Marko Ekmedžić Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 Aca je već pisao o tome, šta je viđenje slepe vere, a šta ne. Hajde da ponovim još jednom, mišljenja sam da je neinteligentan onaj vernik koji će da veruje slepo, bez ikakvog preispitivanja. http://www.ateisti.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 А ови други, који преиспитују и нађу да је вера ипак оправдана, они нису слепи верници, него разумни верници? Заиста ме интересује твој став. Velja94 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Velja94 Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 @, Objasni to ovim ateistima ovde. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marko Ekmedžić Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 Nepotrebno mešaš inteligenciju i razum. Ponavljam, meni je verovanje u ma kog boga glupo, i za mene je to žrtvovanje dela svoje racionalnosti. Opet, nemam ništa protiv toga da neko veruje u šta god hoće. Postoje inteligentni i natprosečno inteligentni ljudi koji su vernici, što opet nema veze sa tim da li nužno moraju racionalno da posmatraju stvarnost. http://www.ateisti.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Velja94 Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 @@Marko Ekmedžić, Pa glupo ti je kad nisi kršten. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 @@Marko Ekmedžić, Ако смем да питам, да ли ти знаш да нема Бога? Crveni Baron and Velja94 је реаговао/ла на ово 2 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 Марко, то онда значи да сви верници, по теби, верују слепо. А то даље значи да се оно цитирано односи на вернике као такве, јер сви, апсолутно сви, верују слепо. Или постоје и верници чија је вера рационална, који дакле преиспитују све, и опет нађу да је оправдано и рационално да верују, или сви слепо верују, нема средине. А ако сви жртвују део своје рационалности, то значи да слепо верују јер се одричу рационалности, нема средине. Што, понављам, значи, да се твоја увреда односила на вернике као такве, јер сви слепо верују. Јесам ли у праву или не верују сви слепо? А увреде оба потпредседника АС? На кога се односе Предрагове или Андријине увреде и изливи мржње? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marko Ekmedžić Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 Aca je objasnio da ne veruju svi slepo. Mislim da nema potrebe da tumačiš jednostavne i kratke rečenice, i u njima tražiš nešto što bi želeo da vidiš, a čega zapravo nema. Rekao sam svoje mišljenje više puta, i ako možeš više da me sa tim ne maltretiraš - ne veruje slepo onaj ko preispituje verovanja. Ne znam na koje konkretne uvrede i izlive mržnje misliš, ali te upućujem na zvanične stavove UAS na našem sajtu. http://www.ateisti.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 ne veruje slepo onaj ko preispituje verovanja. Mislis na one koji su izucavali svoju veru kao i ostale i tako dosli do zakljucka da je njihova istinita ? Crveni Baron and Благовесник је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 Добро је, напредујемо, значи да ипак не мора било ко да се одрекне дела рационалности да би веровао и да су то две ствари које нису супротне једна другој. Заиста ми је драго, зарад међусобног разумевања, да смо дошли до тога (ово стварно ије сакразам или било шта, стварно ми је драго). А са тобом сам разговор и започео јер ми је било невероватно да си то ти, обзиром да сам са тобом водио један феноменалан разговор пре пар месеци, док ти је ник био Меридианус, и нисам могао да верујем да си ти председник удружења чији чланови и потпредседници онолико мрзе и вернике и цркве (посебно СПЦ), који су више пута частили најгорим и највулгарнијим увредама сдве вернике, у комплету, почевши од свештеника, преко вероучитеља, владика, до најобичнијих верника. Хоћеш примере за говор мржње? Покојни Патријарх љуби копито ђаволу - Трибина АС Предраг Стојадиновић "logika"... to je za meni podrzavanje kriminalne diskriminacije i zlostavljanja deteta, ja bih sve njih strpao u zatvor zbog toga... Pa neka me citiraju do mile volje, sto vise to bolje! Zlostavljaci dece U ZATVOR! Stoka. - Потпредседник АС о веронауци и наставницима веронауке "Религија је вирус, а верници су заражене јединке" - Потпредседник АС (нема везе што је цитирао Докинса, Докинс је тек познат по изливима мржње и глупостима) "Добро утренирани обмањивач - другим речима, српски теолог" Твој други потпредседник је причао на ФБ како мрзи вернике и како би их, да се он пита, све њих преселио у Небеску Србију, итд. Могли бисмо тако до сутра, али нема потребе, јер ти сам много боље знаш начин комуникације својих потпредседника. Е, сад, ако су то "само ставови потпредседника", онда смо опет у проблему дуплих аршина, јер су онда и ово "само одборници", који не изражавају било чији став, сем свог, а њихов је став да су верници СПЦ. Manolis and Ignjatije је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marko Ekmedžić Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 Ignjatije, znaš da lični zaključci ne moraju biti objektivni. Svakako, ja podržavam preispitivanje, u svakom pogledu. Jesam sigurno donekle i subjektivan, ali neke ljude odavde sa kojima sam imao i privatnu prepisku, i forumske razgovore, svakako ne smatram neinteligentnim, u kontekstu koji sam više puta objasnio. http://www.ateisti.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 @@Marko Ekmedžić, Ti si ateista i ne verujes u Boga, postujem tvoju odluku. Samo ne razumem da tebi kao i vecini iz UAS, Hriscanstvo bude na istom nivou kao i verovanje u deda mraza. Mozda je za tebe postojanje vaskrslog Hrista nerealno kao i postojanje deda mraza, ali filozofija i sustina samog verovanja ne moze nikako biti na istom nivou. Ako pogledas Hriscansku filozofiju i Hristove reci u Jevandjeljima, to ne moze biti ni priblizno isto "religiji" deda mraza. Zato je meni takvo poredjenje sprdja i za*ebavanje. Da ne spominjem ruzicastog jednoroga i zmaja u garazi http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marko Ekmedžić Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 Aleksandre, ja i kažem da smatram da moraš da žrtvuješ deo racionalnosti da bi bio vernik, tu nema zabune. Dalje, potpuno je netačno da potpredsednici ili članstvo (oni koje poznajem, svakako) UAS mrze vernike. Slika karikature koju si stavio je Corax-ov rad, objavljen u dnevnoj štampi. Niko nije za to tužio, ili bilo šta slično, i izraženo je mišljenje vezano za određeni događaj (ne znam zaista napamet koji), mislim u kontekstu ratnih dešavanja u bivšoj Jugoslaviji. O uticaju SPC na ta dešavanja postoji mnoštvo priča, napisa, mišljenja, a to je jedno od njih. Ponavljam, postoje stavovi UAS, koji su jasni i javni. I ja sam protivnik veronauke u državnim školama, i vratio bih je u crkve. O vernicima u "nebeskoj Srbiji" je, čini mi se, pisao Maldoran, koji nije Potpredsednik UAS. Postoje dva Potpredsednika, a ne neka nedefinisana masa ljudi. Tačno je, Dokins je jedan od onih koji govore o religiji kao virusu uma, ali moraš razlikovati tu konstrukciju, od konstrukcije "virus mozga" ili "bolest mozga", iz koje bi onda mogao da izvlačiš (pogrešan) zaključak da sve vernike neko smatra mentalno obolelima. Dokins nigde nije rekao da su vernici mentalno oboleli, iako uopšte ne moraš da se slažeš sa njegovim brojnim stavovima. Problem sa odbornicima i "mojim" Potpredsednicima je u tome što ti odbornici nisu otišli u privatnu, "civilnu" posetu, već kao predstavnici svojih stranaka, pozvavši i medije, itd. Da su otišli kao privatna lica, ni po jada. Isti je slučaj i sa rukovodstvom UAS. U svojstvu rukovodstva, dajemo zvanične izjave ili pišemo saopštenja. Mimo toga, nastupamo kao privatna lica, sa svojim mišljenjem. Zamisli na šta bi ličilo da idem da razgovaram sa mojim rukovodiocem, i da tražim da me na tom sastanku oslovljava sa "Predsednik UO UAS"... besmisleno, zar ne. Takođe, i ovde na forumu se čitaju raznovrsna mišljenja o ateistima, koja bih tom logikom, onda trebao da tumačim kao mišljenja SPC, što uveren sam, nema veze sa istinom. http://www.ateisti.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marko Ekmedžić Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 Ignjatije, za tebe su to reči Hrista u jevanđeljima, za mene decenijama pisane priče od ljudi koji Isusa nisu ni poznavali, pod uslovom da je moja pretpostavka da je bio istorijska ličnost uopšte tačna. Na isti način, ja mogu da zamislim da par stotina godina od sada, neko izgradi čitavu filozofiju oko "Gospodara prstenova", i da ta verovanja, iz te knjige, postanu religija za određeni broj ljudi. Napokon, znaš i sam da već danas imaš ljude koji se izjašnjavaju kao džedaji, i negde su čak priznati i kao verska zajednica. Znam da je za tebe to sprdnja, i to je jedna od stvari po kojima se razlikujemo. Ja tebe zbog tvog verovanja zaista ne mrzim, iako smatram verovanje u ma koje božanstvo ili natprirodno biće besmislenim. Uveren sam da ni ti mene nemaš razloga da mrziš, zato što nisam vernik. Ponavljam, kao što ja u porodici, među prijateljima i među kolegama imam vernike, tako i ti imaš ateiste. Ako možemo oko toga makar da se složimo, i to je nešto. Dakle, makar da se ta predrasuda o mržnji razbije. http://www.ateisti.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 Milosavljeviću, to što ti imaš potrebu da "objasniš" nekome ko sam ja, vodeći se takođe "poznavanjem" od kako kažeš, 2-3 nedelje, zapravo govori o tome da pokušavaš meni da spočitaš nešto čime se ti baviš. Где сам ја реко да ти мене сада знаш две три недеље? Оно је јасно било асоцирано на ону да ти мене знаш пре жруа. То што ме знаш пре жруа знаш ме две три недеље. Мада се од првих комуникација самном ти не мењаш у свом опхођењу. Ти си сам направио неку претпоставку од мени од петог шестог поста и од тад држиш исто мишљење само све што сазнаш ново о мени уобличиш у то мишљење. Скептично нема шта. Dakle, smešno je da napišeš da ja tebe procenjujem na osnovu 2-3 nedelje, a budimo iskreni, u pitanju je ipak malo više vremena na starom forumu, a onda ćeš ti o meni da daješ procene i ocene. Naravno, ne mislim da su svi forumaši ovde ni nalik tebi, ili da su svi glupi, ili kako god, pa ćeš ti sada da im objašnjavaš... kako ono reče, to bi sa tvoje strane bilo - nadobudno Ајд опет да се вратимо на старо, две три недеље пре жруовца. тако нешто можда још која недеља. Tek bi to bilo strašno, a pošto mislim da si u suštini ti takav kakav si, najveća kazna za ove ljude ovde, najbolje je da te sami upoznaju. Ти људи ме познају исто колико и ти. Чак и више са многима од њих сам на више тема причао о више ствари имао разноразне дискусије. Лепо ја кажем да си надобудан, нису они неспособни да процене са ким комуницирају. Шта ти мислиш да је твоја процена мене апсолутно тачна а да они нису способни да ме лепо процене после пар хиљада постова? Не капирам мајке ми? Uzgred, uz svu dobru volju, ne znam zaista šta znači rečenica, "mislim da ovo njegovo tvoje dovoljno govori o tebi"? O.o Збачи да сам кренуо да пишем пост који се односи на тебе па сам кренуо да га едитује у пост који се односи директно теби. Кренуо сам са ЊЕГОВО па сам хтео да прешалтам у твоје. Заборавио сам да обришем његово. Ako želiš da te ljudi shvataju ozbiljno, kreni od sebe. I bez tog foliranja o povređenosti... za nekoga ko je bio u stanju da napiše najgore uvrede, jadno je da se ti pozivaš na uvređenost. Свака увреда је агресија а свака агресиија долази управо од повређености или страха. Сем ако ниси психопата. Не видим ко се фолира о повређености? Ти не мораш да ми верујеш ја ти кажем како јесте. Кад би били поштени ... добро сте ви мене извређали називајући моја мишљења свакојако пре него што сам ја вама упутио било коју. Искрено јесам се спустио пар пута на тај ваш ниво... и искрено се кајем. Али са друге стране ти да си реалан видео би колико сте ви ти који сте дрски и агресивни у својим наступима. Не мислим ви под атеисти него ви под ти, пеђа и још неки чланови атеиста. Очигледно сте и ви повређени...... јер агресија без осећаја угрожености, страха, повређености не долази. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука