Владимир Миливојевић Написано Септембар 16, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2012 Vladimire, teško da može da bude racionalne diskusije ako počinješ sa tezom da ti imaš činjenice. Onda to znači da ih ja nemam, i čemu priča? Ja mislim da verovanje ima veze sa svesnom odlukom da žrtvuješ deo racionalnog u sebi, a da slepo verovanje, odnosno potpuno nekritički pristup, podrazumeva nedostatak inteligencije. Takođe, moraš razlikovati šta znači kada nekome kažeš "mislim da je to što radiš glupo", i kada kažeš "ti si glup". Da, ja smatram da je verovanje u ma kog boga glupo, ali ne mislim da je nužno glup svako onaj ko veruje. Svako u životu napravi niz glupih poteza, ali to ne znači da je u pitanju glupa osoba. Što se tiče dijaloga i akcija, bez obzira što ti misliš da je u pitanju sprdnja, toga je bilo, a nadam se i biće. Па да то је оно што сам већ поменуо, као синдром застрањења дела организације натпросечно интелигентних. "Жртвовање дела рационалног у себи", као да рационално у мени обухвата све и може објаснити и испунити све, па да бих веровао морам да жртвујем део рационалног?! Безвезе и бесмислено."Радиш глупо" - "глуп си" у овом контексту и на овом месту је свеједно неваспитано, макар било искрено. Velja94 је реаговао/ла на ово 1 "Свуда пођи, себи дођи." - Владимир М. Миливојевић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Септембар 16, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2012 Pojam Bog za ateiste je tabu tema. Бог за атеисте са ових простора је и даље нека врста Деда Мраза.Можда нема више бијелу браду и није баш толико љут на "грешнике земаљске" али и даље је неки опасан даса који од своје деце тражи да жртвују земљаске радости и сладости зарад вечних блага. Velja94 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Velja94 Написано Септембар 16, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2012 @@Sophrosyne, Slažem se sa tobom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 16, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2012 Ja mislim da verovanje ima veze sa svesnom odlukom da žrtvuješ deo racionalnog u sebi, a da slepo verovanje, odnosno potpuno nekritički pristup, podrazumeva nedostatak inteligencije. Dok sam ja, kao i jos mnogi antropolozi, misljenja da smo do ovakvog stepena racionalnog koji se danas smatra normativom po merilima zapadne civilizacije dosli tako sto smo se hiljadama godina odricali iracionalnog. Ali pre toga mislim da je znacajno istaci da nije sve iracionalno ujedno i negativno. Svakako da u skupu iracionalnog postoji ogroman broj negativnih stvari ali nije svako prepustanje iracionalnom ujedno i negativno. Umetnost u celini, kao civlizacijska tekovina, je lep primer toga. Zbog toga smatram da sama ocena neceg kao iracionalnog ne govori mnogo o kvalitetu istog. Velja94, GeniusAtWork, sqny and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Velja94 Написано Септембар 16, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2012 @@Aquilius Cratus, Iluminat objasni im ti najbolje to. Аурор је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 16, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2012 No svakako, on nije naročito važan lik, posebno zato što sa njim kvalitetne diskusije svakako nema. Омаловажавање.. омаловажавање... предрасуде... предрасуде.... потурица крвав до лактова... ја се трудим да будем што већи и што бољи хришћанин.. да нешто што сматрам својом животном филозофијом интегришем у свој живот потпуно.... срам ме било што су ми крваве руке. Јако ружно од мене. исто ме је било срам што сам се трудио да што боље схватим атеизам и смисао мог живота без постојања Бога... то наравно још горе. Срам ме било што у Нихилизму нисам успео да нађем смисао свој егзистеционализам, што сам га тражио у окултизму и астрологији и што их нисам ни тамо нашао. И на крају срам ме било што га тражим сада у православљу - јер ко зна шта сутра могу да постанем. Јако сам неквалитетан лик јер се тражим а не ухватим се неке идеологије као пијан плотан, него ствари које прихватим тестирам на себи, проваравам свакодневно њихову практичност, значај и уплив на мој живот... у праву је овај Екмеџић... стварно сам безвезе лик пиф... Ја ипак мислим да је логичније оно звонково - ко мења мишљење само је знак да размишља. За разлику од неких који су на своја филозофска питања као што је постојање Бога сигурни ко у сопствено постојање. Ratko, Milosavljevića poznajem malo duže nego što traje njegov boravak na "Poukama", tako da veruj mi, nije diskreditovanje. Иначе дечко ме зна две до три недеље. Чисто да се зна на чему формира то своје мишљење о мени да се види колико је лик надобудан... уопште ми се не свиђа ово његово фолирање овде. Па ћу да се убацам са времена на време чисто да подсетим народ који је то лик и какав је то лик.. - - - - - - - - - - - - - - - - Ово његово ирационално веровање се односи на све вернике. Јер по њему нема рационалних доказа за Бога - те смо сви ми глупи и наша вера је глупост јер је ирационална (није поткована емпиријским доказима) Да се одмах разуме шта он каже мислим да је глупо вероватно у ирационално и да је одлика неинтелигентности. Чисто да вас информишем све сте ви овде неинтелигентни. По мишљењу господина са којим причате. Можда он то увије, али чисто да људе заштитим од његове неискрености да не искусе оно што сам ја искусио са њим. Гуја је то опасна у конверзацији. GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 16, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2012 @Marko Ekmedžić Иначе мислим да ово његово твоје довољно говори о тоби. Дечко ти си мене толико изомаловажавао и понижавао и причао ми свашта без да сам му први упутио било коју тешку или ружну реч и пар пута сам покушао да покопам са тобом секире ти си једини од свих атеиста који није ни покушао неки људски однос, не дискусију него однос. Дакле није битно да ми ту нешто дускутујемо квалитетно већ чисто да се не прозивамо ко цигани. А ево види се да ти и даље то исто радиш и већ дуже време то радиш на тако подмукао начин дође и прозива мене не обраћајући се мени. Питам се само шта ли треба да ти буде у глави да се тако понашаш. Искрено јако ме повређује твоје понашање и не могу да схватим колико лош човек мора да будеш да се тако односиш према неком, само због неких дискусија на интернету. Стварно јако ниско. Mилена КШ је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vrapčić Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 Ја не разумем шта овде није јасно. Мени је довољно оно што сам видела на њиховој групи, а видим да га неки овде и дуже знају. Добио човек функцију, и кренуо да мисионари и изиграва дипломату. Чак и звучи као неки од политичара, још да затражи мир у свету па да се поштено насмејем. И какав је то аргумент да фб група није исто што и удружење? Онда промените назив групе, дистанцирајте се од постова , а не да будете један од оних који пишу најувредљивијих коментара (ипак је Пеђа непревазиђен). Ја сам отишла на фб групу да видим каква је то прича и имала сам шта да видим. Тамо се и атеистима прети бановањем, ако нису довољно агресивни у испољавању свог неверовања или далеко било ако покажу толеранцију на другачије мишљење. Manolis and Ignjatije је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 Марко, Мишљење ми ниси дао пошто сам ти разјаснио шта значи кршење првог дела садржине начела секуларности и лепо ти поставио питање. Дакле, јесу ли се промениле уставне одредбе или тумачење устава у корист православља оног тренутка када су одборници Новог Сада отишли код +Иринеја? Питање је веома битно и не захтева било какву правничку терминологију нити правничко знање. Једноставан одговор, а у међувремену можеш и проверити да ли сам покварен и навлачим те на "правну терминологију" са неким правником, верујем да имаш неког друга који се мало разуме у Уставно право и зна праксу ЕСЉП у овом погледу, јер никада, па ни сада, не служим се таквим стварима, али ми јесте стало да дођемо до истине по овом питању. Дакле, уколико се слажемо да је овакво тумачење исправно, да ли су се посетом одборника +Иринеју на било који начин променили Устав или тумачење одредби Устава (од стране Уставног суда или Скупштине Србије, који су једини овлашћени да га тумаче). Око личних имена: хајде да се не правимо наивни. Једноставно, не желите да их назовете онако како им сада пише у личним картама, јер вам то "има везе са вером". Можда покојни партијарх није променио, то не знам, али за неке Епископе за које сам имао прилике да видим знам да јесу променили имена у личним картама. Штавише, откад држава више не прогони и не шикарнира и не сматра претњом некога само због тога што је монах/монахиња, знам да имена мењају масовно и у новим личним докуметима им пишу монашка имена. А исто тако знам и да ви не бисте променили начин ословљавања било кога само због тога шта му пише у личној карти, јер то радите да бисте показали непоштовање, не из било ког другог разлога. Зато и јесте говор мржње. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 Ja mislim da verovanje ima veze sa svesnom odlukom da žrtvuješ deo racionalnog u sebi, a da slepo verovanje, odnosno potpuno nekritički pristup, podrazumeva nedostatak inteligencije. Takođe, moraš razlikovati šta znači kada nekome kažeš "mislim da je to što radiš glupo", i kada kažeš "ti si glup". Da, ja smatram da je verovanje u ma kog boga glupo, ali ne mislim da je nužno glup svako onaj ko veruje. Svako u životu napravi niz glupih poteza, ali to ne znači da je u pitanju glupa osoba. . Nekritcki pristup bilo cemu nije stvar inteligencije nego psiloskog profila licnosti, pre nego neko iznese ovakve tvrdnje mozda bi mogao da konslutuje ljude kojima je posao da se bave ljudskim ponasanjem . Ostatak posta se svodi na pricu da je verovanje u Boga glupo bez obzira koliko vernik bio inteligentan . I tako , ti dodjes ovde , ljudi te docekaju kao coveka (njihova greska) a ti ih lepo "omalterises " , onako kako vi ateisti trenirate da radite a sve pod etiketom "mog misljenja " . Kad smo vec kod mog misljenja , misljenja sam da istinski ateista moze biti samo sociopata . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MarkoEkmedzic Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 Milosavljeviću, to što ti imaš potrebu da "objasniš" nekome ko sam ja, vodeći se takođe "poznavanjem" od kako kažeš, 2-3 nedelje, zapravo govori o tome da pokušavaš meni da spočitaš nešto čime se ti baviš. Dakle, smešno je da napišeš da ja tebe procenjujem na osnovu 2-3 nedelje, a budimo iskreni, u pitanju je ipak malo više vremena na starom forumu, a onda ćeš ti o meni da daješ procene i ocene. Naravno, ne mislim da su svi forumaši ovde ni nalik tebi, ili da su svi glupi, ili kako god, pa ćeš ti sada da im objašnjavaš... kako ono reče, to bi sa tvoje strane bilo - nadobudno Takođe, o foliranju ne bi bilo lepo da počinješ. Postove sa starog foruma smo sačuvali, i na šta bi ličilo da krenemo da kačimo ono što si ti govorio o nama, koristeći najprimitivnije vulgarnosti. Kada kažem vulgranosti, uopšte ne mislim na to da nekome kažeš da je glup, već na daleko gore bljuvotine. Tek bi to bilo strašno, a pošto mislim da si u suštini ti takav kakav si, najveća kazna za ove ljude ovde, najbolje je da te sami upoznaju. Uzgred, uz svu dobru volju, ne znam zaista šta znači rečenica, "mislim da ovo njegovo tvoje dovoljno govori o tebi"? O.o Ako želiš da te ljudi shvataju ozbiljno, kreni od sebe. I bez tog foliranja o povređenosti... za nekoga ko je bio u stanju da napiše najgore uvrede, jadno je da se ti pozivaš na uvređenost. Premda je očekivano... nisko, ali očekivano... Vrapčić, ako je FB grupa isto što i Udruženje, onda je mora biti i ovaj forum isto što i SPC, pa kada neki forumaš odavde pozove na naislje, onda je to, tom logikom, sigurno stav i SPC, zar ne? Aleksandre, objasnio sam ti da smatram da je politička poseta izabranih narodnih predstavnika verskom lideru jedne nacionalne verske zajednice, po mom mišljenju diskriminatorska prema drugim verskim zajednicama i drugim nacionalnim zajednicama. Jedna verska zajednica se tako ističe kao naročito značajna, što je u svakoj multinacionalnoj i multikonfesionalnoj zajednici pogrešno. Ne znam kakva je praksa ESLJP, ali ako je nešto praksa, onda je podložno promenama. Što se imena tiče, već sam ti rekao, kada budem video ta lična dokumenta sa upisanim monaškim umesto svetovnog imena, bez problema ću pomenute čelnike SPC nazivati imenima koja su upisana u lična dokumenta. Stav "ja znam šta biste vi uradili" je nagađanje, i neću to komentarisati. Da je govor mržnje zaista u pitanju, pretpostavljam da bi neko do sada već reagovao. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 Марко, постоји ли у овој земљи слобода вероисповести? Колико ја знам, начело слободе вероисповести је у истом рангу са начелом секуларне државе. Дакле, на који су начин прекршили одборници који су ишли по благослов код свог верског лидера Устав, који им то право гарантује? Ако ти њих сада тераш да иду и траже благослов оф муфтије Зукорлића, рецимо, то значи да их прогониш на верској основи. Ако би терао Љајића да се прекрсти да би показао да се брине и о грађанима који нису муслиманске вероисповести, то значи да би га прогонио на верској основи. Исто тако, ако тераш одборнике православне вероисповести да оду у посету верског карактера (по благослов, рецимо) код католичког или муслиманског великодостојника, то је прогон на веркој основи, и то јесте кршења начела секуларности. То није проблем било где у свету, не знам због чега се овде око тога праве проблеми? А што се личних карата тиче, стварно не верујем у то што ми сада причаш. Врло просто: многи атеисти Св. Саву зову Растко Немањић, док Доситеја зову Доситеј, узмимо њих двојицу за пример. Е, сад, један је цео живот провео у манастиру и постао први архиепископ, док је други побегао из манастира, али је из неког свог разлога задржао монашко име. Ни један ни други нису имали личне карте. Немој ми рећи да једног који је монашко име носио јер је био монах, и који је познат управо по свом монашком имену, зовете световним именом јер тада нису постојале личне карте, а да другог, који се лажно представљао под својим монашким именом не зовете Димитрије јер "је тако познатији". И не капирам уопште тај изговор "нисам им видео личне карте". Знаш врло добро да су се световног имена одрекли када су ступили у манастир, ни родбина их више не зове световним именима. Ни Мадону не зовете Луиз Вероника Чиконе, иако ни њој нисте гледали у лична документа, тако да на много места показујете недоследност нечему што представљате као општи принцип. Дакле, да се не лажемо, то чините из ниподаштавања, а то јесте говор мржње. А нико није реаговао из два разлога: прво, сем уске групе људи која посећује форум ЖРУ, за удружење Атеисти Србије, нико други и не зна да постоји, а други је разлог што се Црква тиме не бави, па далеко горе и веће пљувачине прођу без реаговања (мада се ја са таквим приступом не слажем, ал ко мене пита). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 Дакле, да се не лажемо, то чините из ниподаштавања, а то јесте говор мржње. A od kad je nipodastavanje govor mrznje... Pa ako je tako, vecina ljudi treba da bude krivicno gonjena svakog dana, nekoliko puta. Koliko god bilo tendenciozno i jadno to njihovo insistiranje na tome... kukumvacenje o govoru mrznje zbog toga je smesno. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 A od kad je nipodastavanje govor mrznje... Pa ako je tako, vecina ljudi treba da bude krivicno gonjena svakog dana, nekoliko puta. Koliko god bilo tendenciozno i jadno to njihovo insistiranje na tome... kukumvacenje o govoru mrznje zbog toga je smesno. То што их нико због тога не тужи, то је друга ствар, али овакво ниподаштавање јесте "говор мржње", колико год мени мрска и безлична та конструкција, јер је на верској основи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 То што их нико због тога не тужи, то је друга ствар, али овакво ниподаштавање јесте "говор мржње", колико год мени мрска и безлична та конструкција, јер је на верској основи. Ako ti je mrska sto insisitiras da je upotrebljavas The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука