Jump to content

Удружење Атеисти Србије поново протестује због...

Оцени ову тему

Guest - . . .-

Препоручена порука

@@Marko Ekmedžić, Kako ti kao ateista gledaš slučaj profesora doktora Entonija Flua koji je šampion ateizma koji je rekao:"Bog ipak postoji".

Ta priča je mnogo smešna.

Prvo, lik uopšte nije bio "šampion ateizma", drugo, postao je nekakav deista jer je molim te, zaključio da se tri atoma helijuma nisu mogli tek tako udružiti u atom ugljenika, što je smešno, istu "logiku" je mogao koristiti i reći "nije moguće da je čovek sada tako kompleksno biće ako nije neka sila bla bla bla", a mi npr. sada imamo jedno dobro, ali složeno objašnjenje za to, što sigurno postoji i u slučaju atoma ugljenika.

Sve u svemu, potreba da se koncept Boga izbaci iz prirodnih nauka je uviđena pre 200+ godina, i tu mu zaista nije ni mesto.

Подели на овим сајтовима

Šta znači "najveći ateista na svetu"?

Ateista je neko ko ne veruje ni u jednog boga, tu nema većeg ili manjeg ateiste.

O tome ti ja pišem, o tim predrasudama, a osnovne stvari su zapravo vrlo jednostavne. Nema "šampiona ateizma", nema "najvećih ateista na svetu", i slično.

Postoje pojedinci, koji se izjašnjavaju kao ateisti, a koji su biolozi, rudari, mašinci, lekari, pekari, stolari, hemičari, poljoprivrednici, itd.

Nemaju tu mnogo veze kvalifikacije, jer bi onda veći vernik morao da bude neko ko je završio PBF, od nekoga ko je ceo život proveo posvećen veri, iako nije završio bogosloviju.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Pa kako je onda "najveći ateista na svetu" ako je celog života bio ateista, i onda poverovao u boga?

Da li to onda znači da neko ko je celog života bio vernik, i pred smrt postao ateista, smesta postaje "najveći vernik na svetu" i "šampion vere"?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Veljo, mi smatramo da veronauku treba vratiti u okvire crkve, a ne da je treba ukinuti. Jednostavno, naš stav je da joj nije mesto u državnim školama.

Takođe, smatramo da je Ministarstvo vera nepotrebno, a da sadašnja himna nije takva da je sa podjednakim osećanjem pripadnosti državi mogu pevati svi njeni građani, tj. da je suštinski diskriminatorska.

Да ли сте упознати са стањем у другим европским државама по тим питањима?

Да ли су вам познати текстови, Марсељезе, холандске и британске химне, рецимо?

Ви само потврђујете да сте атеисти а не антитеисти, али нама верницима не треба атеистичка држава, антитеистичка поготово.

Секуларизам не бих поистовећивао са атеизмом и тако га једноставно и линеарно схватао и примењивао.

"Свуда пођи, себи дођи." - Владимир М. Миливојевић  deka.gif

Подели на овим сајтовима

Vladimire, poznato mi je da su svetska iskustva šarenolika, u prilog jednog i u prilog drugog shvatanja, ali dokle god živim u Srbiji, najvažnija mi je moja zemlja.

Sekularizam zaista ne poistovećujemo sa ateizmom, i vrlo često objašnjavamo i sopstvenim simpatizerima da mi ne propovedamo ateizam, već da govorimo o prednostima sekularnog društva, na način na koji ih je opisao i Aca, na primer.

Veljo, sumnjam da bi se teolozi i sveštenici složili sa tobom da vernik koji se pred kraj života izjasni kao ateista, može biti "šampion vere" i "najveći vernik na svetu".

Čak sumnjam da crkva uopšte i prihvata kategoriju "najveći vernik na svetu", ali su za to stručniji Aca ili Ivan.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...