Jump to content

CERN: Pronađena Božija čestica (Higsov bozon)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Колико знам, фотони ако стоје мирно и не постоје. Они постоје само кад се крећу. Зато се ваљда дошло до тога да имају и таласну природу, јер таласи очигледно не постоје кад је мирно ''море''. 

Не знам никог ко је зауствио мирно фотон. Све је опет то математичка хипотеза. Претпостављају неки да фотон ако стоји мирно - има масу..... 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Па кваркови чине стандардни модел, зато ме чуди та изјава да немају димензије. Или је то опет нека квантна заврзлама чудна за наш ум и помало 

Па то су све заврзлме, већина њих тотално математички базирана. :) 

А стандаардни модел сви користе... само га "математички" мењају и интепретирају. дакле та прича о димензијама је чисто математичка.

парадоксална као она да електрон пролази кроз две рупе. То ради и фотон уосталом. 

tumblr_mj20sjmkXl1qaityko1_500.png

Подели на овим сајтовима

Него, ако неко може да одговори на ова моја питања, мало су теолошка и филозофска. 

Зашто не бисмо могли схватити сву енергију и њене облике као и материју у универзуму као један облик божанске енергије? То би се уосталом и поклопило са тим да Бог уређује овај свет и креира га путем своји енергија, дакле деловањем и да је једна од тих манифестација божанске енергије и сам наш универзум као креација, ако прихватимо ону реченицу да је ''материја манифестација енергије''

Имамо класичну дефиницију да енергија нити настаје нити нестаје већ само мења облике. То значи да је енергија вечна. Исти случај са материјом, иста дефиниција гласи за њу. По томе, материја и енергија у вечне, немају почетак јер нису настале, немају крај јер не могу нестати. То сматрају филозофи материјализма. По њима, битак, оно што јесте, су заправо материја и енергија. Све остало, дакле бића, су манифестација тога. Човек је један облик материје, настаје и нестаје, али оно од чега је састављен вечно траје. 

Е сад, на који начин бисмо могли помирити та материјалистичка гледишта са теологијом ако узмемо разматрање вечне материје и енергије? То ме занима, и зато сам поставио она питања. 

Свети Оци потпуно раздвајају твар од Бога и Његових енергија. Међутим, објашњава се и како Бог сачињава твар.

Ту су логоси Божији као воља Његова - а то постоји од вечности. Божије стварање твари је надумно за нас - довођење воље Божије у виду логоса твари, на несхватљив начин, кроз саму суштину Божију.

Нека ти мало помогну ови цитати: :)

Св.Палама:

,,Пошто постоји само једна беспочетна суштина – Божја, остале суштине су створене и настају кроз ову једну беспочетну суштину, једино способну да ствара друге суштине'' (Тријаде, београд-шибеник, 2008, стр. 178).

Св.Ниски:

,,Сва бића нису створена из неке претходне материје и приведена у видљиво постојање, него је Божанска воља постала материјал и суштина творевине. (...) Сам покрет Божанске воље, када хоће, постаје дело, и осуштњује се воља постајући одмах природа, по власти Свемогућега, када то Он премудро и уметнички захте, а не као да воља Његова остаје неостварена. Привођење воље у стварност и јесте суштина'' (О Светој Тројици, београд-шибеник, стр. 158).

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Па то су све заврзлме, већина њих тотално математички базирана. :)

А стандаардни модел сви користе... само га "математички" мењају и интепретирају. дакле та прича о димензијама је чисто математичка.

tumblr_mj20sjmkXl1qaityko1_500.png

А значи све је то математика. Ако је тако, немам шта рећи, једва сам двицу имао из исте  :D

Подели на овим сајтовима

А значи све је то математика. Ако је тако, немам шта рећи, једва сам двицу имао из исте  :D

хахах и то јако компликовна математика... 

Ако те занимају те теме, иди на јутјуб, каче предвања силна. Имаш цео станфордов курс квантне механике, све часове да "одлсушаш" ... ако би хтео :) 

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

А значи све је то математика.  :D

Све, све и све. И класична механика је математика. Само што њу интуитивно схватамо, јер живимо у свету кога иста описује, док на овоме осталом пада наша интуиција и свакодневно искуство постаје потпуно ирелевантно. Убедљиво је најбоље учити физику кроз математику. Тада је истински разумеш и престаје да те буни што неко нешто назива овако, а неко онако. Шта је енергија? Својствена вредност хамилтонијана. Ћао, здраво. :)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Свети Оци потпуно раздвајају твар од Бога и Његових енергија. Међутим, објашњава се и како Бог сачињава твар.

Ту су логоси Божији као воља Његова - а то постоји од вечности. Божије стварање твари је надумно за нас - довођење воље Божије у виду логоса твари, на несхватљив начин, кроз саму суштину Божију.

Нека ти мало помогну ови цитати: :)

Св.Палама:

,,Пошто постоји само једна беспочетна суштина – Божја, остале суштине су створене и настају кроз ову једну беспочетну суштину, једино способну да ствара друге суштине'' (Тријаде, београд-шибеник, 2008, стр. 178).

Св.Ниски:

,,Сва бића нису створена из неке претходне материје и приведена у видљиво постојање, него је Божанска воља постала материјал и суштина творевине. (...) Сам покрет Божанске воље, када хоће, постаје дело, и осуштњује се воља постајући одмах природа, по власти Свемогућега, када то Он премудро и уметнички захте, а не као да воља Његова остаје неостварена. Привођење воље у стварност и јесте суштина'' (О Светој Тројици, београд-шибеник, стр. 158).

Па као што сам рекао, створено путем божанских енергија о којима учи Св. Палама као деловања Бога у свету. Заправо, сам свет је деловање Божје тј. божанска енергија. Зато сам написао да је универзум само облик те енергије, тог деловања. Због тога имамо стварање ни из чега, јер нема претходног нечег из кога Бог ''зида'' универзум, нема тих ''цигли''. А то сам уклопио са дефиницијом о неуништивој енергији. Е сад је проблем само нестворена и неуништива материја тј. све честице које постоје, ако их схватимо као само облике енергије. То је проблем који покушавам решити, по дефиницији вечну материју и временити свет. 

А можемо скромно рећи да не знамо како је то Бог стварао, да нам није познато. 

Подели на овим сајтовима

E sada da li je tamna energija svojstvo prostora.

Može biti, jer je najperspektivniji kandidat za tamnu energiju energija vakuuma, koja u suštini postoji svuda, pa i u praznom prostoru. Postoje još neki kandidati (quintessence polje, npr), kao i modifikovane verzije gravitacije, ali sadašnji model se zasad najbolje uklapa.

Dakle ako ima više prostora između dve stvari ima i više tamne energije koja jače vrši silu na ta dve dve stvari da se više udaljavaju. Ili je to nešto drugo?

Mislim kontam da se ne zna šta je tamna energija, ali po ovome što si pisao logično je da što više ima praznog prostora to više energije ima i jače se deluje na galaksije, a samim tim one i ubrzavaju. E sada ako se svemir širi materije (mase) ima konstantno, ali ono što se povećava je prazan prostor, ako je tamna energija svojstvo prostora onda i te energije ima više što ne bi trebalo da bude

Tamna energija uopšte ne interaguje sa nama poznatom materijom. Ona samo 'proizvodi' prazan prostor, možda bi najbolja analogija bila da ga širi/rasteže. Ako imaš dve galaksije, one se ne udaljavaju jedna od druge zato što ih t.e. gura, nego zato što se povećava količina praznog prostora između njih i samim tim se povećava i razdaljina . A zašto se ne povećava količina energije ako se povećava prostor? Koliko sam uspeo da skontam, zato što za svemir kao celinu ne važi zakon očuvanja energije. Razvoj svemira nije vremenski simetričan proces (prošlost nije isto što i budućnost) i zato zakon očuvanja ovde ne važi.

Подели на овим сајтовима

хахах и то јако компликовна математика... 

Ако те занимају те теме, иди на јутјуб, каче предвања силна. Имаш цео станфордов курс квантне механике, све часове да "одлсушаш" ... ако би хтео :)

Па сад и имам слободног времена, ништа не радим, могао бих мало да учим нешто ново.  :D

Све, све и све. И класична механика је математика. Само што њу интуитивно схватамо, јер живимо у свету кога иста описује, док на овоме осталом пада наша интуиција и свакодневно искуство постаје потпуно ирелевантно. Убедљиво је најбоље учити физику кроз математику. Тада је истински разумеш и престаје да те буни што неко нешто назива овако, а неко онако. Шта је енергија? Својствена вредност хамилтонијана. Ћао, здраво. :)

А да бих учио физику кроз математику, морам знати математику. Ех што јој се нисам посветио у средњој, ал нема везе сад. 

Подели на овим сајтовима

Tamna energija uopšte ne interaguje sa nama poznatom materijom. Ona samo 'proizvodi' prazan prostor, možda bi najbolja analogija bila da ga širi/rasteže. Ako imaš dve galaksije, one se ne udaljavaju jedna od druge zato što ih t.e. gura, nego zato što se povećava količina praznog prostora između njih i samim tim se povećava i razdaljina . A zašto se ne povećava količina energije ako se povećava prostor? Koliko sam uspeo da skontam, zato što za svemir kao celinu ne važi zakon očuvanja energije. Razvoj svemira nije vremenski simetričan proces (prošlost nije isto što i budućnost) i zato zakon očuvanja ovde ne važi.

Једном речју, стрела времена. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

@@Deja Vu,

Шта мислиш о појму димензије?

Шта знам, ширина, дужина, висина, зависи од тога да ли је нешто 2Д или 3Д или 4Д као наш просторно-временски универзум јер би по Ајнштајну и време било димензија. 

Осим ако циљаш на то да кваркови немају димензије због тога што су као тачке на линији које чине то линију, па би по томе кварк био оно што твори димензије, обична тачка. 

Подели на овим сајтовима

А да бих учио физику кроз математику, морам знати математику. Ех што јој се нисам посветио у средњој, ал нема везе сад. 

Никад није касно. Није то нека тешка математика (не рачунајући ових пар лудачких теорија које заиста разуме десетак људи на планети). Имаш на интернету гомилу бесплатног материјала са најпрестижнијих универзитета. Кад мало боље размислим, чак је и боље што се ниси посветио у средњој, јер начин на који се код нас предаје може само да збуни човека.

Подели на овим сајтовима

Никад није касно. Није то нека тешка математика (не рачунајући ових пар лудачких теорија које заиста разуме десетак људи на планети). Имаш на интернету гомилу бесплатног материјала са најпрестижнијих универзитета. Кад мало боље размислим, чак је и боље што се ниси посветио у средњој, јер начин на који се код нас предаје може само да збуни човека.

Ne znam koliko je čovek učio matematiku, ali diferecijalni račun da bi se fizika stvarno razumela i ona najjednostavnija mora da se zna.

Recimo svi oni obrasci koji se uče napamet u osnovnoj školi (pa i srednjoj) kada se izvedu (što se u velikoj većini slučajeva radi pomoću diferecijalnog računa) dobiju smisao i jasno ti je o čemu se radi. E sada ove obična fizika recimo može da prođe bez diferecijalnih jednačina, dok kvantna nema šanse. A ovo baš i nije toliko laka matematika.

Подели на овим сајтовима

A ovo baš i nije toliko laka matematika.

А није ни тешка, кад се правилно изложи. Само мора мало да се седне, чита и пише. Милион је пута лакше разумети диференцијалну једначину, него разумети на неком концептуалном нивоу тамну материју, ширење свемира, више димензије и остало, што се на овој теми покушава.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...