Jump to content

Рецепти за посна јела


Препоручена порука

Постављена слика

Šampinjoni sa limunom

punjeni-sampinjoni-1

Potreban materijal:

8 velikih šampinjona

kašika sitno seckanog mladog luka

2 kašike soka od limuna

1 kašika posnog majoneza

1 kašika ulja

biber i so po ukusu

Priprema:

Šampinjone oprati i obrisati vlažnom krpom, skinuti “glave”, a drške sitno iseckati i izmešati sa svim ostalim sastojcima. Ovom smesom puniti “glave” i staviti u rernu da se ispeku. Odmah služiti.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Salata od tunjevine

salataodtunjevine

Potreban materijal:

150gr testenine

200gr kukuruza šećerca

3 kisela krastavca

1 konzerva tunjevine

kečap po potrebi

Priprema:

Testeninu i kukuruz skuvati uobičajeno, pa ocediti od tečnosti.U drugom sudu izmešati sitno seckane krastavčiće, oceđenu tunjevinu i dodati kukuruz i testeninu. Posoliti po ukusu i dodati kečap.

Namirnice: krastavci.kukuruz.testenina.tunjevina

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Posna lenja pita

Potreban materijal:

300gr brašna

200gr krompir pirea

150gr šećera

120ml ulja

Kašičica sode bikarbone

450gr očišćenih i izrendanih jabuka

2 kašike pekmeza od šljiva

3 kašike grubo seckanih oraha

Prah šećer za posipanje

Priprema:

Krompir skuvati, prohladiti i ispasirati. Pomešati sa brašnom, šećerom, uljem i sodom bikarbonom i brzo umesiti testo. Podeliti na dva dela. U podmazanu i pobrašnjenu tepsiju dimenzija 20×30 staviti jedan deo oklagijom rastanjenog testa. Premazati pekmezom od šljiva, preko staviti narendane i oceđene jabuke, a preko jabuka staviti grubo sečene orahe. Preklopiti drugom polovinom testa. Iseći na kocke i staviti da se peče u rerni zagrejanoj na 200C nekih pola sata. Najbolje iglom proveriti da li je pečeno. Pitu ostaviti da se ohladi i pre služenja obilno posuti prah šećerom.

Napomena: Pita je mnogo lepša sutradan, pa je preporučljivo da se pravi dan unapred.

Recept je objavljen u drugom specijalnom posnom izdanju časopisa “HRANA i VINO” pod nazivom “INTERNET@lije”.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Posna torta od žita

posna-torta-od-zita3

Potreban materijal:

150gr suvanog i ohlađenog žita

350gr mlevenih oraha

500gr šećera

375gr brašna

250gr meda

250ml piva

200ml vode

2 kesice vanilin šećera

1 kesica sode bikarbone

1 kašičica muskatnog oraščića

Malo posne čokolade i ratluka za ukrašavanje

Priprema:

Izmešati med sa pivom, dodati 200gr šećera, sodu i brašno, izmešati dobro mikserom. Masu podeliti na tri dela. U manji četvrtasti pleh dimenzija približno 15×25 staviti papir za pečenje i sipati prve deo smese. U predhodno zagrejanoj rerni na 200C, peći koru 15 minuta. Ponoviti i sa ostalom smesom za kore.

Fil: Kratko prokuvati 300gr šećera sa 200ml vode. Sirup skloniti sa vatre i dodati mlevene orahe, žito, vanilin šećer i muskatni oraščić. Sve dobro sjediniti drvenom kašikom. Pripremljeni fil podeliti na tri dela.

Toplim filom premazati kore. Ukrasiti rendanom čokoladom i ratlukom.

Napomena: Ovu tortu treba praviti dan-dva pre upotrebe.

Постављена слика

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Бајадере


400 гр шећера

8 кашика воде

250 гр маргарина (или путера)

150 гр млевеног кекса

150 гр млевених ораха

2 штангле чоколаде



Шећер ушпиновати са водом па додати маргарин, кекс, орахе и све заједно још мало прокувати. Масу поделити на 2 дела. У један део додати рендану чоколаду и то добро измешати, па растањити на фолију. Преко тога растањити  светлији део.



Глазура



2 кашике шећера

1 кашика воде

1 куглица маргарина

2 штангле чоколаде



Шећер, маргарин, чоколаду и воду  прокувати и додати 2-3 капи уља. Тако направљеном масом прелити колач.





Ванилице




1 шоља за белу кафу уqа

1 шоља за белу кафу млевених ораха

1/2 шоље за белу кафу шећера

брашна по потреби

1 лимун

џем



Уље загрејати док не  почне да се пуши па га  склонити са  шпорета и кад се охлади додају се ораси, шећер,  настругана кора од лимуна и замеси са брашном мало твр|е. Тесто добро урадати, растањити, сећи чашицом, пећи и састављати џемом, а затим уваљати у орахе са шећером и ванилин шећером.





Реформа торта посна




Тесто:

1 шоља од беле кафе брашна

1,5 шоља млевених ораха

2 кашике уља

120 гр шећера

1 кашичица соде бикарбоне

1 шољица воде



Фил:

250 гр шећера

300 гр млевених ораха

4-5 штангли чоколаде (посна чоколада)

2 кашике џема од кајсија



Орахе, брашно, шећер, уље и соду бикарбону добро измешати па замесити са водом. Пећи у три коре на преврнутом плеху.



Шећер ушпиновати, додати орахе и чоколаду и добро измешати да се чоколада истопи. Када се охлади, додати џем. Овим се филује цела торта и одозго се поспе млевеним орасима.







Посна торта




1/2 квасца

1 кашичица соде бикарбоне

8 шољица воде

6 шољица уља

6 шољица шећера

500 гр брашна

300 гр шећера

600 гр ораха



Квасац, соду бикарбону, уље, воду и 6 кашика шећера добро умутити па на крају додати брашно да  не  буде  много густо. Тесто треба да одстоји 1 сат. Пећи у 4 коре.



Од 300 гр шећера и чаше воде скувати сируп и додати млевене орахе. Фил не сме да буде много  густ.  Овим филом филовати целу торту. посути млевеним орасима.


Izvor:http://www.pravoslavna-srbija.com/Pravoslavlje/Post-Kuvar/Kolaci%20i%20torte/kolaci%20i%20torte.htm

posaljisvojuporuku.png

 


Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Pojedi jednu i za mene  https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/Plava_ptica.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt=';)' />

posaljisvojuporuku.png

 


Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Треба да правим питу од јагода, ал не капирам шта је ЈУФКА.

Као, кад све коре искористим, увити у јуфку?

    Увијеш као у ролат, као када правиш било коју питу од рецимо 3-4 корице, па

    увијеш то као ролат и ставиш у плех, тако и овде искористиш све коре па увијеш

    у ролат као код чувене пица пите.

   

    Када рецимо развлачиш сама коре, па ону једну развучеш, ставиш фил и то

    умоташ, то ти је једна јуфка. klapklap.gif' class='bbc_emoticon' alt=':)' />

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Хвала мирођијо, тебе сам чекала :)

Него, овде се користе куповне коре, 500 гр јагода, 500 гр кора, по три коре се сложе, испрскају уљем, а на крају тек се додају ушећерене џагоде. И онда као треба да се увије у јуфку. Јел то изгледа као увијена змија?

Постављена слика

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ене је у рерни, објаснио ми муж шта је јуфка  0104_cheesy

        Браво,пошаљи мало кад се испече.

        Обично када развучем кору за домаће резанце за супу,кад се мало просуши савијем

        је  у  ''јуфку'', па их рецкам.

        Али, тачно је ово, савијеш је као змију.То је јуфка.То је обично од домаће развучене коре

        за питу. 1405_love.gif' class='bbc_emoticon' alt=':drugarstvo:' />

        Понекад  тако  увијам  и  штрудлу  са  јабукама и печем  је  у  округлој  тепсији. 0442_feel.gif' class='bbc_emoticon' alt='0409_feel' />

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Pita sa heljdinim korama i tofu sirom

Recept poslala Miljana Stojanović

Potreban materijal:

500gr dimljenog tofu sira

500gr heljdinih kora

1 veći praziluk

1 manja tikvica

so

1/2 šolje maslinovog ulja

2/3 šolje vode

Priprema:

Praziluk prodinstati i posoliti. Dodati izrendanu tikvicu i tofu. Filovati kore za pitu. 1/2 šolje maslinovog ulja pomešati sa 2/3 šolje vode. Kad provri preliti pitu i staviti da se peče u rernu, prethodno zagrejanu na 220C.

Namirnice: heljdine kore.maslinovo ulje.praziluk.tikvice.tofu sir

            http://moje-grne.com/category/posna-predjela/

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Pita sa heljdinim korama i tofu sirom

Recept poslala Miljana Stojanović

Potreban materijal:

500gr dimljenog tofu sira

500gr heljdinih kora

1 veći praziluk

1 manja tikvica

so

1/2 šolje maslinovog ulja

2/3 šolje vode

Priprema:

Praziluk prodinstati i posoliti. Dodati izrendanu tikvicu i tofu. Filovati kore za pitu. 1/2 šolje maslinovog ulja pomešati sa 2/3 šolje vode. Kad provri preliti pitu i staviti da se peče u rernu, prethodno zagrejanu na 220C.

Namirnice: heljdine kore.maslinovo ulje.praziluk.tikvice.tofu sir

             http://moje-grne.com/category/posna-predjela/

Dragana je fantastična kuvarica a omiljene su mi njene posne pihtije 0104_cheesy

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...