Jump to content

"У потрази за Адамом" - National Geografic

Препоручена порука

A DNK ce vam svima pokazati, verujem uskoro, da je nemoguca evolucija. Strpite se samo jos koju godinu

Oni koji manipulišu naukom i informacijama znaju,da je Onaj ko je pisao biološku bibliju,

zaključao DNK za evoluciju,a otključao za deevoluciju,tj. mutaciju.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 232
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Питање је шта подразумевамо под ,,самим почетком''. Има (за сада) два почетка - први и секундарни.

Први почетак је првобитно стварање, а други почетак је стање након ,,пада''. Морамо узети у обзир библијски навод о конкретној промени стања између којих стоји ,,пад'

Моје је мишљење да не постоји препадна историја. "Рај" из кога су људи "изгнани" јесте Божија воља о човеку и свету коју људи нису досегли. Са самим добијањем свог бића човек је пао, каже свети Максим Исповедник. Досезање "раја", тако, није враћање на почетак, већ покрет ка крају, ка циљу.

Подели на овим сајтовима

A DNK ce vam svima pokazati, verujem uskoro, da je nemoguca evolucija. Strpite se samo jos koju godinu

TI si zapao u problem koji se zove: http://www.skeptical...-denialism.html

Kao i mnogi na ovom forumu. :)

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Моје је мишљење да не постоји препадна историја. "Рај" из кога су људи "изгнани" јесте Божија воља о човеку и свету коју људи нису досегли. Са самим добијањем свог бића човек је пао, каже свети Максим Исповедник. Досезање "раја", тако, није враћање на почетак, већ покрет ка крају, ка циљу.

Није пао Адам,већ безгрешно почео да греши,са обзиром да су по природи својој,

чула почела да се окрећу свету,творевини да би је окусила,пробала,испитала.

А сва чула су требала да дају логистику природној вољи Адамовој.Целомудреност.

Да сачека Мудрост божију када ће пробати плод добра и зла,тј.крстити се.

Јер у крштењу се човек окреће Истоку,познајући Истину Истока,и заблуду Запада(небиће,смрт,грех,тј. ЕНТРОПИЈУ)

Али Адам је одлучио пре времена,и пројавио гномичку вољу.

И од тада сви патимо.

А то се види и по форуму.Неки се слажемо,а неки се не слажемо.

Подели на овим сајтовима

Моја ти је искрена препорука да се манеш тих глупости.

Божанске енергије су нестворене.А пребивају у створеном.

И држе свет у постојању.Оне су изван сваке физике.

А пребивају у физици овог света.

Оне су парадоксалне,изван закона било које замисливе физике.

Ствар је искуства.Искуство вере види Бога упркос завеси физике,

А искуство неверовања не види Бога присуством завесе физике.

А искуство је со живота.

То је као кад гледате слику "Гозба код Левија" Веронезеа.

Ту се исмејавају Апостоли,а Христос је чудак који је ту залутао.

Ово је искуство верујућег.

А кардинали и бискупи су у томе видели УЗВИШЕНОСТ.

Не кажем да Бог не постоји и да се искуствено не може доживети. Кажем да је трагање за доказом о постојању Бога глупост и да кад - тад одведе у секташтво. То је радио Мирољуб Петровић на једном нивоу, то ради Спасоје Влајић и други квази научници на другом нивоу. А то о чему си ти малопре причао је много ближе будизму/шаманизму него хришћанству. Поред тога што је утрпавање "науке" тамо где јој апсолутно није место.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Оно што је важно за однос науке и вере, то је да целокупна наука у свему доноси тврдње које нису у сукобу са теологијом. Једино је неопходно да теологија - као што наглашава Зизјулас - заузме исправан став.

Ја се извињавам, али ово је тако уопштен (да не кажем нешто грубље) став митрополита Јована да је беспотребно у овом правцу размишљати. Једино што би се корисно из овога могло извући јесте да богословље не треба да заузима непотребна непријатељска становиштва спрам науке, а ако узмемо савремену теологију онда је владика пергамски измислио рупу на саксији.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

То су дискутабилне ствари. Не може се позивањем на једну мисао завршити прича.

Свакако, разлог стварања је досезање ,,циља''. Међутим, није неопходно изједначити садашње стање са првобитним (стањем у Првој глави Постања) зарад одржања ,,непостојања коначног квалитета, - тј. циља''.

Дакле, када кажемо да је првобитно стање било ,,боље'' од садашњег стања - тј. без актуелизоване смрти, и зла -, то се не мисли да је првобитно стање једнако коначном стању које очекујемо. Реч је о ,,начину кретања'', које се разликује (раздваја) на пре и после ,,пада'' и које има конкретан циљ, а то је сједињење целе твари возглављене Христом у вечну заједницу и вечни живот Свете Тројице.

Разлика између првобитног ,,кретања'' од оног које се одвија после пада, дефинише се као промашај циља који смо поменули. Тај промашај резултовао је радикалном променом ,,кретања'', у тој мери да је настало ново, трагично, у актуелизованој смрти и злу ,,кретање''.

Тешко је објаснити те ствари без уплитања у модерну космологију и квантну механику, у смислу простих објашњења која можемо логички да појмимо. У питању су ,,могућности'' које пружају специфична тумачења, а све се то ипак заснива на веровању (због ограничења егзактности).

Нама је битно да наука нема никакав сукоб са теологијом. Телевизија која је објавила снимак о ,,научном Адаму'', објавила је и документарац са Стивеном Хокингом о томе како Творац научно не постоји.

Зато кажем, битно је да теологија искорачи напред. У томе се огледа све то о чему говорим.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Не кажем да Бог не постоји и да се искуствено не може доживети. Кажем да је трагање за доказом о постојању Бога глупост и да кад - тад одведе у секташтво. То је радио Мирољуб Петровић на једном нивоу, то ради Спасоје Влајић и други квази научници на другом нивоу. А то о чему си ти малопре причао је много ближе будизму/шаманизму него хришћанству. Поред тога што је утрпавање "науке" тамо где јој апсолутно није место.

Od kad je sveti Teofan zatvornik budista,ili Sveti Grigorije Palama,koji kaže,

da će u budućem veku Tvorevina zadobiti blagodat nestvorenosti!

Potpuno je glupo da mi daješ DIJAGNOZU.

Jer na dijagnozu se može odgovoriti DIJAGOZOM.

I onda imamo 2 dijagnostičara,2 pacijenta,2 terapeuta.

A svrha je DIJALOG.Da svako nauči da drugi ima ono što on sam nema.

Подели на овим сајтовима

Od kad je sveti Teofan zatvornik budista,ili Sveti Grigorije Palama,koji kaže,

da će u budućem veku Tvorevina zadobiti blagodat nestvorenosti!

Potpuno je glupo da mi daješ DIJAGNOZU.

Jer na dijagnozu se može odgovoriti DIJAGOZOM.

I onda imamo 2 dijagnostičara,2 pacijenta,2 terapeuta.

A svrha je DIJALOG.Da svako nauči da drugi ima ono što on sam nema.

Ајд сад да не идем да вадим цитате, мислим да се сећаш шта си причао, причао си прво о Господу и Мајци Божијој претварајући их и молитве који иду према њима у таласе, са све словима која им бивају прилепљена. Након тога си причао о пољу које се налази око свакога од нас (дакле, аура), а опет све време алудирајући на то да наша тела резонују на одређеној фреквенцији. Исправи ме ако сам шта погрешно интерпретирао. Дакле, да не буде забуне, мислио сам на ове изјаве, и у њима апсолутно препознајем несрећног Спасоја Влајића и њему сличне. Крајњи резултат тога је верски синкретизам. Свакако на штету Православља.

Сумњам да се било који светац бавио стварима на такав начин. Опет, исправи ме ако грешим, али су они искључиво говорили о личностима, не сводећи ни Бога ни Мајку Божију, ни Духа, ни Свете, ни молитву на безличне енергије или таласе који пулсирају на одређеној фреквенцији.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ајд сад да не идем да вадим цитате, мислим да се сећаш шта си причао, причао си прво о Господу и Мајци Божијој претварајући их и молитве који иду према њима у таласе, са све словима која им бивају прилепљена. Након тога си причао о пољу које се налази око свакога од нас (дакле, аура), а опет све време алудирајући на то да наша тела резонују на одређеној фреквенцији. Исправи ме ако сам шта погрешно интерпретирао. Дакле, да не буде забуне, мислио сам на ове изјаве, и у њима апсолутно препознајем несрећног Спасоја Влајића и њему сличне. Крајњи резултат тога је верски синкретизам. Свакако на штету Православља.

Сумњам да се било који светац бавио стварима на такав начин. Опет, исправи ме ако грешим, али су они искључиво говорили о личностима, не сводећи ни Бога ни Мајку Божију, ни Духа, ни Свете, ни молитву на безличне енергије или таласе који пулсирају на одређеној фреквенцији.

A да ли си чуо за симболику речи,прилагођене модерном урбаном језику.

Па ја сам рекао да су неки лампаши,ниси ваљда буквално схватио!

Ја се трудим да будем духовит,а испадох,Босанац,буквалиста.

Не мислиш стварно да сам блесав и да речима дајем буквално значење.

То је речник модерне физике који покушавам да охристовим(како ово ГОРДО звучи).

Па наравно да Бог не "функционише" по принципу квантне физике.

Ја не покушавам да будем мистагог,јер то искуство немам.

Ја сричем о Тајинству речником нашег века.

Подели на овим сајтовима

A да ли си чуо за симболику речи,прилагођене модерном урбаном језику.

Па ја сам рекао да су неки лампаши,ниси ваљда буквално схватио!

Ја се трудим да будем духовит,а испадох,Босанац,буквалиста.

Не мислиш стварно да сам блесав и да речима дајем буквално значење.

То је речник модерне физике који покушавам да охристовим(како ово ГОРДО звучи).

Па наравно да Бог не "функционише" по принципу квантне физике.

Ја не покушавам да будем мистагог,јер то искуство немам.

Ја сричем о Тајинству речником нашег века.

Уколико сам погрешно схватио твоје речи, заиста се најискреније извињавам, нисам знао да причаш алегоријски.

Подели на овим сајтовима

ОК, ја ипак мислим да су библијски Адам и Ева корпоративне личности, а не индивидуе (ха Адам и Адам представљају оно што су стзари Грци називали односом Једног и Мноштва). Дакле, немој мене да критикујеш. Филм је тај који говори да су се наука и Библија проближиле (послушај на крају). Твоја критика треба да иде њима, а не мени.

Kako onda tumačiš kapadokijske oce i njihovu tvrdnju da je jedna ličnost (Adam) uzrok čovečanstva (ljudske prirode), ljudi? Mora li taj prvi biti jedan konkretan čovek ili ne mora?

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Марио можда не уме пажљиво да се изрази. Међутим, ако разаберемо шта говори, знајући научне термине, можемо избећи проблематична схватања.

Али ипак је одговорност у томе да се ни не упуштамо у дискусију без пажљивог аргументовања. Може бити да таквом непажњом некога саблазнимо - чак и учену браћу.

Квантна механика је врхунац наших научних сазнања. Проблем је у томе што се природа на том ступњу показује сувише тешком за разумевање, када чак и стручњаци у тој области имају ,,психичке тешкоће'' (морам да поменем да су неки од њих извршили самоубиство).

Како и не би било тешко разумети квантну механику када се ту долази до питања о ,,безвременим и беспросторним ентитетима''. Шта то може бити? Наука тешко да може дати објашњење, док теологија има пред собом конкретна питања као савремене изазове.

Наравно да прети опасност да неко покуша ,,доказивати'' питања о Богу. Међутим, ако теологија смогне снаге, може превазићи та питања на исправан начин.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...