Маша Написано Март 31, 2010 Пријави Подели Написано Март 31, 2010 Salata od tunjevine salataodtunjevine Potreban materijal: 150gr testenine 200gr kukuruza šećerca 3 kisela krastavca 1 konzerva tunjevine kečap po potrebi Priprema: Testeninu i kukuruz skuvati uobičajeno, pa ocediti od tečnosti.U drugom sudu izmešati sitno seckane krastavčiće, oceđenu tunjevinu i dodati kukuruz i testeninu. Posoliti po ukusu i dodati kečap. Namirnice: krastavci.kukuruz.testenina.tunjevina У ал је ово компликован рецепат 0104_cheesy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Март 31, 2010 Пријави Подели Написано Март 31, 2010 Ово ти је за на зуб, или ти предјело. 10900 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 Pečene sarmice od vinovog lista 300 gr vinovog lista 1 plavi patlidžan 1 šolja sitno iseckanog crnog luka 4 češnja belog luka 2 kašike origana 2 kašike mirođije ili nane malo bosiljka 3/4 šolje pirinča 1 šolja ulja 2 kašike soka od limuna 2 kašike kaše od paradjza so, biber Plavi patlidžan oljuštiti, odstraniti semenke i iseći ga na sitne kolutiće. Posoliti i ostaciti sat vremena da ispusti gorku tečnost, a potom ga dobro iscediti. Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckan crni luk i plavi patlidžan. Kad potpuno upiju ulje, dodati limunov sok, origano, mirođiju, iseckan beli luk, so i biber i dobro promešati. Dosuti čašu vode i ostaviti da se povrće kuva na blagoj temperaturi sve dok se patlidžan ne skuva. Dodati pirinač i dinstati još pet minuta. Listove vinove loze staviti u vruću vodu da omekšaju, a potom na njih staviti pripremnjeni nadev. Dobro uvijene sarmice složiti u duboku tepsiju, posuti sitno iseckanim bosiljkom i preliti sa dve kašike ulja i pola šolje vode. Da se sarmice ne bi isušile, prekriti ih folijom i peći oko 50 minuta. Gotove sarmice preliti kašom od paradajza. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 Paprikaš sa sojom 1 šolja soje u komadima 750 gr krompira 1 glavica crnog luka, sitno iseckana 1 šargarepa 1 stabljika celera 1 šolja graška list lovora beli luk (po želji) kašičica brašna ulje aleva paprika so (ili vegeta) biber mirođija Komade soje potopiti u vruću vodu i ostaviti da stoje sat vremena. Krompir oljuštiti i iseći na jednake kolutove. Propržiti iseckan crni luk, dodati rendanu ili sitno iseckanu šargarepu i celer, takođe sitno iseckan. Dodati alevu papriku i kašičicu brašna i promešati. Zatim dodati pripremljen krompir i komade soje, pa sve odmah naliti sa vodom, toliko da krompir i soja ogreznu u njoj. Posoliti po ukusu, staviti jedan list lovora, grašak i iseckan beli luk po želji i ostaviti da se kuva oko20 minuta, ili dok krompir ne postane mekan. Na kraju dodati biber i sitno iseckane sveže mirođije. Kada se posti na vodi, izostavlja se ulje i sve se bari. Radi gustine može se dodati malo kukuruznog griza u trenutku kad jelo provri. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 Čorba od spanaća 1 kg spanaća, očišćenog i opranog 2 veća krompira, oljuštena, oprana i iseckana na sitne kockice 2 čena belog luka, sitno iseckana sok od 1 limuna ulje 1 puna kašika brašna so ili vegeta biber Spanać dobro skuvati, procediti i propasirati. Na malo ulja propržiti sitno iseckan beli luk sa brašnom i odmah dodati propasiran spanać. Postepeno dodavati vodu i sok od limuna, stalno mešajući. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Ako se posti na vodi, izostaviti zapršku sa uljem i brašnom. Tada se može dodati šaka kukuruznog brašna ili griza da bi čorba dobila na gustini. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 Supa od raznog povrća malo ulja 1 glavica luka, sitno iseckanog 1/2 crvene paprike, iseckane na kockice 1/2 zelene paprike, iseckane na kockice 1 stabljika celera, iseckana 1 šargarepa, izrendana sitno 1 litar vode 1 krompir, oljušten i iseckan na kockice 1/2 šolje graška 1/2 šolje kukuruza 1 šolja cvetića od karfiola 3 lista kupusa, iseckana na kockice 1 list lovora so ili vegeta biber posni rezanci ili šolja pirinča, opranog Na malo ulja propržiti sitno iseckan luk, papriku, celer i šargarepu. Postepeno dodavati vodu. Kad proključa, dodati ostale sastojke i kuvati na tihoj vatri još 15 minuta ili dok se testenina ili pirinač ne skuvaju. Kada se posti na vodi, jednostavno izostaviti ulje i sve bariti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 Čorba od karfiola 1 veliki karfiol bistra supa od povrća ili 1.5 litar vode 2 ili više čena belog luka, sitno iseckanog 1 kašika brašna ulje so (ili vegeta) biber aleva paprika ili mešavina sušenog povrća 1 šolja zamrznutog kukuruza Karfiol očistiti, iseći na cvetiće jednake veličine i bariti u vodi dok potpuno ne omekša, pa procediti i propasirati. Na malo ulja propržiti brašno i beli luk, pa postepeno dodavati supu od povrća ili vodu, stalno mešajući. Postepeno dodavati i propasirani karfiol. Posoliti po ukusu. Dodati alevu papriku i sušeno povrće, pa kuvati još desetak minuta dok se čorba ne ujednači. Na kraju dodati kukuruz. Prilikom služenja, po želji dodati kašičicu vinskog ili jabukovog sirćeta u tanjir. Služiti uz prepečen hleb. Ako se posti na vodi, u čorbu se može dodati šaka kukuruznog griza da bi bila gušća, uz stalno mešanje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 Predjela i prilozi Pita sa krompirom 16 tankih kora za pitu oko 1 kg oljuštenog krompira 2 veće glavice crnog luka ulje so biber Podmazati pleh uljem ili margarinom. U veću posudu iseckati krompir na manje kockice, dobro ga ocediti od vode, posoliti, dodati sitno seckani luk i pobiberiti. Poređati četiri kore jedna na drugu i svaku pomazati sa kašičicom ulja. Četvrtu koru posuti narendanim krompirom, zaviti kore u jufku i još malo pomazati uljem. Napraviti 4 jufke. Peći oko 40 minuta na umerenoj vatri, dok kore ne porumene. U ovu pitu možete dodati proprženi praziluk, iseckan na tanke kolutove. Pita sa pirinčem 16 tankih kora za pitu 2 do 3 šolje pirinča crni luk ulje so biber Podmazati pleh uljem ili margarinom. Obariti pirinač u slanoj vodi. Propržiti luk iseckan na tanke listiće na malo ulja, a zatim sjediniti ulje i pirinač i dobro promešati. Dodati još soli ako je potrebno, i bibera. Poređati četiri kore jedna na drugu i svaku pomazati sa kašičicom ulja. Četvrtu koru posuti pirinčem, zaviti kore u jufku i još malo pomazati uljem. Napraviti 4 jufke. Peći oko 30 minuta na umerenoj vatri, dok kore ne porumene. Umesto crnog luka možete koristiti i praziluk, a ova pita je veoma ukusna ako se zajedno sa lukom proprži i nekoliko sitno iseckanih pečurki. Pita sa prazilukom 16 tankih kora za pitu 6 do 8 praziluka ulje so biber Podmazati pleh uljem ili margarinom. Na ulju propržiti praziluk isečen na tanke kolutove (‘rezance’). Četvrtu koru posuti proprženim prazilukom, zaviti kore u jufku i još malo pomazati uljem. Napraviti 4 jufke. Namaz od pasulja i rena 1 veća konzerva crvenog pasulja ili dve šolje kuvanog crvenog, ili nekog drugog pasulja čen belog luka, iseckan 1 manja glavica crnog luka, sitno iseckana rena po ukusu, najmanje 1 kašičica, a može i više ulje sirće so biber sitno iseckan peršun Sve sastojke pomešati i propasirati ili koristiti neku od savremenijih sprava kao što je blender. Koristiti kao namaz za prepečeni hleb ili posne krekere. Ovaj namaz može da se koristi i kao preliv za baren pirinač, ukoliko se napravi da bude malo žitkiji. Kada se posti na vodi, izostavite ulje, ali tada treba dodati više rena, sirćeta, ili ajvara, što će smesu učiiniti malo žitkijom, da bi mogla lakše da se maže. