Aquilius Cratus Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Svešteni kanoni Crkve eksplicitno zabranjuju samoubistvo pod bilo kojim okolnostima, naglašavajući da samoubica mrzi B~ga, štaviše čak i samosakaćenje tretiraju kao samoubistvo (što znači da u principu operacija npr. promene pola ne bi bila dozvoljena hrišćaninu, ali to je već za drugu temu). A ubistvo drugog čoveka je ubistvo, bez obzira da li se on muči ili ne - jedino oruđe u hrišćaninovim rukama je molitva. Jedino što ranije nije postojala medicinska elektronika, tako da to držanje na aparatima treba promisliti s hrišćanske tačke gledišta - da li je to veštačko održavanje mrtvaca ili pak najobičnije lečenje (A gde je onda ta granica kada ne treba lečiti, već treba pustiti čoveka da umre? - to je razlog zašto meni s hrišćanske tačke gledišta deluje doslednije držanje čoveka u životu svim mogućim sredstvima sve dokle ne umre)... Al malo morgen! Nije svako ubisto drugo coveka ubistvo jer inace ne bi imali u starom zavetu "Ne pocini zlocin ubistva". Nazalost to se pogresno prevodi kao "Thou shall not kill" pa nastane zbrka. A ta prica da svako samoubistvo nuzno iz mrznje, je tek nedostojna komentara. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Al malo morgen! Nije svako ubisto drugo coveka ubistvo jer inace ne bi imali u starom zavetu "Ne pocini zlocin ubistva". Nazalost to se pogresno prevodi kao "Thou shall not kill" pa nastane zbrka. A ta prica da svako samoubistvo nuzno iz mrznje, je tek nedostojna komentara.Zaista ne znam starojevrejski, tako da ne znam pravi prevod od lo tirtzack, ali koliko sam skontao to se odnosi na bilo kakvo ubistvo čoveka (a mislim da je ekstremni pacifizam ranih hrišćana jasan po tom pitanju), ali ne i na životinje... Mržnje prema Bogu, da, nisam ja pisao kanone... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Да. необично собитие кое се врежува во меморијата. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Zaista ne znam starojevrejski, tako da ne znam pravi prevod od lo tirtzack, ali koliko sam skontao to se odnosi na bilo kakvo ubistvo čoveka (a mislim da je ekstremni pacifizam ranih hrišćana jasan po tom pitanju), ali ne i na životinje... Mržnje prema Bogu, da, Hahahahahahhaahahahahhaahahahahahahahhahahahahahahahah je li, gde se dede ekstremni pacifizam svetih ratnika? nisam ja pisao kanone... A to je razlog da svaki prihvatimo bez obzira sto smo milion puta raspravljali da je masa istih prevazidjena i neprimenljiva iz xyz objektivnih razloga? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 НИЈЕ ЕУТАНАЗИЈА - ако апарати имају за циљ да на дуже само продужавају агонију и где нема изгледа за живот. Управо то, ја нисам да се неко одржава у "животу" апаратима, а без икакве наде за изљечењем. Знам за причу како Гадамер није уопште хтио да пије било какве лијекове, јер како сам каже бол је дио живота и напросто хоћу да се осјетим живим. Ја сам лично негдје на пола пута са тим ставом тј. нисам тако радикалан као Гадамер али нисам ни склон да преко медицине и лијекова живим једну симулацију живота, живота каквог сам га замислио, а не онаквог какав се отвара предамном. Управо у том смислу видим и причу са еутаназијом. Ако ми живот у здравственом смислу није онакав каквим сам га замислио, ја не пристајем на њега. то је напросто бољка изазвана нечим о чему стално трубим и неда ми се понављати. Можда ће некоме ово звучати као прича из удобне фотеље али то је напросто један став, од тога више немам јер нисам имао никаква искуства нити ме живот довео у дилему око тог питања. Лазар Нешић and Ведран је реаговао/ла на ово 2 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Hahahahahahhaahahahahhaahahahahahahahhahahahahahahahah je li, gde se dede ekstremni pacifizam svetih ratnika? Oni su iz Srednjeg Veka (a vezao si se za to iz zagrade?!); rani hrišćani koji su bili u rimskoj vojsci su nakon prihvatanja hrišćanstva napuštali službu (i često stradali mučeničkom smrću).A to je razlog da svaki prihvatimo bez obzira sto smo milion puta raspravljali da je masa istih prevazidjena i neprimenljiva iz xyz objektivnih razloga?Ja nisam ustanovio tako nešto, štaviše oštro se protivim takvom mišljenju i smatram ga veoma pogrešnim i nadasve opasnim! Takođe smatram da je nepoštovanje kanona je jedan od glavnih razloga zašto je Crkva sada u rasulu kakvom jeste... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Управо то, ја нисам да се неко одржава у "животу" апаратима, а без икакве наде за изљечењем. Знам за причу како Гадамер није уопште хтио да пије било какве лијекове, јер како сам каже бол је дио живота и напросто хоћу да се осјетим живим. Ја сам лично негдје на пола пута са тим ставом тј. нисам тако радикалан као Гадамер али нисам ни склон да преко медицине и лијекова живим једну симулацију живота, живота каквог сам га замислио, а не онаквог какав се отвара предамном. Управо у том смислу видим и причу са еутаназијом. Ако ми живот у здравственом смислу није онакав каквим сам га замислио, ја не пристајем на њега. то је напросто бољка изазвана нечим о чему стално трубим и неда ми се понављати. Можда ће некоме ово звучати као прича из удобне фотеље али то је напросто један став, од тога више немам јер нисам имао никаква искуства нити ме живот довео у дилему око тог питања. и коначно Васке зар није потврда моје слободе, ако не желим бити укључен на апаратима и ако се зна исход моје дијагнозе.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 и коначно Васке зар није потврда моје слободе да не желим бити укључен на апаратима ако се зна исход моје дијагнозе.... Наравно, ту слободу је бесмислено ускраћивати некоме. Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Oni su iz Srednjeg Veka (a vezao si se za to iz zagrade?!); rani hrišćani koji su bili u rimskoj vojsci su nakon prihvatanja hrišćanstva napuštali službu (i često stradali mučeničkom smrću). A je li?? Znaci sv. Teodor Tiron i sv.Teodor Stratila su iz srednje veka??? Nisu oni, svi, napustali vojnu sluzbu zbog bilo kakvog smesnog pacifizma nego tek kad su bili uhapseni zbog same cinjenice sto su hriscani i/ili zbog laznih optuzbi pred Carem. Ja nisam ustanovio tako nešto, štaviše oštro se protivim takvom mišljenju! Smatram da je nepoštovanje kanona je jedan od glavnih razloga zašto je Crkva sada u rasulu kakvom jeste... Lepo je znati, o dosledni covece, da ste prosle godine onako svi ucestvovali u krsenju kanona po novobeogradskim kaficima, direktno po liturgijskom sabranju. sHa_sarcasticlol Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 необично собитие кое се врежува во меморијата. 0231_newspaper الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Ako neko hoce eutanaziju - zasto mu uskracivati ako neko nece - zasto mu nametati za oba pristupa neophodno je ispitati motive i psiholoski profil jer mozda neko ne zeli da umre a otpisuje ga porodica a neko zeli da umre jer je mozda mentalno oboleo ili neko zeli da umre poput apostola da bi sto pre video Boga a neko zeli da umre jer ne voli zivot i svoju neostvarenost u njemu a neko nema ni kada da se pita jer mu je um ili komiran ili ako je svestan uskracen za dijalog i slobodan izbor. itd. ps. subjektivni dozivljaj ako bih vegetirao kao biljka u odsustvu sopstva, ili jos gore imajuci svest a nemajuci mogucnost da odgovorim na one koji zele moje postojanje a da ih jos usporavam svojim teretom - bolje je nistavilo samoubistvo ili ubistvo su suvise nezahvalni termini Срђан Шијакињић, Aquilius Cratus and drvce је реаговао/ла на ово 3 http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 A je li?? Znaci sv. Teodor Tiron i sv.Teodor Stratila su iz srednje veka??? Nisu oni, svi, napustali vojnu sluzbu zbog bilo kakvog smesnog pacifizma nego tek kad su bili uhapseni zbog same cinjenice sto su hriscani i/ili zbog laznih optuzbi pred Carem.Smešnog pacifizma?!? Ma rani hrišćani su bukvalno imali spisak zabranjenih profesija (vojska, prostitucija, gluma, matematičarenje što će reći astrologija/numerologija/gatanje itd...); shvatam ja da ne može svako da prihvati smrt (ne tvrdim sa sigurnošću čak ni da bih sam mogao da se ne branim), te da prihvata samoodbranu kao nužno zlo, ali nazivati hrišćanski pacifizam smešnim je ruganje Hristu...Lepo je znati, o dosledni covece, da ste prosle godine onako svi ucestvovali u krsenju kanona po novobeogradskim kaficima, direktno po liturgijskom sabranju. sHa_sarcasticlol Slažem se, dakako (iako tu nisam ništa ni jeo, ni pio). U stvari jesam dosledan jer inače ne izlazim (tako se kaže) nigde... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Кад будем млађи Студен и врелина неће насртати на моју глеђ Нити ће ми по телу плутати вишак воде Бе-12 потражићу негде другде А не у хлебу Квасцу и пиву Па макар ништа не било од мојих ноктију Ведран је реаговао/ла на ово 1 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Smešnog pacifizma?!? Ma rani hrišćani su bukvalno imali spisak zabranjenih profesija (vojska, prostitucija, gluma, matematičarenje što će reći astrologija/numerologija/gatanje itd...); shvatam ja da ne može svako da prihvati smrt (ne tvrdim sa sigurnošću čak ni da bih sam mogao da se ne branim), te da prihvata samoodbranu kao nužno zlo, ali nazivati hrišćanski pacifizam smešnim je ruganje Hristu... Problem je sto nikako ne sledi iz bilo koga aspekta jevandjelja. Vec je jedan ljudski produkt hriscana jednog specificnog vremena. Evo Marko je pre koji dan spominjao Iljinovo obaranje Tolstojevog pacifizma satro zasnovanog na jevandjelju. Bez obzira sto te kriptofasistoidne filozofe poput Iljina ne volim argumenti u tom primeru su mu na mestu. Slažem se, dakako (iako tu nisam ništa ni jeo, ni pio). U stvari jesam dosledan jer inače ne izlazim... Da si dosledan ne bi seo sa njima. A po mimici ne bih rekao da si seo cisto iz nekog snishodjenja slabijoj braci ali ipak necu da sudim bas toliko mozda i jesi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Кад будем млађи Студен и врелина неће насртати на моју глеђ Нити ће ми по телу плутати вишак воде Бе-12 потражићу негде другде А не у хлебу Квасцу и пиву Па макар ништа не било од мојих ноктију Кад будем млађи Одмах ћу да се дефинишем Даваћу јасне команде Нећу радити full time job Који не допушта ослушкивање организма Већ part time job Како бих себи могао приуштити Најмање чуку дневно Креативне самоће Vaske је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука