. Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckan crni luk i plavi patlidžan. Kad potpuno upiju ulje, dodati limunov sok, origano, mirođiju, iseckan beli luk, so i biber i dobro promešati. Dosuti čašu vode i ostaviti da se povrće kuva na blagoj temperaturi sve dok se patlidžan ne skuva. Dodati pirinač i dinstati još pet minuta.

Listove vinove loze staviti u vruću vodu da omekšaju, a potom na njih staviti pripremnjeni nadev. Dobro uvijene sarmice složiti u duboku tepsiju, posuti sitno iseckanim bosiljkom i preliti sa dve kašike ulja i pola šolje vode.

Da se sarmice ne bi isušile, prekriti ih folijom i peći oko 50 minuta.

Gotove sarmice preliti kašom od paradajza.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Paprikaš sa sojom

1 šolja soje u komadima

750 gr krompira

1 glavica crnog luka, sitno iseckana

1 šargarepa

1 stabljika celera

1 šolja graška

list lovora

beli luk (po želji)

kašičica brašna

ulje

aleva paprika

so (ili vegeta)

biber

mirođija

Komade soje potopiti u vruću vodu i ostaviti da stoje sat vremena. Krompir oljuštiti i iseći na jednake kolutove. Propržiti iseckan crni luk, dodati rendanu ili sitno iseckanu šargarepu i celer, takođe sitno iseckan. Dodati alevu papriku i kašičicu brašna i promešati. Zatim dodati pripremljen krompir i komade soje, pa sve odmah naliti sa vodom, toliko da krompir i soja ogreznu u njoj. Posoliti po ukusu, staviti jedan list lovora, grašak i iseckan beli luk po želji i ostaviti da se kuva oko20 minuta, ili dok krompir ne postane mekan. Na kraju dodati biber i sitno iseckane sveže mirođije.

Kada se posti na vodi, izostavlja se ulje i sve se bari. Radi gustine može se dodati malo kukuruznog griza u trenutku kad jelo provri.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Čorba od spanaća

1 kg spanaća, očišćenog i opranog

2 veća krompira, oljuštena, oprana i iseckana na sitne kockice

2 čena belog luka, sitno iseckana

sok od 1 limuna

ulje

1 puna kašika brašna

so ili vegeta

biber

Spanać dobro skuvati, procediti i propasirati. Na malo ulja propržiti sitno iseckan beli luk sa brašnom i odmah dodati propasiran spanać. Postepeno dodavati vodu i sok od limuna, stalno mešajući. Posoliti i pobiberiti po ukusu.

Ako se posti na vodi, izostaviti zapršku sa uljem i brašnom. Tada se može dodati šaka kukuruznog brašna ili griza da bi čorba dobila na gustini.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Supa od raznog povrća

malo ulja

1 glavica luka, sitno iseckanog

1/2 crvene paprike, iseckane na kockice

1/2 zelene paprike, iseckane na kockice

1 stabljika celera, iseckana

1 šargarepa, izrendana sitno

1 litar vode

1 krompir, oljušten i iseckan na kockice

1/2 šolje graška

1/2 šolje kukuruza

1 šolja cvetića od karfiola

3 lista kupusa, iseckana na kockice

1 list lovora

so ili vegeta

biber

posni rezanci ili šolja pirinča, opranog

Na malo ulja propržiti sitno iseckan luk, papriku, celer i šargarepu. Postepeno dodavati vodu. Kad proključa, dodati ostale sastojke i kuvati na tihoj vatri još 15 minuta ili dok se testenina ili pirinač ne skuvaju.

Kada se posti na vodi, jednostavno izostaviti ulje i sve bariti.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Čorba od karfiola

1 veliki karfiol

bistra supa od povrća ili 1.5 litar vode

2 ili više čena belog luka, sitno iseckanog

1 kašika brašna

ulje

so (ili vegeta)

biber

aleva paprika ili mešavina sušenog povrća

1 šolja zamrznutog kukuruza

Karfiol očistiti, iseći na cvetiće jednake veličine i bariti u vodi dok potpuno ne omekša, pa procediti i propasirati. Na malo ulja propržiti brašno i beli luk, pa postepeno dodavati supu od povrća ili vodu, stalno mešajući. Postepeno dodavati i propasirani karfiol. Posoliti po ukusu. Dodati alevu papriku i sušeno povrće, pa kuvati još desetak minuta dok se čorba ne ujednači. Na kraju dodati kukuruz. Prilikom služenja, po želji dodati kašičicu vinskog ili jabukovog sirćeta u tanjir. Služiti uz prepečen hleb.

Ako se posti na vodi, u čorbu se može dodati šaka kukuruznog griza da bi bila gušća, uz stalno mešanje.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Predjela i prilozi

Pita sa krompirom

16 tankih kora za pitu

oko 1 kg oljuštenog krompira

2 veće glavice crnog luka

ulje

so

biber

Podmazati pleh uljem ili margarinom. U veću posudu iseckati krompir na manje kockice, dobro ga ocediti od vode, posoliti, dodati sitno seckani luk i pobiberiti. Poređati četiri kore jedna na drugu i svaku pomazati sa kašičicom ulja. Četvrtu koru posuti narendanim krompirom, zaviti kore u jufku i još malo pomazati uljem. Napraviti 4 jufke.

Peći oko 40 minuta na umerenoj vatri, dok kore ne porumene.

U ovu pitu možete dodati proprženi praziluk, iseckan na tanke kolutove.

Pita sa pirinčem

16 tankih kora za pitu

2 do 3 šolje pirinča

crni luk

ulje

so

biber

Podmazati pleh uljem ili margarinom. Obariti pirinač u slanoj vodi. Propržiti luk iseckan na tanke listiće na malo ulja, a zatim sjediniti ulje i pirinač i dobro promešati. Dodati još soli ako je potrebno, i bibera. Poređati četiri kore jedna na drugu i svaku pomazati sa kašičicom ulja. Četvrtu koru posuti pirinčem, zaviti kore u jufku i još malo pomazati uljem. Napraviti 4 jufke.

Peći oko 30 minuta na umerenoj vatri, dok kore ne porumene.

Umesto crnog luka možete koristiti i praziluk, a ova pita je veoma ukusna ako se zajedno sa lukom proprži i nekoliko sitno iseckanih pečurki.

Pita sa prazilukom

16 tankih kora za pitu

6 do 8 praziluka

ulje

so

biber

Podmazati pleh uljem ili margarinom. Na ulju propržiti praziluk isečen na tanke kolutove (‘rezance’). Četvrtu koru posuti proprženim prazilukom, zaviti kore u jufku i još malo pomazati uljem. Napraviti 4 jufke.

Namaz od pasulja i rena

1 veća konzerva crvenog pasulja ili dve šolje kuvanog crvenog, ili nekog drugog pasulja

čen belog luka, iseckan

1 manja glavica crnog luka, sitno iseckana

rena po ukusu, najmanje 1 kašičica, a može i više

ulje

sirće

so

biber

sitno iseckan peršun

Sve sastojke pomešati i propasirati ili koristiti neku od savremenijih sprava kao što je blender. Koristiti kao namaz za prepečeni hleb ili posne krekere. Ovaj namaz može da se koristi i kao preliv za baren pirinač, ukoliko se napravi da bude malo žitkiji.

Kada se posti na vodi, izostavite ulje, ali tada treba dodati više rena, sirćeta, ili ajvara, što će smesu učiiniti malo žitkijom, da bi mogla lakše da se maže.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Jela od ribe

Riblji paprikaš

1 kg sveže bele ribe

5-6 krompira oljuštenih i isečenih na kocke

2 šargarepe, iseckane na kolutiće

1/2 šolje graška

peršun

so, biber

ulje

Propržiti luk na ulju, dodati aleve paprike, promešati i odmah smanjiti vatru i dodati komade ribe. Ne mešati, već samo protresti šerpu ako je potrebno, da se riba ne bi raspala. Brzo dodati dodati vodu i pripremljen krompir, šargarepu i grašak. Krompir i riba treba da ogreznu u vodi. Posoliti i pobiberiti i na kraju posuti iseckanim peršunom. Kuvati oko ½ sata, dok krompir ne omekša.

Lešo riba

1 kg škarpine ili zubatca

1,5 dl ulja

2 manje glavice belog luka

pola veze peršuna

1 dl belog vina

1 dl maslinovog ulja

biber, so

Ribu očistiti od iznutrica i skinuti škrge. Uzeti veći sud (da riba može da stane po dužini), sipati ulje, sitno seckan beli luk, prodinstati da bude staklast, pa staviti ribu i doliti vode do pola ribe, posoliti i pobiberiti. Dinstati na tihoj vatri uz okretanje, poklopljenu. Kad je riba kuvana, prelije se maslinovim uljem, kome je dodat sitno iseckan peršun, belo vino, i ostavi se još nekoliko minuta na vatri.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Punjene lignje

1 kg lignji

1 šolja barenog pirinča

2 glavice crnog luka

peršunov list

1/2 čaše ulja

3 zrela paradajza

1/3 čaše crnog vina

so

Lignje oprati i očistiti tako da ostanu samo trup i pipci. Na vrelom ulju propržiti sitno iseckane pipke i luk. Od paradajza napraviti kašu, dodati sitno iseckan peršunov list, so, biber, pirinač i malo vode. Kuvati dok tečnost ne ispari i smesom koja se dobije puniti lignje. Ređati u pleh premazan uljem. Peći oko 1 sat na umerenoj vatri.

Brza riblja čorba

1 konzerva skuše ili neke druge masnije ribe

1 glavica crnog luka, isečena na listiće

1 šargarepa, iseckana na kolutiće

1 stabljika celera, isečena sitno

1/2 šolje graška

2-3 lovorova lista

1/2 čaše belog vina

ulje

biber, so

aleva paprika

1 kašika brašna

Na ulju propržiti crni luk, dodati kašiku brašna i alevu papriku, pa dolivati vodu (oko1,5 litar). Dodati oceđenu ribu iz konzerve i ostale sastojke, osim vina koje se dodaje pred sam kraj kuvanja. Kad je povrće kuvano, jelo je gotovo.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Sos od sirćeta za salate od svežeg ili barenog povrća

175 gr ulja

4 kašike jabukovog sirćeta

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

1 kašičica nane

1 kašičica majčine dušice

1 kašičica peršunovog lista

biber, so

Nanu, majčinu dušicu i peršun sitno iseckati, dodati sve ostale sastojke i dobro izmešati. Umesto jabukovog sirćeta mogu se dodati i 4 kašike limunovog soka

Sos od belog vina

3 kašike margarina

3 kašike brašna

1 čaša belog vina

ruzmarin

beli biber, so

Na otopljenom margarinu propržiti brašno, pa dodati vino, so, beli biber i mleveni ruzmarin. Sos stalno mešati dok se ne zgusne. Izuzetan preliv za prženu ribu.

Beli sos

3 kašike biljnog margarina

3 kašike brašna

voda u kojoj se barilo povrće

malo limunovog soka

biber, so

Otopiti biljni margarin, pa dodati 3 kašike brašna. Uz stalno mešanje, na tihoj vatri pržiti sve dok brašno ne promeni boju. U ovako proprženo brašno dodati so, biber i 1,5 šolju vode u kojoj se barilo povrće. Sos kuvati oko 5 minuta, pa dodati 1 kašičicu margarina i 1 kašičicu limunovog soka. Stalno mešajući kuvati još desetak minuta. Od navedenih sastojaka dobije se oko 1,5 šolja belog sosa. U ovakav sos može se dodati senf za malo drugačiji ukus.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Salate i sosevi

Salata od krompira i krastavaca

1 veći krastavac, oljušten i iseckan na kockice

4 velika ili tri mala krompira

1 kašika senfa (po želji može i više)

ulje

sireće

so

biber

svež peršun

Iseckan krastavac posoliti i ostaviti da pusti vodu. Krompir bariti u ljusci, kad bude skuvan oljuštiti ga dok je još topao i iseći na kockice, sipati u sud u kome se nalazi krastavac (ne odlivati tečnost koju je pustio krastavac), zatim dodati ulja i sirćeta, promešati, pa dodati kašiku ili više senfa, biber, svež peršun i sve sjediniti. Dosoliti ako treba.

Salata od krompira

5 krompira

1 veća glavica luka

ulje

so

biber

Luk iseckati na vrlo tanke, prozirne režnjeve, dobro posoliti i promešati. Krompir bariti u ljusci, i kad je skuvan, oljuštiti ga dok je još vruć. Iseći ga na kockice ili kolutove i dok je još vruć dodati mu ulje. Stalno mešajući, dodati sirće i biber, i još soli ako je potrebno.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Salata od krastavaca

2 velika krastavca isečena na tanke, prozirne kolutove

1 čen belog luka, sitno iseckanog

1 kašika ulja od susama ili kukuruza

vinsko ili jabukovo sirće po ukusu

1 kašika susama

so po ukusu

1 kašika sosa od soje

Pripremljene krastavce sjediniti sa ostalim sastojcima. Služiti hladno.

Francuska salata

500 gr krompira

150 gr graška

1 veća ili 2 manje šargarepe

1 srednji koren od celera

4 kisela krastavca

2 kisele jabuke

2 kašike peršunovog lista, sitno iseckanog

sirće

malo šećera

malo senfa

2 kašike kečapa

malo posnog majoneza (vidi recept)

biber, so

Šargarepu i celer iseći na sitne komadiće, pa zajedno sa graškom obariti u slanoj vodi i paziti da se ne raskuva, već da sve ostane čvrsto. Ocediti i staviti u činiju. Dodati na kockice isečene kisele krastavce, jabuke i baren krompir, zatim ulje, majonez, so, biber, sirće i kečap, i na kraju sve dobro izmešati.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Posna ruska salata

tunjevina

grašak

šargarepa

bareni kukuruz

domaći ajvar

biber

veza peršuna

Sve količine su prema želji i ukusu. Povrće obariti tako da ostane čvrsto, a tunjevinu izgnječiti. Sve dobro izmešati. Posuti sitno seckanim peršunom.

Salata od pasulja

300 gr pasulja

1 glavica cenog luka isečena na tanke listove

biber, ulje, sirće, so

peršunov list ili origano za posipanje

U kuvani i još vrući pasulj usuti ulja po želji, dobro promešati da upije, zatim dodati ostale sastojke. Služiti toplo ili hladno.

Meksička salata

600 gr crvenog ili belog pasulja

3 glavice crnog luka

4 slatke paprike

150 gr kuvanog kukuruza

ulje i sirće

so i biber

Skuvati i ocediti pasulj, dodati ulja i sirćeta i dobro promešati. Crni luk iseckati na kockice, posoliti i izgnječiti. U to dodati pasulj, paprike iseckane na kockice i baren kukuruz.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Majonez

1 čaša vode

2,5 kašike gustina

1/2 čaše ulja

1 kašičica sirćeta

1 kašičica šećera

1 kašičica senfa

sok od 1 limuna

1 kašičica soli

1/2 šolje vode

U malo hladne vode dobro rastvoriti gustin. Preostalu količinu vode zagrejatii dosuti rastvoreni gustin i neprestano mešati dok se ne zgusne. Masa treba da je vrlo gusta. Ohlađenu masu sipati u činiju i stalno mešajući, postepeno dodavati ledenu vodu, šećer, sirće, so i senf. Na kraju dodati sok od limuna i ulje. Ledena voda omogućuje da se majonez što pre stegne.

Kečap

5,5 kg zrelog paradajza

3 glavice crnog luka

2 zelene paprike

1 češanj belog luka

1 šolja žutog šećera

1,5 šolja sirćeta

1,5 kašika soli

1 kašika aleve paprike

1 kašika senfa

1 štapić cimeta

1 kašičica bibera u zrnu

1 kašika karanfilića

malo mirođije

Paradajz oprati, oljuštiti i sitno iseći. Crni i beli luk oljuštiti i sitno iseckati, a papriku očistiti od semenki i takođe sitno iseći. Paradajz, crni luk, papriku i beli luk pomešati i bariti tek toliko da omekšaju, potom ih samleti, pa smesu ponovo kuvati na blagoj vatri uѕ dodavanje ostalih sastojaka i začina uvezanih u gazu. Sos kuvati 2-3 sata, na tihoj vatri, povremeno mešajući. Kad se kečap zgusne, prohladiti ga i sipati u tegle.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...