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 Jela od ribe Riblji paprikaš 1 kg sveže bele ribe 5-6 krompira oljuštenih i isečenih na kocke 2 šargarepe, iseckane na kolutiće 1/2 šolje graška peršun so, biber ulje Propržiti luk na ulju, dodati aleve paprike, promešati i odmah smanjiti vatru i dodati komade ribe. Ne mešati, već samo protresti šerpu ako je potrebno, da se riba ne bi raspala. Brzo dodati dodati vodu i pripremljen krompir, šargarepu i grašak. Krompir i riba treba da ogreznu u vodi. Posoliti i pobiberiti i na kraju posuti iseckanim peršunom. Kuvati oko ½ sata, dok krompir ne omekša. Lešo riba 1 kg škarpine ili zubatca 1,5 dl ulja 2 manje glavice belog luka pola veze peršuna 1 dl belog vina 1 dl maslinovog ulja biber, so Ribu očistiti od iznutrica i skinuti škrge. Uzeti veći sud (da riba može da stane po dužini), sipati ulje, sitno seckan beli luk, prodinstati da bude staklast, pa staviti ribu i doliti vode do pola ribe, posoliti i pobiberiti. Dinstati na tihoj vatri uz okretanje, poklopljenu. Kad je riba kuvana, prelije se maslinovim uljem, kome je dodat sitno iseckan peršun, belo vino, i ostavi se još nekoliko minuta na vatri. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 Punjene lignje 1 kg lignji 1 šolja barenog pirinča 2 glavice crnog luka peršunov list 1/2 čaše ulja 3 zrela paradajza 1/3 čaše crnog vina so Lignje oprati i očistiti tako da ostanu samo trup i pipci. Na vrelom ulju propržiti sitno iseckane pipke i luk. Od paradajza napraviti kašu, dodati sitno iseckan peršunov list, so, biber, pirinač i malo vode. Kuvati dok tečnost ne ispari i smesom koja se dobije puniti lignje. Ređati u pleh premazan uljem. Peći oko 1 sat na umerenoj vatri. Brza riblja čorba 1 konzerva skuše ili neke druge masnije ribe 1 glavica crnog luka, isečena na listiće 1 šargarepa, iseckana na kolutiće 1 stabljika celera, isečena sitno 1/2 šolje graška 2-3 lovorova lista 1/2 čaše belog vina ulje biber, so aleva paprika 1 kašika brašna Na ulju propržiti crni luk, dodati kašiku brašna i alevu papriku, pa dolivati vodu (oko1,5 litar). Dodati oceđenu ribu iz konzerve i ostale sastojke, osim vina koje se dodaje pred sam kraj kuvanja. Kad je povrće kuvano, jelo je gotovo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 Sos od sirćeta za salate od svežeg ili barenog povrća 175 gr ulja 4 kašike jabukovog sirćeta 1 glavica crnog luka 1 čen belog luka 1 kašičica nane 1 kašičica majčine dušice 1 kašičica peršunovog lista biber, so Nanu, majčinu dušicu i peršun sitno iseckati, dodati sve ostale sastojke i dobro izmešati. Umesto jabukovog sirćeta mogu se dodati i 4 kašike limunovog soka Sos od belog vina 3 kašike margarina 3 kašike brašna 1 čaša belog vina ruzmarin beli biber, so Na otopljenom margarinu propržiti brašno, pa dodati vino, so, beli biber i mleveni ruzmarin. Sos stalno mešati dok se ne zgusne. Izuzetan preliv za prženu ribu. Beli sos 3 kašike biljnog margarina 3 kašike brašna voda u kojoj se barilo povrće malo limunovog soka biber, so Otopiti biljni margarin, pa dodati 3 kašike brašna. Uz stalno mešanje, na tihoj vatri pržiti sve dok brašno ne promeni boju. U ovako proprženo brašno dodati so, biber i 1,5 šolju vode u kojoj se barilo povrće. Sos kuvati oko 5 minuta, pa dodati 1 kašičicu margarina i 1 kašičicu limunovog soka. Stalno mešajući kuvati još desetak minuta. Od navedenih sastojaka dobije se oko 1,5 šolja belog sosa. U ovakav sos može se dodati senf za malo drugačiji ukus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 Salate i sosevi Salata od krompira i krastavaca 1 veći krastavac, oljušten i iseckan na kockice 4 velika ili tri mala krompira 1 kašika senfa (po želji može i više) ulje sireće so biber svež peršun Iseckan krastavac posoliti i ostaviti da pusti vodu. Krompir bariti u ljusci, kad bude skuvan oljuštiti ga dok je još topao i iseći na kockice, sipati u sud u kome se nalazi krastavac (ne odlivati tečnost koju je pustio krastavac), zatim dodati ulja i sirćeta, promešati, pa dodati kašiku ili više senfa, biber, svež peršun i sve sjediniti. Dosoliti ako treba. Salata od krompira 5 krompira 1 veća glavica luka ulje so biber Luk iseckati na vrlo tanke, prozirne režnjeve, dobro posoliti i promešati. Krompir bariti u ljusci, i kad je skuvan, oljuštiti ga dok je još vruć. Iseći ga na kockice ili kolutove i dok je još vruć dodati mu ulje. Stalno mešajući, dodati sirće i biber, i još soli ako je potrebno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 Salata od krastavaca 2 velika krastavca isečena na tanke, prozirne kolutove 1 čen belog luka, sitno iseckanog 1 kašika ulja od susama ili kukuruza vinsko ili jabukovo sirće po ukusu 1 kašika susama so po ukusu 1 kašika sosa od soje Pripremljene krastavce sjediniti sa ostalim sastojcima. Služiti hladno. Francuska salata 500 gr krompira 150 gr graška 1 veća ili 2 manje šargarepe 1 srednji koren od celera 4 kisela krastavca 2 kisele jabuke 2 kašike peršunovog lista, sitno iseckanog sirće malo šećera malo senfa 2 kašike kečapa malo posnog majoneza (vidi recept) biber, so Šargarepu i celer iseći na sitne komadiće, pa zajedno sa graškom obariti u slanoj vodi i paziti da se ne raskuva, već da sve ostane čvrsto. Ocediti i staviti u činiju. Dodati na kockice isečene kisele krastavce, jabuke i baren krompir, zatim ulje, majonez, so, biber, sirće i kečap, i na kraju sve dobro izmešati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 Posna ruska salata tunjevina grašak šargarepa bareni kukuruz domaći ajvar biber veza peršuna Sve količine su prema želji i ukusu. Povrće obariti tako da ostane čvrsto, a tunjevinu izgnječiti. Sve dobro izmešati. Posuti sitno seckanim peršunom. Salata od pasulja 300 gr pasulja 1 glavica cenog luka isečena na tanke listove biber, ulje, sirće, so peršunov list ili origano za posipanje U kuvani i još vrući pasulj usuti ulja po želji, dobro promešati da upije, zatim dodati ostale sastojke. Služiti toplo ili hladno. Meksička salata 600 gr crvenog ili belog pasulja 3 glavice crnog luka 4 slatke paprike 150 gr kuvanog kukuruza ulje i sirće so i biber Skuvati i ocediti pasulj, dodati ulja i sirćeta i dobro promešati. Crni luk iseckati na kockice, posoliti i izgnječiti. U to dodati pasulj, paprike iseckane na kockice i baren kukuruz. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 Majonez 1 čaša vode 2,5 kašike gustina 1/2 čaše ulja 1 kašičica sirćeta 1 kašičica šećera 1 kašičica senfa sok od 1 limuna 1 kašičica soli 1/2 šolje vode U malo hladne vode dobro rastvoriti gustin. Preostalu količinu vode zagrejatii dosuti rastvoreni gustin i neprestano mešati dok se ne zgusne. Masa treba da je vrlo gusta. Ohlađenu masu sipati u činiju i stalno mešajući, postepeno dodavati ledenu vodu, šećer, sirće, so i senf. Na kraju dodati sok od limuna i ulje. Ledena voda omogućuje da se majonez što pre stegne. Kečap 5,5 kg zrelog paradajza 3 glavice crnog luka 2 zelene paprike 1 češanj belog luka 1 šolja žutog šećera 1,5 šolja sirćeta 1,5 kašika soli 1 kašika aleve paprike 1 kašika senfa 1 štapić cimeta 1 kašičica bibera u zrnu 1 kašika karanfilića malo mirođije Paradajz oprati, oljuštiti i sitno iseći. Crni i beli luk oljuštiti i sitno iseckati, a papriku očistiti od semenki i takođe sitno iseći. Paradajz, crni luk, papriku i beli luk pomešati i bariti tek toliko da omekšaju, potom ih samleti, pa smesu ponovo kuvati na blagoj vatri uѕ dodavanje ostalih sastojaka i začina uvezanih u gazu. Sos kuvati 2-3 sata, na tihoj vatri, povremeno mešajući. Kad se kečap zgusne, prohladiti ga i sipati u tegle. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука