Jump to content

Друга страна нашег комфора или: Новинар се тајно запослио и забележио како се склапа Ајфон 5; Издржао је непуних 5 дана.

Оцени ову тему

RYLAH

Препоручена порука

То је спиновање. Да није дошао Фокскон и направио овакве услове рада, били би принуђени да нађу алтернативу, која би можда била и боља, тако да то не може бити аргумент.

Gde bi nasli tu alternativu? Gde je ona sada? Gde je nestala dolaskom Fokskona?

Подели на овим сајтовима

...

Е сада, нема ми ту шта да "подржавамо" или "не подржавамо", то је њена одлука.

Ovo je drskost prva liga! Ko si ti uopste da ti postavljas normative tim ljudima sta im treba a sta ne?! Ocito da im treba i da oni bolje znaju od tebe, hvala Bogu, sta njima treba a sta ne. Ajde da si ziveo tamo sa njima pa da su te proglasili za nekog mudraca jos i da razmislim ali to je cudo kako ljudi ovde sve bolje znaju za druge narode sta njima treba.

Dobro je vec samo to sto moze da bira a on zamisli nije izabrao lov i ribolov nego traku. Zasto bi mi uopste njima odredjivali sta treba

da odluce u kontekstu datih mogucnosti?

Да вас подсетим: ово је форум на коме свако износи своје мишљење, па како ви своје, тако и ја своје. Кад толико поштујете слободу Кинеза, поштујте и моју слободу на став!

И негде сте видели да ово овде утиче на избор Кинеза са друге стране глобуса?

Али препостављам одакле ово потиче: навикли сте да оне које видите као ,,душебрижнике" гледате политички, као на некога ко би ,,узео од онога који ради и дао ономе који не ради", па онда тако по инерцији и мене.

Звонко, шта је са тобом?

Подели на овим сајтовима

Запад је богат јер има јаке и стабилне институције, од којих неке трају вековима, није имао ту част да му се цео систем мења на сваких педесет година као ми.

Joj čoveče...

Ne možeš me ubediti da zaista misliš da su bogati zbog jakih institucija ?

Upravo je manjak i nedostatak toga što ti zoveš "jake institucije" razlog njihovog bogatstva.

Подели на овим сајтовима

Тебе ко чита, помислио би свашта. Чиле је седма најслободнија економија на свету.

http://www.heritage....x/country/chile

CO-FINANCING POLICY

Chile provides a number of co-financing arrangements for exporters. It has long subsidized the execution of company export plans on a case-by-case basis through an annual Export Grant competition. It has also provided 50 percent co-funding for company participation in foreign trade shows. Funding shortages beginning in 2001 necessitated greater sectoral emphasis. Thus, at present only agribusiness companies can apply for individual grants; other businesses must unite with businesses in their industry to apply for funding on a sectoral basis. Chile still provides 50 percent co-funding for trade shows, but it has sharply restricted eligible expenses to include only participation in a country pavilion and related logistical expenses.

http://pdf.usaid.gov/pdf_docs/PNADF539.pdf

Да не пејстујем цело, то им је само једна од агенција која на овај или онај начин субвенционише извоз. Извоз се субвенционише и директно, од почетка деведесетих, а 2006. су у економију упумпали 4 милијарде долара. Ако треба, могу још да пејстујем.

А јаке институције нису у супротности са слободним тржиштем, по стоти пут. Чак супротно, подстичу га.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Gde bi nasli tu alternativu? Gde je ona sada? Gde je nestala dolaskom Fokskona?

Погледај Хонг Конг, па ће ти бити јасно да постоји алтернатива. Нису Кинези кретени да не умеју да направе нешто, али за такву алтернативу су потребне јаке институције, које они немају.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Да вас подсетим: ово је форум на коме свако износи своје мишљење, па како ви своје, тако и ја своје. Кад толико поштујете слободу Кинеза, поштујте и моју слободу на став!

Али препостављам одакле ово потиче: навикли сте да оне које видите као ,,душебрижнике" гледате политички, као на некога ко би ,,узео од онога који ради и дао ономе који не ради", па онда тако по инерцији и мене.

Звонко, шта је са тобом?

Ништа стварно... Само објашњавам шта мислим, нисам никога вређао. Или бар нисам приметио...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Шта је спиновање? Лепо сам те питао - да ли су били сиромашни пре него што је дошао Фокскон?

Ти си рекао да је за сиромаштво одговорна "комбинација" државе и Фокскона. Ја сада то проверавам чињеницама. Ако су пре Фокскона били сиромашни (а били су још сиромашнији), онда значи да Фокскон са тим нема никакве везе. Због њега су у ствари богатији.

Остало је тотална небулоза. Као да је Фокскон дошао и "покварио" им услове рада... Да имају бољу алтернативу они би је нашли раније или истовремено. Него немају. То им је најбоља алтернатива.

Е сада, то је као да ја дођем међу просјаке који умиру од глади и понудим им да раде за три оброка дневно, а ти онда дођеш и оптужујеш ме што им нисам дао и одећу. Па ја сам већ урадио нешто за њих, ти ако можеш да им даш више изволи. Проблеми се не решавају тако што се приговара ономе који нешто ради, него се засуку рукави па уради боље.

Хајде можемо и тако: Је ли исти народ у Хонг Конгу и остатку Кине? Јесу ли исти услови рада у Хонг Конгу и остатку Кине?

Подели на овим сајтовима

Па види, ми разговарамо о некој особи која је имала две опције: А и Б. И та особа се одлучила за опцију Б.

Е сада, нема ми ту шта да "подржавамо" или "не подржавамо", то је њена одлука. Ако желимо да помогнемо, једини начин је да јој пружимо нову опцију "Ц". На пример, уместо да купиш iPhone, узми и пошаљи неком Кинезу 600 долара. Или отвори своју фабрику тамо у којој ћеш дати боље услове.

Ако им ми сада укинемо опцију Б, ништа им нисмо помогли, управо супротно - само смо им смањили могућност избора.

Добро је што су раније имали само опцију А, сада имају и опцију Б. Осим тога, добро је што се сада тамо отварају и друге фабрике, успоставља се полако тржиште и конкуренција, па има шансе да ти људи напредују и живе боље у некој скоријој будућности. Имамо већ пуно примера сиромашних држава које су се кроз такав процес извукле и сада живе боље.

Па о томе ти и причам све време, ако не бих био у стању да отворим нормалан бизнис, не бих га ни покретао. По ту цену не.

Подели на овим сајтовима

Хајде можемо и тако: Је ли исти народ у Хонг Конгу и остатку Кине? Јесу ли исти услови рада у Хонг Конгу и остатку Кине?

Ili Amerika dvadesetih?

Apsolutno nisu isti uslovi rada, ali to nije zbog institucija, to hoćemo da kažemo.

Подели на овим сајтовима

Ако си опет намерио да се свађаш, можемо одмах да прекинемо разговор, није проблем. Не слажем се са тобом, износим ти јасне аргументе, горе сам цитирао озбиљне људе.

Ако имаш добре воље, наћи ћеш чланке где се прича о подстицању извоза владиним економским субвенцијама у Чилеу, које траје од почетка деведесетих, када је економија заиста и почела да расте. Субвенције су по вама социјализам, ако се не варам.

Ако опет хоћеш да будеш безобразан, и ако мислиш да ћеш на тај начин да било направиш, или ако дискусију опет схваташ као неко такмичење где ћеш да "победиш", слободно нађи другог саговорника.

Pobedi ti sebe bato, ali ozbiljno. I to tako sto ces malo pazljivije da citas ono sto drugima preporucujes! Za svadju i raspravu cemo vrlo lako evo ja cu napisti 10 puta da si ti u pravu. Samo malo vise paznje obrati na istorijske okolnosti cele Juzne Amerike i fenomena La Decada Perdida. Samo zbog toga je nemerljivo Fridmanovo sa kasnijim subvencijama i ostatkom intervencionizma.

Подели на овим сајтовима

Tema dobija vrlo interesantne obrte... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Звонко, шта је са тобом?

Jeste samo ti koristis svoju slobodu da bi nas pozvao da ogranicavamo tudju slobodu u ovom slucaju tih kineza. Mi da njima kazemo sta je za njih bolje. Ako vec cenis slobodu, sto je lepo, onda ne bi treba da predlazes takve stvari.

Подели на овим сајтовима

Па о томе ти и причам све време, ако не бих био у стању да отворим нормалан бизнис, не бих га ни покретао. По ту цену не.

ОК, то би била твоја одлука, али им тиме не чиниш никакву "услугу". Напротив, само им смањујеш могућост избора.

Јер види, када неко отвара нови бизнис негде он мора да понуди боље услове од окружења, иначе неће моћи никога да запосли. Значи, какав год бизнис да отвориш ти њима помажеш.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Pobedi ti sebe bato, ali ozbiljno. I to tako sto ces malo pazljivije da citas ono sto drugima preporucujes! Za svadju i raspravu cemo vrlo lako evo ja cu napisti 10 puta da si ti u pravu. Samo malo vise paznje obrati na istorijske okolnosti cele Juzne Amerike i fenomena La Decada Perdida. Samo zbog toga je nemerljivo Fridmanovo sa kasnijim subvencijama i ostatkom intervencionizma.

"Бато", не знам који је твој проблем. Мислим другачије, износим аргументе. А цитиртање на изворном језику не значи да знаш више о томе од мене, него да покушаваш да се правиш паметнији него што јеси. У ту расправу, коју водиш са самим собом, немам потребе да улазим.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...