Jump to content

Mencinger: Štednja je otrov, ne lek

Оцени ову тему

Препоручена порука

Kriza će završiti onda kada se na nju naviknemo, kaže makroekonomista i prvi slovenački ministar ekonomije Jože Mencinger.

On objašnjava da je kriza stvarana četiri decenije, a barem za sada nema razloga za optimizam, jer nema promena u svetskom ekonomskom poretku

Mencinger upozorava da se "ne leče se ni uzroci ni posledice krize. Štednja u javnom sektoru je otrov, a ne lek. Štednja je korisna, ako drugi troše, ako svi štede, štednja je katastrofa".

Slovenački ekonomista navodi da je "već od velike krize tridesetih godina poznato da se ona pretvorila u svetsku jer se finansijski krah 'lečio' štednjom. Zašto od tada nismo ništa naučili, ne znam. Radi se o ideologiji prema kojoj treba smanjiti javni sektor te školstvo, zdravstvo i socijalnu zaštitu što više privatizovati".

Mencinger kaže da su "kreditne agencije veoma štetne institucije. Ne treba zaboraviti da su toksičnim papirima davale ocene AAA, da su sarađivale u finansiranju Grčke, da su mnogo puta bile istovremeno plaćene za savetovanje i ocenjivanje velikih firmi. No, pošto im "finansijska tržišta" i dalje veruju, one mogu uništiti i manje države".

Na pitanje šta bi bile najteže posledice eventualnog raspada Evropske unije, on kaže da bi "ako bi se EU raspala stihijski, nastala neviđena ekonomska i socijalna kriza".

Mencinger naglašava da je najgore produžavanje sadašnjeg stanja, jer se situacija samo pogoršava. Prema njegovom mišljenju, otpisivanje grčkih dugova bilo bi za prosečnog Grka, pa i za druge zemlje EU, verovatno najbolje rešenje.

"Svima je jasno da Grčka dug ne može vratiti i da naša 'pomoć' Grčkoj završava u finansijskim institucijama, koje su finansirale njen 'razvoj'", kaže on i dodaje da bi "izlazak Grčke iz evrozone bez otpisa dugova za Grčku bila ekonomska, socijalna i politička katastrofa, koja bi možda iznudila vanredno stanje" i da bi Grci u tom slučaju masovno izlazili i tražili zaposlenje u zemljama EU, koje bi možda odgovorile sa uvođenjem granične kontrole.

"U slučaju da Grčka izađe iz evrozone, smanjenje evro područja za 2,5 odsto, koliko otpada na Grčku, ne bi trebalo da stvori veće probleme u ostaloj monetarnoj uniji", navodi Mencinger.

On dodaje da je problem "međutim, Španija, koja je mnogo veća, po nezaposlenosti u položaju Grčke. Od rešenja njenih problema zavisi sudbina Evropske unije".

http://www.b92.net/b...1&nav_id=617590

Ето тако, сад знате - кад сте у финансијским проблемима немој уопште да штедите него се задужите па крените у куповину! :)

Шта ли дувају ти људи стварно ми није јасно...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ето тако, сад знате - кад сте у финансијским проблемима немој уопште да штедите него се задужите па крените у куповину! :)

ovaj zelenis leteti

million-dollars109518.jpg

one_billion_dollars.jpg

diluju, oces malo? 0102_laugh

moze ako se uclanis, clanarina se placa svaki dan 0110_hahaha novbreeeee

220px-Dollarnote_siegel_hq.jpg

nego jel znate kako se zove Zemunski duhovni vođa ?

- Diluj Loma

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Нисам баш упућен у проблематику, али сам негде слушао да се Исланд тако извукао из своје кризе, ове последње. Тако што се задуживао и подстицао привреду, уместо да паре пумпа у банке (пустили су да пар великих банака пропадне). И да је сада једина земља Европе која има велики привредни раст, после слома банкарског сектора.

Ако неко зна мало више о томе, могао би да напише, уколико га не мрзи, јер је тема и више него интересантна, а немамо превише релевантних извора о томе.

• Волим 1

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

ja bi pola ulozio u vode i riblji fond! :D

• Волим 1

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Нисам баш упућен у проблематику, али сам негде слушао да се Исланд тако извукао из своје кризе, ове последње. Тако што се задуживао и подстицао привреду, уместо да паре пумпа у банке (пустили су да пар великих банака пропадне). И да је сада једина земља Европе која има велики привредни раст, после слома банкарског сектора.

Ако неко зна мало више о томе, могао би да напише, уколико га не мрзи, јер је тема и више него интересантна, а немамо превише релевантних извора о томе.

Не знам пуно о Исланду, осим да су пустили банке да пропадну што је добра ствар.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Nek da ovaj lik malo meni te vutre, da pogledam malo svet njegovim ocima mora da je interesantno :P

Stednja pomaze investicije vise nego kupovina jer je kupovina kontra produktivna a stednja je automatski ucesce u biznisu.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Ево га колега шта каже: ^-^

"Nemačka vlada mora da svakom nemačkom domaćinstvu da vaučer vredan 1.000 evra koji bi oni, na primer, mogli da potroše na odmor u nekoj od krizom pogođenih evropskih zemalja"

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2012&mm=06&dd=12&nav_id=617906

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

"Nemačka vlada mora da svakom nemačkom domaćinstvu da vaučer vredan 1.000 evra koji bi oni, na primer, mogli da potroše na odmor u nekoj od krizom pogođenih evropskih zemalja"

http://www.b92.net/b...2&nav_id=617906

хаххаххахахахахахахахахахаххахахахахахахах

Генијално!

Овај Рубини ко да се напио јефтиног Рубин вињака.

Подели на овим сајтовима

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2012&mm=06&dd=12&nav_id=617906

Овај би код нас добио изборе са 95% oсвојених гласова.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Овај би код нас добио изборе са 95% oсвојених гласова.

Само да дода мало националистичке демагогије и ту је. Код нас савршно ради комбинација социјализма и национализма.

Подели на овим сајтовима

Да је данас медицина на нивоу на којем је економија ми би уместо лекара имали врачеве са бивољим роговима и чаробне напитке од пепела слепог миша... И наравно умирали од кијавице.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Мада идеја овог Рубина и није толико лоша када се погледа шта стварно ЕУ политичари хоће да ураде. Рубинијев приједлог је да Њемци искеширају 80 милијарди тако да 80 милиона Њемаца то потроши у Грчкој. Тако би људи макар какве користи имали од помоћи Грцима. Овако че искеширати лову и дати је влади државе која је у кризи само да би се банке спашавале, а порески обвезници ће бити опљачкани и никакве користи од те пљачке.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...