w.a.mozart Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1345927548' post='699227] мени се ово свиђа као слика, ал није икона - нема есхатонску перспективу. kako nema, kroz trnje (kruna od trnja i stradanje) do zvezda (eshaton) Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 kako nema, kroz trnje (kruna od trnja i stradanje) do zvezda (eshaton) допада ми се твоје тумачење и мом укуси је близак симболизам... али ипак у техничком смислу, Медо је у право. Милан Меденица :), Јанко, w.a.mozart and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 ma ok, ovo je više bio pokušaj... mada na slici je vaskrsli Hristos-vide se rane i sve to-kako je moguće da se vaskrsli bude odvojen od eshatona- samo razmišljam na glas, ako me razumete Ведран and keka је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 ma ok, ovo je više bio pokušaj... mada na slici je vaskrsli Hristos-vide se rane i sve to-kako je moguće da se vaskrsli bude odvojen od eshatona- samo razmišljam na glas, ako me razumete свакако да те разумем, и искрено, лепо и храбро размишљаш о овој проблематици.... то је моје мишљење. w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 kako nema, kroz trnje (kruna od trnja i stradanje) do zvezda (eshaton) леп поглед, и можемо да дајемо разна тумачења - ал има озбиљних ствари које чине једну икону, поготово кад је Христос у питању клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 na koje stvari misliš Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 не мислим на боје, облачење, канонске прописе за иконописање већ на оно што (Кога?) Он представља. у крајњем случају, ако је конкретна слика у питању јел смо ми иза жице или је Он - ко ту страда уствари а ко прави страдање ... и тако, гомила ствари које се могу извући на видело иоле проницљивим гледањем, ал на крају се поставља питање есхатонске реалности безболности колико и поруке иконе. keka је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Ево неко моје разумјевање ове слике/иконе. Прије свега мислим да смо из једне невике и уобичајене предоџбе о иконама склони да ово дјело првенствено означимо као слику, а не икону. Вјероватно би се само ријетки помолили Господу пред овом иконом или би их потакла на молитву али то је друга прича. На дјелу имамо једно умјетничко казивање тј. разумјевање подражаваног унутар саме историје али се кроз то историјско и унутар самог тог историјског као контекста, пробија и есхатолошки моменат. Христос сликан иза бодљикаве жице није Христос овог или оног времена, већ Христос као прапочетна будућност, као оно Исто (Истина) и постојано у свим временима. То Исто и постојано у свим временима, такође, носи на себи карактер временитисти, јер се открива унутар историје. Историјско, светско на овој слици је бодљикава жица. Сјећам се једног предавања код професора Шијаковића гдје је о савременим градовима говорио као о логорима. Е сад, ако се узме да је структура и организованост тих градова једна парадигма начина живота савременог човјека, онда нам творац овог дјела Истину смјешта у слободни свијет, с ону страну жице. Тужан израз Христовог лица, очигледно, није ту стога што Он стоји с ону страну жице, већ ће рије бити да је тај израз лица изазван болним призором с ову страну жице. С ову страну жице, у свијету неслободном, у свијету гдје не постоји Други, Христос не станује, већ провирује с ону страну жице. Тиме творац дјела Христа слика као Бога који не оставља и не заборавља оне с ову страну жице али који исто тако није међу тим истим као свемогући Бог. Христос "само" унакажен бодљама неуморно позива у слободу. Тај призор нам казује да тај трансцедентни моменат, та граница између историје и есхатона, није ништа далеко и не појмљиво, већ напротив, да је ту пред сваким од нас као одлука да се искорачи из логора у слободу. Пут у слободу је прихватање другог, а прихваћен други је предукус есхатона, јер кроз друге ( заједницу....) сједињујемо се са Апсолутно Другим који нас позивца с ону страну жице. Прихватити другог значи проћи кроз бодљикаву жицу, значи подњети жртву, значи аскетско повезати са слободом. У једној пјесмици, коју сам поставио негдје на форуму, Христа сам изрекао као Странца што је једном преш'о с ону страну ( јер и Он је кушан) и чека за Трпезом као Хљеб и Вино. За нас хришћане све је у позиву Онога који нас чека с ону страну жице! Ведран, Candy Butcher, sleki and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Сјајно тумачење Васке! ... Ја бих се помолио пред овом иконом Ведран, Vaske and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Васке је написао нешто што се незаборавља: За нас хришћане све је у позиву Онога који нас чека с ону страну жице! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 evo mišljenja jednog ikonopisca o pomenutoj ikoni ja pitam-je l ovo ikona ili nije ikonopisac-Pa sad ... Zavisi sta podrazumevas pod definicijom ikone? Mislim da je ideja naivna i glupa, ko moze da stavi Hristosa iza zice? I pogresno je predstavljena kosa, Hristos nije imao ovakvu kosu. Likovno gledano katastrofa, losa kompozicija, losa ideja, bezveze poruka ... ja- linkujem vasketov tekst ikonopisac-Na ovu fotku mozes da stavis i Gandija a u tekstu samo zamenis imena i imaces istu logiku. Kvalitet dela se ne povecava ili smanjuje tekstom koji ga prati i obijasnjava. Narocito mi je jeftina patetika koja prozima tekst vezano za ikonu. Sorry ali surovo sam iskren Moras da razlikujes dobru ideju od dobre realizacije, mozes ti da imas super pricu za film a da bude nekvalitetno snimljen i da ti glumis u njemu keka, Јанко, Милан Меденица :) and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 evo nekih njegovih ikona https://www.pouke.org/forum/topic/4960-%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D1%83-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%83-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80-%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA/ Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 28, 2012 Пријави Подели Написано Август 28, 2012 evo mišljenja jednog ikonopisca o pomenutoj ikoni ja pitam-je l ovo ikona ili nije ikonopisac-Pa sad ... Zavisi sta podrazumevas pod definicijom ikone? Mislim da je ideja naivna i glupa, ko moze da stavi Hristosa iza zice? I pogresno je predstavljena kosa, Hristos nije imao ovakvu kosu. Likovno gledano katastrofa, losa kompozicija, losa ideja, bezveze poruka ... ja- linkujem vasketov tekst ikonopisac-Na ovu fotku mozes da stavis i Gandija a u tekstu samo zamenis imena i imaces istu logiku. Kvalitet dela se ne povecava ili smanjuje tekstom koji ga prati i obijasnjava. Narocito mi je jeftina patetika koja prozima tekst vezano za ikonu. Sorry ali surovo sam iskren Moras da razlikujes dobru ideju od dobre realizacije, mozes ti da imas super pricu za film a da bude nekvalitetno snimljen i da ti glumis u njemu Колико је човек лимитиран. Туга. Vaske је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 28, 2012 Пријави Подели Написано Август 28, 2012 evo nekih njegovih ikona https://www.pouke.org...ар-драган-марк/ На жалост, такве су му и иконе. Лимитиране. Полу-успеле. Ја лично бих се пре молио пред овим Христом међу жицама, него пред овим разоваплоћеним силуетама које је цењени иконописац покушао да наслика. Некако ми је Христос међу жицама стварнији и могу да са Њим некако ступим у некакав однос. Ето, и ја да будем мало искрен Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Август 28, 2012 Пријави Подели Написано Август 28, 2012 Moras da razlikujes dobru ideju od dobre realizacije Ово је једино смислено што је рекао и слажем се. Што се свега осталог тиче мислим да није уопште разумио текст. Критика текста у смислу да поставимо Гандија и промјенимо име, па ћемо добити исту логику и безвезе поруку, је толики промашај на тему да невриједи коментарисати. Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука