Savo Gajic Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 Proucavanjem sveta ne mozes doci do zakljucka da je svet stvorio Jahve ili Bogovi ili Illuvatar ili Brama ili je posledica faznog prelaza neceg drugog, ne mozes pouzdano da kazes da li je ovo sto opazamo u svetu zaista uzrocnost ili niz slucajnosti takav da u potpunosti izgleda kao uzrocnost... Ali mozes da verujes u sta hoces, dokle god to u sta verujes ne mozes da obrojis i premeris. Mozes da napravis potpuno logicki konzistentne modele sveta i nastanka, za koje ne mozes da kazes da li su u skladu sa cinjenicama. "Mozes da napravis potpuno logicki konzistentne modele sveta i nastanka, za koje ne mozes da kazes da li su u skladu sa cinjenicama." - ovo mi nije jasno, ako te ne mrzi pojasni. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Август 15, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Август 15, 2012 Pa dobro ajde... zasto? http://en.wikipedia.org/wiki/Christian_existentialism Teznje ka psihickom modelu Isusa. Psihicki model koji donosi ultimtivni mir i slobodu. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 Sugerises da postoji veza izmedju granitnih blokova, N. barke i lego kockica? upravo! 0102_laugh samo zavisi kako se gleda, ja u stvari ne sugerisem nista jer je to vec druga tema Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 "Mozes da napravis potpuno logicki konzistentne modele sveta i nastanka, za koje ne mozes da kazes da li su u skladu sa cinjenicama." - ovo mi nije jasno, ako te ne mrzi pojasni. Evo recimo . "...plausable based on everything we now know that a universe could come form nothing. Now that doesn't mean it did come form nothing..." sqny је реаговао/ла на ово 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Savo Gajic Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 А шта је по теби смисао? To je dobro pitanje, ne samo za mene vec za sve ovdje. Iako svako manje ili vise subjektivno, u skladu sa svojim iskustvom koristi rijecnik, rijeci ipak imaju neko opste prihvaceno znacenje. Tako smisao, moze biti bas to "znacenje", "namjera", "cilj"... "po meni", ako bas hoces je bilo koristeno kao koncept, stanje deficita srece, zadovoljstva ili ti ispunjenosti... kako rekoh, nesto sto ne postoji u realnom svijetu van nasih glava Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 Рекао сам шта сам имао по покренутим питањима. Немам намеру да икога убеђујем. Наставите слободно, ко има шта још да каже. Ја ћу се укључити ако буде нових питања. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 To je dobro pitanje, ne samo za mene vec za sve ovdje. Iako svako manje ili vise subjektivno, u skladu sa svojim iskustvom koristi rijecnik, rijeci ipak imaju neko opste prihvaceno znacenje. Tako smisao, moze biti bas to "znacenje", "namjera", "cilj"... "po meni", ako bas hoces je bilo koristeno kao koncept, stanje deficita srece, zadovoljstva ili ti ispunjenosti... kako rekoh, nesto sto ne postoji u realnom svijetu van nasih glava Питао сам те јер ми је интересантна почетна позиција. Ја у појму "смисао" видим синоним за "сврху". А по мени, "сврха" је нешто што постоји независно од људи, од било чијих стремљења, чак и атеисти не могу да порекну појам "сврхе" у природи, који постоји независно од човека? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Savo Gajic Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 Znaci ako ti znas da je tvoja volja da apliciras za posao x ti ne mozes da je promenis? Zanimljiv rezon. Ovo nisu sinonimi. A sto se tice ovog tvog generalnog pristupa i toga da je da ti "znas" da je cinjenica da Bog ne postoji sledeci Okamovoj ostrici je preko svake mere naivna. Okamova ostrica je veoam efikasna za dobijanje ekonomicnih, oborivih i preditkivnih hipoteza za objasnjavanje prirodnih fenomena. Ali kako se kroz istoriju pokazalo vrlo je neefikasna za odredjivanje istinitosti iskaza. Zato od pada logickog pozitivizma vazi ono da naucni iskazi nisu nuzno i istiniti iskazi bez obzira sto je nama cilj da imamo sto vise istinitih iskaza u nauci sto i jeste slucaj ali daleko od toga da je opste pravilo. Pozdrav. "Znaci ako ti znas da je tvoja volja da apliciras za posao x ti ne mozes da je promenis? Zanimljiv rezon." - mislim da nisi upratio sta je ko pisao prije toga, ja to nisam rekao vec moj sagovornik. Sinonimi, opet mislim da trebas pogledati na sta sam odgovarao. Za ovo generalno. Dakle po tebe je bog istorijski iskaz? Da, nisam ni tvrdio da je nauka uvijek ispravna, bilo bi apsurdno. Ono sto kazem je da je materija i energija konstantna (njihovo ponasanje), da je naucni metod jedini validan za ispitivanje iste. Tako sve "netacnosti" u nauci su pronadjene ili ti ispravljene istim ovim principom. Zasto znam da bog ne postoji naveo sam pod onih par kriterijuma, ne na osnovu Okamove ostrice... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 Ja znam da boga nema Хајде послушај, не верника него Докинса шта каже. Правиш исту грешку: непостојање доказа није доказ непостојања. Зато је апсурно тврдити да ЗНАШ да Бог не постоји. Ако то тврдиш, онда мораш имати доказ. Ја сам покушао да ти објасним разлику између "знам" и "верујем", али очигледно да нисам успео. Добро, нећу више да вртим оно што смо већ писали. Нема сврхе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Savo Gajic Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 upravo! 0102_laugh samo zavisi kako se gleda, ja u stvari ne sugerisem nista jer je to vec druga tema OndaK smo kuul, da se tako humoristicno izrazim Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Savo Gajic Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 Evo recimo . "...plausable based on everything we now know that a universe could come form nothing. Now that doesn't mean it did come form nothing..." Ma dobro, vidis da tako tvrdimo oba, no nije mi bilo jasno, "Mozes da napravis potpuno logicki konzistentne modele sveta i nastanka, za koje ne mozes da kazes da li su u skladu sa cinjenicama." no ovi predlozi, teorije nastanka univerzuma su u skladu sa za sada dostupnim cinjenicama. Vise cinjenica ce pokazati koja je teorija zapravo tacna... dakle ti modeli jesu za sada u skladu sa cinjenicama, zar ne!? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Savo Gajic Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 Питао сам те јер ми је интересантна почетна позиција. Ја у појму "смисао" видим синоним за "сврху". А по мени, "сврха" је нешто што постоји независно од људи, од било чијих стремљења, чак и атеисти не могу да порекну појам "сврхе" у природи, који постоји независно од човека? Da, da... svakako. kako mislis da svrha postoji nezavisno od ljudi? Mislim da je to sada samo upotreba sinonima... Ovo je po meni pitanje, da li smisao, svrha postoji "van nas", ja ne vidim ni jedan dokaz za to... dakle bio ateista ili ne svejedno, nema je u svijetu van nas. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Savo Gajic Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 Хајде послушај, не верника него Докинса шта каже. Правиш исту грешку: непостојање доказа није доказ непостојања. Зато је апсурно тврдити да ЗНАШ да Бог не постоји. Ако то тврдиш, онда мораш имати доказ. Ја сам покушао да ти објасним разлику између "знам" и "верујем", али очигледно да нисам успео. Добро, нећу више да вртим оно што смо већ писали. Нема сврхе. "Argument autoritetom" nije nikakav argument. Nisam nikada ni rekao da je "непостојање доказа доказ непостојања." Objasnio sam ti ovo vec, ako sada moram ponovo ovo vise nije diskusija vec prepisivanje, tako da te molim ili da se vratis na objasnjenje tj. pitanja koja sam tamo postavio ili odustanes. Vracam se odmah! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Savo Gajic Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 http://en.wikipedia...._existentialism Teznje ka psihickom modelu Isusa. Psihicki model koji donosi ultimtivni mir i slobodu. Mladjo, a da li je psihickom modelu Isusa da li je dostizan? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 15, 2012 Пријави Подели Написано Август 15, 2012 Da, da... svakako. kako mislis da svrha postoji nezavisno od ljudi? Mislim da je to sada samo upotreba sinonima... Ovo je po meni pitanje, da li smisao, svrha postoji "van nas", ja ne vidim ni jedan dokaz za to... dakle bio ateista ili ne svejedno, nema je u svijetu van nas. Сврха акције неке животиње може да буде разна. Она једе јер је гладна, сврха је утолити глад. Сврха неке друге животиње је да се репродукује и настави своју врсту. Она своју сврху можда распознаје само на нивоу свог инстинкта, то нама није битно, али се том сврхом води и види је. Та сврха постоји независно од људи. Када би сви људи одједном нестали, животиње би се и даље париле у сврху репродукције и наставка своје врсте. Због тога ми није јасно како не постоји сврха ван људског света, јер далеко чешће људи раде нешто без икакве сврхе. Не знам уствари ни један пример међу животињама да не раде било шта, а да то нема неку сврху/циљ/смисао. Због тога ми твоја позиција да сврхе без људског деловања нема није ни најмање јасна, независно од тога јеси ли верник или атеиста, та ми позиција никако није јасна. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука