Jump to content

Zar Bog nije mogao blaze da kazni gresnike (problem vecne kazne)

Оцени ову тему

Препоручена порука

• 2 months later...
  • Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ako si neki ugursuz koji stalno nosi mržnju u sebi, onda bi bilo, ako je Pakao kao što priča o. Hopko. Ako je Pakao po Karelinovom, onda je čast tamo otići.

gde si bre brate murmasa, ti ces vecno drzati taj tvoj usijani mac u rukavu :))

E da... naravno vecno ces se peci u loncu jer nisi pravoslavan. Je l u redu? <:))

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ako si neki ugursuz koji stalno nosi mržnju u sebi, onda bi bilo, ako je Pakao kao što priča o. Hopko.

Pa to je u sustini pravoslavno predanje. Drugacijeg pakla sem te mrznje nema, mislim na ono bacanje u vatru svakako jeste besmislica.

Doduse, i ovo sto Hopko prica moze predstavljati problem, barem po meni. Mozda otvorim temu o tom problemu, vezan je pre svega za slobodu, nego cekam sta ce mi Milojkov odgovoriti.  

Подели на овим сајтовима

Ali tu onda postoji jedan mali problem. Šta će ti onda Crkva i evharistija? Onda je dovoljno to što je Isus vaskrsao i da ti nikoga ne mrziš večno, da nećeš večno da se inatiš i eto spasenja. Čemu onda popovi, obredi, Crkva?

Pa Crkva i evharistija su ti slika tog buduceg stanja, tog raja. Kroz sve to sto si spomenuo, evharistiju, liturgiju, popove se moze doci do odnosa sa Bogom, da tako kazem do druzenja. 

Samo tu ne treba biti bukvalan pa shvatiti Crkvu kao zgradu ili one sinode sa najvisim episkopima i popovima sto vozaju mercedese. Crkva je daleko sira i visa.

E sad bi ti mozda pitao: Pa dobro, a zasto bih isao nedeljom na neke obrede, sto to ne bih sam sprovodio kroz zivot, onda bi ti odgovor bio: A zasto da ne ucestvujes u zajednickoj molitvi, zajednickom bogosluzenju, zajednickom druzenju (odnosu, opstenju) sa Bogom? 

Ili ako hoces bas najbolje opisano, zasto bi gledao sam utakmicu kuci kada ti je bolje da uzivas u zajednickom navijanju na stadionu? Liturgija je ti je kao to, kao kad odes na stadion i pevas alea leeee, alea leee, samo ovde pevas aliluja, aliluja, skoro isti osecaj. U jednom slavis Zvezdu/Partiza/Mancester/Barselonu, u drugom slavis Boga. Kad pogledas te navijace, videces da je to jedan nacin zivota, nacin postojanja u ovom svetu, egzistencijalni model. Samo sto je on prolazan jer je baziran na necem prolaznom, svaki klub moze da se ugasi i nestane zauvek. 

Подели на овим сајтовима

Šta će ti onda Crkva i evharistija? Onda je dovoljno to što je Isus vaskrsao i da ti nikoga ne mrziš večno, da nećeš večno da se inatiš i eto spasenja. Čemu onda popovi, obredi, Crkva?

Evo, da postavimo stvari Istine radi....

Навео си суштину онога на чему почива Хришћанство. Христово васкрсење и са друге стране наша љубав према другоме, ради саме самцате љубави према животу и јесу две најбитније ствари и јесу суштина двеју најважнијих Христових заповести а то су, Немај другог Бога осим мене, једна, а друга, љуби ближњег свог као самог себе.

Неки кажу ако поштујеш ове две заповести, на путу си Божје милости и Божјег датог нам спасења.

Дакле мржња јесте пакао у то свако већ може да се увери у овоземном животу. Стање душе која мрзи и пуна је мржње, јесте стање које ђаво препознаје као своје.

Постоји у Писму и једна сјајна реченица а она гласи: Онај ко није против вас, са вама је. Дакле, пошто се ти слажеш, да мржња не би смела бити део човека нити део цивилизацијског достигнућа или недостигнућа човечанства, онда си ти у том делу са нама и третирамо те као ближњег свог.

Сада би волео, да се осврнем и на твоје питање, шта ће нам попови, Црква, Литургија. Пробаћу да ти одговорим једним делом и са контра питањем: А што би некоме сметало, постојање Цркве,Литургије, попова ако се они боре против мржње и за владавину љубави?

Истинска Црква позива све, сво човечанство али не анатемише оне који у Цркву не улазе, нити људе уводи силом и везане иако зна, да без Христа спасења нема. (али то је већ сада друга тема, која суштински и Истински, не одступа од суштине мог одговора а то је безусловна слобода сваког створеног човека.)

Црква је ту да чека, мирно и спокојно све позване. Време Црквеног чекања, на све људе овога света, је време Христовог чекања а не попова, ревнитеља и верника. Време спасења кроз Цркву је време које сам самцати Бог Отац има.

Нико не може од нас рећи, ко ће се спасити, нити ко ће закаснити у Цркву и отићи у пакао. (Ми ту власт немамо и не видим разлог зашто би некоме Црква сметала)

Подели на овим сајтовима

Zar su Crkva, popovi i evharistija samo da te izleče da ne budeš ugursuz? Pa to valjda većina može i sama da se izleči.

Добро је што отвараш ова питања.

Црква,попови и евхаристија, односно сав Хришћански живот, јесте ствар слободне воље човека. Ту нико никог не угрожава, што нас доводи до највиших моралних принципа и људске слободе, које важе као закон изнад закона свих људи на овом свету.

Заиста нема смисла разговарати о људским правима и слободама, да ли су оне потребне или не.

Не видим у ком правцу постављаш ова питања.

Колико сам разумео ти мислиш, да Црква није потребна човеку? Па добро, тако ти мислиш али немој молим те да разглабаш о томе што други људи Цркву доживљавају као свој дом молитве, оне узвишеније и надасве светлије, јер је у заједници са другим људима. Таква молитва, по мени има већу вредност и светост, од оне личне и строго затворене, ограничене само на сопствену личност.

Подели на овим сајтовима

Čemu onda i molitva, ako ti se celo spasenje svodi na to da ne mrziš Boga i ljude kada se uspostavi Eshaton?

ексер си ми забио :))

Не верујем ти да истински мислиш на ово твоје: све се своди на то да не мрзиш Бога :) Додај мало боје које добијамо живећи животом без мржње.

Није лако живети без мржње, како год то глупо звучало.

Ти се бориш сам за живот без мржње, ми се боримо са Божјом помоћи, како би нас сачувао у животу без мржње.

Ти си плату засигурно добио али су је други људи такође добили али кроз Бога. То што је теби незамисливо, да је то награда коју ми преписујемо Богу, не би требало да те збуњује а поготово не би требало, да говориш, како та награда није дата нама кроз Христа. Дакле, ја ти не намећем став, да је твоја награда погрешна само зато што је она дело Бога Живога а ти у то не верујеш.

Подели на овим сајтовима

Čemu onda i molitva, ako ti se celo spasenje svodi na to da ne mrziš Boga i ljude kada se uspostavi Eshaton?

cemu pravoslalvje kad ce na kraju bog da odlucuje sam ko ce se spasiti a ko ne a trenutno niko pojma nema po kojim ce kriterijumima on to da radi...Zato se i dalje medju samim vernicima  vode polemike o tome hoce li se inoverni spasiti...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

cemu pravoslalvje kad ce na kraju bog da odlucuje sam ko ce se spasiti a ko ne a trenutno niko pojma nema po kojim ce kriterijumima on to da radi...Zato se i dalje medju samim vernicima  vode polemike o tome hoce li se inoverni spasiti...

A kome bi Pravoslavlje i Hriscanstvo smetalo?

Ne ukidas li tako slobodu coveka ili mislis da je sloboda samo ono sto ti sam mozes da zamislis?

Ne postoji prisila razumes li to?

Ovo o cemu ja sad govorim su opste prihvacene norme prava coveka u danasnjem covecanstvu.

A sto se unutar Pravoslavlja tice, ko vidi tu ispravnost vere ili tumaci kako je ipak rec o zabludi, morao bi onda malo i da upoznas zivot u Hristu. Dakle tvoje neznanje, dozvoljava samo shpekulacije i nagadjanja, bez ikakve promisli i zivotnog opita.

P.S. ako si ultra nacionalista, napisacu ti poruku u cirilici ako to zatrazis.

Подели на овим сајтовима

Ili ako hoces bas najbolje opisano, zasto bi gledao sam utakmicu kuci kada ti je bolje da uzivas u zajednickom navijanju na stadionu? Liturgija je ti je kao to, kao kad odes na stadion i pevas alea leeee, alea leee, samo ovde pevas aliluja, aliluja, skoro isti osecaj. U jednom slavis Zvezdu/Partiza/Mancester/Barselonu, u drugom slavis Boga. Kad pogledas te navijace, videces da je to jedan nacin zivota, nacin postojanja u ovom svetu, egzistencijalni model. Samo sto je on prolazan jer je baziran na necem prolaznom, svaki klub moze da se ugasi i nestane zauvek.

Знаћи, живим за фајт&евхаристију! Знаћи, бакље, знаћи, свеће, знаћи, вино, знаћи, шалови, знаћи, хлепћићи, знаћи, оно рибе у марамама, ово оно...

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

po ko zna koji put, ovde je prilično jasno objašnjeno mnogo toga - pre svega sud koji nije ni nalik onome kako su diskutanti blagoizvoleli da sozercavaju

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...
  • 1 year later...

Ствар је врло једноставна. Нико никада у рај није ушао без благодати. Ми ту благодат стичемо обожењем, тј. крштењем и другим светим тајнама. Исту ту благодат губимо грешним животом. Без те благодати, само присуство Бога би нас на хиљаде пута више пекло него што је то стање у паклу. Зато је пакао акт милости Божије, Бог грешнике затвара у пакао да им олакша муке. Свето Предање Цркве је испуњено описаним страхотама пакла, ни Свето Писмо не мањка по том питању, али пошто данас живимо у добу политичке коректности, какав је онда то Бог који баца у пакао неке наше фине комшије који косе траву недељом и практикују секс ван брака? Зато се данашњи теолози распадоше од умовања да искриве предање тј. да нам "објасне" како пакла и нема, а ако га има, то је само до психичког стања грешника, а не и страшне физичке реалности која га окружује. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...