Grizzly Adams Написано Јул 24, 2012 Пријави Подели Написано Јул 24, 2012 Па ево у дијаспори људи нашли решење... Пошто никада не можеш да будеш сигуран када некога упознаш које је тачно "бивше Ју" нације, онда језик опрезно зову "нашки". О, па ви говорите "нашки", драго ми је... Ааааа, одакле сте тачно? sqny је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јул 24, 2012 Пријави Подели Написано Јул 24, 2012 Чему сад та глупа упадица ? Ајде господине аурора бореалис реци ти чије је језик ? Jezik svih ljudi koji ga govore. Da bi se sprečila rasprava, najbolje je dati neko neutralno ime. Pa da se ostave pojedinci u svim narodima da objašnjavaju kako je to činjenično i bez sumnje, istorijski potvrđeno - njihov jezik. Što reče Ivica, može se i lepih stvari od toga napraviti, da se to ne doživljava kao kulturološka kapitulacija. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јул 24, 2012 Пријави Подели Написано Јул 24, 2012 Значи повратак на српско-хрватски односно хрватско-српски. И то је глупа кованица издејствована утицајем политике , да се не лажемо. Али је макар стандардизована . ... и добили бисмо гомилу других сјајних ствари ... Гледај, брате, да ли је и то име политичко, о томе се да дискутовати, али то је за лингвистику споредно питање, то је битно само вама националистима са свих страна. Није ни назив индо-европски баш најпрецизнији, па шта сад. То ти је отприлике слично дебати да ли је исправнији назив кастељано или шпански. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 24, 2012 Пријави Подели Написано Јул 24, 2012 Па ево у дијаспори људи нашли решење... Пошто никада не можеш да будеш сигуран када некога упознаш које је тачно "бивше Ју" нације, онда језик опрезно зову "нашки". О, па ви говорите "нашки", драго ми је... Ааааа, одакле сте тачно? Знаш ако Хрвата питаш "одакле сте тачно" можеш лако добити одговор из мп3 . Јербо ће он тебе питати " одакле сте точно " "Нашки" је језик Васојевића са Сицилије, то је већ "стандардизовано" неможемо то да крадемо. Саша M. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 24, 2012 Пријави Подели Написано Јул 24, 2012 Гледај, брате, да ли је и то име политичко, о томе се да дискутовати, али то је за лингвистику споредно питање, то је битно само вама националистима са свих страна. Није ни назив индо-европски баш најпрецизнији, па шта сад. То ти је отприлике слично дебати да ли је исправнији назив кастељано или шпански. Не разумем какву ја сад препреку овде представљам уколико је већ стандардизовано да је језик српско-хрватски. Чињеница је да је та кованица издејствована политичком вољом и то нема везе са мојим патриотизмом , већ са историјом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 24, 2012 Пријави Подели Написано Јул 24, 2012 Jezik svih ljudi koji ga govore. ПА што неби онда узели енглески, то би било вако мало далековидо и имали бисмо више користи и то је језик којим ће ускоро овде сви говорити а добрим делом га и сад многи говоре ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јул 24, 2012 Пријави Подели Написано Јул 24, 2012 Наука у служби идеологије... Најружније додуше је ово са црногорцима, ту би анест. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 24, 2012 Пријави Подели Написано Јул 24, 2012 Наука у служби идеологије... Најружније додуше је ово са црногорцима, ту би анест. Наравно , онај ко плаћа научнике за њега раде. То што ти идеализујеш науку је други пар опанака. milan. and Дуња је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јул 24, 2012 Пријави Подели Написано Јул 24, 2012 Чињеница је да је та кованица издејствована политичком вољом и то нема везе са мојим патриотизмом , већ са историјом. А да, како баратате "историјским чињеницама" је такође познато. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 24, 2012 Пријави Подели Написано Јул 24, 2012 А да, како баратате "историјским чињеницама" је такође познато. Ко то ми ? Или си почео да ми персираш ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јул 24, 2012 Пријави Подели Написано Јул 24, 2012 Не разумем какву ја сад препреку овде представљам уколико је већ стандардизовано да је језик српско-хрватски. Чињеница је да је та кованица издејствована политичком вољом и то нема везе са мојим патриотизмом , већ са историјом. Имена практично свих језика су политичка. Данас су та имена изгубила свој првобитни политички смисао (енглески, шпански итд.), што не значи да их треба мењати и касапити лингвистику. У Америци имаш 37 милиона људи који говоре шпански и сви су Американци. ОД 500 милиона оних који говоре шпански, само је нешто мање од 50 милиона Шпанаца (а и од тих педесет имаш део који се другачије национално изјашњавају). Језик је једно, националност је друго. Свуда, осим на веселом Балкану. Име језика је само име. Баш као и топоними. Имаш и даље Сан Антонио, иако Тексас одавно није у саставу Мексика. Једино на Балкану мењају имена места као чарапе. То највише говори о нашим комплексима. Да заиста нечему вреде све ове банана државе, болело би их уво како им се зове језик и да ли живе у Фочи или Хочи. nishizawa and miki 018 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јул 24, 2012 Пријави Подели Написано Јул 24, 2012 Ко то ми ? Националисти свих страна, покољите се! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 24, 2012 Пријави Подели Написано Јул 24, 2012 Националисти свих страна, покољите се! Можда би било добро да ти сам себе закољеш а да ми гледамо ? Кад не знаш шта би рекао онда уопштаваш. Који националисти ? Има ту разних врста , нису сви исти. Као што и ви атеисти тврдите да нисте сви исти и да се ви рецимо садашњи разликујете од оних негдашњих стаљинових. Саша M. and milan. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јул 24, 2012 Пријави Подели Написано Јул 24, 2012 Можда би било добро да ти сам себе закољеш а да ми гледамо ? не. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 24, 2012 Пријави Подели Написано Јул 24, 2012 Имена практично свих језика су политичка. Данас су та имена изгубила свој првобитни политички смисао (енглески, шпански итд.), што не значи да их треба мењати и касапити лингвистику. У Америци имаш 37 милиона људи који говоре шпански и сви су Американци. ОД 500 милиона оних који говоре шпански, само је нешто мање од 50 милиона Шпанаца (а и од тих педесет имаш део који се другачије национално изјашњавају). Језик је једно, националност је друго. Свуда, осим на веселом Балкану. Име језика је само име. Баш као и топоними. Имаш и даље Сан Антонио, иако Тексас одавно није у саставу Мексика. Једино на Балкану мењају имена места као чарапе. То највише говори о нашим комплексима. Да заиста нечему вреде све ове банана државе, болело би их уво како им се зове језик и да ли живе у Фочи или Хочи. Види Америка је нов континент и то ти је вероватно познато. Глупо би био да освајачи тог континента инсистирају на неком аутентичном американском језику . Или традицији европског типа. Ми смо стари континент - европа, код нас је другачији менталитет и другачија правила, балкан је још старији од западне европе и историјски и културно и свакако. Самим тим мораш разумети да није овде увек у питању некакав примитивизам. Има ту и наслага историје у колективној свести. На овим просторима језик и његово име су увек много значили. Језик освајача и језик поробљенога никад нису били исти. Американац се не идентификује језиком, као ни мексиканац, али европљани се идентификују језиком. Аустријанац никад неће рећи да прича аустријански већ увек немачки и самим тим ставиће ти до знања да је он иако аустријски држављанин ипак шваба. Тако је то у европи уопште не само на балкану. Ирац кад не жели да га разумеш он прича на гејлском иако се служи и енглеским као матерњим. Такве појаве у америци готово да немају никаквог значаја, али у европи ће имати докле је европљана. Јер ми овде нисмо инстант нација као ви американци. Ми баш и вредимо што имамо свој језик, а ви сву вредност сводите на монетарну. Саша M. and Дуња је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука