nishizawa Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Просто неверојатно да народи још постоје када су тако небитни, а не само људи, појединке. Још је невероватније то да си ти ову тему укапирао као расправу о томе да ли су народи битни или небитни. Овде се води расправа о томе може ли неки конкретан народ, то јест нација, бити конститутивни елемент Цркве, или у Цркви појединци независно од своје националности (или мултинационалности, или анационалности) постају Народ Божији, Нови Израиљ, Тело Христово. То по мало подсећа на урнебесну тезу да су речи мама и тата превазиђене, када могу бити било ко и да је најпрактичније преименовати их у родитељ један и два. Теза јесте урнебесна, али ја не видим какве везе има са овом темом. Ако је тако зашто је Христос онда поменуо да спасење долази од Јудеја, откуд оне тешко схватљиве речи Хананејки када је молила да јој исцели ћеркицу? Зашто је најпре апостолима рекао да не иду међу незнабошце и Самарјане, него да радије иду изгубљеним овцама дома Израиљева, да би их после васкрсења позвао да науче све народе? Дакле теза да су те речи можда погрешно пренете до нас не стоји. То што се поједини народи помињу у Светом Писму не значи да су народи ти који су позвани да постану конститутивни елементи Цркве. Као што си и сам приметио, у Светом Писму се помињу и овце, па то не значи да су оне позване да постану Тело Христово. А нико овде није тврдио да су Христове речи пренете погрешно, већ да нису пренете дословно. Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Није брате нико рекао да је народ "небитан". Само кажемо да није "света тајна". Црква би постојала и да нема народа. и не само то, већ се јасно ставља одредница да је верни народ једно (окупљени око Христа а не оно било које друге идеје, које год да су нације, расе или било које друге одреднице) а сви остали - други народ. тако да се реалност Васкрса своди на - ил окупљаш ил расипаш. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1339863040' post='661076] и не само то, већ се јасно ставља одредница да је верни народ једно (окупљени око Христа а не оно било које друге идеје, које год да су нације, расе или било које друге одреднице) а сви остали - други народ. тако да се реалност Васкрса своди на - ил окупљаш ил расипаш. Хе, хе, замишљам како је Господ оставио да је име народа битно, па унапред оставио списак код Понтија (док су причали насамо), шта да му напише изнад главе:Исус Назарећанин, Цар Јудејски, Грчки,Римски,..., Српски, Хрватски, Македонски (овде би се Грци већ тада наљутили), ...Амерички, Новозеландски и Аустралијски (е овде би разапели и Понтија)... Табла над главом ко билборд, а писали Јапанци оним мини-писамцетом Иначе, тај билборд је украо Апостол Павле и спалио, јер како би оправдао своје речи да нема ни Јудеја, ни Јелина већ смо једно у Христу... Милан Меденица :) and И.стојковић је реаговао/ла на ово 2 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Хе, хе, замишљам како је Господ оставио да је име народа битно, па унапред оставио списак код Понтија (док су причали насамо), шта да му напише изнад главе:Исус Назарећанин, Цар Јудејски, Грчки,Римски,..., Српски, Хрватски, Македонски (овде би се Грци већ тада наљутили), ...Амерички, Новозеландски и Аустралијски (е овде би разапели и Понтија)... Табла над главом ко билборд, а писали Јапанци оним мини-писамцетом Иначе, тај билборд је украо Апостол Павле и спалио, јер како би оправдао своје речи да нема ни Јудеја, ни Јелина већ смо једно у Христу... greengrin greengrin greengrin се беше скоро неко бунио из неке помесне Цркве због наводне нерегуларности у редоследу најављивања неког од патријарха? пс. саће неко да дође на идеју да Христос није Цар и не-верног народа Јанко је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 И приступивши Исус рече им говорећи: Даде Ми се свака власт на небу и на земљи. Идите, дакле, и научите све народе (Мт. 28,16 и даље). Управо због тога смо нешто раније и навели оне речи апостола, да је одбацивање Јудејаца постала помирење за свет и да смо ми помиловани захваљујући њиховој непокорности. Онај, дакле, Који је раније рекао Својим ученицима: На пут незнабожаца не идите, и у Град самарјански не улазите, него идите најпре изгубљеним овцама дома Израиљева (Мт. 10, 5, 6), сада говори: Идите и научите све народе. И заиста, будући да смо раније ми били непокорни и да нисмо желели да познамо Бога Који је пребивао у свету и Којега је проповедао прекрасни поредак васцеле творевине, Господ се и Сам и посредством Својих Пророка праведно обраћао онима који су Га покорно упознавали (Јеврејима - прим. прев). Сада, пак, када су они постали непокорни, ништа није спречавало праведни суд Божији да и нама укаже милост и да посредством светих апостола и ми постанемо Његови ученици. Зато је одмах следило и оно: Даде Ми се свака власт и на небу и на земљи, јер нас је праведни суд Божији, који раније није допуштао да као непокорни будемо изједначени с покорнима, помиловао и призвао небеском. Св. Григорије Палама Браћо и другови и оци и чеда богозвана, приклоните богољубива срца ваша да чујете божанствене заповести. И пошто чујете ове свете речи, положите их, дакле, браћо, у ваша срца и на савести душа ваших и пред очи ума, и разумејте. Премилосрдни и човекољубиви Бог, имајући неизмерну милост према људском роду, приклони небеса и сиђе на земљу и својим божаственим промислом и добровољним подношењем многоврсних страдања божанског тела просвети наш род и посла свете Апостоле у сав свет, рекавши им: ''Идите и научите све народе, крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа'' (Мт 28,19). Али како они сами до нас не дођоше, то оци наши, чувши уистину речи њихове, повероваше им. Предобри Бог, који има бескрајну милост и не жели да ни један од нас погине (I Тим 2,4), и по истој тој првој заповести и на исти начин по учењу и проповедању светих Апостола, уздиже мене на ово светитељство, хотећи да преко мене ''испуни недостатке наших отаца.'' (Кол 1,24). И Духом својим Светим заповеди ми да вам објавим реч своју о вашем спасењу, коју, с љубављу чувши је, сачувајте, да и ми постанемо заједничари реда светих. Св. Сава Основу и центар свега Светосавског национализма чини народна црква. Она је као дух који оживљава цео народно организам, осветљујући, загревајући и сједињујући једном вером, једном надом и једном љубављу. Шта означава народна црква? Означава једну самосталну црквену организацију, са својом централном влашћу из народа и у народу; са народним свештенством, народним језиком и народним обичајним изразом своје вере. На супрот таквој народној цркви стоји ненародна или интернационална црква, са централом изван народа, са свештенством одасвуда, са језиком туђим и са уједначеним, униформисаним, изразом своје вере. Шта је природније и корисније? Несумњиво народна црква. Она има своје оправдање у Јеванђељу. Сам Спаситељ је заповедио апостолима Својим: идите и научите све народе. 1) Тим речима Он је признао народе као природне јединице Своје васељенске цркве. И кад је послао Духа Свог Светог на апостоле, апостоли су почели говорити разним језицима; не, дакле, само јеврејским, или латинским, или грчким, него језицима свију народа: Парћана и Миђана и Египћана и Римљана и Арапа и свих осталих. И кад су апостоли постављали старешине црквене у једном народу они су се трудили да их узимају из тог самог народа. Отуда је Савина народна црква јеванђелска и апостолска. Такву народну цркву желео је од увек сваки хришћански народ под сунцем. Но ни до данашњег дана многи хришћански народи нису успели да имају своју самосталну народну цркву, са централном влашћу унутра у својој земљи, са свештенством својим, и са језиком својим народним. Св. Николај Жички Отуда „диатхики“ или „тестаментум“ или тестамент, завештање , указује на тај битни жртвени карактер Новог Звета и указује на то да ће смрт Христова бити искупитељска и спасоносна за сав свет. Разуме се да сад овде има много димензија, то да се сад овај Завет — Савез шири на цео свет, укључује се сав народ и сва племена, Израиљ се шири, остварује се визија пророчка да ће Бог спасити све ако призову име Његово. Ми, како би Апостол Павле рекао, сви други народи и племена, као дивља маслина накалемљујемо се на ону питому, и сви заједно постајемо један Божији народ, постајемо царско свештенство, постајемо достојање Божије. И тако имамо заједницу Новога Завета. Синагога Старог Завета је била опет праслика те заједнице Новога Завета, увод у њу, у новозаветну Цркву. И ми смо сви уствари народ Новога Савеза — Новога Завета. Стварност у којој ми живимо, духовна стварност, јесте стварност тог новог и последњег Савеза између Бога и људи. Тај Савез који је запечаћен силаском Духа Светога и оснивањем Цркве јесте коначни, завршни, вечни Савез, који ће се у пуноћи својој пројављивати у будућем Царству, Царству опште љубави. Еп. Иринеј Буловић . DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Да будем сасвим искрен, није ми до краја јасно шта си хтео да кажеш тиме што си поставио три цитата који потврђују моје становиште (Светог Григорија, Светог Саве и еп. Иринеја), и један који, макар донекле, потврђује твоје (Св. Николаја)... Када би покушао да своју мисао изразиш својим речима, вероватно бисмо се боље разумели... Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Отуда је Савина народна црква јеванђелска и апостолска. Такву народну цркву желео је од увек сваки хришћански народ под сунцем. Но ни до данашњег дана многи хришћански народи нису успели да имају своју самосталну народну цркву, са централном влашћу унутра у својој земљи, са свештенством својим, и са језиком својим народним. Св. Николај Жички једино је бедак што се у СПЦ још увек не служи свуда на српском језику ... nishizawa је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Када би покушао да своју мисао изразиш својим речима, вероватно бисмо се боље разумели... слажем се, него его је женскиња клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Ух, извињавам се најискреније. По никнејму нисам могао да претпоставим. Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nedeljko Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Побогу, Недељко, да ли је могуће да не успеваш да разликујеш превод од тумачења? Где сам ја рекао да би у тексту Светог Писма требало да стоји да је младић боловао од епилепсије?! Објаснио сам ти већ јасно и гласно да се ради о тумачењу и разумевању тог догађаја. Никако о тексту. И да у питању није моје тумачење и разумевање, већ оца Лазара Милина, које ја само преносим. Дакле - није Исус рекао једно, а мислио друго, него је Црква пренела догађај на начин који ти разумеш на један, а О. Лазар и ја на други начин. И још једна ствар - какве то везе има са овом темом?! Нема никакве везе са темом - знам да си тумачио текст - намерно сам инсистирао на преводу - и знам, ти си ми појаснио, да је то тумачење о. Лазара које си , оберучке, прихватио. То и није поента, о томе на некој другој теми . Да не буде да избегавам одговор на безвезно питање - нормално да нигде ниси рекао да у тексту Светог Јеванђеља треба да стоји да је дечак боловао од епилепсије. Толико. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Нема никакве везе са темом - знам да си тумачио текст - намерно сам инсистирао на преводу - и знам, ти си ми појаснио, да је то тумачење о. Лазара које си , оберучке, прихватио. То и није поента, о томе на некој другој теми . Да не буде да избегавам одговор на безвезно питање - нормално да нигде ниси рекао да у тексту Светог Јеванђеља треба да стоји да је дечак боловао од епилепсије. Па зашто си онда потезао ту причу?! Само колико да би ми противречио, без обзира на то да ли је то што си рекао смислено или не? Не избегаваш ти одговор, него без трунке аргумента оптужујеш, лажеш, вређаш и клевећеш... Александрида and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 2 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nedeljko Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Па зашто си онда потезао ту причу?! Само колико да би ми противречио, без обзира на то да ли је то што си рекао смислено или не? Не избегаваш ти одговор, него без трунке аргумента оптужујеш, лажеш, вређаш и клевећеш... Рекох ти да ћемо то на другој теми. А на то твоје - оптужујеш, лажеш, вређаш и клевећеш сам огуглао - пре него што легнеш погледај се у огледалу понови то исти и нећеш погрешити.............. Но, ваља сутра поранити. Ја праштам - ти, ако хоћеш, праштај. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 А на то твоје - оптужујеш, лажеш, вређаш и клевећеш сам огуглао - пре него што легнеш погледај се у огледалу понови то исти и нећеш погрешити.............. Само на овој теми си тврдио да погрешно схватам Свето Писмо, да доводим у питање Христове речи, да ми логика није здрава, да погрешно преводим Свето Писмо, да су ми питања безвезна, и имаш образа да још тврдиш да сам ја тебе нечим увредио... И све то, наравно, без једне смислене речи којом би поткрепио било коју од ових тврдњи... Немам шта да ти опраштам - могу само да те жалим... Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nedeljko Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Само на овој теми си тврдио да погрешно схватам Свето Писмо, да доводим у питање Христове речи, да ми логика није здрава, да погрешно преводим Свето Писмо, да су ми питања безвезна, и имаш образа да још тврдиш да сам ја тебе нечим увредио... И све то, наравно, без једне смислене речи којом би поткрепио било коју од ових тврдњи... Немам шта да ти опраштам - могу само да те жалим... И то је нешто. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Јун 17, 2012 Пријави Подели Написано Јун 17, 2012 Предање јасно сведочи да је Христос позвао апостоле да иду и науче све народе, то описују и ови наводи светитеља. Дакле те речи нису погрешно, не-дословно или како већ пренете до нас, по оној изреци није шија него врат. Наводи су међусобно сагласни, нису противречни и више су него коректни; и сасвим су разумљиви. Св. Јустин Ћелијски у спису "Светосавље као философија живота" описује значај народа и народне душе: "Ми живимо на географској и духовној вододелници између два света, између две културе, између Истока и Запада. Наша народна душа послата је у овај загонетни свет, и речено јој је: живи - на оштрици мача! Може ли ико од нас без опасности по себе живети на оштрици мача? Није ли за такав живот неопходно да се сви атоми бића нашег претворе у очи неуспављиве, и све мисли душе наше у зенице неослепљиве? С једне стране, душу нашу привлачи метежни Запад магнетском тежом својом, а с друге - мами нас спокојни Исток тајанственом красотом својом. Под политираном кором Запада тутње вулканске противречности; под храпавом кором Истока шуме богочежњиве понорнице духа. И нас растржу два света. Куда ћемо ићи: на Исток или на Запад? Наша душа мора бити херувимски видовита и серафимски слуховита, да би могла поћи и ићи путем, који се неће завршити њеном смрћу. He реци: нека се раздели душа народа нашег; нека пола пође на Исток а пола на Запад. Пријатељу, може ли око твоје гледати, ако га разделиш? може ли срце твоје осећати, ако га расечеш? може ли царство опстати, ако се раздели? Саме чињенице непоречно одговарају и непобитно сведоче: не може. Како онда душа народа нашег може живети, и не умрети, и бесмртна постати, ако се раздели? He треба се варати, положај наше народне душе је Судбоносно озбиљан; само се опортунист може односити према њему неозбиљно. Основно је начело психологије народа: сваки појединац носи у себи не само судбину своје личне већ и народне душе. Сваки је одговоран за све. У телу народа нашег, душе наше испреплетане су међу собом као корење у земљи, из кога расте једно стабло, једно дрво. У свакоме има свачије душе, а све душе сачињавају један недељиви организам. Ако је душа моја загнојила чиром егоизма, зар се отровни гној њен неће разлити по целом организму народне душе? Ако је срце твоје заражено саможивошћу, зар ниси постао гангрена у организму народне душе, гангрена коју треба одмах отсећи? Навикавај себе на мисао: народна душа није нешто одвојено од нас појединаца; она је органско јединство свих душа свију појединаца. Ма шта ти радио, ма шта мислио, ма шта осећао, - твој рад, твоја мисао, твоје осећање, прониче сву народну душу, улази у њу са свима својим пороцима и врлинама, гадостима и радостима. За здравље наше народне душе одговоран је сваки од нас, и највећи и најмањи, и најученији и најнеписменији, и највиђенији и најпониженији. Када се наша народна душа први пут устумарала на раскрсници између два света, Св. Сава ју је одлучно повео путем Богочовека Христа. До њега, она је била слепа; кроз њега она је прогледала и први пут угледала вечну Истину и вечни смисао живота. Од смртног, он је душу нашу окренуо Бесмртном, од временог - Вечном, од човечјег - Богочовечном." http://www.svetosavl...etosavlje03.htm DYNABLASTER, nedeljko, N.Petrovic and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука