Jump to content

Дневник непримјетног форумаша :)

Препоручена порука

На крају, када склопим очи, отпочиње истине други дио.

72439092.jpg

Подели на овим сајтовима

Нe помаже молитва речима, ако срце не учествује у молитви. Само усрдну молитву слуша Бог. Авва Ксој Тивејски враћао се једанпут са Синајске горе, па сретне монаха који му се пожали како у манастиру много страдају од суше, Рекне му Ксој: зашто се не молите и не просите од Бога? Одговори монах: и молимо се и просимо, но кише нема. Нa то ћe Kcoj: очигледно, ви се не молите усрдно. Хоћеш ли да се увериш да је то тако? И рекавши то уздиже старац руке к небу и помоли се. И киша обилата спусти се на земљу. Видевши ово, удивљени монах падне на земљу пред старцем и поклони му се, но старац бојећи се славе људске, хитно побегне од њега. — Просите и даће вам се, рекао је сам Господ. Но залуд су уста пуна молитве, ако је срце празно: Бог не стоји и не слуша на устима него у срцу. Нека се срце испуни молитвом, ма уста и ћутала. Бог ћe молитву чути и примити. Јер само усрдну молитву слуша Бог.

Охридски пролог

Подели на овим сајтовима

РАСУЂИВАЊЕ spacer.gif Авва Исаија рекао o себи: „Видим себе сличног коњу лутајућем без јахача. Ко год га нађе, седа на њега и језди на њему до миле воље. Када један јахач остави коња, други га узјаше и поступа тако исто, па и трећи итд.” Овај велики подвижник, за кога су сви c дивљењем говорили да је достигао савршенство, рекао је то o себи или из смирења или из сећања на доба свога несавршенства. Главно је, да је ова реч истинита у односу на свакога хришћанина, који ходи духовно распојас и необуздан. Тек што је једна страст c њега сјахала, друга га је узјахала. Тек што га је једна заморила и оставила у очајању, друга га је узјахала c обманљивом надом, да ће га она усрећити. Такав човек нема јахача који би га управио правим путем без скретања ни лево ни десно. Једини пријатељски јахач, кога треба поздравити добродошлицом, јесте свети и моћни дух хришћански.

Охридски пролог

Подели на овим сајтовима

Када човјек размишља о смрти без Христа, постоје двије опције или да оде у лудило или самоубиство.

Кад споменем смрт у друштву међ својим сродницима или радним колегама, сви негодују и ућуткују ме.

Зашто?

Јер смрт им је тајна и о њој размишаљају без Христа. Колико толико цијене живот и не желе да промишљајући о смрти као крајњем исходу свога живота допадну очајања и самоубиства, а не желе да их тајанственост и недокучивост смисла постојања смрти одведе лудилу. Зато радије не причају и не мисле о смрти, а и ако спомену, то бива краткотрајно и брже-боље прелазе на другу тему.

Подели на овим сајтовима

Јосиф обави тело Господа платном, платном чистим (Мат. 27, 59) и положи у гроб. Ако хоћемо, да Господ васкрсне у нама, морамо Га држати у чистом телу своме. Јер чисто платно означава чисто тело. Тело нечисто од лукавих страсти и похоте није место где Господ васкрсава и живи.

Подели на овим сајтовима

Ако срце своје не вежем за Бога, 
Нe могу c отрести живота страснога. 
Ако мисли моје само Бога славе, 
Спољашње ћe страсти мене да оставе,

Подели на овим сајтовима

Ако не знам или немам на чему да захвалим Богу, не знам за Бога.

Подели на овим сајтовима

Окамњено срце и помрачени ум. Ум помрачен од лажи, срце окамењено од страсти.

Окамењено срце и помрачен ум, не знају за тебе Господе.

Подели на овим сајтовима

На крају, када склопим очи, отпочиње истине други дио.

72439092.jpg

Ускоро се мора мрети. А тамо, по смрти - Суд Божији о томе, како смо ми као најближи Богу сведочили о Богу. И на Суду две војске људске: једна с десне стране Господа славе, која се у овом животу није постидела Христа, а друга с леве стране Његове, која се у овом животу постидела Њега у роду овом прељуботворном и грјешном (Мк. 8, 38).

Подели на овим сајтовима

Зашто је Бојан, данас у 28. години, несретним случајем, отишао из овога свијета зна само Господ Бог и ако Он хоће коме открити?

Подели на овим сајтовима

„Потребно је много труда да би се подигао дом душе. Зидај чедо. Тај дом ће не једном да се љуља, чак и да падне, док не сазру ум и душа. Наоружај се стрпљењем да би трпео своја несавршенства. Божији благослов. Нека те Господ чува!“ -

Архимандрит Јован Крестјанкин

Истинито до боли!

Подели на овим сајтовима

Свети мученик Солохон

Шта све мученици трпљаше, а ја тешко отрпим и неку оправдану критику.

Подели на овим сајтовима

БЕСЕДА spacer.gif о Духу Светом Утешитељу 

А утјешитељ Дух Свети, којега ће Отац послати у име моје, он ће вас научити свему и напоменуће вам све што вам рекох (Јов. 14, 26). 

Шта практично значе ове речи ако не да треба сваки дан да се молимо, да нам се пошаље Дух Свети онако исто као што се молимо сваки дан за хлеб насушни? Бог је вољан сваки дан да нам пошаље Духа Светога, но Он тражи од нас, да се сваки дан молимо за Духа Светога. Јер као у погледу хлеба што бива час обиље час оскудица, тако бива и у погледу Духа Светога. Дух Свети долази нам и одлази од нас, како кад, сходно нашој ревности или лености у молитви, сходно добрим делима и трпљењу. Зато је Црква установила, да се прво јутарње богослужење почиње призивањем Духа Светога: Царю Небесный, Утeшителю, Душе истины прiйди, а потом долази молитва: Хлебь нашъ насущный даждъ намъ! Зашто? Зато што без Духа Светога ми не умемо ни хлеб употребити како треба за наше спасење.

Он ће вас научити свему. То јест: сваки дан и сваку ноћ према приликама у којима се будете налазили. Он ће вас упутити, посаветовати, наставити шта треба да мислите, шта треба да говорите, шта треба да чините. Зато просите од Бога само Духа Светога, а остало Он ће донети сам собом све што вам у извесном тренутку буде требало. Кад Он буде сишао на вас, ви ћете све знати, све умети, све моћи што је потребно. 

И напоменуће вам све што вам рекох. То јест: не бојте се, да ћете заборавити моју науку и моје речи: Дух Свети зна све што и Ја знам, те кад Он буде присутан у вама, биће и сва наука моја присутна у вама заједно са Њим. 

О Господе Душе Свети, благоволи сићи на нас не по нашој заслузи но по заслузи Господа Исуса и по Твојој бескрајној благости. Теби слава и хвала вавек. Амин. 

Ја, ето, много копипејстујем.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...