Jump to content

Налазишта древних цркава

Оцени ову тему


Препоручена порука

zaduzbina-studenica-stipendije-poslediplomci-1328585176-57917.jpg

KRALJEVO - Stručnjaci Republičkog "Interesantno je da su ove dve crkve postradale krajem 14. veka, obe su spaljene, nisu nikada obnovljene i na tom mestu više nikada ništa nije građeno", rekao je Popović.

Popović je rekao da se ostaci dve crkve nalaze na istočnoj strani manastira i da će pronađeni komadi trpezne keramike biti preneti na ispitivanje u Beograd.

Marko Popović je kazao da zahvaljujući trogodišnjim arheološkim istraživanjima ove godine konačno otklonjena dilema da li je bedem oko manastira Studenice građen u vreme Stefana Nemanje, ili ranije.

"Bilo je mnogo različitih hipoteza, međutim ove godine arheološki podaci nepobitno su pokazali da je bedem građen istovremeno kada i crkva, a to znači da je Stefan Nemanja zamislio Studenicu kao utvrđeni manastir", kazao je Popović.

On je dodao da u tom istorijskom periodu izgradnja utvrđenih manastira nije bila uobičajena, i da su tek krajem 15. veka zbog opasnosti od Turaka podignuti bedemi oko manastira Ravanice, Manasije i drugih.

"Postavlja se pitanje šta je nateralo Stefana Nemanju da svoju glavnu zadužbinu opaše bedemima koji predstavljaju pravo utvrđenje, i to je tema o kojoj ćemo morati da razmišljamo i da je proučavamo", rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, istraživanja u manastiru Studenica koje finansira Ministarstvo kulture, ove godine su započeta 15. jula i planirano je da budu završena 15. avgusta.

"Ove godine nećemo stići da obavimo kompletna iskopavanja, ali kako smo došli skoro do kraja, verujem da će se iduće godine za mesec, ili mesec i po dana, konačno završtiti arheološka istraživanja u Studenici", ocenio je Popović.

Manastir Studenica je u drugoj polovini 12. veka sagradio Stefan Nemanja, osnivač srednjevekovne srpske države, a Bogorodičina i Kraljeva crkva sagrađene su od belog mermera i sadrže neprocenjive kolekcije vizantijskih živopisa iz 13. i 14. veka.

Autor:

Agencija BETA

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 8 months later...

Остатак старе цркве у атару села Дреновац

 

Драги моји , ако коначно успем до вас ће стићи пар слика недавно расћишћеног терена и наткривено место на коме је некада давно постојала омања  црква.

Била је грађена од блата и дрвета (тзв. лепеница) и покривена ћеремидом.Од свега је   остао само овај споменик .Висок је око 2 м. и налазио се унутар саме цркве,  постављен по половини и врло близу источног зида. 

Мештани овај предео називају  капела Благе Марије  и  заветну сеоску славу прослављају  4. августа  (Св. равноапостолну Марију Магдалину ). 

  Молим вас и унапред се захваљујем свима који би својим знањем помогли да се разјасни.... какав је ово споменик (има ли негде сличних)  и шта је то на њему записано.

 

пс.

Ако би неко желео са овим да се позабави могу касније поставити још фотографија на којима се боље  распознаје уписани текст.

post-7218-0-43583100-1367361393_thumb.jp

post-7218-0-09727900-1367361438_thumb.jp

post-7218-0-85573100-1367361454_thumb.jp

post-7218-0-50333200-1367361467_thumb.jp

Ваистину Воскресе !!!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@nana

 

Мало сам помешао, па нисам све поставио, па се надам да ће ово бити довољно :0104cheesy:

 

 

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Срђане.... ekstra thank_you777  , сад само да се неко јави ко зна да чита ова слова па ћеш лако поставити и остале слике.

bighugbighug

Доста тога се види јасно.... једино онај део при дну споменика није баш читљив али ни уживо није ништа лакше распознати текст из тог дела.

 

Мој прадеда и остали моји пра...крштени су у тој цркви (то је прва деценија 19 века).

 

Ајте форумаши,молим вас, помозите

.hvala. nasznak9877777777777777777

Ваистину Воскресе !!!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

921127_453170421431608_1162693165_o.jpg

 

Ајте форумаши,молим вас, помозите

.hvala. nasznak9877777777777777777

 Пре свега, највећа помоћ од вас би ми била да се утврди којим је писмом написан овај текст.

 

Такође,   да ли је овај споменик  ( по начину како је исклесан и украшен )  карактеристичан за неки историјски период,стил.. ( и који).

Ваистину Воскресе !!!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

                                                                                                 s.o.s.

Ваистину Воскресе !!!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ајте форумаши,молим вас, помозите

Нано сестро, искапише ми очи и синоћ и сада, гледајући ово! Баш си ме заинтересовала са овим, али не могу ти нешто помоћи! 

Личи ми на стећке, што можда и јесте! Ето, живо сам се заинтересовала за ово и нека Срђо постави још фотографија, можда и успијемо прочитати шта пише :)

  • Волим 1

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Хала ти Биљо што си се јавила :-* ,хвала на доброј вољи .smesko.

 

Нећу се смирити док не одгонетнем садржај ,..колко год да потраје...

Сада кад су овде постављене и мени је згодно да на тенане разгледам , и не питај које време сам већ провела :cheesy2:

 

У самом врху виде се јасно друга два слога од ИС-ХС-НИ-КА (прва два слога се назиру изнад њих)  а ту би негде можда требала и година нека да је уписана само што сам ја скроз танка са знањем....

Надаље се распознају речи Јован, Марко,Архангел Гаврило,Ст.Марија Магдалина

 

Од велике би ми помоћи било бар да ми само неко каже је л ово на старословенском или којим је писмом написано....онда бих кренула слово по слово,  макар поново отишла горе и на лицу места записивала док сваку цртку не препишем (прецртам)

 

И још, што би олакшало, да л зна неко где се на нету може наћи комплетна азбука и бројеви овог писма ..

 

Можда је и стећак тј. надгробни споменик у питању ( димензије,украшен је ,из једног комада,..итд.). 

Можда је мало неуобочајено  што је он био у склопу цркве  тј..под кровом капеле (тако је мештани називају) и врло близу источног зида.

 

Чудим се  што ли је упорно зову капела а не црква. У ствари, ја и не знам тачно шта означава реч капела.....

....и тако .......множе се питања и моје недоумице ал Богу Хвала и полако,... Срђа ми је пуно помогао да слике стигну до форума  и искрено верујем  да неће још дуго потрајати неизвесност.

Ваистину Воскресе !!!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...