Jump to content

Поставите питање свештенику

Оцени ову тему

Препоручена порука

Јашо, хвала за ово дивно искуство подељено са нама...овим примером само још више можемо да утврдимо нашу веру и као што се питаше на некој теми да ли се чуда дешавају у данашње време, ето одговора... slavabogu

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Пред државом нема "кум".. у Случају грађанског вјенчања Ви и ваш супруг сте само свједоци и по мом мишљењу то не треба да посматрате са духовне стране, друго би било да хоће поновно црквено да се вјенча, онда би "процедура" била другачија.

Hvala mnogo na pomoći ,ali ono što nas muči je baš to svjedočenje da nema prepreka novom sklapanju braka koje se vrši pred matičarem,a u stvari postoji prepreka jer predhodni brak sklopljen u crkvi još važi,a mi nebi htjeli lažno svjedočiti.Situacija jeste neobična,ali vjerujte jako je teško odlučiti,a da ne pogriješimo.

"Samo nas ljubav može spasiti!"

Подели на овим сајтовима

Па ви пред матичарем и не бисте сведочили да нема препрека за склапање црквеног, већ световног брака. Када би тражио од вас да му будете сведоци на црквеном венчању, а да претходни црквени брак није разведен, то би била друга ствар (мада то и не би било могуће, пошто свештеник не би ни хтео да га у том случају венча). Овако - нема разлога да га одбијете, будући да то не би било лажно сведочење.

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Па ви пред матичарем и не бисте сведочили да нема препрека за склапање црквеног, већ световног брака. Када би тражио од вас да му будете сведоци на црквеном венчању, а да претходни црквени брак није разведен, то би била друга ствар (мада то и не би било могуће, пошто свештеник не би ни хтео да га у том случају венча). Овако - нема разлога да га одбијете, будући да то не би било лажно сведочење.

Hvala mnogo!Mi smo izgleda previše iskomplikovali stvar u želji da ne pogriješimo! :) Kad se ovako posmatra izgleda prilično jednostavno!

"Samo nas ljubav može spasiti!"

Подели на овим сајтовима

Јашо, хвала за ово дивно искуство подељено са нама...овим примером само још више можемо да утврдимо нашу веру и као што се питаше на некој теми да ли се чуда дешавају у данашње време, ето одговора... slavabogu

Тако је JESSY !

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

Зашто је у црквеном календару обележено кад је млад и пун месец? Да ли то има некакве везе са црквом?

Можда питање не постављам на правом месту, али ме чисто из радозналости интересује :)

Подели на овим сајтовима

U Jedno nisam siguran,kada sretnem svestenika t.j kada prodjem pored svestenog lica,kako je pravilno da se obratim svesteniku,da li sa Bog pomaze pa svestenik odgovori,Bog ti pomogao,a ako svestenik pruzi ruku ja ruku uvek poljubim.Hvala puno,posto jako cesto idem u Hram Sv.Save pa da znam.

25 juna moj svet je srusen,izgubio sam jedino bice koje je ceo svoj zivot posvetilo meni-moju majku.Jos uvek sam u soku i bicu celog zivota.Samo se nadam da mi majka sada nije bolesna,da je ne boli nista...Pocivaj u miru moja majko jedina,voleo sam te i volecu te celog zivota,kao sto si i ti volela mene i borila se za mene celoga zivota,hvala ti puno za to.Neka ti je laka zemlja majko moja i neka ti dusa pociva u miru.

Подели на овим сајтовима

Зашто је у црквеном календару обележено кад је млад и пун месец? Да ли то има некакве везе са црквом?

Можда питање не постављам на правом месту, али ме чисто из радозналости интересује :)

To ti mogu odgovoriti i ja iako nisam sveštenik, razlog je jednostavan zašto u crkvenom kalenderu mogu biti označene njesečeve mjene - ali i ne moraju, nije to nikakva obaveza. No tradicionalno se tamo daju tj. označavaju te mjesečeve mjene i u katoličkim i u pravoslavnim kalendarima vrlo često. Tačan datum slavljenja najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa ili Uskrsa se određuje uz pomoć i lunarnog kalendara što znači da za ispravno određivanja datuma Vaskrsa ili Uskrsa trebamo imati uvid u te mjesečeve mjene, kad je puni a kada mladi mjesec. To je zatim jedina promjena lunarnog kalendara u crkvenom kalendaru za koju ja znam, ako postoji još nekakva onda neka netko to dopiše ako ima o tom informacije.

Računanje datuma Uskrsa

Računanje datuma Uskrsa (lat. computus) postupak je kojim se određuje datum Uskrsa u crkvenim kalendarima kao što je opći rimski kalendar.

Prema pravilu Katoličke crkve datum Uskrsa se određuje kao prva nedjelja koja pada nakon 14. dana lunarnog mjeseca počevši s 21. ožujkom. Ovako određen datum može biti u rasponu između 21. ožujka i 25. travnja, pa je zato Uskrs pomični blagdan.

Izvorno pravilo je bilo da se Uskrs slavi na nedjelju koja pada nakon punog mjeseca iza proljetne ravnodnevice, međutim točni datumi punog mjeseca i proljetne ravnodnevice često nisu jednaki datumima iz propisanog postupka.

U crkvama koje koriste julijanski kalendar postoji dodatno pravilo da Uskrs mora biti iza Pashe, pa zbog toga datum Uskrsa može biti kasniji, ali i jednak datumu izračunatog prema gregorijanskom kalendaru (tablica).

Određivanje datuma uskrsa usko je vezan za židovski lunarni kalendar. 14. "nisana" (mjesec židovskog kalendara), Isus i njegovi učenici, slavili su "pashu", praznik kad su se Židovi prisjećali izlaska iz Egipatskog ropstva. Slijedećeg je dana Isus položio svoj savršeni život za otkup čovječanstva od grijeha, te je treći dan nakon toga, u nedjelju, uskrsnuo.

http://hr.wikipedia....e_datuma_Uskrsa

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Гости

Помаже Бог народе!

Имам једно питање.

Како би човек требао да реагује, ако му нека будала науди детету (педофил, убица итд), блиском у фамилији или рођаку?

Овако: bandit ???

Хвала унапред! :)

https://www.pouke.org/library.php?cid=95&id=873&do=view

Прочитај ову књигу па ћемо да разговарамо.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

U odgovoru na pitanje o crkvenom kalendaru i mjesečevim mjenama ispravljam samo ovu rečenicu zbog greške u pisanju:

To je zatim jedina (pisalo tamo promjena a treba) primjena lunarnog kalendara u crkvenom kalendaru za koju ja znam, ako postoji još nekakva onda neka netko to dopiše ako ima o tom informacije.

Подели на овим сајтовима

• Гости

U Jedno nisam siguran,kada sretnem svestenika t.j kada prodjem pored svestenog lica,kako je pravilno da se obratim svesteniku,da li sa Bog pomaze pa svestenik odgovori,Bog ti pomogao,a ako svestenik pruzi ruku ja ruku uvek poljubim.Hvala puno,posto jako cesto idem u Hram Sv.Save pa da znam.

Па баш тако. Лепо је свештенику који пролази каже "Помаже Бог, добар дан..." како већ хоћеш. Ако се рукујете онда му кажеш "Оче благослови" и целиваш руку.

То је то.

Подели на овим сајтовима

Oce malo ste me zbunili :(

na Vladanov status : Опрости али никад не заборави! БЕОГРАД 24.03.99

Vi ste odgovorili : хе, то је немогуће. АКо се опрашта онда се и заборавља. Боље је онда и не опраштати ..

Mene su ucili da oprostim a ne zaboravim

Molim Vas objasnite na sta ste mislili

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

https://www.pouke.org...&id=873&do=view

Прочитај ову књигу па ћемо да разговарамо.

Само да кажем, нисам неки велики љубитељ књига.. Једино читам књиге које могу да имам у рукама, преко компа никако.. не могу да се сконцентришем тако.. е да, читам књиге које само могу да ме заинтересују, које имају добру причу, нпр. истините приче.

Ако ми можеш објаснити о чему се ради, јако бих волео.

Захваљујем!

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...