Jump to content

Zašto se pravoslavlje u posljednjih hiljadu godina nije više proširilo?

Препоручена порука

Pravoslavlje je uglavnom prošireno među onim narodima gdje je bilo i prije hiljadu godina.

Kako vi objašnjavate da se nije više širilo?

Treba li to smatrati normalnim? Ako treba - zašto?

Ako to nije normalno, tko je tomu (najviše) kriv ili tko je za to (najviše) odgovoran?

Hoće li u doglednoj budućnosti biti drugačije? Zašto?

Eto, niz pitanja. Zanima me što mislite o ovome.

Подели на овим сајтовима

Ne znam dal je istina da se nije sirilo, ali zasto se nije sirilo kao islam ili katolicanstvo je jasno.

Pravoslavni narodi nisu ucestvovali i kolonizacijama.

Ako je pitanje zasto nisu, to vec ne bih znao.

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Ne znam dal je istina da se nije sirilo, ali zasto se nije sirilo kao islam ili katolicanstvo je jasno.

Па једино су Руси могли макар у теорији. Остали народи су били под Турцима.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Па једино су Руси могли макар у теорији. Остали народи су били под Турцима.

Da, to sigurno velikim delom, ali verovatno tu ima jos nekih faktora. Nisam istoricar, pa ne bih da se upustam u spekulacje.

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Da, to sigurno velikim delom, ali verovatno tu ima jos nekih faktora. Nisam istoricar, pa ne bih da se upustam u spekulacje.

Други фактор је да то није у души светих православних народа. То су могли само зли западњаци. greengrin

Подели на овим сајтовима

Ne znam dal je istina da se nije sirilo

Rekao sam da se "uglavnom" nalazi među istim narodima kao prije hiljadu godina. Dakle, ne da se uopće nije širilo, nego vrlo malo u odnosu na ukupan broj pravoslavnih u svijetu.

ali zasto se nije sirilo kao islam ili katolicanstvo je jasno.

Nema to veze.

Katolička Crkva se širila svugdje, u mnogim zemljama Azije koje nisu bile pod kolonijalnom vlašću.

A i vodeća kolonijalna sila, Engleska, je bila izrazito antikatolički orijentirana.

Baš to me zanima: zašto.

Подели на овим сајтовима

Rimokatolici hoce da kazu da su oni bolje propovedali veru za razliku od nas a zapravo su prosirili jeres i stvorili niz sekti svojom papskom hegemonijom.I kroz istoriju su gledali samo da pounijate pravoslavne i stave ih pod papsku sapu,sto im je krajnji cilj da pod papom budu svi Hriscani ali malo morgen.

Подели на овим сајтовима

Nema to veze.

Katolička Crkva se širila svugdje, u mnogim zemljama Azije koje nisu bile pod kolonijalnom vlašću.

A i vodeća kolonijalna sila, Engleska, je bila izrazito antikatolički orijentirana.

Има везе. Све земље изван Европе гдје је Римокатолицизам доминантан, биле су под колонијалном влашћу. Средња и Јужна Америка, те Филипини, колонизоване од Шпаније и Португала. Неке Афричке земље, колонизоване од Француске.

Са протестантизмом је другачије, све земље које су биле под колонијалном влашћу доминантно протестантских земаља, нису постале доминантно протестантске.

Зашто се православље није проширилио. Па зато што је постало уско везано за државу, и то је донијело само проблеме, јер је тиме било инструментализовано. И једини начин да прошириш вјеру када си инструментализован од државе је да наметнеш другима, док њихову истребиш или их протјераш. Хвала Богу па то није било са православљем, а да се православље ширило неком мјером задњих хиљаду година, и да су појединци или групе људи примали православље по читавом свијету, то је истина.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Други фактор је да то није у души светих православних народа. То су могли само зли западњаци. greengrin

"И рече им: идите у сав свет и објавите еванђеље сваком створењу." (Evanđelje po Marku 16,15)

Ovo je zapovijed Božja!

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Katoličke zemlje - pre svega Španija, Francuska i Portugalija - su imale razvijene mornarice, među najjačima u istoriji. Nisu bili pod tuđom dominacijom, imali su ljudske i organizacione resurse i mogli su da se šire svuda po planeti.

Подели на овим сајтовима

Rimokatolici hoce da kazu da su oni bolje propovedali veru za razliku od nas a zapravo su prosirili jeres

Ne znam što hoće da kažu "rimokatolici", ali ja želim dobiti objašnjenje ne zašto su to pravoslavni radili "lošije", nego zašto su to vrlo malo radili.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...