Душко Дугоушко Написано Јун 5, 2012 Пријави Подели Написано Јун 5, 2012 No, ako sam uvjeren u Duhu, da je katoličanstvo Crkva, koju je Gospodin utemeljio, a pravoslavac sam ili protestant ili Židov ili ateista, što mi je onda činiti?Питање је контрадикторно само себи. Не може атеиста и нео-јудаиста веровати у Духу, а православац и протестант по својој дефиницији тих појмова не могу веровати да је римокатолицизам Црква Христова (а они који то покушавају да учине упадну у неку схизофрену философију и унутрашњи немир, у когнитивну дисонанцију). Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 5, 2012 Пријави Подели Написано Јун 5, 2012 A u kojem grčkom rječniku si to našao? Evo tumačenje s mjerodavnog mjesta: "anathema, to = thing separated, so of people officially pronounced separated from the Church" [A Patristic Greek Lexicon, edited by G. W. H. Lampe, Oxford, Oxford University Press, 1961. str. 102.] Najlakše je biti tvrdoglav... Da, anatema znači odvojiti, izdvojiti. dat stranom ili na stranu. Prije se tako odvajale i izdvajale stranom prinosne žrtve na ulitbu "bogovima" kod pogana i bile zvane anatemom, htjelo se tim reći nečim posebnim, posebno dedikovanim, namjenjenim "bogovima" ili nekom od "bogova". Ta tumačenja po Wikipedijama su više manje netačna i nasmjeruju čovjeka na krivi smisao, mnogo to tamo dobro ne objašnjavaju. Poslije u kršćanstvu anatema je postala sinonimom za isključenje, ekskomunikaciju, izdvajanje, odvajanje iz zajednice vjernih sljedeći taj osnovni smisao koji je bio u "izdvajanju, odvajanju, davanju na stranu ili davanju stranom". Samo se potom tim izrazom, tom rječju nisu više označavale te životinje pripremljene k žrtvovanju već osobe isključene iz Crkve. Odlično da ste naveli taj patristički leksikon, ja sam znao za to objašnjenje i značenje ali nisam znao gdje ga tražiti na internetu pa sam tamo postavio barem tu Wikipediju iako ona više tu stvar zamagljuje nego što objašnjava a na kraju ne objasni baš puno ništa. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
utopija Написано Јун 5, 2012 Пријави Подели Написано Јун 5, 2012 +! Питање је контрадикторно само себи. Не може атеиста и нео-јудаиста веровати у Духу,... Dj 19,2 pa ih upita: "Jeste li primili Duha Svetoga kad ste povjerovali?" Oni će mu: "Ta ni čuli nismo da ima Duh Sveti." Čovjek može biti i nevjernik, a da ga naš Otac u jednom trenutku privuče k Sebi. No, htio sam nešto drugo poručiti. Na primjer: katolik sam, ali spoznam, da je pravoslavlje Crkva, a ne katoličanstvo, ali ja ipak odlučim biti katolik, jer mi je teško napustiti katoličanstvo. Ili: pravoslavac sam, ali spoznam, da je katoličanstvo Crkva, ali ne želim prihvatiti katoličanstvo, jer mi je to teško ostvariti (obitelj, prijatelji, sredina,...). Ljudski gledano, bolje je za onoga, tko nije siguran je li katoličanstvo Crkva, da prihvati pravoslavlje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 5, 2012 Пријави Подели Написано Јун 5, 2012 No, htio sam nešto drugo poručiti. Na primjer: katolik sam, ali spoznam, da je pravoslavlje Crkva, a ne katoličanstvo, ali ja ipak odlučim biti katolik, jer mi je teško napustiti katoličanstvo. Ili: pravoslavac sam, ali spoznam, da je katoličanstvo Crkva, ali ne želim prihvatiti katoličanstvo, jer mi je to teško ostvariti (obitelj, prijatelji, sredina,...). Па и раним хришћанима је било тешко прећи у хришћанство, а често их је и коштало главе па су ипак то чинили. Мислим да се одговор овде сам намеће. Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
utopija Написано Јун 5, 2012 Пријави Подели Написано Јун 5, 2012 +! Lako za odgovor. Praksa ne mora slijediti teoriju. Ipak, neki kršćani su za vrijeme progonstva pristali odreći se Krista gazeći Raspelo. Iako nije direktno vezano za temu, postavio bih jedno pitanje: - koji je smisao sv. Vjere? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 5, 2012 Пријави Подели Написано Јун 5, 2012 +! Dj 19,2 pa ih upita: "Jeste li primili Duha Svetoga kad ste povjerovali?" Oni će mu: "Ta ni čuli nismo da ima Duh Sveti." Čovjek može biti i nevjernik, a da ga naš Otac u jednom trenutku privuče k Sebi. No, htio sam nešto drugo poručiti. Na primjer: katolik sam, ali spoznam, da je pravoslavlje Crkva, a ne katoličanstvo, ali ja ipak odlučim biti katolik, jer mi je teško napustiti katoličanstvo. Ili: pravoslavac sam, ali spoznam, da je katoličanstvo Crkva, ali ne želim prihvatiti katoličanstvo, jer mi je to teško ostvariti (obitelj, prijatelji, sredina,...). Ja vidim to tako da sam katolik, u Crkvi sam ali ne mislim da su pravoslavci u nečem što se ne bi moglo nikako ni pod raznim nazvati Crkvom, daleko od toga. Za mene su Crkvom i jedno i drugo, samo razdijeljenom i zato se to zove šizma. Da nije tomu tako mi bi pravoslavce zvali ne šizmaticima već totalno otpalim od kršćanstva, apostatima. I obrnuto. Ovako smo si uzajamno šizmaticima jer kad se nešto podijeli podijeli se onda obostrano, i na ovu i na onu stranu podjednako, na polovine. Sad znači jedna polovina predbacuje drugoj, ti si ta koja se odijelila, ja sam ta koja nije, koja je ostala, kakva besmislica. Mislim da nije nikakvo čudo ako neki pravoslavac shvati da je katolička Crkva također Crkvom i nije nikakvim čudom ako katolik shvati da je pravoslavna Crkva također Crkvom, ali radi toga nije ni nužno napuštati onda tu Crkvu u kojoj jesmo jer je ustvari to ta sama i ta ista Crkva samo se zbog podjele nama čini naša našom a njima njihova njihovom. Prosto treba raditi na tome da se podjela prevaziđe jer ustvari Crkva kao Crkva i Duh Sveti se podijelit nikako ni ne može, objema stranama je ista glava Krist, podijelili su se samo ljudi, vlasti i ovlasti. Срђан Шијакињић, Дијана., Благовесник and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 5, 2012 Пријави Подели Написано Јун 5, 2012 Ipak, neki kršćani su za vrijeme progonstva pristali odreći se Krista gazeći Raspelo.Било је виша врста одрицања, па су се lapsi (одрицатељи) и називали по томе на начин на који су издали Христа: sacrificati, thurificati, libellatici, acta facientes и traditores. Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 5, 2012 Пријави Подели Написано Јун 5, 2012 koji je smisao sv. Vjere?Kako koji, pa ona je potrebna za sve ostalo u kršćanstvu. Kako će netko učestvovati u sakramentima, ako ne vjeruje? Naravno podrazumeva se da je vјera bez dela mrtva, dela su životna snaga vere (a ne kupovina spasenja). Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
utopija Написано Јун 5, 2012 Пријави Подели Написано Јун 5, 2012 +! Meni je nevažno kako se ljudskim riječima nekoga naziva, nego je dobro, da sve što neki čovjek radi, da radi iz uvjerenja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
utopija Написано Јун 5, 2012 Пријави Подели Написано Јун 5, 2012 +! Kako koji, pa ona je potrebna za sve ostalo u kršćanstvu. Dobro: - koji je smisao kršćanstva? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 5, 2012 Пријави Подели Написано Јун 5, 2012 - koji je smisao kršćanstva?Бог је постао Човек, да би човек постао бог. Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 5, 2012 Пријави Подели Написано Јун 5, 2012 Бог је постао Човек, да би човек постао бог. No, ja bih radije to rekao Bog je postao Sinom čovječijim da bi čovjek postao Sinom Božijim a mi svi kroz njega djeca Božija i braća i sestre u Kristu. Može i to što si napisao ali onda uz kilometarsko objašnjenje. Inače mi je ta stvar s tim oboženjem i sličnim misticizmom na samoj granici jeresi, sasvim bespotrebno je pretjerana i ne smatram je najvećim dostignućem istočnog hrišćanstva. Najveće domete istočnog hrišćanstva ja vidim u drugim stvarima, ne u tom. Nikakve ekstreme ja ne priznajem, pogotovu ne takve proizašle iz kasnoantičkih platonističkih koketiranja s kršćanskim gnostičkim misticizmom. Sasvim nebitne su za spasenje duša velikog broja, mase mirjana pa taman i kad bi sve bile ok i u redu. Mirjane ne spašava nikakav misticiziam već normalan redovan liturgijski život u Hristu i po Hristu a u Crkvi. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
utopija Написано Јун 5, 2012 Пријави Подели Написано Јун 5, 2012 +! Iv 17,23 ... Ja u njima i Ti u Meni, da tako budu savršeno jedno da svijet upozna da si Me Ti poslao i ljubio njih kao što si Mene ljubio. Ukoliko je samo pravoslavlje Crkva, onda se molimo, da napokon pravoslavni budu savršeno jedno. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 5, 2012 Пријави Подели Написано Јун 5, 2012 Ukoliko je samo pravoslavlje Crkva, onda se molimo, da napokon pravoslavni budu savršeno jedno.Па то и значи сама реч при-чешће, заједничарење, комунија, коинонија итд. без обзира који је језик у питању. Православни се преко Тела и Крви Христове сједињују у Христу, међутим на литургији се моле за све, током једне јектеније постоји прозба: за сједињење свих Господу се помолимо. Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
utopija Написано Јун 5, 2012 Пријави Подели Написано Јун 5, 2012 +! Smisao sv. Vjere jest, da izađemo iz 'Egipta i faraonskog sustava'. Što se tiče jedinstva pravoslavnih: - kada će biti savršeno jedno kako bi svijet upoznao, da je naš Otac poslao Krista? - Kada će biti sveopći sabor, tj. je li uopće potreban? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука