Sudija Написано Октобар 27, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2013 Kako možeš ovako nešto da napišeš,imaš li neka mijerila u glavi pobogu,jel treba ja da ti možda crtam kolika je SPC mučenica,šta si se uhvatio nekakvog voznog parka,pa nije vozni park i par pojedinaca cijela SPCImam merila svakako,još sam i blag iz poštovanja prema prirodi foruma na kome sam i što sam pravoslavac ,te me iz tog razloga jako boli i nerviram se jer vidim sigurnu propast u koju vodi kolektivna nesvest našeg naroda.Ja kada kritikujem nešto ja to radim jer evidentno poznajem prirodu stvari. Još mi niko nije rekao -e Sudija,nisi u pravu zbog činjenica tih i tih,samo mi citirate svete oce i prebacujete kako mogu da kažem ovo ili ono,što je u realnosti potpuno bezvredno i neobavezujuće . :bleh: То ме интересује твоја представа и твој осећај о страдањима Крајинских Срба, и мотиви да се бавиш тиме...о знању у вези Цркве и Црквеног смо апсолвирали... Treba ti još oho ho da bi razumela šta ja pričam.Nismo na istom nivou znanja pa stoga i možeš da me pratiš već ponavljaš opšteprihvaćena gledišta kojima se nikom nećeš zameriti i koja su svima ugodna za uho cloudking је реаговао/ла на ово 1 Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Октобар 27, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2013 Livanjskih srba po rečima jedne prijateljice iz mešovitog braka ima trenutno 50-tak. Što rekoše uglavnom se radi o srbima iz mešovitih brakova. Realno, koliko je uopšte i očekivano da se u mešovitim brakovima, pogotovo tamo gde su srbi manjina, potomstvo ne pokatoliči??? Ali realno? Nije bitan broj, da to bude 50 ili 100 ili 1000 pravoslavaca. Neka ih bude 5, toliko će ih sigurno i biti uvek, kao što i u srpskim gradovima koji su pod okupacijom, na Kosovu i Metohiji, ostala je po neka baka, monahinje... Kao što je Hilandar bio pred uzimanjem od Srba, pa je uvek se našao po neki da sačuva srpsko ime i na Atosu. Znači bitan je taj kontinuitet i kvalitet (mučenički) a ne kvantitet. Dok je srpskih grobova, crkvi (pa bile one i prazne) biće i srba. Uostalom da li je to i bitno? Ako će se srbin spasti, neće se spasiti zato što je živeo u Livnu, Beogradu, Sarajevu, Prištini, Njujorku... Spasiće se jer je Bog milostiv. Spasiće se jer je mučenik. Spasiće se jer je pravednik... milostiv, blagočestiv, dobrodeteljan... Naravno da ne treba imati ni sindrom gubitnika, već kad god se može, hrabro stati na branik (crkve, otadžbine, svog života...). Ali biti i dovoljno mudar da se ne srlja, jer onda po meni to je slično samoubistvu ili nekom islamskom fundametalizmu. Konkretno pričamo o Livnu, pokrštavanju srba. Episkop Atanasije je pričao o tome. Zbog njegovog proglasa je ova tema i otvorena. Sačekajmo da se opet oglasi. Mislim da će neke stvari biti jasnije. Inače u Livnu se održavaju, kao i u još nekim mestima gde su srbi manjina, takozvane "osmine". Neko to smatra ekumenizmom, ali ima i analitičara koji na to gledaju kao na pruženu ruku katolika, koja pomaže da se upravo očuva pravoslavlje, a ne da se utopi u katolicizam. Samo pominjem, nisam nikada bio na takvom bogosluženju, a ljudi koji jesu, kažu da im je uvek drago kada je tako nešto u pitanju. I katolici, i pravoslavni. Neko opet kaže da je to nužda, zbog nekih drugih stvari i za jedne i za druge, ali o tome nije ni mesto ni vreme da se ovde piše. Ko zna, zna. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Октобар 27, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2013 Свакако екселенцијо, међутим, и ми прости или што би рекли моји ваљевци"недокуцани" имамо свој суд, можда се и нађете у њему...открио сам део тајне о толиком бављењу српских антитеиста српском Црквом, до копања по догматима и бушењу на форумима...ево кључа тајне; "да се српска сва срца тобом уједине..." да, време је по атеистима за модни тренд враћања Цркви, тешко је србовати данас без учешћа у Цркви...атеисти би да их Црква прими без покајања, и да им да одговарајуће позиције за стечена знања и минули рад... Једини начин да се Срби избаве из канџи у којима су је записан у наведеном пасусу Химне Светоме Сави, та уједињена срца Срба свих земаља српских ће одолети свакоме противнику...од рецепата брижних безбожника биће им још теже... Ne budi patetična i zajedljiva,a između ostalog, na ovoj temi se nije pojavio ni jedan ateista.Ali minuli rad je vrlo bitna stvar... Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Октобар 27, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2013 Први пут сам мислио да си у магновењу погрешио сада видим да није магновење, надам се...промењен ми је пол... Лол...ти си верник... LoL,i ti si vernik Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 27, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2013 Lako je kritikovati,suditi i sprdati se sa srpskom mukom Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јадранка-Дервента Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 Овде се мешају бабе и жабе. Црква као мајка треба другачије да ради када причамо конкретно о Ливну. Шта преостаје? Да Црква даје савете, као што владика Атанасије даје и да каже, сви се иселите да не одете у римокатолике, а ми ћемо угасити епархију јер нећемо имати коме да служимо и будемо ослонац. Или да се ради као на примеру владике Фотија или владике Теодосија. Па замислите само да владика Теодосије каже, боље Срби да се изместе са КиМ. Ја не кажем да тамо људи нису мученици, чак мислим да су велики мученици. Али и кажем да им нико не помаже, што је највећа жалост. Хајде онда да угасимо све епархије по Хрватској и да препоручимо народу да се измести. Иако јадни људи немају где да се изместе. Шта би сте ви саветовали и шта би требало да се ради по том питању? Или је наша црква мученичка, па нам је задатак да будемо убијани где год да смо и да ништа не радимо? А и много смета када почне нека расправа овог типа, па почне се са типа србијанци ово, србијанци оно. Ми смо сви остали велике србенде, а србијанци су манекени. Прво су ти србијанци и земља Србија као мајка примила све Србе који су изгнани. Ти исти који нису "србијанци" су на власти у Београду и Србији много више него србијанци. Ти што кроје политику су набедили све да су србијанци криви за све. Па докле више да се делимо. Исто је и са пљувањем срба, ко је босанац, па босански лоби, косовари и косовски лоби... Ми сами себе испљувасмо толико да нам непријатељи уопште нису потребни. Сами себи смо највећи непријатељи. Ја сам српкиња из Ливна. Владика Хризостом је доста урадио за Бихаћкопетровачку епархију којој Ливно припада, исто као и Вл.Фотије. И тамо свештеник хода у мантији и нема проблема, а што се измјештања Срба из Ливна тиче, нема потребе, јер ће се Господ Бог побринути за то кад упокоји оно мало стараца што је остало. Жао ми је што нисам присуствовала овом скупу Ливњака у БГ, планирала сам али ме је спријечила гужва на граници па смо касно стигли у Београд. Оно мало срба што је остало, тренутно нема проблема, али немогуће је да се иједан србин врати тамо из простог разлога што не би имао шта да једе јер нема посла, у Ливну нема нити један производни погон. Овде говорим о Ливну као граду, а ако се жели радити на очувању ове епархије треба се позабавити селом и становништвом који је тамо, помоћи им око пољопривреде и сточарства, обезбједити им пласман производа на тржиште....И да напоменем из Ливна према Грахову, Дрвару, Петровцу нема ниједна аутобуска линија, становништво из околних села мора такси плаћати ако мора до болнице или било какве администрације. На брзину овдје набацах неке ствари а нисам до краја ни прочитала све коментаре. Кад све прочитам још ћу се јавити. feeble, kordun, DYNABLASTER and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Господе, буди милостив мени грешној. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Raymond Red Reddington Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 Aha, dodju ustaše ,opljačkaju manastir pa ga sravne sa temeljom , a srbi kad se vrate u selo,nakon odlska ustaša, pokupe materijal pa naprave svinjce... Ма ја, како да не.. Неби усташе..него Србима требао материјал.. Баба је реаговао/ла на ово 1 „Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“ (Дин Расел) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Raymond Red Reddington Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 Нисам ни знао да је претекло Срба у Ливну.Мислио сам можда нешто у мешовитим породицама и још две три куће. Да ли се овде мисли на град Ливно или на ливањску област? Ја сам пар пута био у Ливну...тамо и муслимана има сада веома мало..ђ хрвати су све побили и покатоличили... ако има ја их нисам видео... Istochnik је реаговао/ла на ово 1 „Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“ (Дин Расел) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 И даље не могу да верујем како неко може себе сматрати хришћанином, а овако, патолошки мрзети Србе!? Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 Šta to znači: u Livnu "pokatoličavaju" Srbe? Jel postoji neka razlika između toga i "Srbi u Livnu svojevoljno prelaze u katoličku crkvu"? Ili je prva fraza iskorišćena samo zato što podseća na nasilno pokatoličavanje iz Drugog svetskog rata, pod pretnjom smrti, koje sa ovom današnjom situacijom nema nikakve veze... Da li se dešava da vernici drugih vera prelaze u pravoslavlje? Kad/ako se to desi, jel to dobro ili loše? А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 Šta to znači: u Livnu "pokatoličavaju" Srbe? Jel postoji neka razlika između toga i "Srbi u Livnu svojevoljno prelaze u katoličku crkvu"? Ili je prva fraza iskorišćena samo zato što podseća na nasilno pokatoličavanje iz Drugog svetskog rata, pod pretnjom smrti, koje sa ovom današnjom situacijom nema nikakve veze... Da li se dešava da vernici drugih vera prelaze u pravoslavlje? Kad/ako se to desi, jel to dobro ili loše? Околности су те које дају тон овоме што ти питаш. Познајем доста људи који су из других конфесија прешли у православље али ни једнога који је то учинио зато што му је опстанак у Србији угрожен, или зато што су му деца шиканирана и малтретирана, или зато што су му Срби побили претке па се боји да он и његова фамилија не прођу исто у околностима где су управо због вере поново шиканирани на исти и сличан начин. Не знам чак ни једнога који је прешао у православље због запослења макар. Околности су сличне или идентичне онима из НДХ. Застрашивање, претње, уцене, малтретирање, шиканирање, утеривање страха у кости и породочно и историјско сећање на недавне и мало давније догађаје. Јел доста? feeble, Raymond Red Reddington, kordun and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 Ја сам пар пута био у Ливну...тамо и муслимана има сада веома мало..ђ хрвати су све побили и покатоличили... ако има ја их нисам видео... Има муслимана они су пре живели у старом граду тамо испод куле старца Вујадина. Током рата стали су на страну усташа против Срба. Кад су почистили Србе онда су Усташе добар део тих истих муслимана потрпали у оне логоре који су претходно били за Србе и десетковали их. (Намерно кажем усташа јер део ливањских Хрвата није хтео да учествује у протеривању и убијању Срба па је побегао од ових усташа које су однекуд пристигли у Ливно, мада су се касније лепо консолидовали и у самом граду). Сада их има знатно више него Срба али по прилично мање него их је било претходно, мислим на муслимане. У Ливну је и пре рата овог последњег( пре другог светског Хрвата је било мање) било највише Хрвата, али ти проценти су отприлике били 45/35/20% Хрвати/Муслимани/Срби. Сада је ситуација да је око90% Хрвата у Ливну и осталих. Иначе мој другар из Ливна Хрват кад сам навраћао тамо пре рата једном приликом ми је рекао ајде да те одведем да видиш најстарију Цркву у граду и одведе ме у православну Цркву. Ја заиста не знам да ли то најстарија Богомоља у граду, али не знам ни зашто му не бих веровао нити који му је повод био за тако нешто. Иначе Ливно се помиње још у време Немањића као стари српски град где је Цар Душан навраћао и где је столовао управитељ Ливна чувени Мрњава од кога потичу Мрњавчевићи дакле и Марко Краљевић. Raymond Red Reddington and Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 Околности су те које дају тон овоме што ти питаш. Познајем доста људи који су из других конфесија прешли у православље али ни једнога који је то учинио зато што му је опстанак у Србији угрожен, или зато што су му деца шиканирана и малтретирана, или зато што су му Срби побили претке па се боји да он и његова фамилија не прођу исто у околностима где су управо због вере поново шиканирани на исти и сличан начин. Не знам чак ни једнога који је прешао у православље због запослења макар. Околности су сличне или идентичне онима из НДХ. Застрашивање, претње, уцене, малтретирање, шиканирање, утеривање страха у кости и породочно и историјско сећање на недавне и мало давније догађаје. Јел доста? U tom slučaju smo opasno promašili temu, jer je onda najmanji problem to što neki menjaju veru a mnogo veći problemi su dešavanja koja si naveo... Takođe, deluje mi zaista čudno da će neki Slobodan Jovanović da trpi šikaniranje samo dok ne promeni veru... kao da će nakon toga da zaborave da je on Srbin i kao da je netrpeljivost na tim prostorima zasnovana isključivo na verskim kriterijumima a ne na etničkim... ne osporavam jer ne znam pouzdano šta se tamo dešava, ali mi je veoma čudno... Млађони је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 U tom slučaju smo opasno promašili temu, jer je onda najmanji problem to što neki menjaju veru a mnogo veći problemi su dešavanja koja si naveo... Takođe, deluje mi zaista čudno da će neki Slobodan Jovanović da trpi šikaniranje samo dok ne promeni veru... kao da će nakon toga da zaborave da je on Srbin i kao da je netrpeljivost na tim prostorima zasnovana isključivo na verskim kriterijumima a ne na etničkim... ne osporavam jer ne znam pouzdano šta se tamo dešava, ali mi je veoma čudno... Види не знам како то до сад ниси схватио али на овим просторима крштеница ти је извор идентитета. Ако имаш ћириличну крштеницу онда си Србин, ако је латинична онда си Хрват. Ако немаш крштеницу онда си муслиман. Тако да сад ви атеисти размислите мало о томе што немате крштеницу... Јадранка-Дервента, Raymond Red Reddington and Walter је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Raymond Red Reddington Написано Октобар 28, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2013 Има муслимана они су пре живели у старом граду тамо испод куле старца Вујадина. Током рата стали су на страну усташа против Срба. Кад су почистили Србе онда су Усташе добар део тих истих муслимана потрпали у оне логоре који су претходно били за Србе и десетковали их. (Намерно кажем усташа јер део ливањских Хрвата није хтео да учествује у протеривању и убијању Срба па је побегао од ових усташа које су однекуд пристигли у Ливно, мада су се касније лепо консолидовали и у самом граду). Сада их има знатно више него Срба али по прилично мање него их је било претходно, мислим на муслимане. У Ливну је и пре рата овог последњег( пре другог светског Хрвата је било мање) било највише Хрвата, али ти проценти су отприлике били 45/35/20% Хрвати/Муслимани/Срби. Сада је ситуација да је око90% Хрвата у Ливну и осталих. Иначе мој другар из Ливна Хрват кад сам навраћао тамо пре рата једном приликом ми је рекао ајде да те одведем да видиш најстарију Цркву у граду и одведе ме у православну Цркву. Ја заиста не знам да ли то најстарија Богомоља у граду, али не знам ни зашто му не бих веровао нити који му је повод био за тако нешто. Иначе Ливно се помиње још у време Немањића као стари српски град где је Цар Душан навраћао и где је столовао управитељ Ливна чувени Мрњава од кога потичу Мрњавчевићи дакле и Марко Краљевић. Историја читаве западне херцеговине од Широког до Мостара је Српска...и они знају то..али како рече један.."шта хоћете, да сутра постанем Србин?" Они су систематски од стране Ватикана учени мржњи према шизматицима...јер је требало убити Србина у њима и Србина поред њих...а како боље него да покренеш брата на брата...ту нема повратка.. „Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“ (Дин Расел) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука