DankaM Написано Септембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2012 Pa ako hoćeš da se neko okoristi tvojim radom i trudom, na tvoju štetu, onda slobodno poštuj njegovo pravo na život. ala bih onda imala dugačak spisak ljudi kojima ne bi trebalo da poštujem pravo na život... Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Септембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2012 Mislim na lopova koji krade auto (ili je provalio u kuću), za koga ne znaš da li je naoružan. Pazi, to je potpuno druga stvar. Da znam da neće nikog da ubije ili rani, to je drugo. Spakovala bih mu i sendviče. Kad ne znam, to je odbrana sopstvenog života. Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Септембар 27, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 27, 2012 Evo, nakon ove zanimljive diskusije , sta je bolje? Doneti zakon kao Rusi kojim se sankcionise vredjanje osecanja ili prepudstiti svakom od nas ponaosob da resava problem? Па ова дискусија није имала везе са русима и њиховим законом, већ је причала о томе докле иде одбрана када је у питању имовина... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Септембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2012 Па ова дискусија није имала везе са русима и њиховим законом, већ је причала о томе докле иде одбрана када је у питању имовина... Pazi, upadnu mi Pussy Riot na gajbu, sve sa onim kapama na glavi a ja taman izglancao sacmaricu. Mogu li ja njih da "oduvam"? Ili je bolji Ruski metod? Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Септембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2012 Mada, u pravu si ... malo sam pobrkao loncice ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2012 Не треба убијати, далеко било. Међутим, треба адекватно санкционисати одређена кривична дела. Са једне стране заштити недужне људе, а са друге васпитате неваспитане и манијаке. Мислим да је у нашој земљи казнена политика веома, веома лоша. Зато и имамо толико повратника у кривична дела. За силовање добије 2-3 године, пусте га ("због доброг владања") нако 1,5 годину и...опет неко настрада. Казне требају да буду строге, ВЕОМА СТРОГЕ, да онај ко планира кривично дело зна, уколико буде ухваћен, да ће му се живот драстично изменити (због дугогодишње робије). Казне не требају да буду одмазда већ превентива. Andre Williams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2012 Не треба убијати, далеко било. Међутим, треба адекватно санкционисати одређена кривична дела. Са једне стране заштити недужне људе, а са друге васпитате неваспитане и манијаке. Мислим да је у нашој земљи казнена политика веома, веома лоша. Зато и имамо толико повратника у кривична дела. За силовање добије 2-3 године, пусте га ("због доброг владања") нако 1,5 годину и...опет неко настрада. Казне требају да буду строге, ВЕОМА СТРОГЕ, да онај ко планира кривично дело зна, уколико буде ухваћен, да ће му се живот драстично изменити (због дугогодишње робије). Казне не требају да буду одмазда већ превентива. Није највећи проблем томе, него што се у затворима уопште не ради на рехабилитацији. Затвор служи за одмазду према починиоцима кривичних дела, а не да их научи да сутра буду конструктивни чланови друштва. Да, јесте проблем то што неко нема у глави да ће за силовање да робија 5 година на пример, али он после тих 5 година излази још гори него што је био, тако да се ништа не решава. Показано је да је страх од казне и поновног робијања препрека за веома мали број повратника и да они, свесни да могу опет да робијају, без проблема понављају кривична дела, у највећем делу због тога што се на рехабилитацији тих лица и њиховом поновном укључењу у друштво не ради довољно. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Септембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2012 Није највећи проблем томе, него што се у затворима уопште не ради на рехабилитацији. Затвор служи за одмазду према починиоцима кривичних дела, а не да их научи да сутра буду конструктивни чланови друштва. Да, јесте проблем то што неко нема у глави да ће за силовање да робија 5 година на пример, али он после тих 5 година излази још гори него што је био, тако да се ништа не решава. Показано је да је страх од казне и поновног робијања препрека за веома мали број повратника и да они, свесни да могу опет да робијају, без проблема понављају кривична дела, у највећем делу због тога што се на рехабилитацији тих лица и њиховом поновном укључењу у друштво не ради довољно. Kako su ovde kazne TOLIKO niske? Ovde možeš da se izvučeš sa ubistvom sa 6-7 godina robije. U UK za pljačku banke dobijaju 12 godina. Александар Милојков је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2012 Kako su ovde kazne TOLIKO niske? Ovde možeš da se izvučeš sa ubistvom sa 6-7 godina robije. U UK za pljačku banke dobijaju 12 godina. Казна за силовање је најмање једна година, а зависи од околности колико ће да иде горе. Нисам сигуран како је решено код других, али нису казне код нас претерано мање него код других, него су судови благи према извршиоцима. Али ни са таквом казненом политиком, ВБ није решила проблем криминала, јер не ради на превенцији и рехабилитацији, него само на одмазди. Тиме се ништа не решава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Септембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2012 Али ни са таквом казненом политиком, ВБ није решила проблем криминала, јер не ради на превенцији и рехабилитацији, него само на одмазди. Тиме се ништа не решава. Što ih duže staviš u zatvor, to će više vremena imati da razmisle o tome koliko je njihov postupak bio pogrešan. Ne znam na kakvu "rehabilitaciju" misliš, slabo kakav efekat tu može biti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2012 Što ih duže staviš u zatvor, to će više vremena imati da razmisle o tome koliko je njihov postupak bio pogrešan. Ne znam na kakvu "rehabilitaciju" misliš, slabo kakav efekat tu može biti. Немци су раније имали много добар програм, нисам сада упознат како раде. У затворима су имали супермаркете, радионице и остало, вероватно да су имали и рад на психичкој рехабилитацији, на слободи се пружала и психичка подршка, и проценат повратника је био смањен. Фазон је да је много лакше, али и много скупље, само правити још и још затвора, изрицати теже и теже казне, и тако даље. Али је много ефикасније и по друштво корисније (и у крајњем стадијуму и далеко јефтиније) радити на рехабилитацији затвореника. Имао си и на Дискаверију епизоду о програму у ком су сваком затворенику који је хтео дали по пса. И убрзо су окорели затвореници, који су осуђени за најтежа кривична дела, неки на доживотним робијама, који су се стално убијали и касапили по затвору, почели да се такмиче чији ће пас бити бољи, снажнији, боље дресиран, и тако даље. Стопа насиља у том затвору се драстично смањила, а неки од тих су вероватно нашли и ново занимање - дресуру паса. То је, рецимо, један од програма. Тражи само мала улагања, а даје добре резултате. Али, као што знаш, гласови се не купују са "Направићемо од бивших криминалаца конструктивне чланове друштва", него са "Потрпаћемо сву багру у затворе!" Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Септембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2012 За наш КТ се никако не може рећи да је благ. За силовање казне можда нису адекватне - у изрицању, а можда ни прописане - али за гомилу других дела казне су баш строге, рецимо може да се иде у затвор за фалсификовање чекова, кредитне картице, итд итд. Људи стално понављају како би требало казне пооштрити а после деценија истраживања није утврђено да пооштравање казни утиче на смањење криминалитета. Што каже Александар само реабилитација, само ванправни методи могу дати резултате. И друга ствар, на прву лопту кад се каже 6-7 година затвора, не звучи много, али ко је био макар у посети у нашим затворима зна шта значи провести један дан а камо ли годину у њему... RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2012 ОК, да наставимо. Победио сам јуче, btw. По теби испаде да су већина људи заправо чисти сатанисти. Какав бре хришћански резон, питај већину атеиста, па ћеш видети шта ће ти одгворити. Бојим се да, ако применимо твоју идеологију коју си управо демонстрирао доследно и до краја, да бисмо дошли до тога да је скроз ОК да побијемо све који живе на буџету (с обзиром да је за тебе то једнако крађи, зар не)? А реално, тренутно нема другог начина да заштитимо нашу имовину од таквих и политичара који их снабдевају, нити ће у догледно време бити. Логику не интересује "шта мисли већина". Принципи се изводе из постулата, а не из емоција. Ја сам први рекао да то право не би искористио, али чињеница је да на основу постулата о праву на живот имам право да применим силу у одбрану свега што чини мој живот. Слажем се у потпуности да већина људи то право не би искористила, али то не мења логику. Правила се изводе на основу "минималних захтева", као у математици - полазиш од "најгорег случаја". Зашто? Зато што сваки пут када "попустиш" етички принцип у ствари чиниш услугу онима који се понашају неетично. Ако кажеш "човек нема права да примени одређени степен силе да би се одбранио", то у ствари даје "право" насилнику. Њему омогућава да калкулише ризик, јер зна да жртва има ограничене опције. Што се другог дела тиче, не даје ти право да побијеш све који живе на буџету, али ти даје право да се побуниш против таквог система. Као што каже Декларација независности: "whenever any Form of Government becomes destructive of these ends, it is the Right of the People to alter or to abolish it". Колико би другачији живот био, на пример у Србији, када би људи били свесни тога? Ако на основу ирационалних разлога промениш етику, то није "поправљање" етике, напротив. То није добро за добре људе, него за зле. Чиниш услугу држави, лоповима и убицама (what's the difference anyway...). ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Септембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2012 ОК, да наставимо. Победио сам јуче, btw. greengrin Grizzly Adams and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Септембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2012 Не треба убијати, далеко било. Zašto? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука