Лазар Нешић Написано Август 20, 2012 Пријави Подели Написано Август 20, 2012 а ја би и ово додао драги Медо: то константно инсистирање на неку симплификацију у црковном амбиенту под изговором да би се све „разумело“ постало је велико искушење...... тај необични дух популизама, веруј ми, нисам срео код наших Отаца а ипак народ Божји их је прихватио као своје учитеље Да, људима треба објашњавати најпростије што се може. Ипак, мене ту ипак брине један ствар, а овде сам врло озбиљан, не глумим сад хирургију и прављење комарца у слона. О чему се ради? На једном месту, у књизи "Весела наука", Ф. Ниче каже у једном афоризму, а који се бави питањем морала (парафраза): "Ако желите нешто да учините вредним, ћутите о томе". Е сад, ја се пуно пута питам: да ли ми можда не грешимо што тако све разводњавамо и причамо свему и свакоме, и од тога правимо контра-ефекат? Толико то може бити озбиан проблем, да ми се понакад чини да би поновно враћање старохришћанске diciplina arcani (http://en.wikipedia....sciplina_arcani) било не само пожењно, већ и неопходно. Јер, о стварима као што је сусрет са Богом, колико год ми били људи и смртници и почетници и слаби и тражили да нам се упрошћава и остало, никада се не сме говорити без једне узвишености и једног посебног језика, а не језиком испражњеним од свештености, логоса, па и ћутања (тајне, загонетности, неизрецивости), макар и по цену да нас масе неће схватити. Језик Цркве није језик маса. У Цркви нема масе, има само личности и заједице, а то захтева један посебан језик. И да, захтева труд! А то није лако. Ово не значи да се требамо затворити у неразумљивост и херметичну поезију загонетки и питалица. Не! Већ значи да требамо стварно да почнемо да стварамо, а не да копирамо. Уосталом, о томе трубим на свим темама овде на форуму. Извините за један овак подужи спам, можемо о овоме на другом месту Срђан Шијакињић, Vaske, Ведран and 8 осталих је реаговао/ла на ово 11 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Август 20, 2012 Пријави Подели Написано Август 20, 2012 Ha, baš juče gledam, na Liturgiji, stavljaju grožđe na sto, pa grožđa puno, prepune posude, pa ispadaju grozdovi ( sve to pred samu Liturgiju ), a detence se zalete, pa s poda uze par grozdova i kreće da stavlja usta, a baka po ruci šljis *Neeee bree, sačekaj malo, nije osvećeno... kud te povede* ... Muka je to oče, kad sujeverje preovlada. A to sto je bilo na podu, pa dete 'oce da pojede - to nista greengrin greengrin greengrin . O bapska teologija i logika :rolleyes: ВИЛМА је реаговао/ла на ово 1 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 20, 2012 Гости Пријави Подели Написано Август 20, 2012 Једна тема коју сам сада отворио блиска датом проблему, тј. са којим типовима (условно речено) верника се сусрећемо. Ти типови верника су и међу свештенством а не само међу народом: https://www.pouke.org/forum/topic/20732-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BE-%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC-%D1%86/page__gopid__696496#entry696496 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Август 20, 2012 Пријави Подели Написано Август 20, 2012 http://www.blic.rs/S...ova-moda-u-Kini Kao neki retardirani GIMPovi greengrin greengrin greengrin greengrin greengrin greengrin greengrin http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 20, 2012 Пријави Подели Написано Август 20, 2012 а ја би и ово додао драги Медо: то константно инсистирање на неку симплификацију у црковном амбиенту под изговором да би се све „разумело“ постало је велико искушење...... тај необични дух популизама, веруј ми, нисам срео код наших Отаца а ипак народ Божји их је прихватио као своје учитеље без увреде, ал "народ Божји" зна ко је света Петка а у стању сам главу да положим на пањ да исти ти немају појма ко је свети Максим Исповедник или неки "егзотичнији" светитељ који се бавио теологијом, и то дубинама и висинама немам ништа против дубина и висина, ал исти ти свети су имали итекако ширине да знају којим речима да се обрате људима да би били прихваћени и тачно су знали кога ће да захвате а кога не, и шта да потенцирају и како значи, један је говор теологије и озбиљности а сасвим други народа Божјег ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Август 20, 2012 Пријави Подели Написано Август 20, 2012 Nikako se ne slazem sa ovim, ama, nikoliko! Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Август 20, 2012 Пријави Подели Написано Август 20, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1345500509' post='696501] без увреде, ал "народ Божји" зна ко је света Петка а у стању сам главу да положим на пањ да исти ти немају појма ко је свети Максим Исповедник или неки "егзотичнији" светитељ који се бавио теологијом, и то дубинама и висинама немам ништа против дубина и висина, ал исти ти свети су имали итекако ширине да знају којим речима да се обрате људима да би били прихваћени и тачно су знали кога ће да захвате а кога не, и шта да потенцирају и како значи, један је говор теологије и озбиљности а сасвим други народа Божјег ... Медо, без увреде, али ево преко језик метафоре; занимљива ти је улица, али једносмерна и слепа. толико од мене. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Август 20, 2012 Пријави Подели Написано Август 20, 2012 Ово не значи да се требамо затворити у неразумљивост и херметичну поезију загонетки и питалица. Не! Већ значи да требамо стварно да почнемо да стварамо, а не да копирамо. Уосталом, о томе трубим на свим темама овде на форуму. Извините за један овак подужи спам, можемо о овоме на другом месту Све има свој језик, тако нека црквена и вјерска питања и могу да остану у домену трговачког језика тј. потпуне рационализације и разумљивости, али постоје многа питања и теме које, напросто, из нутра траже један језик најближи управо херметичној поезији. Милан Меденица :), Ведран, Лазар Нешић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 20, 2012 Пријави Подели Написано Август 20, 2012 Nikako se ne slazem sa ovim, ama, nikoliko! Са којим тачно? Ја ништа не видим... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest JelenaLela Написано Август 20, 2012 Гости Пријави Подели Написано Август 20, 2012 A, a može prevod ovoga? :10500: Прекрштала сам ногу преко ноге. :10500: stvarno ne razumem a možda sam ja i glupa Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 20, 2012 Пријави Подели Написано Август 20, 2012 буржоаски/ноблес/уображено је прекрштати ноге клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Август 20, 2012 Пријави Подели Написано Август 20, 2012 Са којим тачно? Ја ништа не видим... Smatram da slikar moze da uziva u slikama, pesnik moze da bude ponet pesmom, astronom moze da bude zadivljen poznatim svemirom, madjionicar voli da bude impresioniran dobrom iluzijom... iako svako od njih poznaje mehanizme funkcionisanja ili izazivanja emocija. Insistiranje na mistici, mi se nikako ne dopada. Namerno praviti misteriju oko necega, davati mu vaznost precutkivanjem, izostavljanjem pojedinih slova ili utegnutom uniformom mi je bezvezno. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest JelenaLela Написано Август 20, 2012 Гости Пријави Подели Написано Август 20, 2012 Rekoh da sam glupa :P e ja odustala, a vi kako hoćete više čak nije ni smešno... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 20, 2012 Пријави Подели Написано Август 20, 2012 Можда има неке везе са Sharon Stone? drvce and Natasa. је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Август 20, 2012 Пријави Подели Написано Август 20, 2012 Smatram da slikar moze da uziva u slikama, pesnik moze da bude ponet pesmom, astronom moze da bude zadivljen poznatim svemirom, madjionicar voli da bude impresioniran dobrom iluzijom... iako svako od njih poznaje mehanizme funkcionisanja ili izazivanja emocija. Insistiranje na mistici, mi se nikako ne dopada. Namerno praviti misteriju oko necega, davati mu vaznost precutkivanjem, izostavljanjem pojedinih slova ili utegnutom uniformom mi je bezvezno. Мислим да си ово погрешно схватио, није ствар у томе да се мистификује, већ да се не потроши у језику који још није зрео да да праву ријеч. Извини Лаки што упадам! Лазар Нешић and Ведран је реаговао/ла на ово 2 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука