Jump to content

Да ли је атеизам религија?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Pa valjda ka traganju za istinom ne treba da nas vode spekulacije vec dokazi i argumenti.

Заправо шпекулација је први корак ка истини. Неком падне на памет идеја, креће да је проверава доказује итд.

Ја не тврдим да постоји Бог, ниједан упућенији верник не тврди да постоји Бог

Не тврде Бог постоји као научна изјава о објективној истинитости света.

Ја верујем да постоји Бог за себе не за тебе.

То је моје субјективно уверење.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

А зар не тврде да за Бога нема места јер је све материјално? Те за једно нематеријално биће као што је Бог нема места?

Ако пак са друге стране тврдња није тачна т.ј ти сматраш да није тачна зар није исправно да се претпостави да ти сматраш да је супротна тврдња тачна argumentum e contrario?

Ja ne tvrdim da je sve materijalno... cak i 3_141592 u poruci (koja ti je inicirala valjda tu misao) ne iznosi takvu tvrdnju, vec kaze: "trazim dokaze i argumente za sve moje tvrdnje i stavove, a do sada nista ne upucuje na postojanje necega ne materijalnog (ako ne racunas energiju)"

Ne znam ni jedan osnovan razlog koji bi me podstakao da verujem da postoji bilo sta natprirodno. Ako saznam, promenicu misljenje...

Inace, pogresno koristis argumentum e contrario... a takodje, on (i kad se ispravno koristi) van prava nema bas mnogo smisla i uglavnom predstavlja logicku gresku.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Ajde da preskocimo to sto subjektivno resenje nigde nije prihvatljivo, jer je podlozno uticajima itd...

Shvatam i to da vi verujete da bog postoji, medjutim bilo kom inteligentnom coveku je potrebno nes vise od verovanja, a da ne govorim to sto sa danasnjim znanjem ne postoji apsolutno nikakva potreba za Bogom, sto je bio glavni uzrok nastanka religija potreba da se objasni nes, tj neznanje (znas ono Zevs baca munje itd..)

PS. Malo smo skrenuli sa teme tema je : "Da li je ateizam religija" :D

Подели на овим сајтовима

Ajde da preskocimo to sto subjektivno resenje nigde nije prihvatljivo, jer je podlozno uticajima itd...

Није прихватљиво у науци, али ти свој живот живиш у субјективним решењима доносиш закључке о људима, ситуацијама итд.

Shvatam i to da vi verujete da bog postoji, medjutim bilo kom inteligentnom coveku je potrebno nes vise od verovanja, a da ne govorim to sto sa danasnjim znanjem ne postoji apsolutno nikakva potreba za Bogom, sto je bio glavni uzrok nastanka religija potreba da se objasni nes, tj neznanje (znas ono Zevs baca munje itd..)

Зашто мислиш да је потребно ишта више од веровања? Јел ти верујеш да твој другар мисли да си другар? Јел то емпиријски доказујеш или једнсотавно имаш поверење? Јел си због тога неинтелигентан човек? Јел стављаш другарство свог друга на тест да би проверио да ли је истина да ти је он заиста добар другар?

Када си у вези са девојком да ли хоћеш да провериш да те воли.. да ли јој намешташ фрајере да видиш хоће ли да те превари.

Јел узимаш игле да јој мериш шта лучи хипофиза у њеном мозгу. Или једноставно верујеш на основу субјективног доживљаја?

И на крају јел те одсуство научног емпиризма у тим уверењима чини неинтелигентним???

PS. Malo smo skrenuli sa teme tema je : "Da li je ateizam religija" :D

Ма тема је зајебанција у старрту. Сви ми воде одлично знамо да атеизам није религија. Него се краљ мајмуна мајмунише онако краљевски. :)

Подели на овим сајтовима

Fakticki ja ne verujem ni usta dok ne vidim dokaze nista od toga.

A sto se tice drugova iskreno imam 2-3 koja smatram drugovima za koje znam da su mi drugovi, zbog raznih zivotnih situacija (koje nisam ja rezirao) u kojima su mi pomogli i dokazali se.

Искрено сумњам у истинитост тих твојих изјава. Још нисам срео човека који у пракси то ради али сам срео доста њих који то тврде а опет друго раде.

Е сад да ли си искрен или неискрен не знам.. :)

Откуд знаш да нису имали неки потајни лични интерес иза те помоћи како знаш да су то урадили из емоције другарства. :Р Мислим кад смо скептични да будемо скептични.... шала мала наравно :)

Подели на овим сајтовима

Ateizam kakav propovedaju AS jeste religija , ako ni zbog cega drugog ono zbog toga sto su dosadni i ispranih mozgova kao jehovini svedoci , ponasaju se kao najgori sektasi (sto u sustini i jesu) .Ajmo sad gospodo drugovi ateisti , navalite , objasnite kako lupam gluposti , kako sam glup i sta vec uobicajeno koristite u ovakvim situacijama .

Подели на овим сајтовима

Ateizam kakav propovedaju AS jeste religija , ako ni zbog cega drugog ono zbog toga sto su dosadni i ispranih mozgova kao jehovini svedoci , ponasaju se kao najgori sektasi (sto u sustini i jesu) .Ajmo sad gospodo drugovi ateisti , navalite , objasnite kako lupam gluposti , kako sam glup i sta vec uobicajeno koristite u ovakvim situacijama .

Dosadan si sa tom pricicom... kao Jehovin svedok... :)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Зашто мислиш да је потребно ишта више од веровања? Јел ти верујеш да твој другар мисли да си другар? Јел то емпиријски доказујеш или једнсотавно имаш поверење? Јел си због тога неинтелигентан човек? Јел стављаш другарство свог друга на тест да би проверио да ли је истина да ти је он заиста добар другар?

Već ti rekoh da verovanje u religijskom smislu i verovanje u drugim kontekstima, poput onog koji si upravo naveo, u nauci, ili u smislu - nisam baš najsigurniji, pa verujem - nije isto. U engleskom postoje dve reči za te stvari, a to što kod nas nema, možemo pripisati siromaštvu srpskog jezika.

Nije isto, i molim te da ne relativizuješ više na taj način.

Подели на овим сајтовима

Već ti rekoh da verovanje u religijskom smislu i verovanje u drugim kontekstima, poput onog koji si upravo naveo, u nauci, ili u smislu - nisam baš najsigurniji, pa verujem - nije isto. U engleskom postoje dve reči za te stvari, a to što kod nas nema, možemo pripisati siromaštvu srpskog jezika.

Nije isto, i molim te da ne relativizuješ više na taj način.

И не причам о истим стварима.

У чему се разликује? У оба случаја верујеш у недоказану, научно непроверну, тврдњу без икаквих емпиријских доказа.

Верујем да Милисав гаји одређена другарска осећања према мени. (ниси их проверио ниси измерио ниси тестирао)

Верујем да постоји ван материјално и ван просторно биће.

Разлика је само у вероватноћи тврдње. Много је реалније да неко гаји другарска осећања него да постоји Бог, овако објективно гледано.

Оно што хоћу да кажем, људи верују у разне ствари, без да их научно провере и са тиме иду кроз живот константно. И са тим решавају свакодневне проблеме итд.

Поента мог поста, због тога што тако поступају - не значи да је то одраз неинтелигентности.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...