Лазар Нешић Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 [quote name=malina ' timestamp='1345741938' post='698083] Одговорила сам да нисам сигурна. Некако ми је себично и да се по сваку цену неко задржава у животу, ако тај неко трпи ужасне болове и нема наде за његово оздрављење, ако су апарати једини начин да особа преживи. Опет, како човек да оправда убиство..Не знам шта је горе, живети у знању да твој ближњи на апаратима само пати и вегетира или живети са теретом убиства.. Пре три године једна моја ученица је имала излив крви на мозак због пуцања анеуризме. Три године су се и доктори и родитељи борили на све могуће начине да спасу дете, али она није могла без апарата. Била је као биљка. Живели су у нади да ће она оздравити и бити иста она као пре болести, али дете је сваким даном само венуло. Пре пар месеци су се одлучили да је искључе са апарата. Не осуђујем их, не доживљавам их као убице, али не знам шта бих радила да сам на њиховом месту. Upravo ovakav jedan primjer! O kojem i kakvom životu mi tu govorimo zapravo? "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фоловер Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 @Protagoras Сматраш ли да у случају да неко одбије да изврши убиство, тај крши слободу онога који је тражио смрт? Да ли је чување своје слободе (коју, узгред никада не можемо изгубити јер смо слободна бића, али теоретски) вредније од чувања туђе слободе? Да ли неко ко је против тога треба да изврши вољу онога који је за еутаназију и ко жели да умре да би себи прекратио муке? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Против сум еутаназија, и навистина се прашувам, кои се границите на еутаназијата. Ќе објаснам на што мислам. Ако се сеќавате кога умираше папата Јован Павле II, кога лекарите констатираа дека ги минува последните денови, тој не остана во болница туку се повлече во својата келија и заради прогресивната болест, одби да биде приклучен на апарати, храна воопшто не примаше и неговиот живот се гасеше како свеќа и така се упокои. По неговата смрт некои италијански весници пишуваа дека тоа е некој вид на еутаназија. Тие тврдеа дека папата Јован Павле II не починал од природна смрт туку бил еутанизиран, бидејќи на негово барање, докторите не му го ставиле цевчето за храна и прекинале со медицинските постапки за продолжување на животот, тврди докторка од Италија. Откако ги проучила сликите од болниот папа и книгите напишани од неговиот личен лекар, специјалистката по интензивна нега Лина Паванели, дошла до заклучок дека смртта на понтифот од 2 април 2005-та година е резултат на еутаназија. Доколку се докажат тврдењата на Паванели, тоа би значело дека папата и се спротивставил на својата енциклика “Евангелиум Витае” од 1995-та година, која на католиците им налага да ги употребат сите современи средства за лечење, поточно за продолжување на животот. Тврдењата на специјалистката беа остро критикувани од страна на Ренато Буцонети, долгогодишниот доктор на Јован Павле II кој денес се грижи за неговиот наследник, Бенедикт XVI. "Терапијата на папата никогаш не беше прекината и секој оној што го тврди спротивното, прави голема грешка. Цевчето за храна му беше ставено три дена пред неговата смрт", ги побива обвинувањата Буцонети. Италијанскиот магазин Микромега, во кој беше објавена шокантната вест со наслов "Слатката смрт на Карол Војтила", е познат по критиките кон Црквата и службениот став против еутаназијата. Од овој пример имам едно просто прашање, докторе Дали ако човек одбие да биде приклучен на апарати, се согласува на еутаназија? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Naravno da nije sve crno bijelo, tako da su svi ljudi braća, sestre, rođaci, zar ne? Ne odlučuješ o smrti, bez ukoliko ne smatraš da je smrt kraj...? Svakako je kraj ovog života.I naravno da odlučujem o nečijoj smrti ako sam ja ta koja kaže DA da se nekom isključe aparati.Kad bi tako smatrali da smrt nije kraj ( ovog života), mnogo što šta bi se moglo " opravdati". “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Svakako je kraj ovog života.I naravno da odlučujem o nečijoj smrti ako sam ja ta koja kaže DA da se nekom isključe aparati.Kad bi tako smatrali da smrt nije kraj ( ovog života), mnogo što šta bi se moglo " opravdati". Naravno da je smrt kraj ovog manifestovanog života. Ali isto tako ne zauzima tako počasno mjesto kakvo mu pridajete. "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 ... Јанко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Uh, ne znam... Ne bih volela da budem na aparatima, ali mi je nekako život drag moyda neko vreme, šta znam... A što se drugih tiče, poštovala bih njihovu volju; doduše, mislim da je najveći broj meni dragih ljudi protiv eutanazije, pa ne bih bila u preteškoj dilemi... Al' šta znam... Upoznala sam jednu gospođu koja koordinira jedan od hospisa; šta da kažem, baš težak posao. Lepa je ideja da neko bude sa osobom dok ona umire, ali mislim da je, i pored svega, čovek u smrti sam... "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Naravno da je smrt kraj ovog manifestovanog života. Ali isto tako ne zauzima tako počasno mjesto kakvo mu pridajete. Zauzima jer da ne zauzima ne bi bio stvoren.Zauzima jer je ovaj život pozvan na oboženje, u ovom životu smo na to pozvani.Zato je život ( i ovaj ovde) svetinja. “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фоловер Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Mislim da bi elemetarno bilo da ako već neće da mu pomogne da se ubije, onda bar da ga ne sprečava da sam pokuša/uspe. A i taj što bi trebalo da izvrši eutanaziju nije jedini. Naćiće se neko ko će to moći da izvrši. Рецимо, на ратишту или у пустињи можда нема још неког. Кад смо већ почели - да ли је хладнокрвно гледање самоубиства (по твом мишљењу, наравно) једнако еутаназији? Да ли одговорност пада и на леђа онога који то гледа? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Zauzima jer da ne zauzima ne bi bio stvoren.Zauzima jer je ovaj život pozvan na oboženje, u ovom životu smo na to pozvani.Zato je život ( i ovaj ovde) svetinja. Vrdaš! Početak i kraj su ništa, jer život nema početak i kraj. "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Хвала ти за ово, врло значајан случај, нисам знао. Тешко питање ... Мој одговор је: и да, и не - од зависности од апарата који се користе. Знам да ћу можда звучати као цепидлака, али ја бих направио разлику: ЈЕСТЕ ЕУТАНАЗИЈА - ако ти апарати тренутно могу да продуже живод и дају наду да се човек излечи. НИЈЕ ЕУТАНАЗИЈА - ако апарати имају за циљ да на дуже само продужавају агонију и где нема изгледа за живот. Али питање је да ли су лекари увек у стању да гарантују изгледе укључивања апарата. Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Хвала ти за ово, врло значајан случај, нисам знао. Тешко питање ... Мој одговор је: и да, и не - од зависности од апарата који се користе. Знам да ћу можда звучати као цепидлака, али ја бих направио разлику: ЈЕСТЕ ЕУТАНАЗИЈА - ако ти апарати тренутно могу да продуже живод и дају наду да се човек излечи. НИЈЕ ЕУТАНАЗИЈА - ако апарати имају за циљ да на дуже само продужавају агонију и где нема изгледа за живот. исклучително деликатна тема.... и затоа целото внимание на Црквата треба да се насочи на овие актуелни и сеуште нејасни прашања (еутаназија, биоетика, оплодување ин витро, итн......) а не на прашања на диптиси, каталози и кој пред кого е во семејството на ППЦ. Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 ... Желе Зека, Биљана, DankaM and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука