Grizzly Adams Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Шта је проблем? Проблем је опште сиромаштво у Кини. Тамо где људи једва преживљавају не можеш да очекујеш да радници у фабрикама живе као на западу. То је све повезано. Sophrosyne је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Они тамо не држе робове, него људи добровољно долазе да раде. Услови су такви какви су, чим људи долазе да раде значи да им је боље него на другом месту. Не знам зашто не би било морално да купиш производ? Долазе добровољно јер знају да немају алтернативу. Али уз све поштовање за било ког поштоваоца фридмановске логике, за мене је то крајње брутално и неморално и са таквом логиком никада нећу да се сложим, јер је таква логика доводила до страшних ствари у прошлости (нпр. Октобарска или Француска буржоаска револуција). А моја дилема јесте да ли ја учествујем у том израбљивању ако купим Ајфон? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Off... jedan juan vredi oko šest američkih dolara Zanimljivo, nisam to znao... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 То је искоришћавање. Тачка. Jeste, bez ikakve sumnje. Kakva je tacno pozadina ovog iskoriscavanja, i drustveni uslovi koji izmedju ostalog do njega dovode, druga je prica. Ali svakako jeste grozno iskoriscavanje... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 А јесте ли ви некада радили с неким Кинезом? Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Не, никад, ал сам чуо да раде за једно пет Срба. Макар столице тако носе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Prežvakana tema... U kineskom referentnom sistemu je posao na takvom mestu skoro pa premija. Za to se treba zahvaliti kineskoj vlasti. Sophrosyne је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Долазе добровољно јер знају да немају алтернативу. Значи, хоћеш да кажеш да им је Фокскон најбоља опција тамо? Али уз све поштовање за било ког поштоваоца фридмановске логике, за мене је то крајње брутално и неморално и са таквом логиком никада нећу да се сложим, јер је таква логика доводила до страшних ствари у прошлости (нпр. Октобарска или Француска буржоаска револуција). Не, него доводи до индустријске револуције која је повећала стандард људи 1000%. А моја дилема јесте да ли ја учествујем у том израбљивању ако купим Ајфон? Пошто нема израбљивања наравно да не учествујеш. Ако купиш iPhone неко од њих ће добити плату, ако не купиш неће. Што опет није морално питање, него ствар твоје потребе. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 А јесте ли ви некада радили с неким Кинезом? U cemu je tacno poenta? "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Проблем је опште сиромаштво у Кини. Тамо где људи једва преживљавају не можеш да очекујеш да радници у фабрикама живе као на западу. То је све повезано. шума, плодови, лов, хиљаде година живота предака не знам дал' је изградња кинеског зида била суровија Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Не, никад, ал сам чуо да раде за једно пет Срба. Макар столице тако носе. Као пет Срба? Раде као десет Американаца. Али је мени најзанимљивије не колико, него како раде. Налик на роботе. Интересантно је да су често врло интелигентни и у стању су да реше компликоване математичке проблеме које ми остали каткад једва успевамо да прочитамо. И у стању су да раде 24 сата уз повремену дремку у канцеларији, док седе на столици. Али где је квака? Они јако ретко имају идеју и скоро никада немају иницијативу. Нису научени да критички мисле и да воде. Ту лежи тајна како да те не поједу за ручак ако су ти конкуренција. Они ће шефу да однесу једно десет пута више резултата у истом временском интервалу него ти, али ти ћеш да однесеш пет идеја, док они неће ниједну. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Кад би којим случајем овакви робовласници попили два-три бана од стране купаца свет би био барем за нијансу праведнији а живот јефтинији. Ал то ће бити кад се Чак Норис расплаче. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Значи, хоћеш да кажеш да им је Фокскон најбоља опција тамо? Хоћу да кажем да користе ситуацију у којој се јадни људи налазе. Не, него доводи до индустријске револуције која је повећала стандард људи 1000%. То је једна од највећих заблуда. Робовски рад и јефтина радна снага су успорили индустријску револуцију за пар десетина година, јер послодавцима се није исплатило да уводе машине. Тек када је цена радне снаге порасла, у комбинацији са већом потражњом, послодавци су постали заинтересовани за машине. У царској Русији је чувена она слика у којој радници, и поред реморкера, вуку конопцима брод, упрегнути, са једним иза који их бичује, јер је то било јефтиније него да се изнајми реморкер. Не треба подсећати докле је то довело. -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 ... Не, него доводи до индустријске револуције која је повећала стандард људи 1000%. ... Јадан је такав стандард и такав ,,напредак". Може тај напредак и мало спорије да иде, а не како је неком великовласнику малочовеку зинуло дупе за доларе. Већ смо причали о овоме. Не би било никакве разлике у било чему, кад би их барем пустили да спавају ноћу. Чекај, зашто уопште дискутујемо о овоме? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука