Jump to content

Пјесма Ђурђевдан настала је у возу за Јасеновац

Guest - . . .-

Препоручена порука

Zaista zvuci kao urbana legenda, nekom se tekst ove pesme ucinio u vezi sa dogadjajem od 6. maja 1942... sam izvor je prilicno cudan... pesma je navodno spontano nastala tog Djurdjevdana i zapevali su je (grupno) u vozu... jos kad bi pesme grupno nastajale... da je bar dr. Zarko Vidovic rekao da je tu u vagonu sa njima bio neki pesnik ili muzicar, pa nek mu je i zaboravio ime... nego je vagon odjednom spontano zapevao tog trenutka smisljenu pesmu... ne znamo na koju melodiju... i zato sam se i nadovezao na Josipovu poruku... malo je cudno da tekst pevane pesme ostane sacuvan i zapamcen iako nigde nije zapisan a da pri tom melodija bude zaboravljena...

Схватио сам новинарски текст не тако да су сви чудесно запевали песму, него да је један кренуо да измишља стихове, а остали прихватили. А тај један је лако могао бити музичар, могла је бити и песма која му се вртела по глави, или коју је записао већ негде, а у том тренутку му је дошла као погодна да искаже осећања поводом њихове трагичне судбине. А након тога, име тог човека се једноставно загубило.

Е, сад, тај део да је цео воз певао ту песму ми делује као претеривање првобитног приповедача. Пре ће бити да је цео вагон певао, а њему се чинило да је цео воз, јер ништа сем те песме није чуо.

Али није невероватно, нимало. Па има много песама за које су се аутори знали, а временом су записиване као народне, или чак приписиване неком другом. Имаш много таквих севдалинки, имаш и много "староградских" песама којима се аутори знају. Ено ти "Стани, стани, Ибар водо" - колико ће људи на кеца да се сети да је то песма Драгише Недовића, а не народна?

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Nisu nepostojece... i nisu nastale u trenucima koje opisuju nego nakon tih dogadjaja... i ne znam kakve ovo ima veze sa onim sto sam napisao... osim ako nije proizvod pogresnog razumevanja teze da je narodne pesme smislio narod...

Sto se "uglazbljivanja" tice... kod neposrednog izvora ove informacije stoji tvrdnja da su je u vagonu pevali... te je zanimljivo pitanje koja je to bila melodija... i zasto se kasnije recitovala (posto melodija nije sacuvana niti tekst negde zapisan... sto je opet cudno, obzirom da tekst nije bas sjajan za recitaciju... i bas deluje kao da je pisan za melodiju...

Певали су је највејеројатније, онако како с е и певају такве песме, елегично, опроштајно

и полако. Слично као и све остале, није ни ова изнимка.

Можда сте помислили да се певала на неки бржи пинк-ритам?

Подели на овим сајтовима

А код свих вас је романтика у питању. Ја се једноставно не слажем са вама, ако смијем имати

своје властито мишљење?

Испада да смо срби јако романтичан народ, а изумиремо полако и сигурно.

Мислите да је романтика продуктивна?

Или је сама себи циљ?

A šta imate protiv romantike Brano?Nije bogougodna,nedovoljno pobožna?Pošto ste vi duboko pobožna žena onda pretpostavljam da je za vas romantika smešan produkt ploti,ako smem da primetim?

Da nije romantika produktivna teško da bi bilo ikakvog početka ljubavi među ljudima,a samim tim i dece.Tako da romantika jeste produktivna,ali nije cilj.Cilj je ljubav :)

Da mislim da je ljubavna pesma ali ne u pink već u blues varijanti sa srpsko - romskim melosom ;)

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

нећу ни да покушавам, намјерно, само да би и та твоја тврдња "висила у ваздуху"

Ma nema frke, objasnicu ja... i hteo sam ;)

Dakle, ko ima oci taj vidi i sam ko nema tu je cloudking da objasni, elem:

Djurdjevdan je cista ljubavna pesma koja govori o tome da je momak ostavljen na djurdjevdan. iz tog razloga on vise ne zeli da se spominje ime njegove drage na taj konkretan dan, ali idemo redom:

Proljeće na moje rame slijeće

Đurđevak zeleni

Svima osim meni

Ovo je i vise nego jasna metafora tuge, pa zato i kaze da svima zeleni djurdjevak osim njemu...

Drugovi odoše a ja osta

Ako je pesma nastala u vozu ka Jasenovcu, gde su to drugovi otisli a on to ostao? Zar nisu svi zajedno krenuli u Jasenovac?

Ne!

Ovo je metafora za zenidbu... svi su drugovi pozenili a on nece jer, kao sto vec utvrdismo, nema vise svoju dragu (koja ga je ostavila na djurdjedan)

Nema zvijezde danice

Moje saputnice

Ovaj stih je cista pesnicka sloboda koja nam pokazuje da je mrak sto impicira da mladic ne moze da spava i mislim da ne ide u prilog ni jednoj ni drugoj tvrdnji te ne bi trebalo mnogo o njemu da se prica

Ej kome sada moja draga

Na đurđevak miriše

Meni nikad više

Naravno... zal za ljubavlju uz bojazan da njegovu dragu sad miluje neko drugi... Za nekog ko "eventualno" ide u sigurnu smrt, tesko da bi ljubomora bila jedino osecanej koje nosi sa sobom...

Evo zore evo zore

Bogu da se pomolim

Evo zore evo zore

Ej đurđevdan je

A ja nisam s onom koju volim

Opet sve jasno... u svojoj tuzi je docekao samu zoru, dakle nije mogao da spava cele noci. Ljubavni jadi... osim toga, da li bi putovanje od sarajeva do jasenovca uopste trajalo celu bogotvetnu noc?

Njeno ime neka se spominje

Svakog drugog dana

Svakog drugog dana

Osim đurđevdana

Ovo sam vec objasnio na samom pocetku...

Eto ni jedan JEDINI stih koji moze ma ni izdaleka da se oveze sa jasenovncem...

Time sto izmisljate price da bi preuvelicavali stradanja, zapravo postizete kontra efekat jer unizavate ona stradanja koja se jesu desila i za koja postoje pravi dokumenti jer odajete utisak da nemate dovoljno materijala na tu temu pa morate da izmisljate ovakve gluposti...

Pozdrav ;)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Djurdjevdan je cista ljubavna pesma koja govori o tome da je momak ostavljen na djurdjevdan. iz tog razloga on vise ne zeli da se spominje ime njegove drage na taj konkretan dan, ali idemo redom:

Đurđevak zeleni

Svima osim meni

Ovo je i vise nego jasna metafora tuge, pa zato i kaze da svima zeleni djurdjevak osim njemu...

Drugovi odoše a ja osta

Ako je pesma nastala u vozu ka Jasenovcu, gde su to drugovi otisli a on to ostao? Zar nisu svi zajedno krenuli u Jasenovac?

Ne!

Ovo je metafora za zenidbu... svi su drugovi pozenili a on nece jer, kao sto vec utvrdismo, nema vise svoju dragu (koja ga je ostavila na djurdjedan)

Nema zvijezde danice

Moje saputnice

Ovaj stih je cista pesnicka sloboda koja nam pokazuje da je mrak sto impicira da mladic ne moze da spava i mislim da ne ide u prilog ni jednoj ni drugoj tvrdnji te ne bi trebalo mnogo o njemu da se prica

Ej kome sada moja draga

Na đurđevak miriše

Meni nikad više

Naravno... zal za ljubavlju uz bojazan da njegovu dragu sad miluje neko drugi... Za nekog ko "eventualno" ide u sigurnu smrt, tesko da bi ljubomora bila jedino osecanej koje nosi sa sobom...

Evo zore evo zore

Bogu da se pomolim

Evo zore evo zore

Ej đurđevdan je

Opet sve jasno... u svojoj tuzi je docekao samu zoru, dakle nije mogao da spava cele noci. Ljubavni jadi... osim toga, da li bi putovanje od sarajeva do jasenovca uopste trajalo celu bogotvetnu noc?

Svakog drugog dana

Svakog drugog dana

Osim đurđevdana

Time sto izmisljate price da bi preuvelicavali stradanja, zapravo postizete kontra efekat jer unizavate ona stradanja koja se jesu desila i za koja postoje pravi dokumenti jer odajete utisak da nemate dovoljno materijala na tu temu pa morate da izmisljate ovakve gluposti...

Pozdrav ;)

pokušajte radije, objasniti neku od jece karleuše, po istom principu, bukvalnosti.ide vam od ruke.

Подели на овим сајтовима

Читанке БИХ су заиста мерило истине биле и остале, овоме сам се слатко насмијала.

Посебно је био циљ разноразним Поздерцима или пездирцима да се страдалничка историја

дозна, јер признавајући нечије страдање отворила би се дискусија и о бездушним убицама.

А бездушне убице, су се елегантно инфилтрирале у партизанске јединице и писале повијест.

Прије тога су побиле интелектуалну елиту да би могли несметано записати историју.

За вас нити Св.Вукашин Клепачки није постојао, да није било микрософта неби признали ни

постојање мале Милице Ракић. Било како било, убице остају убице, и Бог их је означио, као и Каина, и увјек ће их питати :"А где ти је брат Каине!"

Са песмом или без песме...

То o БиХ нећу ни да коментаришем.

Испод нивоа ми је, нико није такав,

да одједном не зна како је то било!

То су најобичније лажи и измишњотине

да вам је неко бранио писати и причат

о Јасеновцу или било чему таквом.

Само уносите мржњу, несношљивост

и немир и завађате народе чак и музиком,

те Шота, те Ђурђевдан, шта ће бит још?

Музика умјесто да људе спаја

треба да их учи мржњи и раздваја?

Лијепо, а уз какву музику је било ово:

http://pescanik.net/...svece-i-pomena/

и ово:

http://pescanik.net/...jecom-sarajeva/

Значи сутра може било тко коме то падне на

памет дођи, измислити и прогласити да је пјесма:

Плакала мала Видица опет исто о том

некаквом страдању, логорима, усташама.

Или да су крвници српског народа пјевали

Вино пију, нане аге Саралије или ко зна

све још коју другу и даљу пјесму. Бесмислица!

Кад будете у стању исто то што сте написали

на почетку теме рећи иа за оне који су рецимо

годинама бомбардовали Сарајаево и убијали

по Сребреници и свугдје другдје гдје су стигли:

Крволочне хорде и наоружана багра

бомбардовала је обичан недужни народ у Сарајеву

онда ћу повјеровати да то

с миром на Балкану мислите озбиљно.

Радије се усагласите и договорите па да не

пишете на једном мјесту једно

а на другом нешто сасвим друго:

Ово има бит та пјесма која се тада пјевала

и ради које су им усташе затворили вагоне:

"S one strane Jajca, gajtan trava raste

Po njoj pasu ovce, čuvalo ih momče.

Mlado momče plače, još tužnije pjeva

Svaka tuđa zemlja, tuga je golema!

http://www.jasenovac-info.com/biblioteka/sveti_Vukasin_l.html

nzlvv8.png

Подели на овим сајтовима

Đurđevak zeleni

Svima osim meni

Drugovi odoše a ja osta

Ne!

Nema zvijezde danice

Moje saputnice

Ej kome sada moja draga

Na đurđevak miriše

Meni nikad više

Evo zore evo zore

Bogu da se pomolim

Evo zore evo zore

Ej đurđevdan je

Svakog drugog dana

Svakog drugog dana

Osim đurđevdana

Pozdrav ;)

Тумачиш песму ко протестанти Библију :)

И после причаш да немаш везе са креационизмом :)

• Волим 1

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Тумачиш песму ко протестанти Библију :)

И после причаш да немаш везе са креационизмом :)

Oh izvinjavam se sto nisam kadar sizofreniji pa da primecujem stvari koje ne postoje...

Izvoli, objasni, na osnovu cega verujes da je pesma nastala u vagonu za jasenovac?

Подели на овим сајтовима

E da to je najžalosnije,umesto da pesma spaja ljude da ih veže da učini razlike manjim,uvek se nađe neka " mudra" glava da i kroz pesmu unese politiku,nacionalizam,netrpeljivost , sve ono što ova pesma nije.Umesto da se svaki čovek u ljubavi prepozna kroz ovu pesmu i saoseti sa rečima i nečijom patnjom...ne , nikako ,što jednostavno kad može komplikovano? 4869

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

A šta imate protiv romantike Brano?Nije bogougodna,nedovoljno pobožna?Pošto ste vi duboko pobožna žena onda pretpostavljam da je za vas romantika smešan produkt ploti,ako smem da primetim?

