Jump to content

Uhapšen zbog vređanja starca Pajsija Svetogorca na Fejsbuku

Оцени ову тему

Дејан

Препоручена порука

Blasfemija je vređanje izmišljenih bića, a ne onih koji u njih veruju.

Ako ćete sad da mi zamerite na izrazu, mogu samo da kažem da neka bića nužno moraju biti izmišljena, jer tačnost jedne religije negira sve ostale.

Не. Као што добре и лоше оцене ђака (=различита знања математике) не негирају математику.

Подели на овим сајтовима

Око тога се треба сложити, дефинисати бласфемију. Свакако, називање верника болесницима, вирусима, и сл. не би смело бити нешто што се правда "слободом говора". Исмевање нечијег идентитета, па и верксог, не би смело да се брани "слободом говора". Ако је називање хомосексулаца болесницима дискриминација, онда је и ово друго дискриминација. Мора се повући граница слободе говора и одговорности према другим људима. То шта ја мислим о Мухамеду задржаћу за себе, нећу са тиме испред муслиманских верника. Они који би да се баве хумором, нека га праве на свој рачун. Против сам исмевања било кога.
Не, слобода говора је када смеш да причаш шта хоћеш и нико не може да те оптужи за вређање, клевету, психолошко насиље, дискриминацију, бласфемију или говор мржње! Можеш да причаш шта хоћеш, и да не одговараш - е то је слобода говора. С друге стране ако некога нпр. гађаш каменом, или га набодеш песницом/коленом то је насиље и за то треба да одговараш жестоко...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Значи Монти Пајтона забранити, а творце и глумце у затвор?

А да направе прави хумор, а не глупост?

Подели на овим сајтовима

Против сам исмевања било кога.

Onda nemoj da ismevas, i kao dobar Hriscanin, oprosti onama koji to rade.

Stvarno licemerje pece.

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Не, слобода говора је када смеш да причаш шта хоћеш и нико не може да те оптужи за вређање, клевету, психолошко насиље, дискриминацију, бласфемију или говор мржње! Можеш да причаш шта хоћеш, и да не одговараш - е то је слобода говора. С друге стране ако некога нпр. гађаш каменом, или га набодеш песницом/коленом то је насиље и за то треба да одговараш жестоко...

Значи, ја могу да једну групу људи, на основу неких њихових карактеристика (боја коже, верска, национална, сексуална, социјална припадност, итд.), називам најпогрднијим именима, да их оптужујем за најогавније ствари, и ништа? Не може ми нико ништа, иако то што тврдим не стоји, није истина? Е изем ти такву слободу. То је, по мени, демонска а не човека достојна слобода. Егоцентрични демонски фанатизам, без осећаја за друго биће.

Подели на овим сајтовима

Onda nemoj da ismevas, i kao dobar Hriscanin, oprosti onama koji to rade.

Stvarno licemerje pece.

Свакоме може да се деси да претера. Али, живети у уверењу да на то ИМАШ ПРАВО, то је нешто сасвим друго. Лично, мислим да НЕМАМ ПРАВА да икога исмевам (нацију, расу, вероисповест, склоност и сл.) и зато се трудим да то приметим и повучем ручну онда када претерам.

Подели на овим сајтовима

Pravi Hrišćani opraštaju samo inima koji se kaju,dakle kad prestanu da rade ...

Једна је ствар опростити, а друга вредновати сами акт због којег се прашта. У реду, опростићу, али то не значи да оно што сам опростио прихватам као вредност, као нечије право, као нешто добро и позитивно.

Подели на овим сајтовима

Значи, ја могу да једну групу људи, на основу неких њихових карактеристика (боја коже, верска, национална, сексуална, социјална припадност, итд.), називам најпогрднијим именима, да их оптужујем за најогавније ствари, и ништа? Не може ми нико ништа, иако то што тврдим не стоји, није истина? Е изем ти такву слободу. То је, по мени, демонска а не човека достојна слобода. Егоцентрични демонски фанатизам, без осећаја за друго биће.
Не, то значи да ти имаш личну, индивидуалну одговорност да не изазиваш људе (између осталог сигурно те неће мирисати ти које прозиваш), а не да могу да позивају државу да те пендрека само зато што си рекао нешто што им се не допада.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

А да направе прави хумор, а не глупост?

А ти ћеш да одредиш шта је прави хумор или ко? Они који се разумеју сматрају да је у питању не прави, него врхунски хумор, ремек дело. Но небитно, чак и да је лош хумор, шта то мења? За лош хумор не сме да се иде у затвор.

Подели на овим сајтовима

Не, то значи да ти имаш личну, индивидуалну одговорност да не изазиваш људе (између осталог сигурно те неће мирисати ти које прозиваш), а не да могу да позивају државу да те пендрека само зато што си рекао нешто што им се не допада.

У реду, онда се разумемо. Имам одговорност. То значи да морам да сносим и санкције. Клевета, брутално вређање, лагање, омаловажавање, дискриминација - за то се, колико знам, сноси одговорност, сносе се санкције.

Подели на овим сајтовима

А ти ћеш да одредиш шта је прави хумор или ко? Они који се разумеју сматрају да је у питању не прави, него врхунски хумор, ремек дело. Но небитно, чак и да је лош хумор, шта то мења? За лош хумор не сме да се иде у затвор.

Нећу ја да одредим. Ако се такви закони буду доносили (е ево прича се у УН), зна се ко ће то регулисати. Прецизираће се шта се сматра под бласфемијом, увредом и сл.

Нисам рекао да бих Пајтоновце у затвор. Нити се осећам увређеним због њиховог хумора. Енглези ко Енглези, немају баш много смисла за хумор.

Подели на овим сајтовима

У реду, онда се разумемо. Имам одговорност. То значи да морам да сносим и санкције. Клевета, брутално вређање, лагање, омаловажавање, дискриминација - за то се, колико знам, сноси одговорност, сносе се санкције.
Па довољне санкције су да те неће мирисати ти које си прозивао, а и други који се не слажу с тобом. Нпр. ако би сада почео да вређаш црнце и шириш бели расизам по форуму не само што не би био драг црнцу који би потенцијално читао овај форум, већ би вероватно изгубио кредибилитет код свих чланова форума, а и читатеља који нису чланови (иако су највероватније сви читатељи овог форума белци). То је довољно санкција по тебе, нема потребе да долази полиција да те хапси...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Svaka sloboda ima svoje granice, pa i sloboda govora, humora.... kad predje u klevetu, vredjanje, omalovazavanje, diskriminaciju, krsenje javnog morala... mora da se adekvatno sankcionise. Ne mora svakome da "humor" bude smesan ili zabavan ali ako predje granicu treba reagovati.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...