Zayron Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 И уз то тај парох читао молитве или вршио некакво богослужбено молитвословље као у оном нашем манастиру, којег нигде нема у типику? (ово стално случајно или намерно превиђаш!???!) Ја сам први против таквог накарадног синкретизма. То није ни морао, ако погледаш праве католичке Пашије ОРИГИНАЛ нигдје тамо не увидиш ни свештенике а ни то да се они из чега моле. То су онда погријешили али ја сам мислио да спада то у ваш начин одигравања пашија, откуд да ја знам шта је дозвољено а шта није и шта се све практикује или не практикује код ваших Пашија, код нас се то зна. Још су тамо рекли да за то што раде имају дозволу Јерусалима, тако сам и мислио да онда све раде тачно како треба по тим вашим правилима. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 Ево опет...да најуре сваког ко би хтио приказати некакве српске хришћанске и православне обичаје у Чешкој а да се уз то врши молитвословље или богослужење дотичне Цркве! Апсолутно сам за...најуривање таквих ствари. Какве Цркве, мислиш српске. Па нама не би сметало ни то ако је то у складу с вашим канонима, откуд би ми знали шта је код вас у реду а шта није. Ми бисмо одгледали све и мимолитургијски дио и тај литургијски, једино што на том литургијском не бисмо учествовали а ни пљескали јер је то литургија. Евентуално бисмо запљескали кад би тај ваш КУД одиграо неко коло у мимолитургијском дијелу и то је све. А не бисмо јурили ни најуривали никога, нама је долазио и Далај Лама с оним својим монасима тибетанским скоро сваке године кад је предсједник Хавел био жив јер су били пријатељима, цртали нешто по пијеску, дували у те своје трубе и чудно пјевали али нисмо ни њих најурили. Па кад нисмо ни њих најурили што би тек вас потом Словене и хришћане. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 Какве Цркве, мислиш српске. Па нама не би сметало ни то ако је то у складу с вашим канонима, откуд би ми знали шта је код вас у реду а шта није. Ми бисмо одгледали све и мимолитургијски дио и тај литургијски, једино што на том литургијском небисмо учествовали а ни пљескали јер је то литургија. Евентуално бисмо зашљескали кад би КУД одиграо неко коло у мимолитургијском дијелу и то је све. А не бисмо јурили ни најуривали никога, нама је долазио и Далај лама с оним својим монасима тибетанским, цртали нешто по пијеску, дували у те своје трубе и чудно пјевали али нисмо ни њих најурили. Па кад нисмо ни њих што би тек вас Словене и хришћане. Не, него Чешке, или Католичке, или на коју си већ мислио где тај КУД гостује. Управо од почетка су и ишле наше примедбе за тај манастир због синкретизма богослужења и представе, док ти све време браниш саму представу (ја сам у ранијим постовима и нагласио да нисам против саме представе одвојене од било каквог богослужења). "откуд би ми знали шта је код вас у реду а шта није." Па зато смо и дигли глас да кажемо да тако нешто КОД НАС није у реду. Надам се да смо се разумели. Свако добро од Бога. "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 Не, него Чешке, или Католичке, или на коју си већ мислио где тај КУД гостује. Управо од почетка су и ишле наше примедбе за тај манастир због синкретизма богослужења и представе, док ти све време браниш саму представу (ја сам у ранијим постовима и нагласио да нисам против саме представе одвојене од било каквог богослужења). "откуд би ми знали шта је код вас у реду а шта није." Па зато смо и дигли глас да кажемо да тако нешто КОД НАС није у реду. Надам се да смо се разумели. Свако добро од Бога. Ја кад видим на видеу вашег јеромонаха како каже да је то ОК, онда му вјерујем на ријеч да је ОК. И шта би се ми мјешали у ваше обичаје или недај Боже литургију. Kад бисте дошли као гости могли бисте показати све што хоћете и нико не би отишао за арцибискупом прашким да му се жали и хистерише како су неки Срби у дворишту католичке Цркве приказивали некакве своје некатоличке обичаје а потом одржали своју "паралитургију". Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 (измењено) Ја кад видим на видеу вашег јеромонаха како каже да је то ОК, онда му вјерујем на ријеч да је ОК. И шта би се ми мјешали у ваше обичаје или недај Боже литургију. Kад бисте дошли као гости могли бисте показати све што хоћете и нико не би отишао за арцибискупом прашким да му се жали и хистерише како су неки Срби у дворишту католичке Цркве приказивали некакве своје некатоличке обичаје а потом одржали своју "паралитургију". Ето, опет ме ниси укачио, случајно надам се. Дакле, дођемо ми тамо као гости, прикажемо своје обичаје, а један од прашких фратара у све то укључи и некакво своје богослужење или молитвословље. Јел` би први арцибискуп прашки рекао да је то у реду јер ето-тај фратар је то урадио, па је самим тим "у реду"? Измењено Мај 1, 2012 од Јане "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 Ето, опет ме ниси укачио, случајно надам се. Дакле, дођемо ми тамо као гости, прикажемо своје обичаје, а један од прашких фратара у све то укључи и некакво своје богослужење или молитвословље. Јел` би арцибискуп прашки рекао да је то у реду јер ето-тај фратар је то урадио, па је самим тим "у реду"? То се не би ни десило. Ни у Прагу ни нигдје другдје. А ни код вас никакав фратар у Стублама није присуствовао ни водио Пашије ни литургију, једини који су тамо били су српски православни монаси, тако нас не завлачите тамо гдје нас није ни било. А шта су они мјешали или не мјешали или помјешати могли, то није наш проблем. Ако они не знају како се организују православне Пашије ми потом то знамо још мање. Ми имамо своје католичке Пашије и знамо како их организоват, ко не зна може доћи и научити се од нас како се то ради исправно. Ми не мјешамо литургију с мимолитургијским секуларним или фолклорним садржајима. Код нас је само Литургија Литургијом а све остало су МИМОлитургијска догађања. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 То се не би ни десило. Ни у Прагу ни нигдје другдје. А ни код вас никакав фратар у Стублама није присуствовао ни водио Пашије ни литургију, једини који су тамо били су српски православни монаси, тако нас не завлачите тамо гдје нас није ни било. А шта су они мјешали или не мјешали или помјешати могли, то није наш проблем. Ако они не знају како се организују православне Пашије ми потом то знамо још мање. Ми имамо своје Пашије и знамо како их организоват, ко не зна може доћи и научити се од нас како се то ради исправно. Ми не мјешамо литургију с мимолитургијским секуларним или фолклорним садржајима. Код нас је само Литургија Литургијом а све остало су МИМОлитургијска догађања. Јосипе ово је паралела-овамо представа и монах са богослужењем-замисли тамо код вас обрнуто. Нисам рекао да је овде био фратар него да замислиш исту ситуацију код вас. Ти си рекао да је такво нешто немогуће код вас. Па требало би бити немогуће и код нас-зато смо се побунили. "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 Јосипе ово је паралела-овамо представа и монах са богослужењем-замисли тамо код вас обрнуто. Нисам рекао да је овде био фратар него да замислиш исту ситуацију код вас. Ти си рекао да је такво нешто немогуће код вас. Па требало би бити немогуће и код нас-зато смо се побунили. Никакве ја паралеле ту не видим. Тамо у Стублама се никакав фратар није мјешао у вашу литургију. Били су само монаси СПЦ који су организовали православне Пашије, исте такве какве се одигравају и у Дамаску у Грчкој Православној Цркви. Ко се тамо од наших свештеника мјешао у њихов посао? А ни у том Прагу се ни један наш свештеник не би мјешао у вашу литургију ани у мимолитургију. Ако се ко у Сртублама умјешао, умјешали се српски монаси у своју сопствену и литургију и мимолитургијско збивање, те православне Пашије, нико други са странеим се ниоткуд није мјешао. То што тврдиш није никаква паралела већ нетачна, нелогична и неистинита конструкција. да се њима ко мјешао у посао у Стублама. Они држали православну литургију потом православне Пашије исте такве какве се одигравају у Дамаску у Грчкој Православној Цркви (редослијед није сад битан, била Литургија прво па потом Пашије или обрнуто) а НИКО жив им се у то није мјешао, поготову не неко из католичке Цркве, немојте сад да измишљате чега није било. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 Шта сте имали тамо у Стублама помјешано? Православну литургију са православним Пашијама какве се одржавају у православном граду Дамаску у Грчкој Православној Цркви. То је све што сте тамо имали помјешано а нисте у стању били погледат културу, фолклор, хришћанске обичаје дамашћанских православних хришћана бар једном за 20 или 50 или 100 година, ко зна кад ћете их поново моћи видјети. Толико мало љубави имате к својој православној браћи у Дамаску и Грчкој Православној Цркви у Дамаску, тој истој из које је потекао и Св. Јован Дамаскин да нисте у стању погледат ни једанпут у животу у тим Стублама како то они славе Велики Петак. Чак се хвалите тиме како сте их најурили, те који су вам нешто од њихових обичаја приказати хтјели. Ја мислим да неки од вас имају помјешано много тога више него само оно на шта се ту стално жалите. Crucifixion re-enactment in Damascus, Syria Re-enactment of the Crucifixion is not restricted to the Philipines only. This short movie shows how a young boy is tightened to a cross at the Greek-orthodox cathedral in Damascus, Syria at Good Friday 2009. (The dramatic music is what was played) Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 Литија и дотична благосиљања имају одређене богослужбене радње, ове представе НЕ! А пошто су уклоњене и слике и видео где се могао видети монах (или монаси, не сећам се) у одређеним вршењима некаквих молитвословља или чега већ-они знају(изгледа се прочуло до званичних инстанци-читај до владике ) мислим да је време и да завршимо са овим, ми смо своје постигли... Гледао сам видео и никаквих тамо молитвословља није било. Прво је било објашњење да је то таква и таква представа која се одржава у Јерусалима на сваки Велики Петак, потом кратки говор о Јерусалиму, Великом Петку и Торинској Плаштаници и то је све што се тамо споменуло. Значи ако немате неко други доказ та оптужба да је тамо вођено неко молитословље заједно или синхроно са представом или у току те представе је заиста НЕОСНОВАНА. Ја тамо нисам чуо ни један Амин а камо ли неку молитву а нисам ни видио ни једног човјека да се тамо прекрстио. Значи и то буде највјероватније ваша даља неутемељена оптужба или фабулација. Изнесите неки доказ да су ти монаси тамо читали икакве молитве, на видеу тога тамо нигдје није било. Значи урадили су то тачно како се то ради исправно и нису мјешали представу, хришћански мимолитургијски догађај са Светом Литургијом. А прије почетка представе су довољно јасно и разумљиво упозорили све присутне да се ради о ПРЕДСТАВИ а не о литургији. Све остало је само ваш конструкт и домишљај. Иначе се у колоквијалном, свакодневном говору томе једноставније каже ЛАЖ. Томе што ви сад радите. А с том ЛАЖИ сте најурили и те монахе. Значи то да сте на њих рекли криво свједочанство. Оклеветали сте их. А то је гријех. Још на јеромонахе па тим и већи. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 Видео снимак немам, ако може линк. Слике су побрисане са сајта, даље нећу тврдити јер не видим оно што сам раније видео да бих могао бранити свој став. Ако није било никаквог молитвословља, ја се јавно извињавам. Ипак, остајем при тврдњи да то није ни у традицији ни у менталитету нашег народа-осталима свака част и право да спроводе своје...Овде је потпуно другачије схватање тог дана и начина размишљања у том дану и о том дану. Ја волим погледати тог дана Гибсонов филм, јер је добро сажвакан и промишљен, док ми се нимало не свиђа нешто што је смело САМО ЈЕДНОМ да се одигра, па је урађено онако траљаво.Наравно, ово за траљавост је моје и мишљење још неких-опет на основу слика (начин обувања, одевања, точкић на крсту, полазак испред Цркве као да је ту судилиште, натписи на стражарима итд и сл), понављам да снимак нисам видео. "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
timjančica Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 свако учествовање монаха у свјетовним актвиностима (ако у њих убројимo пашалне игре) је овако регулисано у СПЦ: Православно Црквено Право, др. Никодим Милаш, Мостар, 1902. види стр. 717. ( § 212, Последице калуђерског пострига) - гдје пише да је калуђеру забрањено бавити се било каквим цивилним пословима (у које игре спадају) и да у свему морају имати одобрење од еписkопа, односно настојатеља (види § манастири стр. 720). претопостављам да већина православних зна да монаси морају да се држе за њих јасно и недвосмислено уређених правила Црквеним Правом и канонимa СПЦ . сви које то интересује могу да се информишу у овој књизи, има је на нету, и да погледају једноставно тачне наводе. и слажем се то не прирада нашој традицији, једноставно то је био по православним правилима пропуст. Јанко је реаговао/ла на ово 1 Петровић Станислава „А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3) Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 Видео снимак немам, ако може линк. Тај видео је био већ постављен ту на теми али га на твој захтјев поставим још једном: Ја само додам да у стварности није било ни никакве музике, очигледно се види да је накнадно придана на видео као пратња, на други акустични канал, потом су оба измиксана. Ја сам га и архивирао на свом компу тако да га могу послати сваком ако се избрише тај са You Tube као доказ у случају да неко настави се клеветањем тих монаха и приказивањем цијелог тог тамо догађаја у неистинитом и лажном свјетлу. Veliki Petak 2012. Stubal.mpg http://www.youtube.com/watch?v=kj-pJV83jW0 Veliki petak, manastir Sv. Petke u Stublu 18. 04. 2012. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 свако учествовање монаха у свјетовним актвиностима (ако у њих убројимo пашалне игре) је овако регулисано у СПЦ: Православно Црквено Право, др. Никодим Милаш, Мостар, 1902. види стр. 717. ( § 212, Последице калуђерског пострига) - гдје пише да је калуђеру забрањено бавити се било каквим цивилним пословима (у које игре спадају) и да у свему морају имати одобрење од еписkопа, односно настојатеља (види § манастири стр. 720). претопостављам да већина православних зна да монаси морају да се држе за њих јасно и недвосмислено уређених правила Црквеним Правом и канонимa СПЦ . сви које то интересује могу да се информишу у овој књизи, има је на нету, и да погледају једноставно тачне наводе. и слажем се то не прирада нашој традицији, једноставно то је био по православним правилима пропуст. Опет сте промашили, што доказује да стварно не схватате и не разумијете о чему је ријеч. Ово нису били никакви цивилни послови већ хришћанске мимолитургијске активности. По тој вашој логици ти монаси не би смјели организовати ни литију, ни вјеронаучно предавање, ни изложбу икона ни представу с ученицима на Савиндан ни учествоват у Бадњаку и на Слави јер све су то мимолитургијске хришћанске активности. А на крају крајева да су за то одобрење и требали они су га свако и имали и од Јерусалима како је то тамо било речено на видеу. Саша M. је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 Слике су побрисане са сајта И све слике које су тамо биле имам архивиране код себе. Ако буде каква потреба објавим их у свом приватном албуму на интеррнету па ће их моћи видјети поново свако заинтересован Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука