RYLAH Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 Ako ti je mrska sto insisitiras da je upotrebljavas Зато што је постала законска дефиниција и зато што је као таква свакоме позната. Ја сам пре за то да се рашчлани или да се смисли нешто што ће бити нама ближе и схватљиво, према чему можемо да изградимо и психолошки негативан однос, да не морамо аутоматски да преводимо изразе који немају упоришта у нашем језику и не значе нам ништа. Али да не офтопикујем, јер ово вероватно интересује мене и још два до три правника, да не смарам народ овде Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marko Ekmedžić Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 Aleksandre, nije problem i da koristim ime Dimitrije. Napisao sam ti već da mi je to samo stvar navike. Dešavanja i obredi u okviru verskih zajednica nisu obavezujući za državu. Ako se neko u okviru svoje verske zajednice odrekne svetovnog imena, dok taj podatak ne promeni i u ličnim dokumentima, za državu je i dalje validno ime izvan monaštva. Ja uopšte ne mislim da nipodaštavam nekoga, ako koristim ime koje mu stoji u ličnim dokumentima, i ponavljam da nemam nikakav problem da episkope zovem monaškim imenima onda kada vidim da su ta monaška imena uneli u lična dokumenta. Sve i da je nipodaštavanje, svakako nije govor mržnje, jer ne koristimo nadimak koji smo izmislili mi, već ime koje je upisano u važeća dokumenta. Ратко :( је реаговао/ла на ово 1 http://www.ateisti.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vrapčić Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 Vrapčić, ako je FB grupa isto što i Udruženje, onda je mora biti i ovaj forum isto što i SPC, pa kada neki forumaš odavde pozove na naislje, onda je to, tom logikom, sigurno stav i SPC, zar ne? Па не баш. Аналогија ти је смешна и веома погрешна, али ево ја ћу направити једну примеренију, смеха ради. Кад би се овај форум звао СПЦ и када би модератори били сами епископи и сам патријарх, то би било приближно исто. И сад замисли да нпр +Амфилохије напише на том форуму да је атеизам једнако глупост, да је атеизам зло и да је мањак интелигенције предуслов за атеизам. И онда га за пар дана изаберу за патријарха, а он се потом обре на неком атеистичком форуму - нпр форуму атеиста Србије и тамо почне да шаље хипи поруке мира и толеранције, затим да се ограђује од СПЦ форума и почне тебе да ословљава са "Маки" а оног Стојадиновића са "Пеђице". Ето, то је много веродостојнија аналогија, зар не? Manolis, Млађони, Ignjatije and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Velja94 Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 Pravi ateisti nikad nebi dizali ovakvu prašinu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 Онда користиш и Луиз Вероника Чиконе за Мадону, Јозеф Рацингер за папу, и тако даље? И трудиш се да за свакога видиш лична документа, да би видео како се он зове у личним документима? И када би видео да је неки клирик у личним документима променио име, ти би га звао монашким именом, јел тако? Ово питам јер могу да исцимам и да се распитам ко све тачно има монашко име у личним документима, како бисте убудуће на својим сајтовима користили искључиво та имена, али не бих да се цимам ако ћете ти или Пеђа или било ко други и даље да користите имена која више не постоје ни у личним документима. Sve i da je nipodaštavanje, svakako nije govor mržnje Јесте, јер је ниподаштавање на верској основи. И кад некоме кажеш да је глуп или будала јер је верник, и то је говор мржње. И када кажеш да су Деда Мраз, једнорог, Исус једно те исто, и то је говор мржње. А све оне гадости на вашој ФБ групи не треба ни коментарисати, све су до једне говор мржње. Ево, да не буде да ја покушавам да лажем, ево ти је једна организација која мрзи СПЦ још више него ви (Југословенски комитет правника за људска права), па види шта све спада под говор мржње, и колико је говора мржње на вашим сајтовима http://www.yucom.org.rs/upload/vestgalerija_38_5/1198696141_GS0_Metodologija%20govor%20mrznje%20zlocin%20mrznje.pdf Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 ...затим да се ограђује од СПЦ форума и почне тебе да ословљава са "Маки" а оног Стојадиновића са "Пеђице". OK, ali kad je vec ovde i dokle god je uljudan, bezveze je to potencirati... Razgovor, pa bio i virtualni, pomaze da se ruse predrasude, ako postoji trud da se sagovornik uvazava. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Velja94 Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 @@sqny, Čaba dižeš prašinu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marko Ekmedžić Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 Vrapčić, koliko znam, ovaj forum ima podršku SPC. Takođe, FB grupa okuplja i ljude koji nisu u UAS, i moderatori nisu isključivo članovi UAS. U odeljku "Informacije" lepo piše da se zvanični stavovi UAS nalaze na sajtu UAS. Drugo, ja sam i ovde ponovio ono što sam i na FB grupi pisao, i što je moje mišljenje o religiji, tako da se apsolutno ni jednog trenutka nisam ogradio od sebe samog... što bi bilo tek besmisleno. Ako još uvek nije jasno, onda da ponovim, za mene je verovanje u ma kog boga glupo, organizovane religije vidim kao izvor mnogih zala, gde na prvo mesto stavljam svakako islam, a takođe, smatram da samo neinteligentni ljudi mogu slepo da veruju, bez preispitivanja. Nisam se ni jednom ogradio od tih svojih mišljenja, pa zaista ne razumem čemu takvo insistiranje. http://www.ateisti.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 Зато што је постала законска дефиниција и зато што је као таква свакоме позната. Ја сам пре за то да се рашчлани или да се смисли нешто што ће бити нама ближе и схватљиво, према чему можемо да изградимо и психолошки негативан однос, да не морамо аутоматски да преводимо изразе који немају упоришта у нашем језику и не значе нам ништа. Али да не офтопикујем, јер ово вероватно интересује мене и још два до три правника, да не смарам народ овде Nisam bas razumeo... Ali ako koristis izraz 'govor mrznje', ja imam utisak da insistiras na tome da je to krivicno delo, i da ih treba tuziti sto Svetog Savu zovu Rastko Nemanjic i slicne gluposti. Nadam se da ti to nije ideja. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Velja94 Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 @@Marko Ekmedžić, Pa šta ako ovaj forum ima podršku SPC. Ateisti sa svojim idelima cvetaju na srpskoj Wikipediji i AS forumu. Mi toliko znamo o ateistima a oni malo o SPC. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marko Ekmedžić Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 Aleksandre, hajde da ponovim još jednom, kada vidim da su u ličnim dokumentima promenili imena, nemam uopšte dilemu koje ime ću koristiti i za čelnike SPC. Ne znam koliko puta to da napišem, da bi ti prihvatio. Nisam rekao da su Isus i Deda Mraz isto. Za mene bog ne postoji, kao ni Deda Mraz, a Isus je vrlo verovatno istorijska ličnost. http://www.ateisti.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marko Ekmedžić Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 Veljo, istom analogijom onda i ja mogu reći da vernici SPC cvetaju na Wikipediji i na forumu ŽRU, pa mi znamo mnogo o njima, a oni tako malo o UAS. http://www.ateisti.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 @@sqny, Čaba dižeš prašinu. Nemoj se ljutis, ali ja bi da sam moderator sve tvoje postove koje sam procitao pobrisao, jer su su cist spam bez ikakve sadrzine. Аурор, Avocado and ateista Kristijan је реаговао/ла на ово 3 The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Velja94 Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 @@sqny, Čoveče nemoj biti tužan tako razmisli malo o svojim postovima i takođe. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 Nisam bas razumeo... Ali ako koristis izraz 'govor mrznje', ja imam utisak da insistiras na tome da je to krivicno delo, i da ih treba tuziti sto Svetog Savu zovu Rastko Nemanjic i slicne gluposti. Nadam se da ti to nije ideja. Не, наравно да ми то није идеја, из више разлога. Као прво, нисам фашиста. Друго, не знам има ли толико доконог човека на овом свету Израз користим да бих показао и њима и свима који ову преписку прате колико они, који се позивају на нека права, која им нису угрожена, што смо овде и показали, крше права других, и то колико су та кршења понекад драстична (ту не мислим на световна имена, него на друге ствари). Ако ћемо да се позивамо на нека права, нема проблема, први сам за то, заиста, али прво морамо да имамо у виду шта је заправо садржина тих права и гаранција, и морамо да будемо свесни обавеза које иду уз та права, обавеза које ми имамо према другима. sqny је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука