Аурор Написано Август 3, 2012 Пријави Подели Написано Август 3, 2012 Не разумем питање. Шта ту треба да се "регулише"? Verovatno je mislio na regulaciju nepravde da je jedno preduzeće veće a drugo manje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 3, 2012 Пријави Подели Написано Август 3, 2012 Pa već smo ti u principu odgovorili, a za neka pitanja smo zaključili da ih ne treba ni postavljati. To "regulisanje masovnosti" se postiže rastom preduzeća/fabrike, ona poraste, zapošljava više ljudi i više proizvodi. To su sve prirodne stvari, ne treba tu nikakva državna regulacija. A inače što manje ima regulacija, to će lakše manje preduzeće postati veće. Na tržišnu utakmicu nikako ne treba uticati - kapitalizam ostavljanja na miru! http://en.wikipedia....i/Laissez-faire ма батали ме приче о капитализму и либерализму, објасни ми како би спречио огромну фабрику да ти мазне производ, производњу и паре пре него уопште стигне у реализацију јер си дужан, у свету без патентирања, да доставиш сваку идеу на видело сваком? или замишљаш да би могао да ти неко не ископира, па и потпуно мазне, све живо само зато што је неетично и незаконито? док се ти пребијеш са корпорацијом, ако издржиш и годину дана плаћање адвоката, ако те не смори корупција у правосуђу и остале корумпираности, ал можда би успео да докажеш да је твоја идеја некако, под условом да не нађу рупу или либерални поглед на закон и исплате ти цркавицу као раднику евентуално ... ти и звонко као да живите са једнорозима понекад. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 3, 2012 Пријави Подели Написано Август 3, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1344009090' post='687621] ма батали ме приче о капитализму и либерализму, објасни ми како би спречио огромну фабрику да ти мазне производ, производњу и паре пре него уопште стигне у реализацију јер си дужан, у свету без патентирања, да доставиш сваку идеу на видело сваком? Свашта... Ко каже да си дужан да доставиш било шта било коме? Ниси дужан никоме ништа. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 3, 2012 Пријави Подели Написано Август 3, 2012 Не разумем питање. Шта ту треба да се "регулише"? Verovatno je mislio na regulaciju nepravde da je jedno preduzeće veće a drugo manje. не, нема везе са социјалном правдом. регулација да ти неко обезбеди да се заштитиш од крађе да је нешто твоје, гушења масовношћу јер ти је ископирао, па и побољшао производ, па док ти докажеш да јесте, итд ... није баш реализација, решење и производ "национално добро" клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 3, 2012 Пријави Подели Написано Август 3, 2012 Čitaš li ti uopšte? Čovek ti je lepo objasnio i odgovorio već. То питање се заснива на погрешној претпоставци да "велики" могу да ископирају "мале" врло брзо и тако "украду идеју". У пракси, ствари стоје мало другачије. Велике компаније су бирократизоване и споре у прихватању нових идеја, не могу да привуку најталентованије људе и слично. Примери су управо супротни - Стив Џобс је идеју за свој оперативни систем добио на презентацији у Xerox-у (тадашњи гигант), они су имали све - графички интерфејс, иконице, прозоре, миша... Значи - они су све то већ имали, али нису били довољно агилни да искористе, већ је Џобс то видео и направио са тим чудо. А Xerox-ов пројекат (PARC) је у суштини пропао... Слично је направио са Canon-ом када је избацио ласерски принтер. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 3, 2012 Пријави Подели Написано Август 3, 2012 Свашта... Ко каже да си дужан да доставиш било шта било коме? Ниси дужан никоме ништа. па ил си дужан ил дође неко и тражи ти да поделиш идеју, реализацију и производ јер није твоје. патент ти обезбеђује да је нешто твоје, а без патентирања - ништа није твоје него је опште добро. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 3, 2012 Пријави Подели Написано Август 3, 2012 Čitaš li ti uopšte? Čovek ti je lepo objasnio i odgovorio već. већ сам одговорио на то, прати фабулу радње клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 3, 2012 Пријави Подели Написано Август 3, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1344009267' post='687623] не, нема везе са социјалном правдом. регулација да ти неко обезбеди да се заштитиш од крађе да је нешто твоје, гушења масовношћу јер ти је ископирао, па и побољшао производ, па док ти докажеш да јесте, итд ... није баш реализација, решење и производ "национално добро" Питање је ту ште је "твоје" и шта је "крађа". Ако ти направиш неки производ, а ја направим свој исти такав (или мало бољи) ништа нисам "украо" што је "твоје". Ти и даље имаш свој производ. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 3, 2012 Пријави Подели Написано Август 3, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1344009347' post='687625] па ил си дужан ил дође неко и тражи ти да поделиш идеју, реализацију и производ јер није твоје. патент ти обезбеђује да је нешто твоје, а без патентирања - ништа није твоје него је опште добро. Па не може нико да дође и да ми тражи да поделим идеју... "Моје" је моја кућа и моја фабрика где ја одређујем ко може да уђе и шта може да види. Зато нико нема права да дође и да ми нешто "тражи". Ако имам на радном столу дијаграм неког генијалног новог производа, нико нема права да дође и то ми украде зато што је то моја кућа и мој радни сто. Не зато што је "моја идеја". Аурор and Ignjatije је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 3, 2012 Пријави Подели Написано Август 3, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1344009385' post='687626] већ сам одговорио на то, прати фабулу радње Ja nešto ne vidim. Sve u svemu, u praksi patenti služe velikima da eliminišu konkurenciju,što je nasilni monopol. I, što reče Zvone, kako neko može da poseduje ideju? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 3, 2012 Пријави Подели Написано Август 3, 2012 Питање је ту ште је "твоје" и шта је "крађа". Ако ти направиш неки производ, а ја направим свој исти такав (или мало бољи) ништа нисам "украо" што је "твоје". Ти и даље имаш свој производ. ајде хипотеза, да лакше укапираш: узмеш и измислиш модем, никад пре није постојао на свету. и кренеш да га развијаш за реализацију. пошто немаш своју фабрику мораш да платиш услужно да ти неко то произведе и платиш одређену суму за одређен број комада или се пребијеш са фабриком за далеко већи број комада али проценат од укупне зараде да имају. и сад имаш проблем: шта спречава фабрику да узме и направи 1000 пута више комада од оног договореног и дистрибуира побољшан производ по истим или другим продавницама са далеко бољим маркетингом и пробитачношћу на тржишту? шта штити изумитеља од копирања и убиства бизниса у колевци? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 3, 2012 Пријави Подели Написано Август 3, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1344009749' post='687631] ајде хипотеза, да лакше укапираш: узмеш и измислиш модем, никад пре није постојао на свету. и кренеш да га развијаш за реализацију. пошто немаш своју фабрику мораш да платиш услужно да ти неко то произведе и платиш одређену суму за одређен број комада или се пребијеш са фабриком за далеко већи број комада али проценат од укупне зараде да имају. и сад имаш проблем: шта спречава фабрику да узме и направи 1000 пута више комада од оног договореног и дистрибуира побољшан производ по истим или другим продавницама са далеко бољим маркетингом и пробитачношћу на тржишту? Спречава их уговор који ћеш им дати да потпишу - NDA. DYNABLASTER and Ignjatije је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 3, 2012 Пријави Подели Написано Август 3, 2012 Sve u svemu, u praksi patenti služe velikima da eliminišu konkurenciju,što je nasilni monopol. I, što reče Zvone, kako neko može da poseduje ideju? патенти служе да заштите производ ексклузивним правима на употребу, умножавање и заштиту од крађе интелектуалне својине, исто као писце од плагијата, исто као уметнике од незаконитог копирања производа, исто као мене да неко присвоји сва моја писања овде на жру и да се представља као ја и опет, и опет, патент није идеја. http://en.wikipedia.org/wiki/Patentability#Requirements клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Август 3, 2012 Пријави Подели Написано Август 3, 2012 Код нас је познат пример плагирања лавље канџе. Све је почело 1999. године када је машински инжењер Здравко Рајачић, иначе избеглица из Хрватске, осмислио систем заштите „лавља канџа“ за аутомобиле који до данас нико није успео да обије. Успех је постигао тек када је о томе снимљен прилог у емисији „Ипак се окреће“, а за ту прилику је позајмио аутомобил од кума. Пошто нико у телевизијском прилогу није успео да „провали“ систем, продаја је почела астрономском брзином. - Већ јануара 2000. године Живко Мијоков је направио први фалсификат „октопод“, али пошто је „канџа“ већ била позната јавности, кроз два месеца нам је украо и име - каже Рајачић. - Не само што ме је оштетио за име већ су његове производе лопови успевали да обију, чиме је нанео и штету и мом производу. Када смо га, у међувремену, тужили и добили пресуду да не сме да користи име „канџа“, променио је назив у „шапа“. http://www.novosti.r...lioni-za-kandzu „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 3, 2012 Пријави Подели Написано Август 3, 2012 Спречава их уговор који ћеш им дати да потпишу - NDA. NDA је важећи само ако имаш патент и интелектуалну својину! клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука