RYLAH Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Novinar se tajno zaposlio u kineskoj fabrici u kojoj se pravi novi "ajfon" - izdržao je pet dana Tanjug | 14. 09. 2012. - 16:29h 18:23h | Foto: AFP | Komentara: 201 Novinar kineskog dnevnika "Šangaj ivning post" zaposlio se u fabrici korporacije "Fokskon (Foxconn) u Tai Juanu i otkrio u kakvim užasnim uslovima žive i rade zaposleni u postrojenju koje proizvodi dugo očekivani novi model mobilnog telefona "ajfon5", američke kompanije "Epl". Pakleni uslovi rada: Radnici fabrike "Foksokon" u Kini, u kojoj se pravi "ajfon" Fabrika koju je odabrao postala je poznata po masovnom štrajku radnika u martu, a novinar je zbog, kako je rekao, loših uslova za rad, u njoj uspeo da provede samo 10 dana. Posle sedam dana treninga, počeo je da sastavlja prvi "ajfon5", u mestu gde se planira proizvodnja 57 miliona tih aparata godišnje. Nova omiljena igračka fanova "Epla" proizvodi se u zastrašujućim uslovima u Kini: Ajfon 5 Do posla je došao tako što je kontaktirao kadrovsku službu fabrike, gde mu je rečeno da svako ko je zdrav i poseduje ispravne lične isprave može da se prijavi za posao. Dok je popunjavao prijavu, radnik osiguranja ponudio mu je pomoć da brže dodje do zaposlenja ako mu da 100-200 kineskih juana (jedan juan vredi oko šest američkih dolara). Teraju ih da rade i noću, a onda - na ples! Novinar, čiji identitet nije objavljen, nazavo je spavaonicu koju "Fokskon" koristi za svoje zaposlene "noćnom morom". - Smrdi kao smeće i ljudski znoj. Ispred svake sobe su gomile smeća. Kada sam otvorio svoj ormarić iz njega su počele da beže buba-švabe. Posteljina koju su mi dali bila je prljava - kaže novinar kineskog lista. Njegova pitanja o velikoj stopi samoubistava instruktori nisu ignorisali, ali nisu bili spremni ni da preterano diskutuju o njima. "Posle treninga, tražili su da počnemo s radom, iako je već noć. Smemo da odmaramo samo tokom dana. Posle svih intenzivnih treninga i sastanaka, imao sam groznicu i tešku glavobolju. Pre nego što počnem s poslom, tražio sam da posetim bolnicu, ali tu radi samo jedan doktor, koji u isto vreme leči četiri -pet pacijenata", kaže novinar. "Tokom vikenda organizuju se druženja radnika, na kojima se pleše". "Domaćin zabave je uzeo mikrofon i rekao: 'Svi smo pod prevelikim stresom svakoga dana, a ne smemo da vrištimo dok radimo. Ovde možemo da galamimo do mile volje i da se oslobodimo stresa", navodi se u svedočenju. Večera se u 23.00, a posle ponoći nastavlja se s radom. Svaki "ajfon" koji sklope opsuju "Poleđina 'ajfona 5' pored mene je prolazila svake tri sekunde. Moram je uzeti i označiti četiri mesta na njoj, pa je vratiti na traku za manje od te tri sekunde i bez grešaka. Posle nekoliko sati takvog rada počinje da me boli vrat i mišići u rukama. Novi radnik koji je sedeo preko puta mene bio je iscrpljen i nakratko legao. Supervizor ga je video i kaznio time što je stajao 10 minuta u ćošku, kao nekada u školi. Radili smo non-stop, od ponoći do šest ujutru, ali morali smo da ostanemo duže, jer traka ide i niko ne sme stati. Umirem od gladi i potpuno sam iscrpljen... Konačno smo prestali s radom u sedam ujutru", piše dalje u ispovesti. Narednog dana šefovi, piše kineski novinar, radnike tretiraju na isti način i svi zaposleni su besni. "Svaki put kada neko od nas uzme jedan deo 'ajfona5', bacimo ga na traku i psujemo, kako bismo se oslobodili stresa", piše dalje kineski lažni radnik. Kineski radnici dobijaju samo 8 dolara od svakog Eplovog "ajpeda 2" Dok američki gigant "Epl" očajnički pokušava da se predstavi kao kompanija koja vodi računa o svojim zaposlenima, pojavila se informacija da zaposleni u kineskim fabrikama dobijaju ukupno osam dolara od prodaje svakog "ajpeda 2", koji košta 499 dolara. Nekoliko novina citira pisanje lista “Koreja dejli” koji tvrdi da radnici u regionu dobijaju 1,6 procenta, dok "Epl" uzima 150 dolara, ili oko 30 procenta maloprodajne cene tablet računara. I.F. Извор Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 То је искоришћавање. Тачка. Ја да имам компанију никада не бих прихватио такав бизнис. Је ли то цена ,,просперитета" и ,,цивилизацијског напретка"? Ништа није вредно тога. Боље да гаје стоку, пиринач или да скупљају плодове или лове животиње по шуми. Саша M. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Bojim se da ako pristaju da rade u ovim uslovima, da onda nemaju alternativu i da bi bez posla živeli u mnogo gorim uslovima nego što ih podnose u Fokskonu. To je tragično, ima ih skoro milijardu i po, većina još uvek živi u teškoj bedi i ovo im je jedini način da nekako pokušaju da žive malo bolje. A možda i mentalitet igra tu neku ulogu... Skoro sam čitao o kineskim studentima koji se dobrovoljno priključuju na infuziju da bi mogli da uče što duže bez prekida... https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Мислим потпуно исто - да је ово унижавање људи на ниво стоке или потрошне робе, како год хоћеш да назовеш. Него имам дилему је ли морално куповати производе који се овако склапају и имају ли ти производи, када једном дођу у продавницу, везе са процесом њихове производње, или су то две потпуно одвојене ствари? Ово не питам само због Ајфона, него уопштено. Читао сам раније извештаје, али су били некако сувопарни, ово је први пут да добијемо овако пластичан приказ, из прве руке, макар је мени први пут да налетим на овакав текст. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 А тог новинара је тајно платио Самсунг да би завукао Еплу за тужбу око патента... Истражите мало како живи остатак становништва у Кини па ћете видети шта је ту проблем. Саша од Москве and Sophrosyne је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Ja sam odavno prihvatila da se nikad neću obogatiti. Jednostavno, da bi bio bogat, negde nekog moraš uskratiti. Makar bio i mali gazda... -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Проблем је и са тачке општег напретка: многи су проналасци које данас користимо, који су покретали револуције, пролазили незапажено и по пар десетина година, јер су послодавци у то време имали или овако јефтину радну снагу, или робове. А то како живи остатак Кинеза не значи да ови нису жестоко експлоатисани и спуштени на ниво стоке. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Bojim se da ako pristaju da rade u ovim uslovima, da onda nemaju alternativu i da bi bez posla živeli u mnogo gorim uslovima nego što ih podnose u Fokskonu. ... Торбица -> шума Копље -> шума Мрежа -> река Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Sumnjivo mi ovo... 0409_feel http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 А како то да се вест о "ужасима у Фокскону" појави увек u исто време када изађе нова верзија iPhona? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Није, одавно сам слушао о овим фабрикама од људи који су радили са тим стварима, само сам мислио да су све те приче претеране. Него, је ли морално после овога купити тај производ, или тај производ нема везе са начином производње, нити ми имамо везе са начином производње? Мислим, куппујемо и све остало из Кине, а скоро све се прави у оваквим гулазима. Николa је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 А како то да се вест о "ужасима у Фокскону" појави увек u исто време када изађе нова верзија iPhona? Да, масони и тријаде су склопили заверу да облате беневолентне капиталисте. У сваком случају, и да је завера да се области Епл, ипак је истина, ма који мотиви тог новинара били. -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 ... Него имам дилему је ли морално куповати производе који се овако склапају и имају ли ти производи, када једном дођу у продавницу, везе са процесом њихове производње, или су то две потпуно одвојене ствари? ... Не треба одбацити створено (то би шта више било још једно понижење за њих). Није технологија оно што не ваља, већ ,,услови" рада. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 А тог новинара је тајно платио Самсунг да би завукао Еплу за тужбу око патента... Истражите мало како живи остатак становништва у Кини па ћете видети шта је ту проблем. Шта је проблем? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Они тамо не држе робове, него људи добровољно долазе да раде. Услови су такви какви су, чим људи долазе да раде значи да им је боље него на другом месту. Не знам зашто не би било морално да купиш производ? Sophrosyne је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука