Jump to content

...

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 111
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Контекст је другачији и повезан је са разумском идолатризацијом Бога, те стављањем истог у онто-тео-логичке сфере једне неживе и објективизиране Суштине/Силе/итд, а чему пост-теолог супроставља жив однос са Другим/Личним/Живим (који је наравно и подвижнички).

С друге стране, ово су само казалице ;)

по мене овие твои „казалици“ докторе, се свесно хируршко остранување на сите теолошки поими на традицијата, при што ја потврдуваш нужноста од нивната употреба, барем како прецртани.

пример: апофатика кај тебе е апофатика

Подели на овим сајтовима

Браво, Лазаре, још једна операција на живо. Браво!

Нека се склоне они који мисле да анестезија ишта објашњава. Нека се изгубе у својим јехтичавим ескапизмима ти нејунаци.

На живо! На живо!

Подели на овим сајтовима

Казалица прва

Првог дана приступих пост-теологу и упитах га:

како се постаје верник?

Погледавши према празном небу пост-теолог рече:

ко се без надахнућа Другог приближи дверима верничке егзистенције, мислећи да ће својим подвигом постати ваљан верник, тај остаје шепртља, те његову идолатрију, као разумску ствар, превазилази вера онога који живи у занесености Другим.

Ко може да свари, нека свари!

Тако је говорио Заратустра.

Мислим да ће се ускоро појавити и постхришћани, без искуства "претходне фазе".

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

Казалица друга

Знаш за шта се молим? - рече ме пост-теолог.

Да сваког дана изгубим по једну извесност.

"Зато се моли, заточнице,

За опрост мојој злости, кости

За васкрсење, оног дана

Кад све у свему буде Бог."

Подели на овим сајтовима

Казалица трећа

А догоди се и следеће:

излазећи једном из празне зграде, што неки и храмом Божијим зову, рекох пост-теологу: вера је изгубила снагу и далеко је од наших живота.

Пост-теолог одговори: Заиста, истину говориш. Уместо да буде један свеж дах противтеже структурама моћи, она често постаје цемент истог. На ово црква не остаје имуна, и то увек када елемент бирократске администрације и послова надјача елемент знака Оног Долазећег.

Амин!

Подели на овим сајтовима

Са неизвесношћу чекамо нове пост-казалице

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Казалица трећа

А догоди се и следеће:

излазећи једном из празне зграде, што неки и храмом Божијим зову, рекох пост-теологу: вера је изгубила снагу и далеко је од наших живота.

Пост-теолог одговори: Заиста, истину говориш. Уместо да буде један свеж дах противтеже структурама моћи, она често постаје цемент истог. На ово црква не остаје имуна, и то увек када елемент бирократске администрације и послова надјача елемент знака Оног Долазећег.

Оваа „казалица трета“ и дијалогот со пост-теологот ме разнесе денес....

првата причина е вистината дека верата ја изгуби снагата и е далеку од нашите животи.

втората причина е повторно вистината, дека дел од црковно-административната бирократска апаратура, за жал се угледа на секуларниот модел на устројство на центар на моќ во општестото и од таму емитува не свеж-есхатолошки флуид, туку нешто што е иманентно на мирисот овој свет.....

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...