Juan Valdez Написано Јун 3, 2012 Пријави Подели Написано Јун 3, 2012 Када кажеш да је хришћански брак етички различит од нехришћанског, онда постаје веома јасно колика је опасност од празне философије и теоретисања на тему вере и љубави. Јер по тој причи испада да су, на пример, двоје Кинеза који нису хришћани, а читав живот се жртвовали једно за друго "неморални" јер ето нису венчани у Цркви. За коју узгред и никада нису чули... Не каже баш то. Каже да брак тих двоје Кинеза јесте мање вредан, али не етички, него онтолошки. И не само брак, него да су хришћани уопште онтолошки радикално другачији људи од свих осталих људи. w.a.mozart, Mironosica and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 3, 2012 Пријави Подели Написано Јун 3, 2012 Не каже баш то. Каже да брак тих двоје Кинеза јесте мање вредан, али не етички, него онтолошки. И не само брак, него да су хришћани уопште онтолошки радикално другачији људи од свих осталих људи.Са чиме се ти, претпостављам не слажеш? Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 3, 2012 Пријави Подели Написано Јун 3, 2012 брак у Христу је радикално онтолошки и етички и свакојако другачији од природно-друштвеног брака. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јун 3, 2012 Пријави Подели Написано Јун 3, 2012 Иначе, заљубљеност је инстинкт који служи да двоје буду заједно довољно дуго да дају потомство, и по могућству макар још мало након тога, да потомство преживи тада када је најрањивије; док је сексуална привлачност (што би неки рекли „физички изглед”) инстинкт који служи при избору генетски супериорног партнера, пожуда инстинкт који служи остварењу потомства, а сексуално задовољство ствар која треба да натера људе да се размножавају... То би све било тачно да људи немају и неокортекс који је развијенији од животиња, па су им и заљубљеност и секс нешто више од инстиката који служе размножавању. Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јун 3, 2012 Пријави Подели Написано Јун 3, 2012 Са чиме се ти, претпостављам не слажеш? Наравно да се не слажем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јун 3, 2012 Пријави Подели Написано Јун 3, 2012 Дакле, ипак сам рекао и онтолошки. На првом месту. Етику сам споменуо да не бих био проглашен за пуког теоретичара. Стварно. Желим да се допуним: етику овде разумевам у смислу подвига и деловања, да не би све остало на причи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 3, 2012 Пријави Подели Написано Јун 3, 2012 То би све било тачно да људи немају и неокортекс који је развијенији од животиња, па су им и заљубљеност и секс нешто више од инстиката који служе размножавању.Појасни ми, молим те. Мислио сам да је све оно што сам навео тачно из биолошке тачке гледишта... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јун 3, 2012 Пријави Подели Написано Јун 3, 2012 Појасни ми, молим те. Мислио сам да је све оно што сам навео тачно из биолошке тачке гледишта... Код људи није ни са биолошког, јер је ваљда и неокортекс део биологије. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 3, 2012 Пријави Подели Написано Јун 3, 2012 Наравно да се не слажем.Што сам и очекивао. Код тебе примећујем извесну дискриминацију хришћанства (оправдану - из перспективе твог личног искуства, неоправдану - из историјске перспективе), нпр. када наводиш темеље [западне] цивилизације па кажеш: антика, либерализам, хуманизам, ренесанса... а нигде не помињеш хришћанство; наравно можда и грешим, могуће да сматраш да се хришћанство подразумева. Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 3, 2012 Пријави Подели Написано Јун 3, 2012 Код људи није ни са биолошког, јер је ваљда и неокортекс део биологије.Како? Зар не видиш природну селекцију у свему томе? Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 3, 2012 Пријави Подели Написано Јун 3, 2012 ОК, можда само наглашавамо различите ствари... Слажемо се да је живот у Христу нешто сасвим "ново", али истовремено сматрам да постоји велика потреба да нагласимо вредност живота "као таквог" јер данас превише често чујемо како су хришћани "бољи од других људи". Исто као што постоји потреба да се нагласи либерализам и просветитељство зато што су код нас постали доста раширени ставови блиски неким веома незгодним идеологијама које никакве везе са Хришћанством и Христом немају. ВИЛМА је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јун 3, 2012 Пријави Подели Написано Јун 3, 2012 Што сам и очекивао. Код тебе примећујем извесну дискриминацију хришћанства (оправдану - из перспективе твог личног искуства, неоправдану - из историјске перспективе), нпр. када наводиш темеље (западне) цивилизације па кажеш: антика, либерализам, хуманизам, ренесанса... а нигде не помињеш хришћанство; наравно можда и грешим, могуће да сматраш да се хришћанство подразумева. Сматрам да се подразумева и тај део нема никакве везе са овом причом. Тој теми прилазим више интелектуално, а овој веома веома лично. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 3, 2012 Пријави Подели Написано Јун 3, 2012 ОК, можда само наглашавамо различите ствари... Слажемо се да је живот у Христу нешто сасвим "ново", али истовремено сматрам да постоји велика потреба да нагласимо вредност живота "као таквог" јер данас превише често чујемо како су хришћани "бољи од других људи". Исто као што постоји потреба да се нагласи либерализам и просветитељство зато што су код нас постали доста раширени ставови блиски неким веома незгодним идеологијама које никакве везе са Хришћанством и Христом немају. Ко је рекао било где да су хришћани бољи од других људи? Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 3, 2012 Пријави Подели Написано Јун 3, 2012 Јер, искрено, приче о Литургији и онтологији су нам свима на уши изашле. Кад уђеш у неку нашу књижару толико има паметних и добрих књига да то постаје бесмислено... "Инфлација речи" што рече један наш паметан човек. Превише речи, а мало конкретних решења. Много волим о. Шмемана и стварно је све супер писао, али ми се сада суочавамо са неким сасвим другим проблемима. Макрина, Лазар Нешић, feeble and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јун 3, 2012 Пријави Подели Написано Јун 3, 2012 Како? Зар не видиш природну селекцију у свему томе? Постоје озбиљне индикације да је за формирање неокортекса значајнији механизам био дрифт, него селекција. Али то чак и није битно. Чак и да је Бог у једном тренутку чаробним штапићем створио човека оваквог какав јесте, то што си ти рекао просто није тачно и део је те опште приче унижавања свих других људи и уздизања и елитизирања хришћана. Испаде да сви они који нису литургијски хришћани живе искључиво по инстикту. Код човека неокортекс игра огромну улогу и код заљубљености и код секса и не ради се само о инстиктима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука