Jump to content

Zašto se pravoslavlje u posljednjih hiljadu godina nije više proširilo?

Препоручена порука

Други фактор је да то није у души светих православних народа. То су могли само зли западњаци. greengrin

Ne znam za dusu, ali moja teorija je da je rakija/vodka/uzo igrao presudnu ulogu.

Ko ce da se cima da osvoja svet, posle par ljutih :)

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Nije tačno. Sve zemlje "novog sveta" gde danas dominira Rimokatolička Crkva su bivše kolonije rimokatoličkih kolonijalnih sila Španije, Francuske i Portugalije. Nije mi poznat ni jedan izuzetak.

Katolička Crkva ne "dominira" nigdje.

A broj katolika u Indiji i Kini je danas veći nego, na primjer, u Francuskoj i Njemačkoj.

U Nigeriji također.

A u svim ovim zemljama su katolici bili, a i danas su, izloženi progonima...

Подели на овим сајтовима

Ne znam što hoće da kažu "rimokatolici", ali ja želim dobiti objašnjenje ne zašto su to pravoslavni radili "lošije", nego zašto su to vrlo malo radili.

Jevanjdelje se najbolje ispoveda svojim zivotom.Mi smo zbog vere stradali i jos uvek stradamo ali smo ostali verni Bogu i Crkvi i tako ce i ostati.Crkva ima svoje misionare i verujem da ces i ti jednog dana postati pravoslavac.

Подели на овим сајтовима

Има везе. Све земље изван Европе гдје је Римокатолицизам доминантан, биле су под колонијалном влашћу. Средња и Јужна Америка, те Филипини, колонизоване од Шпаније и Португала. Неке Афричке земље, колонизоване од Француске.

Prvi dio sam već komentirao. Zadnja rečenica nije točna, najviše katolika u Africi ima u zemljama koje su bile pod vlašću Engleske (Nigerija, Kenija, Tanzanija...), a mnoge bivše francuske afričke kolonije su u velikoj mjeri muslimanske.

Зашто се православље није проширилио. Па зато што је постало уско везано за државу, и то је донијело само проблеме, јер је тиме било инструментализовано. И једини начин да прошириш вјеру када си инструментализован од државе је да наметнеш другима, док њихову истребиш или их протјераш.

Evo napokon prvog objašnjenja na ovoj temi.

A sad mene zanima zašto je bilo instrumentalizirano od države (misliš od više država?). Kako to objašnjavaš?

а да се православље ширило неком мјером задњих хиљаду година, и да су појединци или групе људи примали православље по читавом свијету, то је истина.

Jest.

Подели на овим сајтовима

Има везе. Све земље изван Европе гдје је Римокатолицизам доминантан, биле су под колонијалном влашћу. Средња и Јужна Америка, те Филипини, колонизоване од Шпаније и Португала. Неке Афричке земље, колонизоване од Француске.

Prvi dio sam već komentirao. Zadnja rečenica nije točna, najviše katolika u Africi ima u zemljama koje su bile pod vlašću Engleske (Nigerija, Kenija, Tanzanija...), a mnoge bivše francuske afričke kolonije su u velikoj mjeri muslimanske.

Зашто се православље није проширилио. Па зато што је постало уско везано за државу, и то је донијело само проблеме, јер је тиме било инструментализовано. И једини начин да прошириш вјеру када си инструментализован од државе је да наметнеш другима, док њихову истребиш или их протјераш.

Evo napokon prvog objašnjenja na ovoj temi.

A sad mene zanima zašto je bilo instrumentalizirano od države (misliš od više država?). Kako to objašnjavaš?

а да се православље ширило неком мјером задњих хиљаду година, и да су појединци или групе људи примали православље по читавом свијету, то је истина.

Jest.

Подели на овим сајтовима

I mi smo odgovorili, a Justinijam mi u zadnje vreme mnogo "protestantizuje"...

Кад не знаш објаснити друго мишљење, или кад ти се не свиђа, само га етикетирај протестантом. Врло ефикасно, и досад зилион пута проваљено.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Katolička Crkva ne "dominira" nigdje.

A broj katolika u Indiji i Kini je danas veći nego, na primjer, u Francuskoj i Njemačkoj.

U Nigeriji također.

A u svim ovim zemljama su katolici bili, a i danas su, izloženi progonima...

U Kini su katolici bili izlozeni progonu zbog zlocina i nasilnog pokrstavanja stanovstva .Kinezi jako postuju svoju tradiciju sa jedne strane ali su jako su tolerantni prema drugim religijama sa druge .Tesko mi i je da zamislim koliko su katolici morali da zabrljaju kad su uspeli Kineze da dignu protiv sebe .Danas nisu izlozeni progonu u Kini , za Indiju i Nigeriju ne znam .U proncipu Kineze ne interesuje u sta verujes sve ih ne ugrozavas kao oni muslimani onomad pa su im vlasti srusile dzamiju i obajsnile da Kina nema nameru da ih pusti da se igraju dzihada

Подели на овим сајтовима

Мислим да ти је одговорено. географска условљеност. Ширило се тамо где је могло. Русија је све до Далеког истока проширила Православље, кренуло се доста и по Кини са мисионарењем, али је револуција то спречила. Доста се на том плану ради у Јапану. Има доста нових верника по САД и Јужној Америци и Африци.

Али је проблем био у томе што су скоро све православне Цркве, поред огромних проблема у својим државама, биле у земљама које су биле углавном копнене силе, па се нису претерано шириле. А свака се религија ширила са ширењем државе, тако да и то има много везе. И није то само у православним земљама. Да се католичанство или протестантизам нису налазиле у колонијалним земљама, не би се ни оне прошириле по целом свету.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Opća napomena:

Većina priča o Katoličkoj Crkvi a ne o Pravoslavnoj Crkvi

Pa ako je naslov 'Zašto se pravoslavlje u poslednjih hiljadu godina nije više proširilo?', logično je pitanje u odnosu na šta se nije više proširilo?

i većina priča o širenju država a ne Crkve

Ne znam kako je bilo kakva vera mogla da se proširi bez fizičkog kontakta misionara sa novim predelima. Ono, nije bilo TV-a, interneta i novina, morali su prvi misionari valjda fizički da stupe na tlo novih teritorija, a to ne bi bilo moguće da ih do tamo nisu doneli brodovi neke od evropskih pomorskih sila; a to jeste u suštini neraskidivo sa širenjem država.

Подели на овим сајтовима

U Kini su katolici bili izlozeni progonu zbog zlocina i nasilnog pokrstavanja stanovstva .Kinezi jako postuju svoju tradiciju sa jedne strane ali su jako su tolerantni prema drugim religijama sa druge .Tesko mi i je da zamislim koliko su katolici morali da zabrljaju kad su uspeli Kineze da dignu protiv sebe .Danas nisu izlozeni progonu u Kini , za Indiju i Nigeriju ne znam .U proncipu Kineze ne interesuje u sta verujes sve ih ne ugrozavas kao oni muslimani onomad pa su im vlasti srusile dzamiju i obajsnile da Kina nema nameru da ih pusti da se igraju dzihada

A čovječe Božji, gdje Ti živiš?! 0231_newspaper

Kina nikad nije bila kolonija, kakvo "nasilno pokrštavanje stanovništva"? Tko je to "nasilno pokrštavao stanovništvo? Kineski carevi? Kineski komunistički vođe? Svašta!

Nisu katolici "digli Kineze protiv sebe", jer katolici u Kini su također Kinezi.

A katolici su izloženi brutalnom progonu u Kini od 1947. otkad su komunisti zavladali cijelom Kinom. Svako malo netko od svećenstva ili istaknutih vjernika "nestane", pa se poslije jednu do dvije godine ustanovi da je nestao zauvijek ili su u međuvremenu u zatvoru "ubili Boga u njemu".

Подели на овим сајтовима

Мислим да ти је одговорено. географска условљеност.

Odgovor ne stoji.

Ako su, na primjer, poljski svećenici mogli ići u Afriku u misije iz Poljske koja je bila pod ruskom vlašću, onda su to mogli i ruski...

А свака се религија ширила са ширењем државе.

Krivo. Da se hrišćanstvo tako širilo - ne bi ga uopće bilo.

A širilo se i tamo gdje je bilo progonjeno, usprkos progonu.

Подели на овим сајтовима

nije se širilo zato što su pravoslavci uglavnom sami sebi dovoljni, zavučeni u ljušturu od države i alkohola a katolici su sušta suprotnost- megalomanijaci... iz tog razloga se oni više ne šire i zato sinkretističke sekte koje te prigrle i kažu-nek si ti s nama, nema veze u šta veruješ- cvetaju diljem hrišćanskog sveta kao vo vremja ono

p.s. trganje situacije u Nigeriji iz konteksta je loš primer argumentacije g.Ivane Zeliću

p.s. 2 u ovakvim diskusijama se uvek setim reči jednog (znači ne dvojice) pametnog čoveka

Pravoslavlju nije dato da vlada već da strada jer... sila se moja u nemoći poznaje

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...