Da nije romantika produktivna teško da bi bilo ikakvog početka ljubavi među ljudima,a samim tim i dece.Tako da romantika jeste produktivna,ali nije cilj.Cilj je ljubav :)

Da mislim da je ljubavna pesma ali ne u pink već u blues varijanti sa srpsko - romskim melosom ;)

Варате се драга моја, није ми романтика непозната. Али је и не виђам свуда, попут

епп порука.

Оне најдубље мисли су увјек најскривеније и најлепше, па тако и романтика.

За мене је роматника нешто истински лијепо и духовно, није то само плот како ви желите д аја мислим.

И не сусреће се свуда јер девалвира од силне употребе, па постаје самој себи циљ.

И не слажем се да је Ђурђевдан циганска песма.

Подели на овим сајтовима

Варате се драга моја, није ми романтика непозната. Али је и не виђам свуда, попут

епп порука.

Оне најдубље мисли су увјек најскривеније и најлепше, па тако и романтика.

За мене је роматника нешто истински лијепо и духовно, није то само плот како ви желите д аја мислим.

И не сусреће се свуда јер девалвира од силне употребе, па постаје самој себи циљ.

И не слажем се да је Ђурђевдан циганска песма.

Što? Pa ima i SrBskih cigana pravoslavne veroispovesti.A Đurđevdan je nekako " njihova slava". :)

Подели на овим сајтовима

aman ljudi, sam autor ovog smesnog teksta kaze da su odvedeni preko dana... u pesmi se peva o noci!

Zasto bi neko u sred bela dana smisljao stihove "evo zore, evo zore?" nemoj da ste smesni

Подели на овим сајтовима

Oce li iko od glasnogovornika vec jednom da pokaze gde je ta veza izmedju teksta i jasenovca?

Ili smo odlucili da slepo verujemo svemu sto svaka zamajotka napise...

Подели на овим сајтовима

Oh izvinjavam se sto nisam kadar sizofreniji pa da primecujem stvari koje ne postoje...

Izvoli, objasni, na osnovu cega verujes da je pesma nastala u vagonu za jasenovac?

Имао сам једну визију. Дошла ми вила немеравка у сан и испричала ми причу о једном краљу. Е, сад, тај краљ имао три сина и заклео их да до краја живота држе морал и све чему их је за време живота научио. Међутим, најстарији син и овај средњи, како то бива, почели да пијанче (имају краљевство, није мала ствар), да буду бахати и безобразни и све што иде уз то, а најмлађи син остао моралан. Међутим, вила није стигла до краја да ми исприча, пробудио сам се.

А што се песме тиче, прво, чуо сам ову причу већ негде, а друго, Бреговић је прихватио признање (или похвалу беше) од +Атанасија за обраду ове песме. Владика Атанасије је био епископ тог краја, а иначе је учен човек, а иначе је и сакупљао податке злочинима и страдањима српског народа у Другом светском рату, тако да му ова песма сигурно није непозната. Као што и Бреговић вероватно зна одакле му песма коју је обрадио. А, да, сетио сам се: ову сам причу чуо на једном од предавања +Атанасија, који је и јавно хвалио Бреговића за то како је песма испала.

Ја не знам због чега је теби стало да увек тераш контру, и то не само на овој теми. Ево, прво си написао да је ово обрада ромске песме, па кад сам ти пејстовао енглески превод Едерлезија, која пева о празнику посвећеном пролећу, онда си узео да анализираш песму, али онако буквално, како се теби свидело. Када сам ти рекао да ти је метод анализе на нивоу протестантског, ти си ме назвао шизофреним.

Ево, ајд сад реци да ни Бреговић ни +Атанасије, који су обојица из тог краја, и обојица су наишли на исту песму, сваки радећи на свом послу, не знају право порекло песме, него је ваљда требало да прочитају твоју анализу песме. Чисто да би и даље контрирао.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...