Jump to content

Nesanica

marija

Препоручена порука

Nesanica je najčešći poremećaj spavanja. Ona podrazumeva teškoće usnivanja, prospavljivanja, slabog kvaliteta spavanja ili neadekvatnog trajanja spavanja i pored mogućnosti za spavanje.

Nesanica se može javiti  kao posledica stresa, izlaganja svetlosti ili neadekvatnim ritmom  spavanja. Smenski rad i ostali faktori koji remete cirkardijalni ritam spavanja mogu povecati rizik nastanka poremećaja spavanja.

Nesanica ima hroničan tok i javlja se kod otprilike jedne trećine populacije (30%). Od ovoga broja 10% ima otežano dnevno funkcionisanje. Hronična nesanica ima jednu ili više, od tri karakteristike: 1) teškoće u započinjanju spavanja (usnivanju);2) teškoće u održavanju spavanja; ili 3)  prerano Buđenje. Četvrta karakterisitika je neokrepljujuće ili spavanje slabog kvaliteta. Značaj ovog poremećaja spavanja je u tome što utiče na dnevno funkcionisanje osobe. Da bi se razlikovala hronična od akutne nesanice, uzima se da ova prva traje 30 dana do 6 meseci. Ona otežava misaono i telesno funkcionisanje i redukuje kvalitet života. U poređenju sa onima koji nemaju problema sa spavanjem, osobe koje pate od nesanice imaju slabiju koncentraciju i pamćenje, sklonije su  da dožive nesreće, koriste češće medicinsku pomoć, češće odsustvuju sa posla, i imaju veći rizik da obolele od psihijatrijskog (najčešće depresije) ili telesnog oboljenja (kardiovaskularnih, plućnih i digestivnih). Sa druge strane psihijatrijski poremećaji kao što su depresija i anksioznost mogu biti uzrok nesanice. Nesanica se češće javlja kod osoba koji su razvedene,udovaca/udovica, nego kod osoba u braku. Nizak stepen obrazovanja i prihoda je češće prisutan kod osoba sa nesanicom. Takodje i mnogobrojna telesna oboljenje kao što su artritis, srčana insuficijencija, Parkinsonova bolest, moždani udar i inkontinencija su udružena sa nesanicom. Način života kao što su konzumiranje hrane, kafe, alkohola ili cigareta mogu doprineti nastanku li održavanju nesanice. Ostali faktori podrazumevaju lošu higijenu spavanja, rituale Buđenja u toku noći i neadekvatne obrasce razmišljanja, kao što je na primer to da je neophodno spavati osam sati, da moraju da budu u krevetu i kada im se ne spava ili da im je neophodan lek da bi zaspali. Takodje osobe mogu razviti i katastrofično mišljenje o posledicama nespavanja, kao na primer da će im se život raspasti zbog nedovoljnog spavanja što kod njih provocira uznemirenost zbog koje ne mogu zaspati.

Terapija nesanice podrazumeva korišćenje lekova (farmakoterapiju) i/ili edukaciju i bihejvioralnu terapiju, koja podrazumeva izmenu obrazaca ponašanja koji poboljšavaju higijenu spavanja. Ono što je nedostatak ove druge je da je potrebno vreme da se nauči i da pokaže svoje efekte, i zbog toga one osobe kojima je neophodna pomoć odmah ili nemaju vremena da uče ili vežbaju ove tehnike su glavni kandidati za farmakoterapiju.

Farmakoterapija podrazumeva primenu hipnotika iz grupe benzodiazepine i ne-benzodiazepinsku terapiju. Primena benzodiazepina je zapocela 60-ih godina proslog veka i u ovu grupu spadaju lekovi midazolam, nitrazepam, brotizolam, triazolam. Nedostaci ove grupe hipnotika su trajanje sedacije i u periodu posle budjenja, kao i mogućnost fizičke zavisnosti kod dugotrajne upotrebe. Druga grupa savremenijih hipnotika su ne-benzodiazepinski agonisti benzodiazepinskog receptora koji su se pojavili 80-ih i 90-ih godina kao što su zolpidem, ezopiklon, zaleplon i indiplon. Prednost ove grupe je što ne zazivaju jutarnju pospanost, amneziju (poremećaj pamćenja),  ne remete strukturu procesa spavanja i imaju znatno manju mogucnost zloupotrebe i izazivanja zavisnosti. Treća grupa su agonisti melatonergičnih receptora kao što je ramelteon.

U nefarmakološke mere spadaju poboljšanje higijene spavanja i kogntivno-bihejvioralna psihoterapija, koja podrazumeva korigovanje nefunkcionalnih i neefikasnih obrazaca razmišljanja i ponašanja.

Poboljšanje higijene spavanja podrazumeva sledeće opšte principe i tehnike:  Buđenje uvek u isto vreme tokom dana, izlaganje ranoj jutarnjoj svetlosti, smanjivanju spavanja tokom dana (dremanje), prekid unosa kofeina 4-6 sati pred spavanja, fizičku aktivnost i vežbanje u popodnevnim časovima ali ne 3-5 sati pred spavanja, izbegavanje alkohola i teških obroka pred spavanje, smanjenje nivoa uzbuđenosti pred spavanje, smanjenje nivoa buke, svetlosti i izlaganje višim temperaturama pred spavanje, redukovanje faktora koji dovode do prekida spavnja tokom noći, korišćenje spavaće sobe samo za spavanje i seksualnu aktivnost, izbegavanje rada, kompjutera i emocionalnog stresa u spavaćoj sobi i uklanjanje sa vidika budilnika nakon što smo namestili alarm za jutarnje Buđenje. Kognitivno-bihejvioralna psihoterapija podrazumeva pored edukacije o higijeni spavanja i kontrolu stimulusa, 0705_read relaksacije, restrikciju spavanja, kognitivnu restrukturaciju i dekatastrofizaciju mišljenja (zamenu nefunkcionalnih misli onima koji podržavaju bolji kvalitet spavanja).

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Čitao sam kod Viktora Frankla da ako se trudiš da zaspiš - nećeš moći, jer, valjda, teraš sebe, napetost i šta ja znam, a ako se trudiš da ne zaspiš - zaspaćeš!

Ja nemam, hvala Bogu, tih problema, ali znam da teže zaspivam ako se nisam dovoljno umorio tokom dana i tako mi se nekad vreme kad ležem pomera sve dublje u noć. Naprotiv, kad se lepo umorim zaspim ko klada

t4431 ...  :D

Подели на овим сајтовима

Čitao sam kod Viktora Frankla da ako se trudiš da zaspiš - nećeš moći, jer, valjda, teraš sebe, napetost i šta ja znam, a ako se trudiš da ne zaspiš - zaspaćeš!

Ja nemam, hvala Bogu, tih problema, ali znam da teže zaspivam ako se nisam dovoljno umorio tokom dana i tako mi se nekad vreme kad ležem pomera sve dublje u noć. Naprotiv, kad se lepo umorim zaspim ko klada

0110_hahaha ...  t1007

Човече, да живиш у мојој  улици... ма то није улица ноћу, то ти је аеродромска писта ноћу,

пролећу  ки  авиони, турирају... вриште ко у огњу...куку...па ти спавај...

1127_battle 0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

аутор: Иван Иљин

Да ли страдате од несанице? Безутешно стање! Како се избавити од њега? Како с њим изаћи на крај?

Али само не журите са “избављењем”! Ништа у животу не бива случајно. Тако је и са болешћу и са несаницом. Све је сврсисходно, све служи тајанственом предназначењу, из свега треба извући лекцију. Све нам доноси свој дар и било би неразумно уклањати се од тог дара. Због чега га не прихватити? Нестрпљиви самовољник је онај који жели да брзо “оде” од непријатног.

Животна мудрост поступа другачије: она жели да прихвати и непријатност! А можда је управо то најдрагоценији дар … Ево како се пројављује и несаница…Само не треба имати никакав страх од ње …иначе ће душа бити згрчена. Само је не треба савлађивати … јер ће се директно утврђивати. Сан увек долази лако. Пођимо и ми у сусрет несаници на најлакши начин …И примићемо од ње дарове и лекције.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Наша воља има границу – то је прва лекција несанице. Нико од нас није неограничени власник свог живота. Напротив, ми морамо да се суочимо са неоспорним карактеристикама наше природе: морамо да им се прилагодимо и покоримо, како би се оживело Божанска клица у нама, како би Она у нама пронашла стваралачку равнотежу и покој.

Уколико то не урадимо губимо здравље, равнотежу, сан, дотле док се они поново не успоставе “сами од себе”. “Сами од себе” . тако звучи дубока, прецизна Аристотелова реч …Али сада треба да причекамо док се сан сам не поврати. Не бирните се! Она личи на досаду: она је ту само да би престала. Она ће остати само дотле док не ојача потреба за сном.

Тако да је боље средство за сан у томе да се не смета несанци, да јој се човек преда, и да се испије као принесени пехар. Најбоље од свега је заборавити да је време или чак да је давно било време за спавање; уопште не треба мислити о својој несаници, о њеним могућим последицама, већ се чиста срца и непосредно треба предати животним садржајима, који нам се безобзирно мотају по глави и прогоне сан. Остали свет може да спава а ја ћу се предати својој несаници и њеним скривеним садржајима, за које “немам времена” у току дана. Остајем сам са собом …

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Тако ми несаница доноси свој други дар – способност да поднесем самоћу. Тамо где су ме сви напустили; где су сви удубивши се у себе, заборавили на цео свет и мене, где сам сасвим сам, остављен самом себи, лежим и уверен сам у то да сам само ја у стању себи да помогнем – почиње необичан, напет живот. Тај живот је често превише интензиван, да би био досадан; напротив, он је често тако неочекиван и поразан, да се у мени буди права радозналост; и често је тако испуњен неким смислом да осећам као да сам у суровој школи самоће, самосталности и самоконтроле.

Ах, колико људи на свету су у бесаним ноћима први пут осетили и постали свесни своје духовне и душевне самоће, и из те безутешне самоће су завапили Богу на небесима и нашли Га! Јер је Он најближе од свих онима који страдају од несанице. Тамо где се живот чини потпуно безутешним, одмах се појављује утеха. Тамо где чини се гинеш од своје самоће најлакше од свега налазиш пут ка Богу. А то је несумњиво најблагороднија утеха и највреднији дар …

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

А сада – трећи вредан дар несанице. У тој ноћној будности се учиш да представиш и ослушнеш скривени смисао сопствених несвесних и полусвесних тајни. И то не само разочарења и туга, већ и грешака, грехова и рана скривеног Ја – јесам. И не само њих, већ и светих и исцељујућих зрака светлости савести. Јер ништа није тако пријемчиво за те светлосне зраке као сумрачно стање полумрака несанице. Тамо где се гаси дневна светлост и светлост свести, где се повећава способност примања унутрашњих зрака и где мрачна слика свакодневног живота тугује по новој, неисказаној светлости …Ах, има тако много људи који су само у бесаним ноћима доживели просветљујуће добро од гриже савести и исцељујући благослов покајања, горког, умирујућег покајања! Није ли то драгоцени дар? Није ли то утеха, која настаје од неутешности? Да ли су у праву плашљиви људи, који покушавају да избегну те дарове и ту утеху и који прибегавају лековима из страха да ујутру не би били “бледи”?

Несаница нас учи храбрости. Храбрости пред лицем природе, пред самим собом, пред својом савешћу. Храбрости за пребивање у самоћи и за узношење молитве.

То је њен последњи дар и њена најбоља утеха.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

знам да данас доста људи пате од несанице, и мислим да ће овај текст стварно бити од користи....посматрање тог проблема из другог угла....

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Свети Кир и Јован, бесребреници и чудотворци. [...] Они се призивају у помоћ нарочито при несаници, при освећењу воде, и јелеосвештењу. (Охридски Пролог)

Подели на овим сајтовима

Jel u ovim copy-paste temama moze da se odgovara ili su samo za citanje? Samo pitam posto sam u prosloj temi neslavno prosao:lol:
па, поступак је исти као и на свим осталим копи пејст темама...чему тако занимљиво питање....?  јел` опет нека саботажа....?:)
  • Волим 1

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Eto vidis, ja pitam jel moze, ti kazes moze, al sve sto kazem je sabotaza, nemam interesa da pisem dalje, hvala primljeno k'znanju.
прво, откуд то да неко уопште пита да ли може да пише...такво правило не постоји на форуму...друго, то потенцирање копи пејста ми не изгледа добронамерно...чак шта више....има доста људи који овде хоће нешто да сазнају, прочитају ( не новинске чланке и нека наша међусобна надмудривања)...и чим се крене са неким нормалним темама, одмах се саботирају....то није први пут....и не схватам у чему је проблем....

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Ali reci cu svejedno :lol: Nesanica je produkt nesmirenosti, depresija je, kaze jedan sveti starac, mnostvo misli, to je savrseno u pravu, mnostvo misli nebuloza je uzrok i depresije i nesanice, nema tu nikakvog izvlacenja nekog dubljeg smisla
хвала на коментару....:)

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

kad crknem u teretani, nema nesanice zaspem za sekund. 

увек физичка активност помаже, или читање књиге

• Волим 1

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...