Гости Guest Написано Јул 17, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јул 17, 2012 Проф. Др Јован М. Фундулис Клечања Наш положај на богослужењу не одређује наша лична побожност и расположење, него традиција Цркве, на основу смисла који даје сваком литургијском положају и сваком богослужбеном моменту. Тако приликом рукоположења ђакок савија једно колено, у знак делимичне благодати служења, а презвитер оба, у знак пуноће свештеничке благодати. Током Велике Четрдесетнице одређено је време и број поклона. За Возвдижење Часног Крста, такође. На вечерњи Педесетнице ђакон позива вернике када треба да клекну и да устану. Исто бива и у другим литургијским типовима. Тако на литургији „Апостолских Установа" имамо сличне позиве од стране ђакона („Ми који смо верни клекнимо") и на литургији пређеосвећених дарова светог Јакова („Опет, савивши колена, Господу се помолимо" - „У милости и љубави Божијој устанимо"). Богослужење је јавна молитва којом руководи Црква, за разлику од приватне молитве која је слободна од правила и регулисања. На богослужењу, уопште, преферира се стојећи став у знак слободе деце Божије. Стојећи положај јесте положај оних који су слободни, док је клечање положај слугу. У име слободе којом нас је Христос ослободио (Гал. 5, 1) упућујемо наше молитве Богу и Оцу нашем. Стасидије наших храмова служе управо овом циљу, а верници на богослужењу или седе или стоје. 20 канон Првог васељенског сабора забрањује клечање у периоду Пасхе и недељом због васкрсног карактера ових дана. Оци Истока и Запада истичу да стојећи положај символизузје васкрсење из мртвих и спасење кроз Христа (уп. и 8. канон Петошестог сабора). Нарочито света литургија, ма у који дан да се врши, има пасхални и васкрсни карактер. Ако је карактер дана тужан и покајни, као што су то дани Велике Четрдесетнице, радосна тајна свете евхаристије се не врши. Само по себи је разумљиво да се клечање не слаже са овим. У византијском, као и у другим литургијским типовима, ђаконски позиви, који одређују који положај треба да заузме заједница приликом молитве, јасно говоре ο усправном положају на главним моментима свете литургије, као што су Мали и Велики вход, читање Јеванђеља, Канон евхаристије и благодарење после светог причешћа („Премудрост, смерно стојмо", „Смерно стојмо, чујмо свето Јеванђеље", „Стојмо смерно, стојмо са страхом...", „Примивши божанске, свете, пречисте..., Христове Тајне, стојећи смерно..." на византијским литургијама, и паралелна места осталих литургија: „Стојмо смерно, стојмо побожно..." на литургији светог Јакова, „Ви који седите устаните" на литургији светог Марка, итд.). На основу ове писане и неписане традиције монаси никада не клече на светој литургији. Они силазе са стасидија и дубоко се клањају приликом освећења часних дарова, али никада не падају на колена. Исто тако и свештеници „моле се погнути", према најстаријем чину и прописима типика старих рукописа. Приликом освећења часних дарова и на осталим важним моментима канона евхаристије и свете литургије свештеници заузимају предањски положај који видимо и на византијским фрескама, на којима су у апсиди светог олтара представљени свети јерарси који служе. Управо такво значење имају и прописи старих рукописа „моле се погнути" или „говори погнут". Ово је доскора важило и за свештенике и за народ. На Западу је током каснијег средњег века, у периоду општег незнања, уведено да се на литургији клечи, што је важило и за свештенике и за народ, да би се на један свима опипљив начин истакла важност одређених важних момената литургије. Овај обичај је извршио утицај на руску праксу, а преко ње, у новије време, и на нас. Најтрагичније у овом случају није то што клече поједини верници, па чак и свештенослужитељи, приликом освећења часних дарова, него што томе уче и дају подстрека учитељи Цркве, без обзира на свете каноне и дуговековну црквену традицију и праксу. Нашу личну побожност на богослужењу диктира литургијски поредак, а ми треба да се прилагођавамо ритму и начину заједничке молитве. Иначе, изазивамо неред и понашамо се самовољно, не потчињавајући се црквеном поретку и не трудећи се да схватимо његов дух, него уводећи нашу личну побожњачку или псевдопобожњачку праксу, која је страна нашем црквеном предању. извор прве фотографије извор друге фотографије Јадранка-Дервента, Лидија Миленковић, Иринеј and 13 осталих је реаговао/ла на ово 16 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 17, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јул 17, 2012 Ова погрешна пракса клечања је убедљиво устаљена у Румунској цркви. Код њих готово да целу Литургију преклече и ове фотографија су баш са извора румунских црквава. Има и код Руса али не у оваквој мери као код Румуна. Код нас је реткост , барем је тако у мом крају. Накада у старини (када сам био мали виђао сам да верници клече) био је обичај да се клечи испод налоња док свештеник чита Јеванђеље. Данас у ово време (задљих 15-20.г.) више тога нема или је баш реткост да се ово види! Занима ме како је код вас у вашем крају, да ли овога има? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 17, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јул 17, 2012 ево још један пример код Румуна, за време читања апостола! http://www.crestinortodox.ro/liturgica/viata-liturgica/cand-ingenuncheaza-biserica-120094.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Јул 17, 2012 Пријави Подели Написано Јул 17, 2012 Има пар бакица које клече док се чита Јеванђеље, али не испод налоња, него онде где, иначе, стоје али не овако као на слици, већ челом додирују под. Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Јул 17, 2012 Пријави Подели Написано Јул 17, 2012 Код мене се не клечи. Мада имамо једног који чини велике поклоне (додирује под челом) недељом у периоду великог поста током већег дела Литургије (мада то више изгледа као да клечи током Литургије и да повремено устаје и крсти се)! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 17, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јул 17, 2012 Има пар бакица које клече док се чита Јеванђеље, али не испод налоња, него онде где, иначе, стоје али не овако као на слици, већ челом додирују под. е да, тако је било код нас (реткост је то данас да се види), челом додирују под али испод налоња. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јадранка-Дервента Написано Јул 18, 2012 Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 Код нас је било масовно до прије 7-8 година,па се уз честа објашњавања свештеника сваки пут послије литургије то сад свело на појединачни случај оних,како наш свештеник у шали каже,годишњака,који ријетко долазе у цркву а чули су од некога да тако трба. Господе, буди милостив мени грешној. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
jermel Написано Јул 18, 2012 Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 Проф. Др Јован М. Фундулис Наш положај на богослужењу не одређује наша лична побожност и расположење, него традиција Цркве, .. С друге стране, треба навести да постоји и други, супротан став од овога који износи професор. А то је да: Клечање за време благосиљања хлеба и вина, на оном месту када свештеник говори "Твоје од твојих ...", није клечање туге, покајања (са којим су наведени канони уско повезани) већ клечање богослужења ( обожавања, дивљења) које се чини због чуда која се врши у том тренутку од стране самога Бога нашег обожавања. μετάνοιa = метанија или поклон уствари означава покајање и оно што канон изричито не дозвољава је управо то покајно клечање - ''метанисање'' ( што има везе и са покајнима који су у то време постојали у цркви и нису стајали него клечали а неки су и излазили из наоса заједно са катихуменима) kron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Јул 18, 2012 Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 Ова погрешна пракса клечања је убедљиво устаљена у Румунској цркви. Што, можда је Богу угодно то њихово клечање? Сад смо ми паметни па знамо како ето Румуни греше, па да им објаснимо мало. Није ли и такав став слово закона, само у другом правцу. kron and Дуња је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 18, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 Брате, што доносиш свој лични суд о нечему што је била само једна моја констатација и образложење где та пракса клечања постоји на основу овог текста што је Фундулис написао и откуд знаш шта ја мислим о томе? Неки обичаји или пракса су ми одавно познати а дал је то исправно или није временом човек сазна и научи се. Од детинства сам у цркви и свест о Цркви ми одавно позната и недао Бог да осуђујем некога јер овако испаде по твоме да осуђујем Румуне због моје памети! Твоја је лична ствар као и свима нама да слободно изаберемо шта желимо,волимо и хоћемо и то тако треба поштовати све до неке границе, е сад дали је та слобода била на корист или не то је друга ствар. Ако имаш своје обратложење, став или било шта ти пиши везано за Фундулиса и његово мишљење, а не мени јер ја нисам Фундулис, ни његов адвокат. kron and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јул 18, 2012 Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 Koliko znam klecanje u toku Velikog posta kako je propisano a ako bas neko oseti nemoc sedne . Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
jermel Написано Јул 18, 2012 Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 Danilo Glava 06 6:10 A Danilo kad dozna da je knjiga napisana, otide svojoj kući, gde behu otvoreni prozori u njegovoj sobi prema Jerusalimu, i padaše na kolena svoja tri puta na dan i moljaše se i hvalu davaše Bogu svom kao šta činjaše pre. Dela Apostolska Glava 07 7:59 I zasipahu kamenjem Stefana, koji se moljaše Bogu i govoraše: Gospode Isuse! Primi duh moj. 7:60 Onda kleče na kolena i povika iza glasa: Gospode! Ne primi im ovo za greh. I ovo rekavši umre. .... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 18, 2012 Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 и поред свег достојанства датог човеку, од крштења и прања у Жртви Безгрешног па све до непрестаног причешћивања Крвљу и Телом Сина Божјег, човек и даље тежи да мисли о себи као о црву уместо као о сину, ћерки, пријатељу, брату, сестри и светињи Божјој. разумем кајање, ал покајаном се указује част као заблуделом сину који се вратио кући - уз ватромет и весеље. онај који се каје, нек се каје окренут према Цркви и оном што се тражи од таквог, а не да умује по сопству јер је тако и завршио на кајању. незнање и непослушање Истини и разуму је и довело до кајања ... ко се покајао нек стоји у послушности и с радошћу, очекујући да прими светињу над светињама. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
jermel Написано Јул 18, 2012 Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 ... а ко прича о кајању? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mamica Forumska Написано Јул 18, 2012 Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 Код нас је реткост , барем је тако у мом крају. Накада у старини (када сам био мали виђао сам да верници клече) био је обичај да се клечи испод налоња док свештеник чита Јеванђеље. Данас у ово време (задљих 15-20.г.) више тога нема или је баш реткост да се ово види! Занима ме како је код вас у вашем крају, да ли овога има? Otprilike isto ovako je i u mom kraju .smesko. ,pa ko prati Sv.Liturgiju nema problema da se ponaša onako kako sveštenik nalaže u datom momentu tokom Liturgije Ako pođemo od toga da je prije svega prisustvo zajedničkoj molitvi slobodno izabrano,a vjerska osjećanja i obrazovanost u vjeri različita kod svakoga od nas, onda nećemo praviti problem oko toga ko se na koji način moli i kako ispoljava svoja vjerska osjećanja već ćemo prepustiti vremenu i sveštenicima našim da ispravljaju naše greške onako kako smatraju da treba a naše je da se trudimo da u molitvi zaista UČESTVUJEMO pa kako ko zna i umije i kako je naučio.... 301 jermel and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 "Samo nas ljubav može spasiti!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука