Jump to content

Шта представља ова икона?

Препоручена порука

ја погинух од смејања, не могу да се зауставим већ 5 минута 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Гости
  On 23. 8. 2012. at 19:41, draganzzz рече

Legendarna fresko-kompozicija, povedi lolo Ekumensko kolo gringrin

8x7zmf.jpg

Bože oprosti mi, ali kako bacim pogled ne mogu da se iskontrolišem smej.gif . Ali stvarno 0403_feel !

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1345751444' post='698201]

ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЈЈЈЈЈ АЛИ МЕДВЕД И СВЕТИ СЕРАФИМ ААААААААААААААААААА!!! 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

Медо, признај кол`ко си се учипио да будеш крај Светог на икони ;)

И још водиш колце :)

• Волим 1
"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

On 23. 8. 2012. at 20:10, Јане рече

Медо, признај кол`ко си се учипио да будеш крај Светог на икони ;)

И још водиш колце :)

платио душом greengrin greengrin greengrin

ал пази, и да сам ко животиња осликан поред светог Серафима, била би ми част ;)

Подели на овим сајтовима

• Гости
  On 23. 8. 2012. at 19:54, Валентина рече

Свети Дионисије Ареопагит у Небеској Јерархији говори о томе да се Ангели избражавају кроз симболе,не би ли ми на тај начин што више учили о Богу.

Што се нпр.слика Свети Архангел Гаврил,тако што у руци носи рајску грану и запаљену светиљку а у другој огледало од зеленог камена јасписа?

Шта могу да представљају ови симболи?

Ово није квиз питање,не знам ни ја,него ајде заједно да размишљамо.

Ево,по мом мишљењу,рајска грана је симбол Благовести.Поновно помирење Бога и човека,као некад маслинова грана.

Запаљена светиљка може да означава и оног који је Весник Тајни Божијих,оног који долази да саопшти Божанске тајне и да у мраку незнања и смрти,засија лучама незалазне Светлости Тихе радосне Славе,Бесмртнога Оца Небескога(тих...где одох.. :))

Ova knjižica mi je prošla kroz ruke i koliko se sećam imalo je i to kako se Arhangeli obično predstavljaju i šta znače simboli, ali davno beše ;)

Ako je neko zainteresovan nije loše za pogledati. Mada tema je više nego škakljiva...

1300312662056364fb0f69d942b7.jpg

Подели на овим сајтовима

On 23. 8. 2012. at 19:41, draganzzz рече

Legendarna fresko-kompozicija, povedi lolo Ekumensko kolo gringrin

8x7zmf.jpg

Ја не могу отворити слику. Молим те, постави само линк слике овде..

Хвала :)

"Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином".

Достојевски

Подели на овим сајтовима

On 23. 8. 2012. at 19:54, Валентина рече

Свети Дионисије Ареопагит у Небеској Јерархији говори о томе да се Ангели избражавају кроз симболе,не би ли ми на тај начин што више учили о Богу.

Што се нпр.слика Свети Архангел Гаврил,тако што у руци носи рајску грану и запаљену светиљку а у другој огледало од зеленог камена јасписа?

Шта могу да представљају ови симболи?

Ово није квиз питање,не знам ни ја,него ајде заједно да размишљамо.

Ево,по мом мишљењу,рајска грана је симбол Благовести.Поновно помирење Бога и човека,као некад маслинова грана.

Запаљена светиљка може да означава и оног који је Весник Тајни Божијих,оног који долази да саопшти Божанске тајне и да у мраку незнања и смрти,засија лучама незалазне Светлости Тихе радосне Славе,Бесмртнога Оца Небескога(тих...где одох.. :))

U Prologu ima o tome, za dan 8/21. novembar, kad se i slave arh. Mihajlo i ostale bestelesne sile... ima za svih 7 ili 8 arhangela...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Трака у коси

По неким тумачењима означава улогу гласника, мада нисам сигуран у то објашњење (ближе ми је промишљање да не мора пошто- пото имати симболично значење, већ је чисто употребне природе, да увеже бујну косу).

Провидна сфера у руци представља космос (кроз њу се провиде набори химатиона и у себи не садржи скривене веверице, видре и сличне глупости). На сфери су три слова која значе "Исус Христос праведни судија"

У питању је икона св:Архангела Михајла Великог Таксијарха (Великог судије), како пише на титли у горњем левом и десном углу, Хиландар, 13.век.

Подели на овим сајтовима

анђели се иначе осликавају са мешаним мушким и женским мотивима да би се нагласила њихова бесполност, тако су и траке у коси украси оног доба међу женама били :)

поготово што су бестелесни па је нађен начин да се сликом и приликом човеку објасни да "лете" крилима, да се не би поистовећивали с људима, како су биле ране тенденције јер су настале и јереси о томе, и још доста ствари око иконографије Божјих бића без тела.

Подели на овим сајтовима

u vezi trake u kosi to ce bolje reci ikonopisci jer ona ima svoje znacenje, ali koliko se ja secam ona ukazuje na smernost u mislima (tako da kazem, pokornost i pored posebne obdarenosti) jer generalno bujna kovrdzava kosa oznacava bogatstvo umstvenog dela a traka je ta koja te misli povezuje i "drzi" usredsredjene.....pricao nam je jedan ikonopisac o tome ali se slabo secam...davno bese

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...