sqny Написано Август 3, 2012 Пријави Подели Написано Август 3, 2012 Uprkos mišljenjima mnogih, patentski sistem nije samo prost metod podsticanja inovacija. Njegova osnovna uloga je u razmeni vrednih, razvojnih informacija između proizvođača i potrošača. Naime, izumitelj u zamenu za vremenski ograničeni monopol nad sopstvenom inovacijom mora u potpunosti da „otkrije” izum (u skladu sa specifikacijom patenta). Dodatnu obavezu za izumitelja predstavlja i ona u kojoj je dužan da dostavi potpunu specifikaciju svog izuma nakon isteka navedenog monopola. U patentnoj specifikaciji, izumitelj je dužan da dostavi detaljno objašnjenje koje će biti dovoljno svakoj osobi sa „prosečnim sposobnostima u oblasti” da istu stvar može da replicira. Dodatno, potrebno je dostaviti i najbolji način da se pomenuta tehnologija iskoristi. Sada je jasno da je sistem patenata zapravo usmeren ka „otvaranju” velikog broja znanja i tehnologija, od čega javnost, kao i drugi izumitelji imaju samo koristi. Nakon isteka monopola, patent prelazi u javni domen i ostali mogu u potpunosti da koriste svaki detalj iz izrade nekog od ovih patenata. Upravo to i jeste najvažnija stvar kod patenata – neki od najznačajnijih izuma u istoriji planete tako su postali javno dostupni i omogućili razvoj novih rešenja, koja su bazirana na delu ili čak na čitavom rešenju. Ukoliko sistema patentiranja ne bi bilo, to bi trajno usporilo, ako ne i zaustavilo, razvoj noviteta u industriji koja, s druge strane, svoj razvoj umnogome duguje upravo patentima. http://www.sk.rs/2011/09/sktz01.html Jel zna neko na koliki vremenski period se dobija monopol? The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 3, 2012 Пријави Подели Написано Август 3, 2012 Није то баш тако брате... У реалности имамо велике фабрике које "патентирају" нешто безвезе и онда покушавају да угуше конкуренцију. Ретко имаш неког "малог" који се заштитио од "великог" патентом. Значи, патенти генерално не служе да "појачају конкуренцију" (како заступници закона о патентима тврде), већ управо супротно - гуше конкуренцију. Прво, патенти нису етички исправни, друго - успоравају напредак друштва у целини. немам ништа против укидања механизма патентирања, ал ми ниси одговорио како би регулисао наплаћивање и масовност производње великих у односу на мале? до тад, бизнис је борба и конкуренција ће се увек трудити свим средствима да унакази конкуренцију. живот ионако није фер и етичан ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 3, 2012 Пријави Подели Написано Август 3, 2012 Није то баш тако брате... У реалности имамо велике фабрике које "патентирају" нешто безвезе и онда покушавају да угуше конкуренцију. Ретко имаш неког "малог" који се заштитио од "великог" патентом. Значи, патенти генерално не служе да "појачају конкуренцију" (како заступници закона о патентима тврде), већ управо супротно - гуше конкуренцију. Прво, патенти нису етички исправни, друго - успоравају напредак друштва у целини. Upravo. Komunjarska posla. Ali opet mi nije jasno - šta ako ja npr. platim inženjere sa idejom da naprave nešto i neko prosto preuzme ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 3, 2012 Пријави Подели Написано Август 3, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1344005048' post='687585] немам ништа против укидања механизма патентирања, ал ми ниси одговорио како би регулисао наплаћивање и масовност производње великих у односу на мале? до тад, бизнис је борба и конкуренција ће се увек трудити свим средствима да унакази конкуренцију. живот ионако није фер и етичан ... Šta ima država da reguliše "masovnost proizvodnje velikih u odnosu na male" ? Ako neko dobro, efikasno i produktivno proizvodi, sam će porasti. A što se tiče biznisa koji će se "truditi svim sredstvima da unakazi konkurenciju" - ubistva, pretnje, paljenja zgrada - nisu dozvoljeni, već postoje zakoni a i opšti ljudski principi ugrožavanja drugog. "unakazivanje" konkurencije se vrši kroz konkurenciju - jeftinijim i kvalitetnijim proizvodima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 3, 2012 Пријави Подели Написано Август 3, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1344005048' post='687585] немам ништа против укидања механизма патентирања, ал ми ниси одговорио како би регулисао наплаћивање и масовност производње великих у односу на мале? То питање се заснива на погрешној претпоставци да "велики" могу да ископирају "мале" врло брзо и тако "украду идеју". У пракси, ствари стоје мало другачије. Велике компаније су бирократизоване и споре у прихватању нових идеја, не могу да привуку најталентованије људе и слично. Примери су управо супротни - Стив Џобс је идеју за свој оперативни систем добио на презентацији у Xerox-у (тадашњи гигант), они су имали све - графички интерфејс, иконице, прозоре, миша... Значи - они су све то већ имали, али нису били довољно агилни да искористе, већ је Џобс то видео и направио са тим чудо. А Xerox-ов пројекат (PARC) је у суштини пропао... Слично је направио са Canon-ом када је избацио ласерски принтер. [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1344005048' post='687585] до тад, бизнис је борба и конкуренција ће се увек трудити свим средствима да унакази конкуренцију. живот ионако није фер и етичан ... Конкуренција је добра ствар, ако нема примене силе (као што су патенти). DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 3, 2012 Пријави Подели Написано Август 3, 2012 Ali opet mi nije jasno - šta ako ja npr. platim inženjere sa idejom da naprave nešto i neko prosto preuzme? Неко ће моћи да "преузме" тек када ти будеш избацио производ на тржиште, што значи да имаш огромну предност. Док се они организују ти ћеш већ направити бизнис. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Август 3, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Август 3, 2012 i ne samo to, nego onaj ko je smislio izum, ajde patent, taj je uvek u prednosti nad "lopovima" jer je ideja izvorno od njega potekla i bolje zna o tome od onih sto kopiraju radi profita, i ima mogucnost da taj izum jos usavrsi i razvija, sto alavci malo teze mogu, eventualno moze neki vispreni da usavrsi patent sto nam i treba... jer ako si prvi u necemu(ideji) onda imas vise mogucnosti od onog sto se skoncentriso samo na profit tj puko kopiranje, jer si prvi dobio ideju, a ko je prvi u necemu taj je faca, eventualno drugi ili treci jos imaju sanse- to vazi sa sve izume tj poslove... ko radi samo radi profita tom je novac idol, i skrenuo je sa pravog puta... slepci misle da dobijaju nesto, a ne vide da je to ustvari samo njima na stetu... i svaka zastita patenta u cilju alavosti je uslovljavanje drugog u fazonu smes to da koristis samo ako mene pitas jer JA sam faca, JA sam to izmislio, i ako mi das pare... to je najblaze receno- suvisno, i jos mu usput dodje i kao sociopatologija Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 3, 2012 Пријави Подели Написано Август 3, 2012 Šta ima država da reguliše "masovnost proizvodnje velikih u odnosu na male" ? Ako neko dobro, efikasno i produktivno proizvodi, sam će porasti. A što se tiče biznisa koji će se "truditi svim sredstvima da unakazi konkurenciju" - ubistva, pretnje, paljenja zgrada - nisu dozvoljeni, već postoje zakoni a i opšti ljudski principi ugrožavanja drugog. "unakazivanje" konkurencije se vrši kroz konkurenciju - jeftinijim i kvalitetnijim proizvodima. држава регулише патентирање а не производњу. и важи што ће бити раст малих привредника ако нема патентирања, још ми нисте одговорили који је механизам заштите малих од великих, и обрнуто. неко тај закон мора и да спроводи а неко и да докаже да се то десило, а нисам ни оправдао сакаћење конкуренције већ сам поставио у реалност а не у облак идеја "како нешто треба да изгледа" него да видимо како то може да се уради. дакле, и за тебе важи исто питање као и за звонка, пошто се баш ради о конкурентности и расту малих у односу на велике: како би регулисао наплаћивање и масовност производње великих у односу на мале? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 3, 2012 Пријави Подели Написано Август 3, 2012 Не разумем питање. Шта ту треба да се "регулише"? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 3, 2012 Пријави Подели Написано Август 3, 2012 То питање се заснива на погрешној претпоставци да "велики" могу да ископирају "мале" врло брзо и тако "украду идеју". У пракси, ствари стоје мало другачије. Велике компаније су бирократизоване и споре у прихватању нових идеја, не могу да привуку најталентованије људе и слично. Примери су управо супротни - Стив Џобс је идеју за свој оперативни систем добио на презентацији у Xerox-у (тадашњи гигант), они су имали све - графички интерфејс, иконице, прозоре, миша... Значи - они су све то већ имали, али нису били довољно агилни да искористе, већ је Џобс то видео и направио са тим чудо. А Xerox-ов пројекат (PARC) је у суштини пропао... Слично је направио са Canon-ом када је избацио ласерски принтер. супер, само што је то важило за 20. век индустријализације, не и за 21. данас сви оће младе и талентоване и плаћају бизарне суме да их добију погледај само андроид платформу на шта личи за пар година и није успео ни џобс да је угуши својим елитизмом. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Август 3, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Август 3, 2012 al problem je ta alavost, mi smo imali firmu i lepo su radili inzenjeri i smisli su izum, merac vlage kao digitron, recimo ubacis zrno kukuruza u digitron i on ti odma ocita kolka je vlaga, to je bio tada, kad sam bio mali, novi izum, i jedan lik, kucni prijatelj, koji je radio zajedno u firmi(alavac i mutivoda neznalica) uzo pa ukrao/prisvojio izum, i onda sudski sporovi i firma nam je propala, a njegov sin mi je tad bio najbolji drugar i onda nam je to pokvarilo prijateljstvo Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 3, 2012 Пријави Подели Написано Август 3, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1344008413' post='687612] супер, само што је то важило за 20. век индустријализације, не и за 21. данас сви оће младе и талентоване и плаћају бизарне суме да их добију погледај само андроид платформу на шта личи за пар година и није успео ни џобс да је угуши својим елитизмом. Мислиш - није успео да их угуши својим патентима, иако се труде свим силама: http://www.pcworld.com/article/259828/galaxy_s_iii_local_search_gone_apple_patents_kill_another_android_feature.html http://www.pcworld.com/article/259939/microsoft_wins_sales_ban_against_infringing_motorola_devices_in_germany.html ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 3, 2012 Пријави Подели Написано Август 3, 2012 Неко ће моћи да "преузме" тек када ти будеш избацио производ на тржиште, што значи да имаш огромну предност. Док се они организују ти ћеш већ направити бизнис. нетачно, бићеш дужан да поделиш свој производни механизам и идејно решење у потпуности јер нема патентирања и заштите од копирања. сем тога, да тако и функционише, што је немогуће сем у неком идеалном свету где су сви мега етични и паралисани истом етиком од корупције, онда би могао бизнис да живи само од најновијих и револуционарних идеја а не од продавања кашика и виљушака. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 3, 2012 Пријави Подели Написано Август 3, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1344008269' post='687609] држава регулише патентирање а не производњу. и важи што ће бити раст малих привредника ако нема патентирања, још ми нисте одговорили који је механизам заштите малих од великих, и обрнуто. неко тај закон мора и да спроводи а неко и да докаже да се то десило, а нисам ни оправдао сакаћење конкуренције већ сам поставио у реалност а не у облак идеја "како нешто треба да изгледа" него да видимо како то може да се уради. дакле, и за тебе важи исто питање као и за звонка, пошто се баш ради о конкурентности и расту малих у односу на велике: како би регулисао наплаћивање и масовност производње великих у односу на мале? Pa već smo ti u principu odgovorili, a za neka pitanja smo zaključili da ih ne treba ni postavljati. To "regulisanje masovnosti" se postiže rastom preduzeća/fabrike, ona poraste, zapošljava više ljudi i više proizvodi. To su sve prirodne stvari, ne treba tu nikakva državna regulacija. A inače što manje ima regulacija, to će lakše manje preduzeće postati veće. Na tržišnu utakmicu nikako ne treba uticati - kapitalizam ostavljanja na miru! http://en.wikipedia.org/wiki/Laissez-faire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 3, 2012 Пријави Подели Написано Август 3, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1344008610' post='687615] нетачно, бићеш дужан да поделиш свој производни механизам и идејно решење у потпуности јер нема патентирања и заштите од копирања. Зашто би био "дужан" да поделиш!? Ниси дужан никоме ништа. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука