Jump to content

Све о другом кругу гласања за Председника Србије 2012

Оцени ову тему

Guest - . . .-

Препоручена порука

Postoji ogrmona razlika. Kada se rimsko carstvo rascepalo na istochno i zapadno tada je nastala vizantija. Dotle je sve to sto je nasatalo / vec nastalo. Dakle to nije nikakva vestacka tvorevina vec realna podela koj se desila u istoriji. Sve to sto nabrajate je stvorilo Rimsko Carstvo ali reci da je vizantiaj Rimsko carstvo je jednostavno netachno. Vizantija je samo neki nasledni period te kulture. Sve je to stvoreno pre nego sto je nastala vizantija.

Ne vidim kako ti to ne pravi "razliku"

To je totalno drugi period u istoriji, drugi uslovi, drugo sve.

Није се расцепало и не постоји никаква разлика. Теодосије је, ради лакше администрације својем старијем сину (који је имао примат у власти над млађим) дао управу над (богатим) источним делом са седиштем у Новом Риму, а млађем над западним делом са седиштем у Медиолануму (данашњи Милано), а касније у Равени; али је то for all intents and purposes била једна држава. Касније је цео западни део и велики део источног дела Римског царства пао под варваре. Јустинијан је покушао да поврати све изгубљене територије. Није никада потојала никаква Византија, па није ни могла да настане. Римско царство је Римско царство, исто као што је и Република Србија и даље Република Србија чак и сада, без Косова.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Римско царство је Римско царство, исто као што је и Република Србија и даље Република Србија чак и сада, без Косова.

A da okrenemo malo primer. Jel bi kosovo bilo republika Srbija bez Srbije?

Лупеташ, није се расцепало и не постоји никаква разлика.

Mene u skoli iz istorije i na fakultetu(iz rimskog prava) drugacije ucili, al dobro. Ako ti tako kazes.

Administracija u rimu je podeljena na dva dela, moc je podeljena na dva dela, svaki deo (istocni i zapadni ima neki svoj suverenitet). Meni je to dosta da kazem da je podeljeno.

.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

A da okrenemo malo primer. Jel bi kosovo bilo republika Srbija bez Srbije?

Jel Vojvodina bila Austrija bez Austrije?

byzantineempire.jpg
Mene u skoli iz istorije i na fakultetu (iz rimskog prava) drugacije ucili, al dobro. Ako ti tako kazes.
Па погрешно су те учили, поготово из историје у основној и средњој. А они уџбеници су толико лоши да ја немам речи.

P.S. Обрисао сам реч „лупеташ” у својој претходној поруци на овој теми, пошто сам се сетио да не волиш када ти то неко каже. Ево извињавам се.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Administracija u rimu je podeljena na dva dela, moc je podeljena na dva dela, svaki deo (istocni i zapadni ima neki svoj suverenitet). Meni je to dosta da kazem da je podeljeno.
Па пре Константина, је било подељено на четири суверена дела, па је опет било једно Римско царство. Извињавам се још једном.

Tetrarchy_map3.jpg

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

byzantineempire.jpg

Jel bi Kosovo bilo repbulika Srbija ako bi sutra dan albanci koji su dans zauzeli kosovo osvojili republiku Srbiju? Ajd da se vratimo na pitanje.

Па погрешно су те учили, поготово из историје у основној и средњој. А они уџбеници су толико лоши да ја немам речи.

Dakle i oni a iz Rimskog Prava su me ucili lose? U Obradovom udzbeniku. Ok. Sve sami bezveze profesori.

P.S. Обрисао сам реч „лупеташ” у својој претходној поруци на овој теми, пошто сам се сетио да не волиш када ти то неко каже. Ево извињавам се.

Zapravo "gluposti" lupetas gluposti. Ne Lupetas. Lupetas samo po sebi mi nije nesto uvredljivo. Svako moze da lupeta ali samo glup covek moze da prica gluposti.

Подели на овим сајтовима

Па пре Константина, је било подељено на четири суверена дела, па је опет било једно Римско царство. Извињавам се још једном.

Centar je idalje bio Rim, u podeli si imao dva centra. Gde je jedan vladao jednom teritorijom drugi drugom. Pre toga rim je vladao svim teritorijama bez obzira na unutrasnje podele. Zar ne?

Подели на овим сајтовима

Jel bi Kosovo bilo repbulika Srbija ako bi sutra dan albanci koji su dans zauzeli kosovo osvojili republiku Srbiju? Ajd da se vratimo na pitanje.
Али ово што причаш уопште није тако, уопште. Римљани су повратили своје територије. Име државе је било Рисмко царство, а не Византија, народ су били римљани, а не византинци. Константин је једноставно преселио патрицијске породице, сенат и трон у Нови Рим. Право поређење би било када би главни град Србије сада постао Ниш, па за хиљаду и по година остане од Србије само Ниш са околином, а све остало освоје албанци.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Dakle i oni a iz Rimskog Prava su me ucili lose? U Obradovom udzbeniku. Ok. Sve sami bezveze profesori.
Да.
Centar je idalje bio Rim, u podeli si imao dva centra. Gde je jedan vladao jednom teritorijom drugi drugom. Pre toga rim je vladao svim teritorijama bez obzira na unutrasnje podele. Zar ne?
Па није баш центар био Рим, у томе и јесте била ствар. У Риму је био сенат, али је било четири цара ван Рима.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Али ово што причаш уопште није тако, уопште. Римљани су повратили своје територије. Име државе је било Рисмко царство, а не Византија, народ су били римљани, а не византинци. Константин је једноставно преселио патрицијске породице и сенат у Нови Рим. Право поређење би било када би главни град Србије сада постао Ниш, па за хиљаду и по година остане од Србије само Ниш са околином, а све остало освоје албанци.

A sta je to Rimljanin? Jel Germanska plemena koja su zivela u sastavu Rimskog carstva podjednako rimljani kao i patriciji?

I zasto se u "istoj" drzavi sada govori i novi jezik / grcki. Zar to nije pored administrativne i josh jedna kultuloroska razlika? Da li mozemo da kazemo da je to zapravo ISTI taj rim?

Zar nije vizantija pored svega toga vise okrnuta GRCKOJ kulturi nego Rimskoj?

Подели на овим сајтовима

A sta je to Rimljanin? Jel Germanska plemena koja su zivela u sastavu Rimskog carstva podjednako rimljani kao i patriciji?

I zasto se u "istoj" drzavi sada govori i novi jezik / grcki. Zar to nije pored administrativne i josh jedna kultuloroska razlika? Da li mozemo da kazemo da je to zapravo ISTI taj rim?

Zar nije vizantija pored svega toga vise okrnuta GRCKOJ kulturi nego Rimskoj?

Римљанин је свако ко има римско држављанство. Не говори се нови језик. Грчки се говорио од вајкада у Римском царству, на целом истоку, Италији, и самом граду Риму, а латински је остао званични административни језик и на истоку, све до VII века.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Римљанин је свако ко има римско држављанство. Не говори се нови језик. Грчки се говорио од вајкада у Римском царству, на целом истоку, Италији, и самом граду Риму, а латински је остао званични административни језик и на истоку, све до VII века.

Aha.

Подели на овим сајтовима

Aha.
Зар не знаш да су грци имали колоније по Италији? А цела Јужна Италија је и била грчка. О грчкој култури се може говорити само до у доба до другог века пре Христа, а после је ишчезла, асимилирана у римску. Koine грчки је био lingua franca тадашњег света, као што је то данас eнглески.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Зар не знаш да су грци имали колоније по Италији? А цела Јужна Италија је и била грчка. О грчкој култури се може говорити само до у доба до другог века пре Христа, а после је ишчезла, асимилирана у римску. Koine грчки је био lingua franca тадашњег света, као што је то данас eнглески.

Rekoh aha kako ti kazes, ne slazem se ali ne vidim poentu diskusije. Ja sam naucen drugacije i ne mogu tek da prihvatim tvoje misljenje / ne znam sta ocekujes.

Подели на овим сајтовима

Rekoh aha kako ti kazes, ne slazem se ali ne vidim poentu diskusije. Ja sam naucen drugacije i ne mogu tek da prihvatim tvoje misljenje / ne znam sta ocekujes.
Није то моје мишљење, то су чињенице. Јужна Италија је била грчка, кини је био лингва франка, чак и сама реч кини и значи стандардан (common). Такође је чињеница да је грчка култура асимилирана, интегрисана у римску, чак им се и паганизам сјединио.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Није то моје мишљење, то су чињенице. Јужна Италија је била грчка, кини је био лингва франка, чак и сама реч кини и значи стандардан (common). Такође је чињеница да је грчка култура асимилирана, интегрисана у римску, чак им се и паганизам сјединио.

Tvoje misljenje je da je vizantija = rimskog carstva.

Jednostavno kultura je drugacija, centar moci je drugaciji, narodi su drugaciji, pravo je drugacije religija je znacajno drugacije.

Viyantija je svakako naslednik Rima ali ne i isto sto i rimsko carstvo. Jer bez RIma rimsko carstvo ne postoji.

Vizantiaj = Rimsko carstvo isto koliko je i danasnja Srbija = Raska.

E to je ono gde se ne slazem sa tobom, a sto ti izjednacavas. I to je to misljenje sa kojim se ja ne slazme.

Onog trenutka kada Rim vise ne postoji kao centar moci ne postoji ni rimsko carstvo. Jer je Rim ono sto je izgradilo i napravilo isto carstvo i po njemu se zove. On nije samo glavni grad on je predstavnistvo svega sto je rimsko carstvo predstavljalo.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...