Ратко :( Написано Јул 18, 2012 Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 Брате, што доносиш свој лични суд о нечему што је била само једна моја констатација и образложење где та пракса клечања постоји на основу овог текста што је Фундулис написао и откуд знаш шта ја мислим о томе? Неки обичаји или пракса су ми одавно познати а дал је то исправно или није временом човек сазна и научи се. Од детинства сам у цркви и свест о Цркви ми одавно позната и недао Бог да осуђујем некога јер овако испаде по твоме да осуђујем Румуне због моје памети! Твоја је лична ствар као и свима нама да слободно изаберемо шта желимо,волимо и хоћемо и то тако треба поштовати све до неке границе, е сад дали је та слобода била на корист или не то је друга ствар. Ако имаш своје обратложење, став или било шта ти пиши везано за Фундулиса и његово мишљење, а не мени јер ја нисам Фундулис, ни његов адвокат. Па добро, нисам се само теби конкретно обраћао. Употребио сам прво лице множине, значи односило се на све нас који имамо обичај да олако с висине ниподаштавамо нечију побожност јер се разликује од нашег доживљаја исте. А руку на срце јесам се мало и теби обратио јер си ти констатовао да они то погрешно раде. Сад да ли си осудио, не знам. Нисам хтео да изазовем јед никоме. Извињавам се. jermel је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 18, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 Па добро, нисам се само теби конкретно обраћао. Употребио сам прво лице множине, значи односило се на све нас који имамо обичај да олако с висине ниподаштавамо нечију побожност јер се разликује од нашег доживљаја исте. А руку на срце јесам се мало и теби обратио јер си ти констатовао да они то погрешно раде. Сад да ли си осудио, не знам. Нисам хтео да изазовем јед никоме. Извињавам се. Ок брате, нема фрке... Само сам дао пример Румунске цркве (код њих је чист пример колективног клечања) због саме теме и ништа друго, све остало си погрешно протумачио или ниси до краја лепо схватио мој пост, те сам онда на крају написао - "Занима ме како је код вас у вашем крају, да ли овога има?" , да би о томе причали. Као што не могу да знам шта си ти мислиш , тако ни ти не можеш да знаш шта ја мислим , једино ако имаш неког дара те си проценио да сам "констатовао да они то погрешно раде" или недај Боже "осудио". Ето то је то. Но, да наставимо са темом - шта мислите о овоме и јел постоји обичај или пракса клечања у вашем крају? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 18, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 Проф. Др Јован М. Фундулис 20 канон Првог васељенског сабора забрањује клечање у периоду Пасхе и недељом због васкрсног карактера ових дана. Оци Истока и Запада истичу да стојећи положај символизузје васкрсење из мртвих и спасење кроз Христа (уп. и 8. канон Петошестог сабора). Пошто Фундулис спомиње 20 канон , да видимо шта у њему пише: ПРВИ ВАСЕЉЕНСКИ САБОР 20. Пошто неки клече у дан Господњи и за време Педесетнице, овај сабор наређује да се у свим парохијама верни моле стојећи. Милан Меденица :), Александрида and Ромејац је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Јул 18, 2012 Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 Као што не могу да знам шта си ти мислиш , тако ни ти не можеш да знаш шта ја мислим , једино ако имаш неког дара те си проценио да сам "констатовао да они то погрешно раде" Марти, у посту пре овог цитираног си констатовао да си констатовао: "Брате, што доносиш свој лични суд о нечему што је била само једна моја констатација..." Не може нико од нас да зна шта ти мислиш, осврћемо се и разговарамо на основу онога што си написао. Отуда и неспоразум - изгледа да ниси написао оно што мислиш или си написао оно што не мислиш. Углавном, јеси написао да је пракса клечања погрешна: "Ова погрешна пракса клечања је убедљиво устаљена у Румунској цркви." (што је, наравно, подлегло дискутовању). Не критикујем, само указујем на извор неспоразума. Иначе, занимљива тема. "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 18, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 Otprilike isto ovako je i u mom kraju .smesko. ,pa ko prati Sv.Liturgiju nema problema da se ponaša onako kako sveštenik nalaže u datom momentu tokom Liturgije Ako pođemo od toga da je prije svega prisustvo zajedničkoj molitvi slobodno izabrano,a vjerska osjećanja i obrazovanost u vjeri različita kod svakoga od nas, onda nećemo praviti problem oko toga ko se na koji način moli i kako ispoljava svoja vjerska osjećanja već ćemo prepustiti vremenu i sveštenicima našim da ispravljaju naše greške onako kako smatraju da treba a naše je da se trudimo da u molitvi zaista UČESTVUJEMO pa kako ko zna i umije i kako je naučio.... 301 Апсолутно тако, свештеници треба да врше мисију! Некада свештеник ненамерно пропусти нешто те остане тако, свако се труди да своју паству подучи ( само ако то желе да прихвате ) али има и оних где нису то толико брижљиви те им паства остане оонакава какава јесте. Неко но нешто чини из незнања мислећи да је исправно , Господ му сигурно неће то толико узети за зло и пре ће такав да се спасе него онај ко требао то некоме да укаже и да научи, јер колико знамо толико ће нам Господ и тражити - ништа више од тога! Mamica Forumska је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 18, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 Марти, у посту пре овог цитираног си констатовао да си констатовао: "Брате, што доносиш свој лични суд о нечему што је била само једна моја констатација..." Не може нико од нас да зна шта ти мислиш, осврћемо се и разговарамо на основу онога што си написао. Отуда и неспоразум - изгледа да ниси написао оно што мислиш или си написао оно што не мислиш. Углавном, јеси написао да је пракса клечања погрешна (што је, наравно, подлегло дискутовању). Не критикујем, само указујем на извор неспоразума. Иначе, занимљива тема. ово си заборавил Само сам дао пример Румунске цркве (код њих је чист пример колективног клечања) због саме теме и ништа друго "констатовао да они то погрешно раде" или недај Боже "осудио". једино ако је и ово нејасно... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 18, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 да поновим поново тај вама нејасан мој збуњујући пост... Не може нико од нас да зна шта ти мислиш, осврћемо се и разговарамо на основу онога што си написао. Отуда и неспоразум - изгледа да ниси написао оно што мислиш или си написао оно што не мислиш. Углавном, јеси написао да је пракса клечања погрешна: "Ова погрешна пракса клечања је убедљиво устаљена у Румунској цркви." (што је, наравно, подлегло дискутовању). Не критикујем, само указујем на извор неспоразума. Иначе, занимљива тема. Ова погрешна пракса клечања је убедљиво устаљена у Румунској цркви.Код њих готово да целу Литургију преклече и ове фотографија су баш са извора румунских црквава. Има и код Руса али не у оваквој мери као код Румуна. Код нас је реткост , барем је тако у мом крају. Накада у старини (када сам био мали виђао сам да верници клече) био је обичај да се клечи испод налоња док свештеник чита Јеванђеље. Данас у ово време (задљих 15-20.г.) више тога нема или је баш реткост да се ово види! Занима ме како је код вас у вашем крају, да ли овога има? Треба цели пост да цитирате да се види шта сам рекао и јасно је свима ко жели да види, да сам само навео пример Румунске цркве на основу теме. Ако је Фундулис рекао да је то погрешна пракса , дао сам пример где то можемо да видимо а сама констатација се односила на основу текста и не знам шта сам то толико лоше написао да би некога осудио. Јел се овде види моја осуда или нешто друго? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Јул 18, 2012 Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 Ау, Марти, па где ти изнађе да неко мисли да си осудио? Ниси се осврнуо у свом писању на Фундулиса, нити си ставио под наводнике "погрешна" или на било који начин ставио на увид да се користиш туђим мишљењем: "Ова погрешна пракса клечања је убедљиво устаљена у Румунској цркви", што оставља утисак твог личног става - да је клечање погрешно. "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Јул 18, 2012 Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 Марти, смараш . И који је твој став, јел то погрешна пракса, или исправна, по твом мишљењу? Немој оно около, наоколо, него једноставан одговор: исправна, неисправна. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 18, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 Ау, Марти, па где ти изнађе да те је неко осудио? Ниси се осврнуо у свом писању на Фундулиса, нити си ставио под наводнике "погрешна" или на било који начин ставио на увид да се користиш туђим мишљењем: "Ова погрешна пракса клечања је убедљиво устаљена у Румунској цркви", што оставља утисак твог личног става - да је клечање погрешно. тако је испало... https://www.pouke.org...ња/#entry681051 моја грешка, ако су то толико наводници у питању преправићу да не дође до збуњивања, мада знам да нису наводници то толико у питању али ајд нека буде тако. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 18, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 Марти, смараш . И који је твој став, јел то погрешна пракса, или исправна, по твом мишљењу? Немој оно около, наоколо, него једноставан одговор: исправна, неисправна. па да те не смарам више ево ти имаш цео текст шта каже и неведени канон, те сам закључи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Јул 18, 2012 Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 збуљујући пост... stadaradim poljupcic Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Јул 18, 2012 Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 па да те не смарам више ево ти имаш цео текст шта каже и неведени канон, те сам закључи Пусти каноне, него испаде проблем, да неко треба да ти се извињава, због тога што ти ниси изнео твоје мишљење, него, ... И на крају, ми нисмо достојни да сазнамо твоје мишљење, него треба да читамо каноне. Пошто се буниш да није твије мишљење да је то погрешна пракса, испада да је твоје мишљење да је то исправна пракса, клечање... А каноне ћемо мачку о реп, ко што иначе радимо . Канони су мртво слово на папиру, и морамо да их сагледавамо на основу тадашњих услова живота цркве, који се много разликују од данашњих. jermel је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 18, 2012 Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 А каноне ћемо мачку о реп, ко што иначе радимо . Канони су мртво слово на папиру, и морамо да их сагледавамо на основу тадашњих услова живота цркве, који се много разликују од данашњих. важи, како да не само си заборавио да се не укидају канони већ су увек живи и поново се враћају на снагу кад се услови и контекст Цркве искриве до те мере до да морају опет да се потегну. у овом конкретном случају, очигледно је да постоји погрешна пракса клечања кад јој ни место ни време није, па је према томе и осавремењен контекст. Александрида је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Јул 18, 2012 Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 Пусти каноне, него испаде проблем, да неко треба да ти се извињава, због тога што ти ниси изнео твоје мишљење, него, ... О, што си се окомио на човека ? :tornado: Ако сматраш да не треба да се извиниш, онда немој. То је твоје право. Да ли ће да јавно каже своје мишљење, или неће - то је његова ствар. Анастасија, Александрида and Mamica Forumska је реаговао/ла на ово 3 Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука