Jump to content

Да ли је атеизам религија?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ма јок море, небитни су они, него бацамо зезање, добра фора

Није то фора, то је истина. :)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ацо, а кад си овде, пошто капирам да ова тема полако умире, би ли ми могао појаснити једну ствар: Што монаси са Свете Горе после пар година откопају лобање своје браће и држе је у крипти манастира? Мислим да то раде у свим манастирима Свете Горе. То никако да наиђем на објашњење. Ако не може овде, пребаци питање где му је место, па ми одговори, ако није превелико смарање.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

@,

Право да ти кажем, не знам. Ваљало би питати неког монаха или неког ко се добро разуме у наше монаштво.

Подели на овим сајтовима

Нема потребе да се препуцавате са члановима форума АС, а који не пишу овде. Због чега? Па зато што се тај форум претвара у ништа друго него у један велики линк ка ЖРУ. Божији промисао. :)

Ја сам лепо рекао да је ово овде здравија заједница.

Мени само није јасно откуд њима идеја да сам ја постао православац јер ме неко наговорио ја лабилна личност па пао под утицај.. свашта. :) Ја се интересујем за ствари, тражим одговоре па када нађем квалитетнији заменим онај лошији. Са тим што ја никад нисам био православац, до сада.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Zavisi ima i onih ateista koj ateizam prihvataju isto kao i vernici veru, bez rezerve apsolutno tacnu. A ima i nekih kao ja koji pre svega kriticki i sa zdravom dozom skepse. Recimo kod mene nigde necete naci nijenu sliko tih vasih ateistickih proroka kao sto vernici kace ikone po zedovima. A sto se knjiga tice imam i Darkvinsa i Nicea, ali imam i Bibliju i gomilu knjiga o istocnjackim religijama pre svega budizmu, i naravno sve sam ih procitao.

Ukoliko bi mi neko dao valjane argumente zbog cega treba da verujem u neko "natprirodno bice koje je sve stvorilo" ili neki dokaz o njemu ja bih postao vernik.

Подели на овим сајтовима

Нах материјалисти атеисти верују да је све што постоји само материја те нема места за Бога.

Теисти верују да постоји нешто и ван тога те има места за Бога.

Уистину оба су уверења и оба су догме. Проблем је што атеисти имају потребу да се поставе као велики интелектуалци и скептици тиме ваљда додају неку снагу свом аргументу у сопственим очима .. шта ти ја знам.

Ево једна занимљива фора... исказ не претерано тачан али духовит.

atheism1.jpg

Подели на овим сајтовима

Glavna razlika je sto ja, necu da kazem mi posto verovatno ima i drugacijih, trazim dokaze i argumente za sve moje tvrdnje i stavove, a do sada nista ne upucuje na postojanje necega ne materijalnog (ako ne racunas energiju)

А који је доказ за тврдњу да је све што постоји материјално?

Ukoliko bi mi neko dao valjane argumente zbog cega treba da verujem u neko "natprirodno bice koje je sve stvorilo" ili neki dokaz o njemu ja bih postao vernik.

Онда не би постао верник, већ би имао објективно знање. :)

Подели на овим сајтовима

А јој људи ја не капирам да је могуће да ви мене толико не капирате?!?!?

Ja tebe kapiram i odgovaram ti direktno na tvoju poruku... ti sad pises nesto sto sa mojom porukom i dosadasnjom raspravom nema bas mnogo veze... ali ok, ako smo razjasnili to da ateizam nije religija, mozemo da nastavimo i sa ovim...

Хајде да будем директан:

Твој доживљај је доказ ЗА ТЕБЕ али то је субјективно и то мене не занима.

Стога, не постоји објективан, дакле једини валидан, доказ да је то што ви не верујете у Бога исправно. То је једноставно чињеница.

Ефективно не постоји доказ и не можеш да га користиш да би било кога другог убедио.

ДАКЛЕ, собзиром да не поседујете доказе да Бог не постоји самим тим немате право да атеизам сервирате као некакву истиину и да учите да је то што не верујете било каква истина!

Затим, немате право да убеђујете друге да је то истина.

Све у свему, имате право да не верујете, имате право да кажете и причате о томе јавно али онда морате бити спремни и на свакакву врсту исто тако јавне критике. Имате право да практикујете,али немате право да то намећете другима.

Имате своју организацију и форум и тамо Вам је лепо зар не ? Не верујте и пустите све остале да верују у своје и свима лепо. Зашто је то толико тешко?!?

Ја јасније од овога не умем добјасним.

Pre svega, ne razgovaras sa Pedjom, pa ti je ad hominem potpuno promasen... da si invertovao neke moje recenice, mozda bi bilo i zanimljivo...

Ali hajde... for the discussion sake... da i to zanemarimo... jer zapravo jeste zanimljiva tema kako pojedini vernici pokusavaju da stavove ateista prikazu kao iste ali sa drugacijim predznakom iako to zapravo nisu, jer:

- ateisti (osim izuzetno malog broja) ne tvrde da postoje objektivni dokazi o nepostojanju boga/bogova... jer tvrdnja da ne postoji dokaz o postojanju X nije isto sto i tvrdnja da postoji dokaz o nepostojanju X... elementarna logika... takodje, ne postoji isti teret dokazivanja za tvrdnju da nesto postoji i za neprihvatanje takve tvrdnje... sta vise, negativne tvrdnje se ne dokazuju, jer ih je prakticno nemoguce dokazati...

- ateisti ne tvrde da njihovo licno iskustvo ili osecaj predstavlja dokaz postojanja bilo cega...

- zaista ne znam za bilo koji primer da je bilo koji ateista tvrdio da se ateizam ne sme javno kritikovati...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Ali hajde... for the discussion sake... da i to zanemarimo... jer zapravo jeste zanimljiva tema kako pojedini vernici pokusavaju da stavove ateista prikazu kao iste ali sa drugacijim predznakom iako to zapravo nisu, jer:

- ateisti (osim izuzetno malog broja) ne tvrde da postoje objektivni dokazi o nepostojanju boga/bogova... jer tvrdnja da ne postoji dokaz o postojanju X nije isto sto i tvrdnja da postoji dokaz o nepostojanju X... elementarna logika... takodje, ne postoji isti teret dokazivanja za tvrdnju da nesto postoji i za neprihvatanje takve tvrdnje... sta vise, negativne tvrdnje se ne dokazuju, jer ih je prakticno nemoguce dokazati...

А зар не тврде да за Бога нема места јер је све материјално? Те за једно нематеријално биће као што је Бог нема места?

Ако пак са друге стране тврдња није тачна т.ј ти сматраш да није тачна зар није исправно да се претпостави да ти сматраш да је супротна тврдња тачна argumentum e contrario?

Подели на овим сајтовима

Jedno od osnovnih pravila nauke je da kada das zamisao o postojanju necega pre svega das argumente koji mi isli u prilog toj tvojoj tvrdnji. Nije na drugima da dokazu da ti gresis vec da ti njima dokazes da si upravu. Isto vazi i za Boga.

А од кад је питање Бога питање науке?

Од када се наука бави шпекулацијама за које нема мере, доказе, податке?

Зашто констатно теолошку и антитеолошку дебату покушавате да преставите као научну када је то филозофска дебата?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...