Marjanovic Написано Септембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2012 Иначе строги секуларизам постоји само у малом броју земаља нпр. Француска, САД (мада је тамо друштво веома религиозно и многи се веома позивају на религију). А ту су и комунистичке земље (Кина, Куба, Северна Кореја..) Не треба заборавити да је прва атеистичка земља била Енвер Хоџина Албанија. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2012 САД (мада је тамо друштво веома религиозно и многи се веома позивају на религију). Секуларна земља где се куну над библијом... Мислим мени не смета, хардкор секуларистима смета. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Септембар 20, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 20, 2012 Авокадо, И у праву си када си рекоа да нема смисла да модерна црква буде споменик културе. Али нигде ниси објаснио да црква не може бити споменик. Ти си објаснио моју грешку изражавања и класификовања тога као споменик историје или културе. А имамо цркве које су споменици не само у 11том веку него се и данас граде као меморијални споменици. И сам знаш да нигде не постоји критерујум шта споменик може бити а шта не може. Već ti rekoh šta je kriterijum - primarna funkcija... to nigde ne piše jer to niko osim tebe i ne dovodi u pitanje... i nikom ne bi palo na pamet da tvrdi da je Aerodrom Nikola Tesla u istoj kategoriji kao i "memorijalni spomenik" Nikoli Tesli... Па већ имамо споменике културе којима једина примарна функција није то што су споменици културе већ управо нешто друго, али тобоже споменик лику и делу не може бити у виду храма? Bez potrebe se igraš sličnim pojmovima... insistiranjem da jedan verski objekat nazivaš srodnim terminom kao što su objekti koje država finansira (memorijalni spomenik, održavanje spomenika kulture), nećeš dokazati da je normalno da država finansira objekte koji imaju neku sasvim drugu primarnu funkciju a nose ime neke istorijske ličnosti. Možeš ti to da nazoveš i potpuno istim imenom ali je jasno da su u pitanju različite stvari. Споменици нису нешто што је претходно дефинисано па настало.... нигде не постоји строго одређен критеријум шта споменик може а шта не може да буде. Postoje strogo određeni kriterijumi za spomenike koje država finansira i navedeni su u Zakonu o zaštiti kulture... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2012 Već ti rekoh šta je kriterijum - primarna funkcija... to nigde ne piše jer to niko osim tebe i ne dovodi u pitanje... i nikom ne bi palo na pamet da tvrdi da je Aerodrom Nikola Tesla u istoj kategoriji kao i "memorijalni spomenik" Nikoli Tesli... Примарна функција цркве лазарице је богослужење па је и даље споменик. Не видим по чему је примарна функција критеријум. Једноставно ми не пије воду да је примарна функција критеријум. Поента споменика је да има функцију споменика, не примарну функцију. Мени то једноставно делује нелогично. Знаш и сам од кад имам дилеме на ту тему. У принципу то најмање мораш мени да докажеш овде ја могу да мислим шта оћу могу и да грешим иревантно је то мораш да докажеш уставном суду ако већ тврдиш у супротном и ја и ти овде само размењујемо мишљења без тежине. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Септембар 20, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 20, 2012 Примарна функција цркве лазарице је богослужење па је и даље споменик. Не видим по чему је примарна функција критеријум. Једноставно ми не пије воду да је примарна функција критеријум. Поента споменика је да има функцију споменика, не примарну функцију. Мени то једноставно делује нелогично. Знаш и сам од кад имам дилеме на ту тему. У принципу то најмање мораш мени да докажеш овде ја могу да мислим шта оћу могу и да грешим иревантно је то мораш да докажеш уставном суду ако већ тврдиш у супротном и ја и ти овде само размењујемо мишљења без тежине. Već sam objasnio i tebi... u delu poruke na koji nisi odgovorio. А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 Već sam objasnio i tebi... u delu poruke na koji nisi odgovorio. Ниси објаснио већ аргументујеш да овај храм није споменик јер носи још неку функцију. Као на пример аеродром носио функцију делатности авио превфоза т.ј у овом случају носи функцију окупљања верника и спровођења верничке праксе. Мени једноставно то не пије воду. У праву си да носи функцију али ношење још неке функције не умањује могућност да то нешто буде споменик. Па на крају и Аеродром или одређена зграда могу бити споменици личности. Овде не причамо само о објекту који носи име те личности, већ је изграђен на историјски заначјном месту за ту личност, као меморандум његове смрти и страдања између осталог и за Српски народ и Српску државу. Да су га дигли у Суботици и назвали храм Светог Саве па ајде да аргументујемо да нема ништа са спомеником ово твоје објашњење би ми прошло и било би ми скро водопијеће. Међутим ово је изграђено на јасној локацији, која је значајна за ту личност, све иде у корист томе да је изграђено и као спомен тој личности апсолутно посвећено тој личности. Да свети Сава има гроб... био би изграђен око или на његовој гробници. Аеродром николе тесле са друге стране само носи име Николе Тесле. Ништа више. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 Секуларизам је вредност коју заједнички деле и афирмишу либерали и социјалисти. Иако се не слажу у економији у протеривању религије из јавне сфере се веома слажу. То је зато што су корени и темељи обе ове идеологије исти а то су просветитељство и рационализам. Са друге стране конзервативизам и хришћанска демократија вреднују значај религије и традиције за друштво и не придају им само лични карактер.Па не бих баш рекао да си у праву. Либерализам је идеологија заснована на индивидуализму и стога се либерали залажу за слободу појединца, за протеривање држве из свих сфера, па и јавне, те је стога и логично да религија (или било која друга философија/идеологија осим либерализма тј. тежње максималној друштвено-економској слободи појединца) нема ту шта да тражи приликом вођења државе; једноставно то је таква политичка идеологија која се заснива на минимализацији државе, и у утопистчком случају укидању исте (стога ту у либерализму секулатизам легне некако природно)... С друге стране социјалстички секуларизам се заснива на анимозитету према вери, и он и није претерано секуларан с либералне тачке гледишта (из социјалистичке тачке гледишта јесте, али заправо није, зато што ти намећу неке друге философије/идеологије); зато Дарко као либерал каже да комунистичке државе типа Албанија, СССР итд. уопште нису биле секуларне иако су биле атеистичке... Аурор је реаговао/ла на ово 1 Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 зато Дарко као либерал може каже да комунистичке државе типа Албанија, СССР итд. уопште нису биле секуларне иако су биле атеистичке... Зато што секуларност није када држава "протерује религију", већ када је према њој индиферентна. Значи, слепа. Не види религију уопште. Аурор and Душко Дугоушко је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Септембар 21, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 Ниси објаснио већ аргументујеш да овај храм није споменик јер носи још неку функцију. Opet se vraćaš na prvi deo poruke... nije mi problem da iskopiram suštinu: Postoje strogo određeni kriterijumi za spomenike koje država finansira i navedeni su u Zakonu o zaštiti kulture... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 Морам да подржим Авокада овде. То је ипак храм СПЦ, ма колико га ми проглашавали за "споменик културе"... И за нас би било боље да се држимо на дистанци од државе. Душко Дугоушко је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 Морам да подржим Авокада овде. То је ипак храм СПЦ, ма колико га ми проглашавали за "споменик културе"... И за нас би било боље да се држимо на дистанци од државе. И ја.Да, та карактеризација споменика културе ми је увек била ненормална, а и реално цркви је само штетила јер се редовно дешава нпр. да монаси не смеју да оправљају свој манастир јер је он споменик културе, или онај глупави случај да СПЦ мора да враћа своје приватне ствари (иконе, путире итд. што су успели да сачувају од уништења у време рата) у Хрватску... Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Септембар 21, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 Ma Hram Sv. Save se i ne finansira kao spomenik... niti je kategorizovan kao spomenik kulture... to je neka Mlađina konstrukcija, a ja već drugi put bezuspešno pokušavam da mu objasnim gde greši... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 Opet se vraćaš na prvi deo poruke... nije mi problem da iskopiram suštinu: Postoje strogo određeni kriterijumi za spomenike koje država finansira i navedeni su u Zakonu o zaštiti kulture... Не могу да нађем Ср верзију имаш ли је? oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Септембар 21, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 Не могу да нађем Ср верзију имаш ли је? Mašio sam tačan naziv... http://www.nb.rs/view_file.php?file_id=286 Млађони је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Септембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2012 Mašio sam tačan naziv... http://www.nb.rs/vie...php?file_id=286 Овако, уз минималну менталну акробацију, било шта може да се третира као ”културно добро”. Багер багеристе Џоа је културно добро од изузетног значаја јер ”сведочи о пресудним историјским догађајима и личностима и њиховом деловању у националној историји”. И лампек Веље Илића из 2000. такође. Културно добро од изузетног значаја јесте оно културно добро које има једну од следећих карактеристика:1) посебан значај за друштвени, историјски и културни развој народа у националној историји, односно за развој његовог природног окружења; 2) сведочи о пресудним историјским догађајима и личностима и њиховом деловању у националној историји; 3) представља јединствене (раритетне) примерке стваралаштва свог времена или јединствене примерке из историје природе; 4) велики утицај на развој друштва, културе, технике и науке; 5) изузетну уметничку или естетску вредност. Културно добро од великог значаја јесте оно културно добро које има једну од следећих карактеристика: 1) значајно је за одређено подручје или раздобље; 2) сведочи о друштвеним или природним појавама, односно условима друштвено- економског и културно-историјског развоја у одређеним раздобљима; 3) сведочи о значајним догађајима и истакнутим личностима из националне историје. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука