Макрина Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Браво Драгиша,то је то Данас сам баш у Цркви гледала на Иконостасу,Светог Архангела Михаила и пала ми је на памет слично објашњење,само што је ово твоје далеко боље и прецизније. Boba and keka је реаговао/ла на ово 2 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Boba Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 lepa tema. Олимп је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Мене ова иконографска символика излуђује, као неке бајке и нешто што служи да се у доколици убије време. Византијци су баш претеривали у томе, знааааате... као да су се утркивали ко ће да измисли шта фантастичније, а у недостатку бављења собом и Христом. Византијска сајнтфикшн проза ... И да, Ареопагита треба читати са отвореним очима и са кочницама. Миљан Крстић, milan. and Рилски је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Мене ова иконографска символика излуђује, као неке бајке и нешто што служи да се у доколици убије време. Византијци су баш претеривали у томе, знааааате... као да су се утркивали ко ће да измисли шта фантастичније, а у недостатку бављења собом и Христом. Византијска сајнтфикшн проза ... И да, Ареопагита треба читати са отвореним очима и са кочницама. брате, трипујеш за симболику у иконографији пиктограми и пиктографија је одувек била јако важна, поготово за полу и нимало образован свет у претходних 20 векова, све се учило са икона и фресака ... сад јесте другачије мало, иду људи од малена у школу и магијска свест је сведена на крајњи минимум, па нам сад и мало сметају крилца и тракице јер се бавимо сложенијим темама клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1345761378' post='698317] брате, трипујеш за симболику у иконографији пиктограми и пиктографија је одувек била јако важна, поготово за полу и нимало образован свет у претходних 20 векова, све се учило са икона и фресака ... сад јесте другачије мало, иду људи од малена у школу и магијска свест је сведена на крајњи минимум, па нам сад и мало сметају крилца и тракице јер се бавимо сложенијим темама Да, то је један од великих митова, наиме: да се учило са икона и фресака. Ипак, то није тачно, нити је историјски потврђено, већ је то један поповски трик да би се у недостатку богословља иконе, оне како тако образложиле. О вери се је учило на катихези и на богослужењу, а не шмекајући иконе Иконе имају сасвим други смисао и ту се слажем са тобом да је тај смисао јако важан. Али, овом квази символиком се тај смисао не види, на жалост, јер наивна објашњења заузимају места истинској теологији. А она може бити објашњења и просто, те ја то и кажем: оваква квази символика само компликује. Образовни карактер иконе - на коме ти инсистираш, а ја не поричем већ кажем да није добро схваћен - је нешто тек друго или трећестепено у иконографији. Функција иконе је примарно другачија. Икона уводи у однос са иконизованим, а не објашњава нам символе. На икони је битна личност која је иконизована, а не њени символи....и тако може у недоглед. Овде, што се тиче иконе арх. Михаила, право питање је: ко је он? а не: шта символише. Ето, на брзину набацих неке ствари, мада капирам да си ме погрешно схватио marko_13, milan. and Миљан Крстић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 тачније, све сам схватио осим оног што си изоставио - шта је то примарна сврха иконе, где ја и нисам ставио приоритет на едукацији сем тога што су уметнички и лепе и са смисленом намером украшене на одређени начин и због одређене поенте, а стекао сам утисак да си присталица једноставности науштрб китњастог? Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1345762856' post='698341] тачније, све сам схватио осим оног што си изоставио - шта је то примарна сврха иконе, где ја и нисам ставио приоритет на едукацији сем тога што су уметнички и лепе и са смисленом намером украшене на одређени начин и због одређене поенте, а стекао сам утисак да си присталица једноставности науштрб китњастог? Да, тачније је тако рећи, признајем Јесам, наравно, баш то! С тим што то не мора да буде неки ранохришћански прости стил. Више волим неке модерне иконе и иконописце. Такође, то ја лично за себе, пропитујем данашњи смисао иконе, који је скрајнут, а у корист "символике" и "уметности". Не кажем да ти то радиш, напротив. Али маса људи ради. Свакако, ако људи већ траже символичка објашњења, па ок, нека их. Али, треба се увек враћати главној ствари. Миљан Крстић and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 добро, и примарна сврха иконе је? то чекам да чујем ја сам нашао лепоту у многим уметничким смеровима, ал почињем да се приклањам коптима и деци кад дође до питања смисла иконе јер ми се чини да они продуховљују ликове дајући једну нежност али и смисленост у исто време Лазар Нешић, sleki and keka је реаговао/ла на ово 3 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1345763437' post='698351] добро, и примарна сврха иконе је? то чекам да чујем Хаха, ма не зезај ме. Идем, реко сам лаку ноћ и на оној теми, лепша половина ме гледа попреко Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 bojim se da nemate pojma o cemu pricate. "kvazi simbolika" "bajke" "naivna objasnjenja" kao i famozna teza o "priglupom i prostom narodu" padaju u vodu kada malo podrobnije ispitate o cemu se tu radi. ikonopisanje u sebi sadrzi veoma veoma duboku i uzvisenu teologiju koja je sve samo ne "priprosta" i "naivna". nacin koristenja boja (pogotovo svetlih), nacin oslikavanja pojedinih delova tela, nacin oslikavanja polozaja ruku, nacin oslikavanja i smisao predmeta....itd.... koji je evo vec 20 vekova preziveo kao bukvalno jezik teologije, paradoksalno nama "obrazovanim" hriscanima predstavlja "bajke" i nije nam razumljiv, sto je, slozicete se tema za razmisljanje.... ("sluzi da se u dokolici ubija vreme" 7896634 s.o.s. ) Дијана., Олимп and obi-wan је реаговао/ла на ово 3 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 bojim se da nemate pojma o cemu pricate. "kvazi simbolika" "bajke" "naivna objasnjenja" kao i famozna teza o "priglupom i prostom narodu" padaju u vodu kada malo podrobnije ispitate o cemu se tu radi. ikonopisanje u sebi sadrzi veoma veoma duboku i uzvisenu teologiju koja je sve samo ne "priprosta" i "naivna". nacin koristenja boja (pogotovo svetlih), nacin oslikavanja pojedinih delova tela, nacin oslikavanja polozaja ruku, nacin oslikavanja i smisao predmeta....itd.... koji je evo vec 20 vekova preziveo kao bukvalno jezik teologije, paradoksalno nama "obrazovanim" hriscanima predstavlja "bajke" i nije nam razumljiv, sto je, slozicete se tema za razmisljanje.... ("sluzi da se u dokolici ubija vreme" 7896634 s.o.s. ) полако брате нигде нисам поменуо ни да је икона обесмишљена нити сам помињао "приглуп и прост народ", а фино сам упућен у иконографију и симболику дакле, можда ти желиш да даш неки допринос (детаљним?) објашњењем уместо прозивком? Биљана је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 sveti Jovan krstitelj propoveda u adu... nisam do sad video ovu ikonu-ima li tumačenje http://thehandmaid.wordpress.com/ Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лала Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 Будући да је он Претеча Христов, мислим да ова икона символизује његову проповед и онима које ће Христос избавити из ада својим васкрсењем. Најавио је највећу вест у човечанству. Па и онима у аду... Сматрам да је то једно од могућих решења... Олимп, PetarP and Макрина је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 Не мора све што нам је смешно на први поглед,бајка или нешто у шта се не разумемо довољно да одише толиким....цинизмом,Лазаре У икони је све битно. Перспектива,цртеж,боје,симболика,светлост,географско поднебље ако је фреска у питању,буквално све је важно и све се то склапа у једну целину што се зове Икона која никада није довршена.Икона се остварује у вечности. Савремен човек данас није толики детаљиста.Не интересује се.Нема времена нити живаца.Отуда овако слабо и познајемо Икону. Детаљи и симболи су некада били важни и како сликари тако и иконописци преносили су неку поруку тиме. Господ нам је проповедао у причама.Икона проповеда између осталог и у симболима. Наравно,то није главни карактер Иконе,далеко од тога. keka and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 Ево,Моца је избацио ову занимљиву Икону.Претеча проповеда у Аду.Око њега сабрани сви Пророци. А ко су ови,односно овај који показује прстом на Пророка и зашто су другачије изображени,односно наглашени? Boba је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука