Кирил Написано Јун 11, 2012 Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 Њих су Тројица! Али су људи, односно ИСТЕ СУШТИНЕ! Али троје их је!!! јел теби јасније? :Р Одговори ми на оно питање, ако можеш... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 11, 2012 Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 Њих су Тројица! Али су људи, односно ИСТЕ СУШТИНЕ! Али троје их је!!! јел теби јасније? :Р Одговори ми на оно питање, ако можеш... Iste suštine stvari ili bića mogu biti a da pri tom ne moraju a najčešće ni nisu jednim. Sam si dobro naveo: tri brata su tri bića iste suštine ali pri tom nisu ničim što bi se moglo nazvati trojednim, JESU TROJICA ALI NISU TROJEDNO, svaki istupa ispred sebe i samo za sebe, posebno od tog drugog. kad se desi nešto jednom, ne mora se to isto desit drugima, kad umre jedan ne umru odmah sva tri (izuzev samo ako se sva tri istovremeno ne nalaze u avionu koji pada i slično) I ti si iste suštine sa svojom braćom i sestrama, svi ste članovi iste porodice ali nisi s njima u nikakvoj polipersonalnoj vezi. Svako od vas je onim svojim posebnim članom. No Božije Osobe za razliku od vas jesu u vezi koju možemo nazvati polipersonalnom ili trojednom (pri tom su u oba slučaja to odnosi između istobitnih jednosušnih, osoba, i ti vaši bratsko-sestrinski i ti Božiji, svaki ste istobitni, jednosušni ali na drugom nivou postojanja i poimanja). Ja sam ti odgovorio na sva pitanja koja su imala nekakvog smisla. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
душко888 Написано Јун 11, 2012 Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 Ово око чега се Ви расправљате је суштинска разлика... До разлаза 1054. године, када се по кинезима десила експлозија супернове, дошло је због размимоилажења по питању догми односно стубова хришћанства. Можда је неко већ поменуо... Суштинска сличност им је св.Писмо које се тумачи произвољно, и учења која одступају од канонског, односно утврђеног, проглашавају се секташким. Те секте су мање или веће популарности. Мање су нпр. Јеховини сведоци,адвентисти... Веће секте су римокатоличанство, ислам, јудаизам, протестанство јер се њихова учење темеље или на Старом или на оба Завета. То је истина што се тиче православља, а истина може бити само једна. Може се распарвљати о понашању о оних који представљају и проповедају православље али о суштини, односно о канону никако. Сва нагомилана питања биће решена на дугоочекиваном васељенском сабору. Што се Балкана тиче суштинска разлика између римокатолика и православаца је што је једним Србима наметнуто римокатоличанство и то је био услов њиховог опстанка, док су други свој опстанак везивали за очување своје вере тј. православља, макар и по цену живота. Ипак свеједно је ко је које вере, кад сама вера по себи не обезбеђује место у Рају. Да сам се родио као римокатолик вероватно бих слепо веровао у њихове догме чак иако бих знао да то није истина, као што они раде. Суштинска разлика је и да се римокатоличанство згадило сваком нормалном човеку на планети, а кад се згади Свевишњем онда ће и да заврши. Кирил је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 11, 2012 Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 http://www.facebook.com/profile.php?id=100003467130372 :rolleyes: Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
душко888 Написано Јун 11, 2012 Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 Исто ти то је то човече. Ми сви причамо исти језик - и Срби и Хрвати и Црногорци и Мује... Важно је какав си човек. П.С.Мени нису дозволили ни да се региструјем на индекс.хр јер сам им написао кад нисам могао да се региструјем - ако Вам не треба Србин на форуму немојте да ме прихватите... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
jermel Написано Јун 11, 2012 Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 ... a njihovo značenje u bogoslovnom i bogoslovskom smislu je uređeno dogmatikom, tj. dogmatskom definicijom, "per definitionem". Позадина латинског Тринитас и хрватског Тројство као и Енглеског Trinity јесте Августиново погрешно примењивање психолошког тројства у човеку на Богоначалну Свету Тројицу Персона = Трију Божанских Личности Кирил је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 11, 2012 Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 а истина може бити само једна. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 11, 2012 Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 Позадина латинског Тринитас и хрватског Тројство као и Енглеског Trinity јесте Августиново погрешно примењивање психолошког тројства у човеку на Богоначалну Свету Тројицу Персона = Трију Божанских Личности Vidim da si odličan poznavaoc Sv. Avgustina, pa objasni onda o kakvoj se to pogrešnoj primjeni psihološkog trojstva u čovjeku na Bogonačelnu Svetu Trojicu kod njega radi, razvedi to malo šire. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 11, 2012 Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 @Jermel Vidim da si odličan poznavaoc Sv. Avgustina, pa objasni onda o kakvoj se to pogrešnoj primjeni psihološkog trojstva u čovjeku na Bogonačelnu Svetu Trojicu kod njega radi, razvedi to malo šire. Do detalja, detaljnije! A ako može i linkove na literaturu i fusnote s tim u vezi. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 11, 2012 Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 Dakle, prepreka je to: razumevanje primata rimskog episkopa - pape. Hahahaha, ovo je dobro, kao iz one britanske serije Yes Minister ili Yes Prime Minister. No nije to ništa komplikovano takvog za shvatit, primat i može da bude ali NIKAKO NE SMIJE imati ni jedno od obilježja, odličja, vanjskih, znakova, prerogativa ili nedaj Bože ovlasti nekakvih proizlazećih iz tog istog primata, ima to biti ovako, zar ne? Tako bi sve bilo riješeno i svi zadovoljni. Jedino tako bude prihvatljivim, kad se bude ticao samo pape i samo on znao o tom da ga ima, zar ne? Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
jermel Написано Јун 11, 2012 Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 +! Материја за причешће У вези са светом тајном причешћа стоји и питање о материји која се употребљава за св.причешће. Црква је одувек употребљавала за причешће пшенични хлеб умешан са квасцем, дакле прави хлеб, и вино од винове лозе, преврело, алкохолно. Тај обичај потиче још од Христа који је свету тајну Евхаристије установио на квасном хлебу и правом вину. Сви еванђелисти који описују сам моменат установљења светог причешћа кажу да је Спаситељ на тајној вечери благословио хлеб, на грчком језику "артос". Та реч означава само и једино квасни хлеб, а не бесквасни који се у грчком зове "азима". Тај стари апостолски обичај изгубио са на Западу у IX веку па је квасни хлеб за Евхаристију замењен бесквасним. Временом га је Римска црква усвојила и за мису употребљавала као што то чине и данас, само бесквасни хлеб, хостију. Као римокатолици тако чине и неки протестанти, то јест неке од протестантских секти, на пример адвентисти који за "Господњу вечеру" употребљавају бесквасан хлеб. Томе су адвентисти додали и један свој специјалитет. Не употребљавају право преврело вино, него ширу, слатки грожђани сок. Црква није нашла ни у Светом писму ни у Светом предању никаквих оправданих разлога да промени овај од Христа и апостола наслеђени обичај да се за Евхаристију употребљава квасни пшенични хлеб и природно преврело вино од винове лозе. Своју праксу Црква заснива на овим подацима. 1) Где год се у Светом писму говори о Евхаристији увек је употребљен израз "артос" што значи квасни хлеб.(Мт. 26,26; Мк. 14,22; Лк. 24,30; Дап. 2,42; 7,20; 1.Кор. 10,16; 11,23-26 ). 2) Јевреји су јели бесквасни хлеб само на Пасху, а Христос је распет у петак пре Пасхе која је те године падала у суботу. Према томе Његова тајна вечера није била са бесквасним хлебом него са квасним, са "артосом" како то еванђелисти изричито тврде (Мт. 27,62; Мк. 15,42; Лк. 23,54; Јн. 15,14 и 31). Да је пак тај петак, кад је Христос распет, био пре Пасхе сведочи чињеница што Јевреји не би тако шта чинили баш на дан Пасхе, затим што се Симон Киринејац враћао са рада из поља (Лк. 23,26 ), а то изричито сведоче и сами еванђелисти(Мт. 26,2; Јн. 18,2 ) . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
jermel Написано Јун 11, 2012 Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 Vidim da si odličan poznavaoc Sv. Avgustina, pa objasni onda o kakvoj se to pogrešnoj primjeni psihološkog trojstva u čovjeku na Bogonačelnu Svetu Trojicu kod njega radi, razvedi to malo šire. Nema potrebe za takvim tonom. ako ste se zbog mene uzrujali ja vam trazim iskren oprostaj. bolje je i da ne pisemo nista nego da pisanjem kao strelama ranjavamo jedni druge... DYNABLASTER and Благовесник је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
jermel Написано Јун 11, 2012 Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 +! Lev 23,6 petnaestoga dana toga mjeseca jest Blagdan beskvasnih kruhova u čast Gospodinu - sedam dana jedite beskvasan kruh. 3.Мој. 23,5-6 Седмица бесквасних хлебова - зар не почиње са Пасхом? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
utopija Написано Јун 11, 2012 Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 +! Но само ми ово објасни: Да ли је могуће да је један смртник - непогрешив ? Predragi! Samo na ovaj dio iz tvoga teksta želim odgovoriti, iako pitanje nije upućeno meni, ali zbog tijeka i kvalitete rasprave. Vjerojatno si mislio na papinu nezabludivost (nepogrešivost). I ti možeš biti nepogrešiv, ako se držiš postojano istinskog nauka sv. Vjere, kao što to mogu biti i laici, đakoni, svećenici i biskupi. No, dogma o papinoj nezabludivosti se odnosi na Papu. Sveopći sabor (koncil) je pod vodstvom Pape ili njegovog predstavnika. Ja sam laik sa srednjom školom, pa stavljam jedan link o toj temi i kako papa Benedikt XVI odgovara na pitanje novinara: http://www.radiovati...lo.asp?c=503895 P.s. Bio laik, bogoslov, svećenik ili biskup, dužni smo biti sveti, te se za Dobroga boriti Njegovom Milošću, a ne ljudskošću. To se odnosi i na mene i na Josipa Bibića, ali i na druge, koji se smatraju Kristovim učenicima, tj. koji žele ljubiti Put=Istinu=Život. Материја за причешће 1) Где год се у Светом писму говори о Евхаристији увек је употребљен израз "артос" што значи квасни хлеб.(Мт. 26,26; Мк. 14,22; Лк. 24,30; Дап. 2,42; 7,20; 1.Кор. 10,16; 11,23-26 ). Grčki jezik nije materinji jezik Evanđelista. - Ako Gospodin koristi beskvasni hljeb za ustanovljenje sv. Mise, zašto Evanđelist koristi grčku riječ za kvasni hljeb, ako je hljeb beskvasni, tj. zašto bi Duh Sveti to dopustio? Inače, s razlogom je dopušteno, da se na sv. Križu Isusovom nalazi tekst na tri jezika (hebrejski, grčki i latinski): Isus Nazarećanin Kralj židovski. Mnogo je ljudi umiralo na križu, ali je samo jedan sv. Križ. 3.Мој. 23,5-6 Седмица бесквасних хлебова - зар не почиње са Пасхом? Nisam stručnjak za židovstvo i ne znam odgovor, da li počinje ili završava s Pashom. Mt 26,17 Prvoga dana Beskvasnih kruhova pristupiše učenici Isusu i upitaše: "Gdje hoćeš da Ti pripravimo te blaguješ pashu?" Mk 14,12 Prvoga dana Beskvasnih kruhova, kad se žrtvovala pasha, upitaju učenici Isusa: "Gdje hoćeš blagovati pashu, da odemo i pripravimo?" Lk 22,7 Kada dođe Dan beskvasnih kruhova, u koji je trebalo žrtvovati pashu, posla Isus Petra i Ivana i reče: "Hajdete, pripravite nam da blagujemo pashu." Lk 22,15 I reče im: "Svom sam Dušom čeznuo ovu pashu blagovati s vama prije Svoje muke. - Ako je u katoličanstvu dopušteno, da se uz beskvasni koristi i kvasni hljeb, zašto bih ja bio protiv crkvenog učiteljstva? - U pravoslavlju je dopušten samo kvasni hljeb i zašto bi ti bio protiv toga? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
jermel Написано Јун 11, 2012 Пријави Подели Написано Јун 11, 2012 +! - Ako je u katoličanstvu dopušteno, da se uz beskvasni koristi i kvasni hljeb, zašto bih ja bio protiv crkvenog učiteljstva? - U pravoslavlju je dopušten samo kvasni hljeb i zašto bi ti bio protiv toga? Са овим се апсолутно слажем .... разговарамо... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука