Нифада Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 У Републици Српској,за сада,веронаука се изучава у основним школама,као редован предмет,са бројчаним оцењивањем.Није ми познато да је неким гимназијама у Р.Српској присутна веронаука,можда нешто експериментално, Јако те тешко водити дијалог са искључивим људима,они често имају такве предрасуде о вери које се граниче са елементарном логиком, .mislise. Све зависи од личности,тако да је и са неким атеистима могуће водити смислен дијалог, Можда је потребно понекад и када је реч о озбиљним темама укључити мало доброг смисла за хумор,и развијати осећај за то,да не буде да се човек више не сме ни да нашали. .smesko. Драшко and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 ^^Da, dozvoljeno je svoju decu vaspitati u svom maniru, ali zajedno se deca vaspitavaju onako kako će moći nesmetano da funkcionišu sutra-prekosutra.A pravo da se meša već ima školski psiholog, recimo. Шта то значи "заједно"? Васпитање и образовање деце је посао родитеља, они само из практичних разлога то препуштају учитељима (као било који други посао за који некога ангажујеш). Одатле следи да су родитељи ти који одлучују о образовању своје деце. Нико други. Учитељ је ту да мени пружи услугу коју тражим, а не да одлучује уместо мене. Dakle, ono što vam je Peđa rekao je u suštini veoma tačno: prvo i prvo, na času deca nemaju sva ona prava koja imaju na ulici, van škole i van časa: između ostalog, nemaju pravo da govore pre nego dignu ruku - nadam se da oko toga nema polemike; takođe, nemaju pravo da čitaju stripove, žvaću žvaku, jedu ili piju sokove, niti da javno deklarišu svoja ubeđenja: pa, između ostalog, uniforme se (ne u ovoj državi, ali u dobrom broju država) nose u školi da bi se upravo zauzdala ta "spoljna individualnost", koja se tako često demonstrira nošenjem svakakve neprimerene odeće, a zatim i nošenjem napadnih religijskih simbola; ja kad sam išao u osnovnu - devojčice nisu smele ni da lakiraju nokte, niti da farbaju kosu, niti da imaju nakit na sebi, kao ni dugačke nokte... Dakle, da li se razumemo da UNUTAR ŠKOLSKOG ČASA važe propisi koji, o da, tako guše pojedine slobode: i to isključivo iz razloga da bi JEDAN profesor mogao da obuči 30+ đaka. Bez da na času zavlada anarhija. Tako da, na času određene slobode ne postoje. Nadam se da se slažemo da to tako treba da bude. Апсолутно се не слажемо. Људи имају права и слободу увек и на сваком месту, осим у тоталитарним системима - као пример из комунистичког доба који наводиш. Ја сам тај коме школа пружа услугу образовања и ја сам тај који одређује правила, а не Пеђа или било ко други. Као у било којој другој продавници - онај ко плаћа је главни и он одлучује шта му се свиђа, а шта не. Ovo će biti sjajan argument ZA paradu - poslaću im zar nije sjajan argument? Свакако, то је одличан аргумент за параду. Само овде не разговарамо о паради... Još jedan primer gde reč "vera" možemo zameniti sa "seksualno opredeljenje" da bi smo shvatili dubinu. Може. Nemoj samo individualizam i abrahamske religije u isti koš, molim te. Zar religija ne propisuje striktne norme ponašanja? Хришћанство је изразито индивидуалистичка религија. Не прописује норме понашања. Где си ти видео да ми некога бијемо или кажњавамо зато што је прекршио неку "норму понашања"? То можеш да приговориш Исламу и сличним. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 Dakle, ono što vam je Peđa rekao je u suštini veoma tačno: prvo i prvo, na času deca nemaju sva ona prava koja imaju na ulici, van škole i van časa: između ostalog, nemaju pravo da govore pre nego dignu ruku - nadam se da oko toga nema polemike; takođe, nemaju pravo da čitaju stripove, žvaću žvaku, jedu ili piju sokove, niti da javno deklarišu svoja ubeđenja: pa, između ostalog, uniforme se (ne u ovoj državi, ali u dobrom broju država) nose u školi da bi se upravo zauzdala ta "spoljna individualnost", koja se tako često demonstrira nošenjem svakakve neprimerene odeće, a zatim i nošenjem napadnih religijskih simbola; ja kad sam išao u osnovnu - devojčice nisu smele ni da lakiraju nokte, niti da farbaju kosu, niti da imaju nakit na sebi, kao ni dugačke nokte... Dakle, da li se razumemo da UNUTAR ŠKOLSKOG ČASA važe propisi koji, o da, tako guše pojedine slobode: i to isključivo iz razloga da bi JEDAN profesor mogao da obuči 30+ đaka. Bez da na času zavlada anarhija.Tako da, na času određene slobode ne postoje. Nadam se da se slažemo da to tako treba da bude. Не слажемо се. То је школа прошлог и претпрошлог века и јако је застарела. Топло ти препоручујем овај видео: Проблем атеиста твог типа није то што сте атеисти, него што сте левичари, етатисти и wannabe социјални инжењери светских размера. Аурор, Grizzly Adams, Душко Дугоушко and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 @@karabanana, Што се мене тиче, на сва питања сам већ одговорио. На замене теза нећу да одговарам. Професор је погрешио и ту дилеме нема. Што неко осењивање крсним знаком пореди са жвакањем жваке, причањем на часу и сличним блентавим заменама теза, то је већ његов проблем. Професор је крив и треба да сноси одговорност због тога. Анастасија је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 Проблем атеиста твог типа није то што сте атеисти, него што сте левичари, етатисти и wannabe социјални инжењери светских размера.+1 Аурор and Александар Милојков је реаговао/ла на ово 2 Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 A prekrstiti se jeste religijski ritual, i kao i ostali religijski rituali, nije mu mesto na času. Iako traje samo 2 sekunde. ????? Nije dozvoljeno ometati profesora, druge đake i nastavu, to je prećutni opšti kod ponašanja na času. Александар Милојков је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karabanana Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 Где си ти видео да ми некога бијемо или кажњавамо зато што је прекршио неку "норму понашања"? То можеш да приговориш Исламу и сличним. Zakunuo bih se da sam do sada na svakoj paradi video baš ovo gore napisano - od strane pravoslavnih hrišćana, svi do jednog. Проблем атеиста твог типа није то што сте атеисти, него што сте левичари, етатисти и wannabe социјални инжењери светских размера. Pazi kad ću se maksimalno složiti oko potrebe reforme obrazovanja: i da, znam napamet taj klip, i slažem se sa porukom koju šalje: no, nemam pojma odakle se znamo, kad znaš da sam levičar, etatista i wannabe socijalni inženjer svetskih razmera. Ili me ne znaš? Možemo ovako: vi fino i pristojno, a i ja ću. OK? Zarad debate. Marko Ekmedžić је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karabanana Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 ????? Nije dozvoljeno ometati profesora, druge đake i nastavu, to je prećutni opšti kod ponašanja na času. Ma, nije dozvoljeno ni dolaziti sa nalakiranim noktima - pravila ponašanja. No, sad odoh napolje na žur, pa se kuckamo sutra, može? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 Zakunuo bih se da sam do sada na svakoj paradi video baš ovo gore napisano - od strane pravoslavnih hrišćana, svi do jednog. Мора да не видиш добро онда. Ја тамо нисам видео ни једног хришћанина. Ко шутира људе ногом у главу тај се одрекао и Христа и хришћанства. Možemo ovako: vi fino i pristojno, a i ja ću. OK? Zarad debate. Колико видим, сви су овде били фини и пристојни. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karabanana Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 Мора да не видиш добро онда. Ја тамо нисам видео ни једног хришћанина. Ко шутира људе ногом у главу тај се одрекао и Христа и хришћанства. Колико видим, сви су овде били фини и пристојни. Ovo prvo: pa svi su se ti pozivali na Hrista i pravoslavlje - otkud ja znam gde je razlika??? Ovo drugo: ma ja to preventivno. Ono, ja vam nisam Peđa da vas ubeđujem u moje viđenje sveta - meni i odgovara da ste većinom tu gde jeste; ja ću samo da vodim sa vama svima diskusiju. Ne bih da preraste u ban/hejt/štagod. Marko Ekmedžić and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 ja kad sam išao u osnovnu - devojčice nisu smele ni da lakiraju nokte, niti da farbaju kosu, niti da imaju nakit na sebi, kao ni dugačke nokte... Ja kad sam išao u 7. osnovne, na časovima fizičkog smo morali na početku svakog časa da se postrojimo. Iza toga bi jedan od đaka, po izboru nastavnika, izašao ispred 'stroja' i morao da zapovedi 'MIIIIIIRNOOOO...POGLED NA DEEESNOOOO!!!!' (normalno, mi svi se okrećemo na desno). Zatim bi raportirao nastavniku ko je odsutan - naravno, raport je započinjao sa 'Druže nastavniče...!' I bilo je poželjno da se dernja dok to radi, verovatno da bi atmosfera bila kao u Hitler Jugend kampovima, pretpostavljam. Iza toga bi nastavnik prihvatio raport, zaurlao 'MIIIRNOOOO....NA MESTU VOOOOLJNOOOO!!!!' I onda bi započeo čas. Na svu sreću, takvi komuno-fašistički doživljaji školskih 'vrhovnih autoriteta', pred kojima svi moraju smerno da gledaju u pod, su daleko iza nas i nadam se da će tako i ostati... Александар Милојков and Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 2 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 Ovo prvo: pa svi su se ti pozivali na Hrista i pravoslavlje - otkud ja znam gde je razlika??? Па свако може да се позове на било шта, а да ради супротно... Шта је заиста православно хришћаство и шта је Христос учио можеш да прочиташ у књигама - на пример Нови Завет - или питаш нас хришћане. Ovo drugo: ma ja to preventivno. Ono, ja vam nisam Peđa da vas ubeđujem u moje viđenje sveta - meni i odgovara da ste većinom tu gde jeste; ja ću samo da vodim sa vama svima diskusiju. Ne bih da preraste u ban/hejt/štagod. За то код нас не мораш да бринеш. Мени је увек драго када се јави неко нов, ту се највише научи. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 Pazi kad ću se maksimalno složiti oko potrebe reforme obrazovanja: i da, znam napamet taj klip, i slažem se sa porukom koju šalje: no, nemam pojma odakle se znamo, kad znaš da sam levičar, etatista i wannabe socijalni inženjer svetskih razmera. Ili me ne znaš? Ne priča on o tebi/vama per se, već o intelektualnim vam tendencijama. За то код нас не мораш да бринеш. Мени је увек драго када се јави неко нов, ту се највише научи. Da, npr. kad sam ja došao ovde prvi put, mislio sam da mislite da je svet star 6500 godina. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 Ма он је дефинитивно болестан човек (лице му се деформисало, нешто се са њим догађа) Otkricu ti tajnu u pitanju su palacinke sa eurokremom i cedevita. milan. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 Da, npr. kad sam ja došao ovde prvi put, mislio sam da mislite da je svet star 6500 godina. Па зар није? Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука