Ведран Написано Август 4, 2012 Пријави Подели Написано Август 4, 2012 Казалица пета: мислиш четврта Balthasar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 4, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Август 4, 2012 мислиш четврта Е, јесте, збунио сам се. А могао би и да буде трик, нпр: намерно нећу да саопштим четрвту јер је много јака или је тајновита Шалим се, исправићу сад. Срђан Шијакињић and Balthasar је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Август 4, 2012 Пријави Подели Написано Август 4, 2012 Казалица пета: Полемисах једног дана са пост-теологом, па рекох први: религија је лажна утеха незрелих људи, који не могу мужевно да поднесу несигурност живота и његове захтеве. Још додадох: она је ескапизам уплашене масе, отргнуте од мајчине утробе и снаних руку оца. Религија је прибежиште кукавица. А пост-теолог рече: Напротив, вера је немогућа без неизвесности. Ко може да свари, нека свари! православието е начин на живот, modus vivendi, τροπος υπaρξης и затоа не е религија. но доколку сме приморани условно да го наречеме религија, тогаш тоа е „религија без религија“ Balthasar and Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Август 4, 2012 Пријави Подели Написано Август 4, 2012 .....и тогаш, како што вели нежниот но остромислив Валтер Бенјамин, можеме да согледаме дека силата на Бога не се исполува само во религиските традиции, туку таа се покажува, бар во еден освестен и освештен облик, во секојдневниот живот, па дури и кога мислиме дека Бог не’ напуштил... кога стравувавме дека ние сме се оддалечиле од него. Треба да се биде храбар и да се прифати дека токму противречноста на мислата е таа која го потврдува нашето битие, особено, она кое се обидува да се прозира и со тоа да продложи со деконструктивистичкиот принцип – да ја исповеда својата прецртаност. Немоќта, болеста на времето се согледува преку тоа што ние сите страдаме од некоја разорна историска грозница (треска) која го блокира мислењето, а со тоа не дозволува продор на парадоксот и врши ритуално убиство на духот. Создава безлична маса која е покорна на моќта... Мораме да застанеме во одбрана на парадоксите, на противречностите, на разликите и на разлуките! Да не се разбереме погрешно – овде не станова збор за раскол – станува збор за благороден процес а човекот без тој процес не може да биде спокоен и да се движи по патот... „Човекот е само трска, најслаба во природата. Но тој е трска која мисли. Целото наше достоинство се состои во мислењето. Значи не треба од просторот да го барам своето достоинство, туку од вистинитоста, од копнежот и од противречноста на својата мисла. Нема да имам предност ако цврсто се држам за земјата – со својот простор, космосот ме опфаќа=обухвата и ме проголтува како една точка; со мислата јас го опфаќам=обухватам космос-от.“ Блез Паскал Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 4, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Август 4, 2012 ... Јанко, Balthasar, Mиљан Танић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Август 4, 2012 Пријави Подели Написано Август 4, 2012 Да, и овде морам нешто да додам: пре неки дан сам био на предавању Њ. Преосвештенства епископа Давида Крушевачког у Крушевцу. http://www.eparhijak...е-Лазарице.html То предавање је било невероватно, а епископ Давид се наметнуо као највећи живи теопоета Православне Цркве, и то не само у њеној помесности, већ и у васељенскости. Радило се је о потпуној расклапању идеолошке теологије (оно што ја зовем "папагајштина" - тј. бесконачно понављање, преписивање, цитатологија, итд. без креативног мишљења и стваралаштва), а у корист живог сусрета са Другим-Христом-Светом Тројицом и певањем о томе сусрету у једном језику потпуно отвореном за живот и за разумевање. Било је невероватно, али мало ко ће поћи тим путем. Да додам: данас је то једини пут да нешто остане од хришћанства, вере и Цркве, као и њене живе речи - теологије. благо вама са епископом Крушевачким г. Давидом. његова реч је свежа и увек актуелна и веруј ми, није непозната ни нама овде у Македонији.... слажем се са тобом да је „највећи живи теопоета Православне Цркве, и то не само у њеној помесности, већ и у васељенскости“. и оно што га чини велик у мојим очима је дух очинства, који мислим да је наследио од Патријарха Павла и то у оном сегменту где је његова реч, упућена на рађање и обнове унутарњег човека у Духу... .....оно што ме брине је твоја констатација да „мало ко ће поћи тим путем“ али то је то... Balthasar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 4, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Август 4, 2012 ... Balthasar, Јанко and Mиљан Танић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 5, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Август 5, 2012 ... Ведран, Mиљан Танић, Јанко and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Август 5, 2012 Пријави Подели Написано Август 5, 2012 Казалица пета: И у лешу има више живота него у шаблонско-концептуалистичком теологу! Не заборави то - подсети ме пост-теолог. Ко може да свари, нека свари! у шаблонском концепту схоластике пребива смрт која убија дух човека а у лешу који се распада, раскида се састав људски и земја припада земји а личност иде својим путем.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Август 5, 2012 Пријави Подели Написано Август 5, 2012 (измењено) Лазаре, најдражи хирурже мој, бацаш ме у епидуралну анестезију. Не да не боли наживо, него са радошћу учествујем осећајући порођајне напоне док (наизглед беспотребно, безумно и сурово, али суштински крајње најчовекољубивије) правиш царски рез... И будиш наду у мени да оно што се Очевим допуштењем заметнуло у Мајчиној утроби није још замрло... Измењено Август 5, 2012 од Јане Balthasar and Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 2 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 5, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Август 5, 2012 Лазаре, најдражи хирурже мој, бацаш ме у епидуралну анестезију. Не да не боли наживо, него са радошћу учествујем осећајући порођајне напоне док (наизглед беспотребно, безумно и сурово, али суштински крајње најчовекољубивије) правиш царски рез... И будиш наду у мени да оно што се Очевим допуштењем заметнуло у Мајчиној утроби није још замрло... Хвала ти, благодарим на подршци, дошла је у право време (кад почињем да сумњам да ли све ово има смисла). Balthasar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Август 5, 2012 Пријави Подели Написано Август 5, 2012 Хвала теби на благовременом резу, који је дошао у право време (јер сам и ја почео да се питам да ли све ово има смисла) Прва ме подсећа на Картагину, док друга, трећа и пета имају тежину математичких аксиома, наравно у теолошком домену... Balthasar and Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 2 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 6, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Август 6, 2012 ... Dugousko, Balthasar, Vaske and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 Је ли то оно трухљење што изазива гангрену у живом организму, или оно кад се кроз умирање ствара хумус као храна (еко)система? Ово бре озбиљно дрма... "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 6, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Август 6, 2012 ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука