Jump to content

Шта представља ова икона?

Препоручена порука

Шта је представљено на овој икони Богородица-озарење ума ?

5004.jpg

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

Je li ovo ono kada je besna rulja dosla ispred Avramove kuce i trazila mu da im preda andjele, a on im jevelikodusno ponudio da im preda "dve kceri koje jos ne poznase coveka"?

Nije.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Нећу се више натезати око овога.

само још једно питање за тебе Милане

Шта јесте икона и како знаш да нешто јесте или није икона. Да ли свој суд доносиш искључиво на основу ликовне форме или је нешто друго упитању?

ко се натеже? biggrin.png

икона је оно што је чини, што треба да представи и уме слабо да зависи од ликовне форме, сем оног што је прописано, мада Дух дише где Му се прохте тако да имамо разне догађаје мироточења и пријављивања благодати на друге начине и кроз фреске и иконе које нису "по пропису" smiley.gif

тако да је мој "суд" везан врло лабаво и променљив је у зависности од околности, мада јесте субјективна мера, ал у неким одређеним оквирима.

и не знам што се пар вас понаша као да се неко дрзнуо на Христа а не да причамо о овом као одрасли који уважавају туђа мишљења, осећања и пријемчивост за уметност, лепо и веру biggrin.png

Подели на овим сајтовима

икона Пресвете Богородице Озарење ума је визија коју је имао руски иконописац у 18. веку кад се молио Мајци Божјој да га оздрави од неке врсте менталне болести, где се тек у 20. веку испоставило да постоји и римокатолички кип из 16. века кад је један руски историчар уметности наишао на фотографију Мадоне ди Лорето, Пресвете Богородице заштитнице Лорета :)

игнориши остатак текста који се тиче теме о пијетизму, последњи пасус је везан конкретно за икону и кип Пресвете Богородице :)

https://www.pouke.org/forum/topic/9125-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%BC%D0%BE-%D0%BA%D0%B0%D0%BE-%D1%99%D1%83%D0%B4%D0%B8-%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BE-%D1%86%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BE%D0%BC/page__st__24#entry318671

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1346350951' post='701999] и не знам што се пар вас понаша као да се неко дрзнуо на Христа а не да причамо о овом као одрасли који уважавају туђа мишљења, осећања и пријемчивост за уметност, лепо и веру

E pa ne znam zašto to meni spočitavaš?

Sve je krenulo od mog tumačenja gdje sam jasno rekao da je to moje razumjevanje, a onda su se drugi konfrotirali sa komentarima kako je to fula, kako nije po pravilu, kako je moja priča lažno ukrašavanje i najzad kako sam patetičan. Sve to si i sam aminovao, a ja eto ne vidim kako je to uvažavanje tuđeg mišljenja, osjećanja i prijemčivosti za umjetnost.

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

E pa ne znam zašto to meni spočitavaš?

Sve je krenulo od mog tumačenja gdje sam jasno rekao da je to moje razumjevanje, a onda su se drugi konfrotirali sa komentarima kako je to fula, kako nije po pravilu, kako je moja priča lažno ukrašavanje i najzad kako sam patetičan. Sve to si i sam aminovao, a ja eto ne vidim kako je to uvažavanje tuđeg mišljenja, osjećanja i prijemčivosti za umjetnost.

такав сам утисак стекао.

немам ништа против тумачења приказаног, ал не морам ни да се сложим да је то оно што представља икону - сем тог што није smiley.gif

пс. убудуће ћу да исечем све проблематичне контексте да бих могао да аминујем, тебе ради.

Подели на овим сајтовима

Пази, криво си ме схватио. Неради се ту уопште о теме да сам ја сад као нешто увријеђен, па ти то треба да радиш мене ради.

Моје тумачење је било фокусирано на оно што си ти у једном свом коментару ставио, а то је да овој слици да би била икона недотаје есхатолошки моменат. Ја сам хтио тим тумачењем да покажем како је тај ескатолошки моменат, бар за мене, присутан, и то је заправо био мој одговр тебе, без да сам те цитирао. Даље је услиједило шта је услиједило, а ти си све то аминовао. Мој једини закључак је био да тим аминовањем употпуности подржаваш те одговоре, јер се ничим ниси оградио.

Не знам, можда ја имам тотално криву перцепцију али и то аминовање видим као учествовање у дискусији.

Не мораш ништа да радиш мене ради, већ ради бољег разумјевања.

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

• 6 months later...
  • 4 weeks later...

Света Тројица. Али ово није канонски, и неправилно је. Бог Отац се никако не изображава. Руски Стоглави сабор у 16. веку је осудио овакво изображавање.

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Може ли ми рећи неко шта представља ова икона светог Николе? Узео сам је у Лелићу прошле године зато што ми је свети Никола слава, а и зато што ми је ова икона била необична. Пре тога је нисам нигде видео. 

fotografija-0015.jpg

Ево неколико детаља:

fotografija-0018.jpg

Зна ли неко кога представља овај човек ? Ево текст изнад његове главе:

fotografija-00181.jpg

''Бог је Истина. Зато наша уста не смеју говорити лаж. Ми морамо живети у Истини и за Истину и кроз Истину.''

Димитрије Љотић

Подели на овим сајтовима

Ево и текста на врху иконе:

fotografija-0019.jpg

fotografija-00191.jpg

Па, ако неко може да ми објасни...  :)

Цела слика је на дну предходне стране (11).

''Бог је Истина. Зато наша уста не смеју говорити лаж. Ми морамо живети у Истини и за Истину и кроз Истину.''

Димитрије Љотић

Подели на овим сајтовима

Може ли ми рећи неко шта представља ова икона светог Николе ? Узео сам је у Лелићу прошле године зато што ми је свети Никола слава, а и зато што ми је ова икона била необична. Пре тога је нисам нигде видео. 

fotografija-0015.jpg

Ево неколико детаља:

fotografija-0018.jpg

Зна ли неко кога представља овај човек ? Ево текст изнад његове главе:

fotografija-00181.jpg

Georgij Juriš, kojem su se javili Bogorodica i sv. Nikolaj na mestu obretenja Tihvinske ikone, kad je tamo gradjen hram, pa mu rekli da se na hram stavi drveni krst, a ne metalni. Ikona se zove Besednaja.

Подели на овим сајтовима

Хвала пуно на одговору!  :)

Димитрије Љотић

Подели на овим сајтовима

c65bc1e421b1702f4e358ec85699bbb5.jpg

Prvo sam pomislila da je Sveti Djordje...dok nisam pročitala da je u pitanju Arhangel Mihailo....Zna li neko šta sve drži u rukama....i šta simbolizuju ti predmeti....?

http://www.prosoponschool.org/icongalery.html

:351780:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...